Diary week 29: een weekje zon, surf & lekker eten in Marokko!

Hopelijk is dit de laatste keer dat ik mijn dagboekje vanuit een koffiebar moet typen, want komende week wordt als het goed is ons internet geïnstalleerd! Maarrr nu nog even terug naar vorige week: ik ging samen met Nina en Judith een weekje surfen bij de Yogi Surfer in Marokko. Nadat ik hier in April al met mijn vriend was geweest was ik zo enthousiast dat ik graag terugwilde. En zo geschiedde!

Vrijdagmiddag vloog ik samen met Judith en Nina naar Marokko. Eigenlijk is het hoogseizoen voor surf in Marokko in de winter: dan staan er mega golven en komen pro’s vanuit de hele wereld die kant op. In de zomer zijn de golven wat kleiner. Mijn vriend was daarom niet echt geïnteresseerd in een surftrip, maar voor beginners is dit echt perfect!

Ik wist Judith en Nina te strikken, beiden hadden ze nog nooit gesurfd. Spannend dus, maar Marokko is perfect om te leren surfen. We kwamen rond 21:00 aan in het hotel, wat een warm welkom was. De vorige keer was zo gezellig dat het echt voelde alsof ik vrienden had gemaakt. Het was dan ook super leuk om iedereen weer terug te zien. Bovendien hadden ze nog een bordje eten voor ons bewaard!

De volgende ochtend konden we vanaf de balustrade al zien dat het ontbijt klaar was. Elke ochtend vertrek je rond 9:00 richting een surfspot, het ontbijt is dus redelijk vroeg voor op een vakantie. Dat maakt niet uit, want elke avond lig je op tijd in bed; moe van het surfen haha.

Zaterdag reden we naar Imsouane. Onderweg stopten we even om geitjes te kijken. In Marokko vind je veel geitjes, die zelfs in de Argan boompjes klimmen. Heel grappig om te zien.

In de beroemde ‘Magic bay’ van Imsouane stond die dag geen surf (gelukkig later meer daarover), dus weken we uit naar deze spot. Met lekker veel white wash zodat Nina en Judith goed konden oefenen. Als je begint met surfen ga je niet gelijk naar achteren naar de grotere golven, maar oefen je eerst in de gebroken golven: de white wash.

Die eerste dag surfden we dus niet samen, omdat ik al iets meer ervaring heb kon ik wel gelijk naar achteren. Toch was het erg gezellig, zie hier onze after surf foto.

Toen we terugkwamen namen we een douche, chillden we op het dakterras en stond er alweer een heerlijke maaltijd klaar. Hier had ik zo naar uitgekeken, al het lekkere eten bij de Yogi Surfer. Nina eet vegetarisch en lactosevrij en dat was geen enkel probleem. Sowieso is alles vers en de heerlijke toetjes worden zoveel mogelijk vrij van geraffineerde suikers gemaakt.

Nog even van de zonsondergang genieten vanaf het prachtige dakterras. Hier kijk je uit op Banana bay, waar in de zomer vrijwel geen golven staan. In de winter staan hier echter metershoge golven. Bizar he?

Maandag: nieuwe dag, nieuw ontbijt! Als ik elke dag zo’n uitgebreid ontbijt voorgeschoteld zou krijgen zou ik heel wat makkelijker uit m’n bed komen.

Vandaag surfden we op surfspot Devil’s rock. Een hele spannende naam voor juist een goede spot voor beginners. Een van mijn favorieten, want hij ligt voor de deur van de Yogi Surfer dus je bent er zo. Bovendien heb ik hier de vorige keer de eerste ‘green waves’ (ongebroken golven) all by myself gepakt. Blijft toch speciaal ;-)

Surf foto! Deze dag ging zo lekker dat ik samen met Nina zelfs een tweede sessie heb gedaan na de lunch. We kregen er maar geen genoeg van.

Daarna wandelden we het dorpje in. Tamraght is klein, maar dat is perfect. Je kunt er rustig in je eentje wandelen en het heeft genoeg mooie straatjes en een prachtige moskee om toch wat toeristische plaatjes te schieten.

Ik wilde Nina en Judith graag kennis laten maken met Let’s Be: een van de weinige koffiebarretjes in Tamraght. Maar dat maakt niet uit, want ze hebben de beste smoothies, smoothiebowls en salades op het menu staan. Voor zo’n mega kom (deze is groter dan je hoofd) betaal je omgerekend €6,50.

Na de hele middag bij Let’s Be gechilld te hebben was het ‘s avonds alweer tijd voor een heerlijk maaltje van de Yogi Surfer. Die avond stond er couscous uit de Tajine op het menu. Zoooo lekker! Uiteraard was er voor Nina een vegetarische variant.

Vooraf had ik verwacht dat het snikheet zou zijn in Marokko in de zomer, maar dat viel eigenlijk mee. Elke ochtend hing er zelfs een soort mist, waardoor we niet uit ons bed gebrand werden. Dan was het 22 graden ofzo, rond 12:00 trekt de mist weg en dan is het warm. Toen wij er waren was het 27-30 graden, maar niet zo benauwd als in Nederland. Bovendien staat er altijd een lekker zeebriesje. Ik vond het eigenlijk heel goed te doen!

Er stond weer een heerlijk ontbijtje klaar! Deze dunne pannenkoekjes zijn mijn favoriet.

Maandag gingen we naar Anza, ook een van mijn favoriete spots omdat het een lekker breed zandstrand is. Het was nog bewolkt, maar dat mocht de pret niet drukken. Er waren 2 nieuwe meiden in onze groep erbij gekomen, die eerst nog wat theorie kregen. Wij mochten alvast en water in, dus samen met Nina en Judith surfte ik naar achter. Daar pakten we alle drie, zonder hulp of begeleiding (maar natuurlijk wel onder toeziend oog ;-)) van onze coach zelf een golf! Zo vet haha.

Die dag waren de golven klein, maar daardoor echt perfect om te oefenen. Sowieso ziet het er vanaf de kant altijd wat minder spectaculair uit. Als je zelf op het bord staat lijkt een golf toch altijd wat hoger en steiler.

Na de surf gingen we uiteraard weer naar Let’s Be. Dit keer koos ik niet voor een smoothie bowl maar de ‘Berber omelette’, dat is een soort Shakshuka. Super lekker!

Uiteraard maakten we ook wat mooie plaatjes. Marokko is zo’n fotogeniek land!

Daarna chillden we bij het zwembad. Heerlijk luie middag. Juist die combinatie van een paar uurtjes intensief surfen in de ochtend en daarna ultiem chillen in de middag maakte deze vakantie zo leuk.

Daarna tilden we het chillen naar een hoger level door in de lounge ruimte de film ’13 going on 30′ te kijken via Netflix. Zo leuk haha. Echt heerlijk zo’n vakantie waar je niks hoeft en gewoon kunt relaxen.

‘s Avonds stond er weer iets lekkers op het menu. Als flexitariër pikte ik af en toe wat van Nina’s vegetarische gerechten ;-)

Dinsdag was weer hetzelfde riedeltje: surf, chillen bij Let’s Be en daarna..

..chillen bij de Yogi Surfer.

Inmiddels zaten mijn benen weer onder de blauwe plekken en Nina’s voeten onder schuurplekken. Heb je wel echt gesurfd als je geen blauwe plekken en schaafwonden hebt? ;-) Gelukkig voel je daar niks van, tijdens het surfen ben je daar echt totaal niet mee bezig.

Standaard in de Yogi Surfer: om 19:00 zijn er dips! Lekkere snacks vooraf aan het avondeten. De gefrituurde mais was de vorige keer al favoriet.

Die avond aten we lasagne, met een meloensalade, gefrituurde aubergine en gegrilde groentes. Zo lekker! Er stonden altijd 4 of 5 verschillende bijgerechten op tafel, zodat je je bord lekker vol kon scheppen haha.

Woensdag lastten we een rustdag in en besloten we naar de souk te gaan.

We liepen eerst naar de lokale souk in Banana village, waar vooral groente, fruit en noten werden verkocht. Hier nam ik in opdracht van mijn vriend een grote fles amandel/argan notenpasta mee. Dit lijkt op pindakaas maar is wat dunner en wat zoeter (en super lekker!).

Daarna pakten we de taxi naar de grote souk in Agadir.

Hier vind je ook veel spullen en hebben we dan ook goed geshopt! Judith deelde haar aankopen al in een mini shoplog op haar blog.

Daarna chillden we weer bij het zwembad. Zoals ik al zei: deze vakantie was lekker lui en bestond vooral uit surfen, lekker eten en luieren. Ik vond het heerlijk om me niet verplicht te voelen om alle bezienswaardigheden af te gaan of alle leuke eettentjes af te lopen. Dit was echt vakantie!

De volgende ochtend reden we weer naar Imsouane en dit keer stond er wel surf in de baai. Deze spot wordt ook wel ‘Magic bay’ genoemd en is wereldberoemd om zijn golven die eindeloos doorgaan. Vooral voor longboarders (of beginners zoals wij) is dit perfect. Sta je eenmaal op een golf, dan kun je zo een minuut blijven surfen. Dat lijkt kort, maar meestal sta je maar voor een paar secondes op je surfboard. Zoals ik al zei: als je zelf op het board staat lijkt alles hoger, steiler en langer te duren. Dus een halve minuut op je surfboard lijkt echt een eeuwigheid!

Ik had Aida, mede-oprichter van de Yogi Surfer gevraagd of ze die dag wat foto’s wilde maken. Ik was namelijk flink verbeterd en wilde dat natuurlijk wel aan mijn vriend laten zien! Hier peddelen we samen in, met Nina rechts van mij. Ik droeg die dag mijn eigen wetsuit die ik van mijn vriend heb gekregen, een ‘long jane’. Dat is een wetsuit met pijpen maar zonder mouwen. Zo was ik goed herkenbaar voor de foto’s.

Over de golven heen peddelen, en dan is het tijd om er eentje te pakken!

Dit was zoooo gaaf!!! Echt best feeling ever. Zoals ik al zei: we stonden hier ruim een halve minuut op de golven, wat echt eindeloos lijkt als je op je board staat.

Een kleinere golf die je met meerdere mensen tegelijk pakt noem je een party wave. Dit was ook heel gezellig haha! Het werd op gegeven moment best druk in het water, toch was iedereen zo vriendelijk en elkaar aan het toejuichen. Echt leuk!

En als je dan dus zo lang op een golf hebt gestaan, moet je natuurlijk extra lang terugpeddelen.. haha.

Het allergaafste die dag was dat ik ook even het longboard van Aida mocht uitproberen. Als beginnend surfer start je vaak op een softtop, dit is een zacht surfboard dat goed drijft en dus van zachter materiaal is gemaakt waardoor het niet zo’n pijn doet als hij op je kop komt. Als intermediate stap je vervolgens over op een hard board. Je kunt dan ofwel voor een short board kiezen (een klein en wendbaar board om stijle en snelle golven mee te surfen) of voor een long board. Dit is een heel lang board waarmee je vooral goed op kleinere golven kunt surfen. De kunst is vervolgens om je balans te bewaren op het grote bord door je gewicht van voor naar achteren te verplaatsen; als het ware dansen op je surfboard.

Ik wil graag leren long boarden en de eerste golf lukte meteen! Hij was klein, maar heeeel fijn ;-)

Wederom een after surf foto. Zo trots op deze twee die echt enorme progressie hebben geboekt. Van nog nooit op een surfboard te hebben gestaan naar zelf ongebroken golven pakken.

Dat alles dankzij deze toppers: Aida en Ilyas, oprichters van en Yogi Surfer. Ilyas is niet alleen een mega goede surfer, hij kan ook geweldig lesgeven. Hij let op de details en tips zoals ‘verplaats je voet 5 cm op het board’ maken daadwerkelijk het verschil.

Fun fact: Aida en Ilyas leerden elkaar 3 jaar geleden kennen toen Aida in zijn surfklasje zat. Inmiddels zijn ze dus getrouwd en runnen ze samen de Yogi Surfer, waar Aida de yogalessen verzorgd. Couple goals much? ;-)

Onderweg naar ‘huis’ stopten we nog bij de prachtige zandduinen. Je kunt hier ook van ‘surfen’!

Uiteraard gingen we weer langs bij Let’s Be, voor de laatste post surf smoothie bowl.

Vrijdag was onze laatste dag, die avond zouden we weer terug naar huis vliegen. Omdat onze vlucht pas om 20:00 vertrok konden we die dag gelukkig nog mee gaan surfen. Wederom waren we bij Magic Bay.

Hier liggen Nina en Judith bij Ilyas, klaar om een golf te pakken.

En hier een actie foto van Judith, die het ook kei goed gedaan heeft. Nogmaals: die twee hadden dus nog nooit op een surfboard gestaan he? Hoe vet is het dan als dit het resultaat is na een weekje surfen?

Nog een laatste keer van het uitzicht van het dakterras genieten..

En toen was het alweer tijd om in het vliegtuig te stappen. Wat een geweldige vakantie was dit! Ik weet nu al: zeker niet de laatste keer dat ik bij de Yogi Surfer was. Mocht je nou zelf ook enthousiast geworden zijn: als je mijn naam noemt tijdens het boeken krijg je 2 gratis yogalessen. Die zijn heel erg welkom om je balans te oefenen of om je lichaam te stretchen na het surfen. Mijn trips (beide keren) zijn niet gesponsord, dit leek me gewoon een leuk cadeautje voor jullie! Bekijk dan zeker ook even de vorige blogs die ik over de Yogi Surfer en ons verblijf daar schreef. Je vindt ze als je ‘Yogi surfer’ intypt in de zoekbalk.

Zaterdag lag ik om 3:00 in mijn bed, en sliep ik dus lekker uit. Het was echt perfect weer om de hele dag in bed te liggen en ondertussen de was te doen. Groot contrast met de week ervoor, maar ik vond het prima!

Gisteren ging ik even langs mijn broer die zijn 30e verjaardag vierde, daarna pakte ik de trein naar Antwerpen. Want door mijn vakantie zou je bijna vergeten dat ik eigenlijk ook nog midden in een verhuizing zit! Onderweg luisterde ik dit nummer, wat echt het nummer van deze vakantie is geworden haha.

In Antwerpen haalde ik samen met m’n vriend een Poké bowl, ruimden we nog wat op in huis en maakte mijn vriend jam van de pruimen uit de tuin van z’n ouders.

Ik installeerde enkele aankopen vanuit Marokko: bakjes voor mijn wattenschijfjes en -staafjes.

Vandaag wordt ook eindelijk onze bank geleverd. Daarna moet ik pasfoto’s laten maken, want morgen moet ik me melden bij het vreemdelingenloket. Morgen heb ik ook een meeloopmiddag op mogelijk mijn nieuwe werk! Spannend, duimen jullie mee dat het allemaal goed gaat?

Verder vrees ik een beetje voor het weer: ze voorspellen deze week temperaturen van 38 en zelfs 40 graden in Antwerpen. Hoe overleef je dat in godsnaam?

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 18 reacties

 1. Judith

  Aaaaah zo leuk om dit terug te zien! Echt genoten de afgelopen week en heel blij dat het bij ons alledrie zo goed ging :) Op naar meer golven!

  1. Elianne

   Super leuk verslag van een prachtige week genieten en sportief bezig zijn! Duim voor je dus veel succes morgen. Liefs mama

 2. Babette (moeder van Nina)

  Leuk om het verhaal van jullie heerlijke week ook door jouw ogen te zien. En superfoto’s hoor!

 3. Senna

  Een halve minuut op een golf?! Ik ben jaloers ;)
  Laatst heb ik gesurft in Zeeland, maar niet erg succesvol helaas. Maximaal een paar seconden achter elkaar op het board en dan weer eindeloos terug peddelen.

 4. Angélica

  Ohh dit ziet er echt heerlijk uit! Ik weet niet of ik zou kunnen surfen, maar kan vast wel heel veel mooie foto’s maken in Marokko ;) Het staat nog altijd op mijn wensenlijst, wat een mooie plek!
  En wat een lekker eten haha.

 5. Anne

  Ok je hebt helemaal enthousiast gemaakt, ik ga sparen zodat ik ook een keer kan gaan!

 6. Jessica J.

  Hoe vet dat je vriendinnen na een week al golven konden pakken! En The Yogi Surfer ziet er ook echt geweldig uit. Fijn dat ze er samen hun werk van hebben kunnen maken. Lijkt me een droomjob en -koppel!
  Ik vond het hier in Antwerpen gisteren al heet – en overmorgen wordt het dus nog elf graden warmer?! Absurd, haha. Op kantoor is het wel koel, maar ik moet er natuurlijk wel geraken …

 7. Cathelijne

  Wauw! Wat een geweldige journey!
  Je hebt mij heel nieuwsgierig gemaakt naar The Yogi Surfer!
  Lijkt me een geweldige plek!

  Liefs,
  Cathelijne.

 8. Laura

  Ik had al een tijdje in mijn hoofd zitten dat ik deze zomer wil gaan surfen, en toen wees mijn moeder mij op jouw ervaring bij the Yogi Surfer. Uiteindelijk de knoop doorgehakt, en volgende week kan ik ook gaan genieten van de (gelukkig niet te hoge) golven en heerlijke maaltijden!
  Ik ga alleen, dus dat vind ik nog wel spannend, maar als ik dit zo lees moet dat wel goed komen. Ik ga ook zeker melden dat ik via jou kom, om nog twee yoga lesjes mee te kunnen pikken :) Bedankt voor de tip!
  Liefs, Laura

  1. Hi Laura, wat leuk! Super tof en ook stoer dat je alleen gaat. Je gaat je zeker vermaken hoor: sowieso is Sinnead er altijd voor je, zij was de eerste keer dat ik er was gast en is er de komende maanden als host. Zij is super grappig en gezellig. Ik ben nu al jaloers haha, ik wou dat ik ook nog een keer terug kon!

 9. Wat een leuke bakjes heb je gekocht, ziet er echt stijlvol uit. Op surfvakantie zou niks voor mij zijn, ik ben de meest a-sportieve persoon die er bestaat op deze wereld. Ik ben zo’n hark! Dat eten, dat lijkt mij dan wel weer wat. ;) Zag er zo goed uit allemaal, leuk geserveerd ook.

 10. Nura

  Hoi Marlous,

  Heerlijk inzichtje die dagboeken! Heb je toevallig ook een paklijst met dingen waarvan je denkt; neem dit mee als je gaat surfen bij yogi surfer in juli (hoogzomer?); aantal bikinis, koelt het af etc. Ben super benieuwd wat je aanraadt!

Geef een reactie