Persoonlijk: vragen & antwoorden over mijn verhuizing naar Antwerpen

verhuizing naar Antwerpen

In het kader van vaker persoonlijk bloggen, vroeg ik een tijdje terug op Instagram waar jullie dan over zouden willen lezen. Met stip op 1 stond ‘verhuizing naar Antwerpen’. Nu is dat momenteel ook een groot ding in mijn leven, toch wist ik niet zo goed wat ik er over moest vertellen. Ik gooide er dus een Q&A in en het leek me leuk om vandaag deze vragen te beantwoorden!

Gids voor het Zuiden

Ik blog al best vaak over mijn verhuizing naar Antwerpen en eigenlijk alles wat er bij komt kijken. De praktische zaken (appartementen bezichtigen), maar ook andere zaken zoals typisch Belgische gewoontes of (spreek)woorden die ik niet ken. Dat doe ik op Gids voor het Zuiden, de website die ik samen met Shirley in oktober heb opgericht. Ook Shirley werd verliefd op een Belg en pakte haar spullen om naar Antwerpen te verhuizen. Samen delen we onze verwonderingen en frustraties, maar ook leuke hotspots voor iedereen die een bezoekje aan België brengt – of dat nou voor een weekend of voor altijd is.

Maar goed, nu tijd voor jullie specifieke vragen. Mocht je hierna nog een vraag hebben, stel ‘m dan gerust in de comments!

Wanneer ga je nou verhuizen?

Deze zomer! De exacte datum ligt nog niet vast. We zitten midden in onze zoektocht naar een leuk appartement. Idealiter kunnen we daar per augustus intrekken, maar juli of september zou eventueel ook kunnen. In juli ben ik als het goed is afgestudeerd en heb ik geen ‘verplichtingen’ meer in Utrecht.

Waar zoeken jullie een appartement?

In Antwerpen stad dus! Onze voorkeur gaat uit naar het Zuid en de omliggende wijken (zoals Brederode, Harmonie en eventueel ook Berchem en Zurenborg). Het liefst een appartement van tenminste 75m2, 2 slaapkamers en voor max €850. Mocht je iets in de aanbieding hebben.. ;-). We hebben best al wat bezichtigingen gehad, maar tot nu toe viel het in het echt zo vaak tegen!

Heb je al een baan gevonden?

Nog niet. Ik ben al wel bezig met zoeken. Ik werk nu als freelancer, maar wil in Antwerpen graag in loondienst aan de slag zodat ik ook een beetje een netwerk kan opbouwen. Het liefst in de communicatie en/of marketing, waar ik ook een beetje creativiteit kwijt kan. Citymarketing voor Antwerpen stad zou echt mijn droomjob zijn!

Ga je voor altijd?

Dat weet ik zelf eigenlijk ook nog niet, haha. Zo ver kijken we nog niet in de toekomst. Mijn vriend staat er in ieder geval ook voor open om naar Nederland te verhuizen. Voor nu heb ik vooral heel veel zin in een ‘nieuw avontuur’, dus vind ik het wel leuk om naar België te gaan i.p.v. dat mijn vriend hier naartoe komt. Omdat België ook in de EU zit hoef ik geen inburgeringscursus te doen, ik kan gewoon daar gaan wonen en wanneer ik terug wil is dat ook zo geregeld. We zien wel.

Gaan jullie trouwen?

Haha, deze vraag werd echt gesteld! Ik hoop ooit wel ja, ik heb het mijn vriend in ieder geval duidelijk laten weten ;-). Maar voorlopig niet. Eerst maar eens het samenwonen overleven, 1 thing at a time.

Ben je al gewend aan de Belgen?

Hoewel we (grotendeels) dezelfde taal spreken, zijn er best wat cultuurverschillen tussen de Nederlanders en de Belgen. Ik kom nu bijna 3 jaar veel in België en heb me denk ik al een beetje aangepast. Zo praat ik minder luid in het openbaar (ik erger me nu zelfs aan de schreeuwende Nederlanders op zaterdag in Antwerpen, haha). Daarnaast denk ik iets langer na en geef ik niet altijd overal direct mijn mening. Tegelijkertijd zijn heel veel van die verschillen ook een beetje een cliché geworden dat vooral geldt voor oudere generaties, merk ik. Mocht je die verschillen interessant vinden, dan kan ik je dit boek aanraden. En natuurlijk onze anekdotes over cultuurverschillen op Gids voor het Zuiden.

Blijf je doorgaan met bloggen?

Jazeker! De verhuizing naar Antwerpen houdt mij niet tegen hoor ;-) Ik denk eerder dat een full time baan het mogelijk wat lastiger maakt om vaak te blijven bloggen. Al is bloggen echt mijn hobby en weet ik altijd wel een moment te vinden om te updaten. Ik zal alleen niet meer zo vaak over Utrecht bloggen.. ik weet dat veel van jullie mij om die reden zijn gaan volgen, en ik kan me voorstellen dat het straks minder boeiend is om te lezen over Antwerpen. Wellicht kan een van jullie wel een ‘razende reporter’ worden haha! Af en toe een gastblogje over leuke nieuwe Utrechtse hotspots! Dan blijf ik ook een beetje op de hoogte.. (lijkt me serieus wel geinig haha, drop even een mailtje als het je wat lijkt).

Wat ga je het meeste missen aan Nederland?

Eerlijk gezegd ben ik daar helemaal niet zo mee bezig. Als ik namelijk echt heimwee heb, ben ik binnen 1,5 uur met de trein gewoon weer in Utrecht. Ik denk dat ik mijn vriendinnen hier het meest ga missen, tegelijkertijd kan ik ze dus zo opzoeken – en ga ik hopelijk een heleboel nieuwe vriendinnen maken in Antwerpen! Verder ben ik wel heel erg gesteld op de Albert Heijn en het Nederlandse assortiment.. haha. Ik word altijd chagrijnig in de Delhaize (Belgische supermarkt) omdat alles veel duurder is en ze van bepaalde dingen (pindakaas, kaas voor op brood, vega(n) dingen) veel minder aanbod hebben! Gelukkig is er wel een Albert Heijn in Antwerpen :p

Tot zover de vragen en antwoorden over mijn verhuizing naar Antwerpen. Mocht je nog een brandende vraag hebben, stel ‘m gerust in de comments!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Sanne

  Leuk om te lezen! Kan me voorstellen dat veel van die clichés inmiddels achterhaald zijn. Ik vind Antwerpen een erg leuke stad en hoop dat je daar snel je plekje vindt. Nog een vraag die bij me opkwam bij het lezen van dit artikel, ondanks dat je dit ongetwijfeld al eens hebt verteld in een blog, waar heb jij je vriend ontmoet? :)

  1. Mijn vriend en ik hebben elkaar 3 jaar geleden leren kennen op surfkamp in Zuid-Frankrijk! Hij schepte ‘s ochtends het ontbijt op en lag vervolgens de rest van de dag in de zee, waardoor ik ‘m pas na 3 dagen opmerkte. Uiteindelijk stelde hij een keer ‘s avonds in de kroeg voor om een hamburger te gaan eten, en liefde gaat door de maag he ;-).

 2. Simone

  Ik vind het heel leuk om dit avontuur te volgen! Antwerpen is zo’n toffe stad en er naartoe verhuizen met / voor je grote liefde lijkt het me allemaal nog veel bijzonderder maken. Ik duim dat jullie snel een appartement vinden en jij een hele leuke baan!

  1. Haha ja, dat hoor ik vaker. Zelf sta ik er niet zo bij stil omdat ik voor mijn gevoel op de eerste plek echt voor mezelf verhuis. Ik ben toe aan iets nieuws, heb altijd al in het buitenland willen wonen.. en in de tweede plek is het dan ‘voor de liefde’. Maar ik krijg er wel bewondering voor haha, we zullen het gaan zien!

 3. Nikita

  Ik wens je veel geluk met de verhuizing en met het samenwonen! Ik woon zelf in België, maar niet in Antwerpen. Maar ik denk wel dat het een hele mooie stad is, ik kom er gewoon heel erg weinig omdat het voor mij te ver van huis ligt. Ooit wil ik er wel eens gaan shoppen trouwens. Ik duim dat jullie snel een goede woonst vinden!

  1. Antwerpen is geweldig om te shoppen, en volgens mij ook heel leuk om te wonen omdat er zoveel te beleven is. Al lijken andere steden (Gent, Mechelen) me ook super leuk om te wonen!

 4. Cleo

  Spannende tijden Marlous! Ik ben benieuwd waar je straks terecht komt qua woonst en werk. Ik ben ook echt blij dat wij vlakbij de AH in de Karel Oomsstraat wonen, heeft mijn leven hier verbetert ;-). Zoek trouwens op de website van stad Antwerpen de algemene vacature voor bachelors op. Ze maken een wervingspoel aan van interessante profielen. Wel lastige selectietesten (postbakoefening, logicasommen), maar de moeite waard. De stad heeft een goed citymarketingteam.

Geef een reactie