Waarom ik mijn Instagramvolgers verwijderde (en jij dat ook moet doen)

Instagramvolgers

Het idee om een flink aantal Instagramvolgers te verwijderen speelde al langer door mijn hoofd. Afgelopen weekend besloot ik – een tikkeltje impulsief – om het gewoon te doen. Ik leg je graag uit waarom, welk nut het heeft en waarom je het zelf ook zou moeten doen. Of je Instagram nou persoonlijk of als business gebruikt.

InstagramVolgers verwijderen?

Het is natuurlijk een beetje raar om in tijden waarin meer Instagramvolgers = meer business (en dus meer geld) geldt je volgers vrijwillig te verwijderen. Hoewel ik me nooit heel veel bezig heb gehouden met statistieken en volgers, vroeg ik mij soms ook af waarom mijn volgersaantallen en/of likes stagneerden of zelfs afnamen. Ben ik niet meer leuk? Maakt dat wat uit? Ik besloot van niet, maar het is toch iets wat in je achterhoofd blijft hangen.

Een halfjaar geleden ontdekte ik The Social Goodgirl. Op haar platform deelt Amber tips en tricks over Instagram marketing. Maar nog belangrijker: ze moedigt iedereen aan om elke maandag een ‘instaschoonmaak‘ te houden.

Instaschoonmaak

Daar geeft Amber hele duidelijke redenen voor. Instagram is zo groot geworden, we volgen allemaal honderden mensen. Al die updates bijhouden is niet te doen, daarom besloot Instagram een aantal jaar terug over te stappen op een algoritme: aan de hand van jouw gedrag op Instagram (likes, comments, interacties), bepaalt Instagram welke beelden jij waarschijnlijk graag wilt zien. Je krijgt dus een selectie van de mensen die je volgt te zien. Een andere reden hiervoor is natuurlijk dat Instagram nu een goed excuus heeft om je te laten betalen voor extra promotie. Want hé: voor niets gaat de zon op.

Volgens Amber ziet minder dan 10% jouw content. Als je dan kan kiezen tussen 10% van 100 echte en leuke volgers, of 10% van 1000 volgers waar meer dan de helft nep, inactief of een raar oud mannetje is.. Dan is de keuze snel gemaakt toch?

Verwijderen is simpel, maar wel een tijdrovend klusje: je klikt in je eigen profiel op je Instagramvolgers. Nu krijg je een lijst te zien van alle mensen die jou volgen, met daar achter drie bolletjes. Als je daarop klikt krijg je de optie om de volger te verwijderen. In sommige gevallen is deze optie er niet, dan werkt blokkeren ook. In beide gevallen krijgt die persoon hier geen melding van. Simpel, maar je bent er dus wel even mee bezig. Daarom is het goed om dit elke week bij te houden!

Instagramvolgers
Dit account was voor het laatst in 2012 geüpdatet. Check die oude interface!

Mijn twijfels

Goed, ik was natuurlijk niet meteen overstag. Ik zag een beetje op tegen de tijd die het in beslag zou nemen. Bovendien voelt het toch raar om Instagramvolgers te verwijderen. Zeker nu ik net de felbegeerde swipe up link had bemachtigd. Maar toen ik eenmaal begon, was ik om. Ik was verbaasd hoeveel neppe accounts mij volgden! Daarnaast waren er ook een heleboel inactieve accounts, die voor het laatst in 2012 of 2013 een update hadden gedaan. Hup: allemaal de prullenbak in.

Het mag dan leuk staan, die 10.000 volgers, maar als de helft niet meer op Instagram zit (of een robot is) heb je er geen drol aan. Het is jammer dat veel bedrijven alleen nog maar naar volgersaantallen kijken, terwijl een hoog engagement (de mate van interactie tussen account en volgers in verhouding tot het aantal volgers in totaal) veel waardevoller is.

Maar heel eerlijk: het maakt me niets uit. Als jullie mij al lang volgen weten jullie dat ik weinig sponsored content plaats; ik ben niet afhankelijk van Instagram qua inkomsten. Ik dacht na over wat ik belangrijker vond: ‘interessant’ blijven voor bedrijven voor eventuele samenwerkingen, of een kleinere maar leuke gezellige groep volgers die meer aanvoelt als een groep vrienden. Ik koos het laatste.

Waarom het werkt

Afgelopen weekend verwijderde ik in hoog tempo 3000 volgers. Je wordt handiger in het herkennen van nepaccounts, waardoor je sneller kunt werken. Bovendien werkt het ook wel verslavend, lekker de bezem door je Instagramvolgers heen!

En geloof het of niet: ik merk gelijk verschil, met name in interactie. Ik krijg meer reacties, zowel onder posts als stories of DM. Mijn nieuwste post krijgt evenveel (of zelfs iets meer) likes als mijn gemiddelde post toen de 3000 volgers er nog bij zaten. Logisch: die 3000 volgers waren nep of inactief, dus die voegden toch al niks toe.

En juist dat vind ik zo leuk! Ik begin gebruikersnamen en profielfoto’s te herkennen en heb tijdens het scrollen door mijn volgers juist ook een heleboel leuke nieuwe mensen om te volgen ontdekt.

Een slotje

Als laatste stap besloot ik ook mijn profiel van een bedrijfsprofiel naar een persoonlijk profiel met slotje aan te passen. Zo heb ik een betere grip op wie mij volgt, omdat ik ‘aan de poort’ kan selecteren. Voor bedrijven word ik dan echt niet meer interessant, maar eerlijk gezegd ben ik daar wel aan toe. Ik blog al ruim 16 jaar, en mis een beetje the good old days, toen bloggen echt nog om bloggen draaide. Nu helpt het feit dat ik me vanwege mijn emigratie moet uitschrijven als zelfstandige ook nog extra mee. Ik zal niet zeggen dat ik nooit meer een samenwerking met een bedrijf zal doen, maar ik ga er wel nóg kritischer op zijn.

Ook kan ik met een slotje wat meer mezelf zijn. Het blijft natuurlijk een schijnveiligheid: iedereen kan zich voordoen als iemand anders. Ik besef ook dat mijn blog nog steeds openbaar is, daar ben ik ook nog over aan het nadenken. Alles in stapjes ;-). Toch hoop ik zo een leuke online groep met ‘vrienden’ voor mezelf te creëren, waar ik juist meer kan delen!

Support the maker

Vandaar dat ik ook overweeg om accounts die alleen kijken, maar nooit liken of reageren er op een moment uit te gooien. Ik opperde dit al in mijn stories, en kreeg toen veel reacties van mensen die aangaven juist heel erg ‘in stilte’ van mijn account te genieten. Of dat liever de ‘opslaan functie’ gebruikten om zo een archief aan inspiratie aan te leggen.

Ik snap dat de meesten dit niet bewust doen, maar eerlijk gezegd begrijp ik niet zo goed waarom je, wanneer je blijkbaar van de content geniet, je niet de minimale waardering (een like) wil teruggeven. Nu maakt dit voor mij niet zoveel uit, maar er zijn een heleboel mensen (waaronder creatievelingen) waarvoor die zichtbaarheid op Instagram wel van belang is. Voor mij betekent een like niet alleen ‘vind-ik-leuk’, ik like ook dingen uit support.

Wat ik vooral belangrijk vind: ik denk dat Instagram echt leuker is als je meedoet: ik deel wat van mij, jij deelt wat van jou. Zo leer je elkaar kennen! Je bent niet verplicht om mijn content te liken (je hoeft nu ook echt niet als een malle te gaan liken, maar af en toe een teken van leven zou fijn zijn). Maar anderzijds ben ik ook niet verplicht om alle stille gluurders toe te laten tot content. Juist als ik persoonlijke dingen wil delen, vind ik het fijn om een beetje overzicht te hebben in de mensen met wie ik dit deel. En een anoniem account zonder profielfoto, berichten en volgers voelt dan al snel als enge gluurder aan.

Dit is geen verwijt, maar puur hoe ik er naar kijk. Ik heb dit gesprek met een aantal mensen gevoerd en de meesten gaven aan er nog nooit op deze manier bij stil te hebben gestaan. Ik ben benieuwd wat jullie daarvan vinden!

Heel wat woorden verder..

Het moge duidelijk zijn: Instagramvolgers verwijderen loont. Ik was Instagram een beetje zat, maar heb nu juist zin om jullie een kijkje te geven in mijn nieuwe leven in Antwerpen. Hoe we ons appartement inrichten, leuke eettentjes en het wel en wee van het voor de eerste keer samenwonen ;-). Mocht je me nog niet volgen (en niet te erg afgeschrikt zijn door dit verhaal): hier vind je me op Instagram. Zolang je geen enge creep bent laat ik je in principe gewoon toe ;-).

Meer Instagram en blogtips lezen? Klik door naar mijn categorie ‘bloglife’.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 20 reacties

 1. Ik vind je zo inspirerend. Ik heb 10k ook heel lang als een soort heilige graal gezien, maar ik krijg het nauwelijks voor elkaar om te groeien op Insta. Ik zit daar niet mee, het is wat het is. Ik deel wat ik leuk vind en dat is voor mij het belangrijkste. Ik vind jouw content altijd prachtig en ook zo’n mooie eenheid. Ik krijg dat niet voor elkaar. Bij mij vliegt het van de hak op de tak.

  Wat ik mij nog wel afvroeg, hoe weet je of iemand nooit liked? Als je zoveel volgers hebt lijkt mij dat lastig bij te houden. Of is daar een trucje voor?

  1. Ah, wat leuk om te horen! En ja die eenheid.. ik volg jou juist om de mix van prachtige receptfoto’s en persoonlijke foto’s. Als je wil groeien zou je alleen nog maar die mooie receptfoto’s moeten delen, maar dat zou ik te onpersoonlijk vinden (en dus minder leuk om te volgen). Wees dus vooral jezelf ;-) Wat betreft je tweede vraag: daar is helaas geen trucje voor. Het is niet goed te overzien, al onthoud ik foto’s/namen die ik vaker voorbij zie komen onbewust wel goed! En wellicht bestaat er wel een trucje voor, dat ga ik nog uitzoeken. Ik focus me eerst op neppe en inactieve accounts.

 2. Rianca

  Goede schoonmaak wel! Hier heb ik helemaal geen groot account, maar ik ben al jaren heel selectief op mijn volgers. Ik blokeer iedereen die ik ‘gek’ vind en die mij niet hoeven te volgen. Resultaat: weinig groei, leuke groep mensen op mijn instagram en geen rare gluurders. Ik ben tevreden. :)

 3. Maura - YLT

  Whooo! Ik vind het echt tof dat je dit gedaan hebt. Het zet mij ook aan het denken. Na ons gesprek gister ben ik al een klein beetje begonnen, maar oef, het is wel veel werk. Ik moet er maar eens voor gaan zitten tijdens een saaie treinreis ofzo.
  Ik merkte wel meteen dat ik het ook lastig vond om mensen te verwijderen. Die 10K voelt toch wel stiekem een beetje als een ding… andere kant als het nepperds zijn heb je er ook niks staan. Dan is het alleen maar een façade. Engagement en interactieve volgers zijn veel leuker.
  Ik ga er nog eens voor zitten. Je hebt en in ieder geval geïnspireerd :-) een soort anti movement van likes naar echter contact.
  Enne, ik kom gauw jullie ‘kot’ in Antwerpen bewonderen #IRL

 4. Anna

  Interessant om te lezen! Ik heb een tijdje geleden ook een heleboel volgers verwijderd, precies om de redenen die jij geeft, maar ik merkte nog niet echt verschil. Daardoor ben ik toch een beetje huiverig geworden. Het kost zoveel tijd en als het dan niks oplevert… Haha! Misschien moet ik het nog eens een kans geven.

 5. Goede blogpost! Ik verwijder constant instagramaccounts. Heel knap dat je zoveel volgers hebt verwijderd, aangezien je wel aan de 10.000 volgers zat. Maar het is wel inderdaad beter voor het persoonlijke contact en bereik om ‘echte’ volgers te hebben, zoals jij ook al zegt. ;)

  Liefs,
  Marloes

 6. Angélica

  Ha wat goed! Ik heb het vaak gelezen dat het beter is maar nooit zin gehad om er aan te beginnen… ik heb maar zo’n 1300 volgers, dus elke volger minder voelde een beetje pijnlijk. Heb er uiteindelijk toch ook een stuk of 50 verwijderd na jouw instastories hierover ;)
  Ik had gek genoeg heel weinig nepvolgers! Maar moet eigenlijk nog wel een keer met de bezem er doorheen om ook echt de inactieve er uit te vissen…

  En dat van de likes, ik begrijp je helemaal. Ik vind het ook soms een beetje irritant als vrienden zeggen ‘oh ja leuk, dat zag ik op je instagram, mooie foto!’. WAAROM HEB JE HET DAN NIET GELIKED?! Haha! Als (creatief) ondernemer zijn dat soort dingen idd zo belangrijk. Iemand zei laatst ‘oh ik like niks want dat heeft toch geen zin denk ik dan’. Dus heel veel mensen staan er niet bij stil dat het dus juist wel een verschil maakt. Maar binnenkort gaan ze ook het aantal likes en volgers verbergen toch? Ben wel benieuwd daarnaar…

  1. Ik denk dat veel mensen er inderdaad niet bij stil staan, terwijl het toch voor sommigen mensen belangrijk kan zijn. Ik vind het vooral jammer als mensen geen interactie tonen, omdat ik oprecht benieuwd ben naar de ander! Dat hoeft natuurlijk niet op elke post, maar zo nu en dan. In bepaalde landen zijn ze nu aan het testen met het verbergen van likes, maar ik begreep van Siroon dat je zelf nog steeds het aantal likes kan zien.. dus dan kan dat nog steeds fucken met je mind ;-)

 7. Jenn

  Gelukkig mocht ik blijven :) Goed stuk, toen ik de titel las dacht ik ‘neeeeee! Echt niet!’, en nu ik het helemaal gelezen heb overweeg ik het ook…

 8. Melissa

  Ik zie dat ik niet mocht blijven haha. Ik denk dat je mij als een nep of inactief account zag omdat ik mijn profielfoto en foto’s heb verwijderd, maar ik plaatste wel nog regelmatig reacties. Jammer, maar desondanks wel een goede opruimsessie!

 9. Claire

  Wauw wat een goed en duidelijk artikel! Ik merk ook dat ik super veel inactieve volgers heb of dat veel volgers mijn content niet zien. Ik heb ongeveer 900 volgers maar op een post meestal rond de 100 likes, die verhouding klopt totaal niet. Ik heb laatst een app gedownload waarbij je in één klap inactieve volgers kan verwijderen, volgens mij heet het simpelweg Unfollow. Dan kan je ook selecteren uit mensen die bijvoorbeeld 90 dagen niet online zijn geweest. Misschien een handige tip ;) Ik ga er binnenkort maar mee aan de slag!

 10. Esmeralda

  Wat een goed idee van je Marlous! Ik probeer wel door mijn account te gaan en mensen zelf ook te ontvolgen die niet meer actief zijn of waarvan ik de content niet meer leuk vind, dit geeft mij al overzicht want zo heb ik alleen echt de leuke dingen op mijn tijdlijn. Volgers verwijderen had ik niet eens aan gedacht! Goede van je :)

 11. Irene

  Goed dat je dit gedaan hebt! Ik had op Insta ook al gereageerd denk ik maar ik doe het ook regelmatig. Het lucht ook op vind ik, alsof je met een schone lei weer kunt beginnen. Ik ben sowieso niet boeiend voor bedrijven omdat ik maar 300 volgers heb dus daar zit ik al niet mee in. Het is wat verslavend ook vind ik :)

 12. Jessie

  Nooit op deze manier over na gedacht.. Ben gelijk aan de slag gegaan haha!

 13. marjo

  Ik volg(de, want ga je zo direct volgen!) je nog niet op insta; maar logisch inderdaad! PS niet je blog privé maken hoor, dan wordt ‘is gelijk uit bloglovin gehaald zeker? :(

 14. Eline

  Interessante post, hier leer ik wat van. Ik vind het leuk dat je de moeite neemt om artikelen en dagboeken te posten, zo leuk om te lezen! Wat dat betreft houd ik ook meer van blogs.
  Ik heb zelf geen instagram maar kijk wel wekelijks op de pagina’s van bloggers of vloggers die ik volg om te volgen wat ze doen.

Geef een reactie