Haal alles uit Pinterest: tips & tricks van een expert

Haal alles uit Pinterest

Afgelopen voorjaar raakte ik opnieuw verslaafd aan Pinterest. Ik heb al jaren een account, maar tijdens mijn scriptie en met een verhuizing in het vooruitzicht was er het ideale moment om weer te gaan Pinteresten. Want een scriptie vraagt toch om SOG (Studie Ontwijkend Gedrag)? Ik ruimde m’n borden op en richtte alles opnieuw in. Tijdens deze ‘herontdekking’ van Pinterest, ontdekte ik dat Pinterest zichzelf ook opnieuw uitgevonden had.

Van prikbord naar zoekmachine

Nou gebruik ik mijn Pinterest vooral als persoonlijk inspiratiebord. Ik pin er interieurinspiratie, recepten en outfitideetjes. Sinds kort gebruik ik het echter ook om wat meer bezoekers naar mijn blog te trekken, zodat artikelen uit het archief toch nog af en toe in de spotlights komen te staan. Pinterest is namelijk meer dan alleen een inspiratiebord: vooral voor bloggers en (online) ondernemers is het een handige tool. Pinterest is eigenlijk een zoekmachine en een sociaal netwerk ineen!

Omdat ik graag op de hoogte blijf van alle online marketingtrends dook ik in Pinterest. Ik maakte in bedrijfsprofiel aan en begon mijn eigen foto’s te pinnen. Ik zag alleen niet direct resultaat en snapte niet veel van alle statistieken. Gelukkig kwam Dionne to the rescue met haar e-book ‘Haal alles uit Pinterest‘.

Haal alles uit Pinterest

Haal alles uit Pinterest

Sinds een tijdje werkt Dionne als freelancer en heeft ze naast haar lifestyleblog ook de website Ondernemen als een baas, waar ze tips & tricks deelt voor andere ondernemers. Een van de dingen waar Dionne zich in gespecialiseerd heeft, is Pinterest marketing. Met haar e-book belooft Dionne dat je honderden bezoekers per dag naar je website kan trekken én er zelfs nog geld mee kan verdienen!

In het e-book gaat Dionne in op praktische zaken (hoe maak je een bedrijfsaccount, hoe koppel je je website?), maar nog belangrijker: Dionne deelt haar insiders tips.

Dionne’s Insiders tips

Omdat jullie vast net zo nieuwsgierig zijn als ik was, vroeg ik of Dionne alvast enkele tips wilde delen. Alvast een tipje van de sluier uit het e-book Haal alles uit Pinterest:

 • Veel mensen weten niet dat Pinterest een visuele zoekmachine is. Het is eigenlijk een soort Google, maar dan met afbeeldingen. Daarom is het enorm belangrijk om aan de slag te gaan met je SEO van zowel de biografie van je profiel, SEO van je borden en uiteraard van je pins. Hoe uitgebreider en beter de SEO van je pins zijn, hoe beter je gevonden wordt. Ook in Google!
 • Ga op zoek naar interessante groepsborden, word lid en ga je pins ook re-pinnen op groepsborden. Groepsborden hebben vaak een bepaalde niche en veel bereik. Daarom zijn ze erg in trek om te volgen voor je doelgroep en je bereikt met je pins heel veel mensen binnen jouw doelgroep.
 • Maak voor elke blog, dienst of product meerdere pins (minimaal 2, maar het liefst 4), waarin je verschillende titels en achtergronden gebruikt.

Voor mij stond hier al nieuwe informatie tussen. Toch is dit pas het begin. Verderop in het e-book gaat Dionne in op een wat geavanceerder gebruik van Pinterest. Als tip geeft ze hier om eenmalig Rich Pins te installeren op je website: “Je moet eenmalig je website koppelen en eenmalig Rich pins koppelen. Het koppelen van Rick pins is iets technischer, maar in het e-book lees je exact hoe je dat voor elkaar bokst. Pinterest geeft voorrang aan Rich Pins (uitgebreide pins) waardoor deze meer vertoond worden. En dat wil je natuurlijk! Bij Rich Pins haalt Pinterest automatisch de titel van bijvoorbeeld je product of blog van je website en die wordt toegevoegd aan je pins en daarnaast heb je de mogelijkheid om meer informatie (SEO) toe te voegen aan je pins.”

Begint het hier al wat te duizelen? No worries: dat had ik ook. Gelukkig wordt het in het e-book uitgebreid en stap voor stap uitgelegd.

Haal alles uit Pinterest

Het resultaat?

Door mijn verhuizing en de vakanties kan ik nog niet alles bijhouden op Pinterest. Wel heb ik de snelle aanpassingen gedaan: ik heb mijn website gekoppeld, Rich Pins geïnstalleerd en mijn profiel SEO-proof gemaakt. Omdat ik voor dit artikel wel Dionne’s tips wilde testen, heb ik enkele posts in een fancy template gegoten en opnieuw op Pinterest geplaatst.

Het resultaat? Waar in januari-februari 4-5% van mijn bezoekers via Pinterest op mijn blog kwamen, is dat nu al 15%. En dat terwijl ik zeker de afgelopen maand niks meer gepind heb. Dat is ook het grote voordeel van Pinterest: ook oude artikelen blijven op die manier in de spotlight staan.

Hoewel ik niet per se grotere bezoekersaantallen naar mijn blog wil trekken, vind ik het wel heel erg leuk om te experimenteren met een nieuwe manier van internet marketing. Of ik deze kennis nou voor mezelf gebruik of voor mijn klanten, het is altijd handig! Wil je het zelf ook eens proberen? Dionne’s e-book kost €12,95 en is hier in haar webshop te koop.

[bg-code]Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen. Zie mijn disclaimer voor meer informatie.[/bg-code].

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Irene

  Ik heb het e-book ook en moet er ook echt eens mee aan de slag maar ik heb er nog geen fut voor gehad. Het lijkt me veel werk :p Wel crazy dat het op zo’n korte tijd zoveel oplevert dus toch wel de moeite waard!

 2. Stella

  Ah ik ben echt ver-liefd op Pinterest ook. Ik heb de afgelopen week op vakantie alle sociale media van mijn telefoon gegooid, maar mocht van mezelf wel op Pinterest. Dit omdat ik er juist altijd inspiratie van krijg en omdat het me, in tegenstelling tot Instagram soms, echt een goed gevoel geeft. Ik kan leuke motiverende tekstjes pinnen, dromen over mijn ooooooit eigen plekje en eventuele reisjes plannen (in mijn hoofd dan, niet dat ik dat allemaal meteen ga boeken, hihi. I wish!). Anyways, ik vind Pinterest echt heel leuk en fijn. En ja, ook als ik ergens een dagje heen ga check ik Pinterest voor hotspots en dingen. En dan klik ik vaak op het bijbehorende artikel om het te gaan lezen, dus ik weet dat het werkt! Super leuk eigenlijk (: Ik weet niet of ik het zelf ook echt op mijn blog toe ga passen, aangezien ik eigenlijk niet echt value schrijf voor Pinterest, maar hé: you never know wanneer ik deze info toch nog eens nodig ga hebben. Liefs!

 3. Ik moet zeggen dat ik mijn Pinterest gebruik als persoonlijk inspiratiebord, en daar houd het ook wel bij op. Ik besteed al veel tijd aan bloggen en Instagram, en heb nou eenmaal niet de tijd om ook nog actief te zijn op Pinterest. En eerlijk gezegd kunnen de statistieken van social media me ook niet zo veel meer interesseren. Ik doe wat ik leuk vind, en dat vind ik prima zo. Overigens is de ondernemen als een baas website wel ontzettend nuttig en handig!

 4. Angélica

  Ik wilde nog een keer met Pinterest aan de slag dus dit artikel komt als geroepen :D

Geef een reactie