Herfstoutfits samenstellen van zomeritems (Een kast die bij je past)

herfstoutfits

Nu het allerlaatste zomerse weekend erop zit, is het toch echt tijd om de zomerkleding op te ruimen. Tijd voor herfst! Toch mogen een aantal items in de kast blijven hangen, want in deze eerste blog van ‘Een kast die bij je past‘ helpt Mirjam me met het samenstellen van de leukste herfstoutfits met zomerkleding!

Een kast die bij je past: herfstoutfits samenstellen van zomeritems

Mocht je de aankondiging vorige week gemist hebben: de komende tijd gaat stylecoach Mirjam Hamming mij helpen om een ‘slimmere kledingkast’ op te bouwen. Oftewel: een kast die bij mij past. Hier lees je er meer over. In de eerste blog van deze serie laat Mirjam zien hoe ik bepaalde zomer items toch nog kan blijven dragen in de herfst. Door slimme (en onverwachte!) combinaties en met wat handige trucs tover ik zo weer wat nieuwe outfits uit de kast. Zonder dat ik daarvoor heb hoeven shoppen! Dat is niet alleen heel leuk, maar ook een veel duurzamere manier om met kleding om te gaan.

Kleine sidenote: we duiken hier natuurlijk in mijn kast. Ik heb duidelijk een voorkeur voor bepaalde kleuren en kleding. Mogelijk is het jouw smaak niet. Ook verschillen we misschien van figuur. Probeer daar toch doorheen te kijken en deze tips op je eigen kledingkast toe te passen. Deel ook vooral jouw eigen nieuw ontdekte herfstoutfits met #kastdiebijjepast op social media, want hoe meer diverse voorbeelden we hebben van verschillende stijlen en lichamen, hoe beter we elkaar kunnen inspireren!

truc met riem
Outfit: jurk Catwalk Junkie

Outfit 1: Draag een trui over een jurk

Deze tip is heel simpel, maar juist daarom zo leuk. Door een trui over je jurk aan te trekken, tover je je jurk om tot een rok. Zo creëer je weer een hele nieuwe outfit! Deze jurk kocht ik eind augustus, toen de zomer al op z’n eind liep. Extra fijn dus dat ik ‘m nu nog even door kan dragen.

Nou gooide ik wel vaker een trui over een jurk, maar Mirjam kwam met de tip om een tailleriempje te gebruiken. Hiermee blijft een trui wat beter op z’n plek zitten en accentueer je je taille mooi. Ik knipte een stuk van een riem af en creëerde zo een tailleriem. Heb je die niet in huis? Bij sommige truien werkt het ook wanneer je een ‘knoop’ maakt met een haarelastiek en deze naar binnen vouwt.

herfstoutfits
Outfit links: trui Sissyboy via No Vintage Phobia, schoenen Van Haren. Outfit rechts: trui & Other stories, schoenen Vans

We maakten twee outfits met de jurk-trui combinatie. Bij de eerste outfit draag ik een trui in vrijwel dezelfde kleur als mijn jurk. Dit wordt ton-sur-ton genoemd en is vrijwel altijd goed. Bij de tweede outfit draag ik een hele mooie donkergroene trui, een kleur die flink in contrast staat met de jurk. Helaas komt het op de foto niet zo over, maar in het echt is ‘t prachtig. Zelf had ik die combinatie nooit gemaakt, maar met de hulp van Mirjam ben ik zo weer een outfit rijker.

Ik wilde ook even laten zien welk effect verschillende schoenen hebben. Links draag ik enkellaarsjes, rechts gympen. Ik vind beiden leuk, het geeft weer een andere vibe.

herfstoutfits
Outfit rechts: top H&M, rok vintage (via No Vintage Phobia), schoenen Manfield

Outfit 2: Durf te mixen met prints

Dit is een combinatie die ik zelf niet zo snel zou hebben aangetrokken. Toch vind ik ‘m super leuk! Volgens Mirjam kunnen stippen en strepen prima samen. Ik vind het combineren van verschillende prints altijd nog best spannend, maar het kan zeker zoals je ziet. Let hierbij wel op dat je een beetje afwisselt in de grootte van de prints. Twee kleine prints op elkaar oogt al snel druk, terwijl een kleine print op een grote print wel heel goed samengaat. Een andere tip van Mirjam is om een overlappende kleur in je prints te hebben, dan matcht het uiteindelijk ook weer met elkaar.

In dit geval had ik een persoonlijke styliste die me uitdaagde om deze top met deze rok te combineren, zelf zul je gewoon eens dingen uit je kast moeten aantrekken.Kies een rok met een print en trek daar gewoon elke trui of top bij aan die je hebt, ook al zou je deze vooraf nooit met elkaar matchen. Wellicht staat het beter dan je denkt!

Outfit trui en rok
Outfit: trui & Other stories, rok vintage (via No Vintage Phobia), schoenen Van Haren

Hier nog een variatie met een wat dikkere trui. Hoewel deze rok tot over de knie komt, kan dit toch al snel koud aanvoelen. Ook hier heeft Mirjam een geheime tip voor: draag er een korte legging onder! Ja, zo’n legging waarvan we in 2006 collectief hadden besloten om die nooit meer te dragen. Onder een rok zie je ‘m toch niet, en zo geeft hij wel extra warmte. Een oude maillot afknippen werkt ook. Wanneer je vervolgens toffe sokken draagt die gezien mogen worden (glittersokken bijvoorbeeld!) heb je nog maar een klein stukje blote huid.

Nog meer inspiratie nodig?

Volgende week staat er weer een nieuwe blog klaar. Dan leert Mirjam je enkele basis stylingtips. Vergeet ook niet Mirjam’s Instagram stories te bekijken, want vandaag deelt ze weer een nieuwe ‘Verrek, ik ontdek!’. En mocht je nog met een brandende vraag zitten of zelf tegen een fashion dilemma aanlopen, laat het dan vooral weten in de comments. Wie weet kunnen we een volgende keer antwoord geven op jouw vraag!

Oh en nog leuker: mocht je n.a.v. van dit artikel zelf je kast zijn ingedoken, laat ons dan vooral het resultaat zien! Deel het op social media (of je eigen blog) met #kastdiebijjepast. Tag eventueel Mirjam (@mirjam_stylecoaching) erin voor wat extra persoonlijk advies. Wij zijn heeeel benieuwd! Uiteraard zal ik een volgende keer dan wat outfits van anderen delen. Want hoe meer outfits, hoe meer inspiratie!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 32 reacties

 1. Sanne

  Super leuk artikeltje dit! Ik vind die truien over een rok een heel goed idee, volgens mij heb ik dit nog nooit geprobeerd. Nu heb ik niet zo veel jurken op dit moment, maar wel echt een goede tip om te onthouden!

 2. Linda

  Leuke outfits! Die kleuren staan je goed ook

 3. Leuk, ik houd ook van truien over jurken en probeer steeds meer print op print. Ik vroeg me alleen af waarom je de maillot of panty tot legging zou knippen om er dan weer sokken bij te dragen. Sokken kunnen er als je wil toch ook over? Of misschien vond niet iedereen dat lekker zitten?

  1. Met legging bedoelen we niet een tot aan je enkels, maar een net over de knie (voor jurken en rokken die dus net over de knie vallen). Mocht je die niet eens huis hebben, dan kun je eventueel ook een maillot tot daar afknippen. Gewoon een maillot onder een jurk of rok kan natuurlijk ook, maar dat staat niet altijd even mooi vind ik. Zo heb je toch een tussenoplossing!

 4. Zo leuk! Ik vind truien over jurken zo leuk staan. En echt slim om een riempje om te doen, zodat je de trui daar wel achter kan doen!

  1. Ja ik vond dat ook echt een slimme tip! Ik deed wel vaker een trui over een jurk, maar zonder riempje hangt ‘ie dan soms net iets te nonchalant, waardoor het meer een zak lijkt.

 5. Irene

  Supertof dit! Ik heb eerlijk gezegd nog nooit een trui over een jurk gedragen maar ik heb weinig pulls en jurken die een beetje matchen qua kleur.

  1. Probeer het toch eens! Mirjam spoorde me aan om de groene trui op de roestbruine jurk te dragen. Leek mij ook een gekke combinatie, maar dat stond echt heel mooi. Door gewoon eens wat over elkaar heen aan te trekken ontdek je soms de mooiste combinaties.

 6. Slim die trui over de jurk! Ik ga eens kijken of dat leuk staat met een van mijn jurkjes, al heb ik geen truien in een neutrale, zwarte of witte kleur. Verder draag ik ook vaak een panty als ik toch een jurkje of rokje aan wil doen.

  1. Leuk, ben heel benieuwd of je nieuwe combinaties kan maken. Zoals je in mijn voorbeeldfoto’s ziet kan het ook prima met een trui met wat kleur en/of strepen. Misschien even wennen, maar het staat wel! En anders kan je altijd Mirjam even taggen voor wat advies ;-). Panty’s zijn een goede oplossing, maar met bijvoorbeeld sneakers vind ik dat je dan al snel op een zwarte piet lijkt. Als het qua weer dan nog zonder panty’s kan doe ik dat liever.

 7. Mieke

  Wat een goede ideeen allemaal! Ik duik NU mijn kast in, doei!

  1. Karin

   Wat een geniaal idee van dat riempje! Ik vond namelijk veel truien niet geschikt voor het dragen bij een jurk want ze komen dan tot mijn heupen en dat staat qua proporties echt voor geen meter (inderdaad een zak).

   Ik heb trouwens nog een vraagje over gekleurde panty’s… Ik vind donkerpaarse of bordeauxrode leuk. Maar zie ik er dan niet uit als een Desigual-typetje? (No offense voor degenen die dat type kleding/kleuren leuk vindt maar ik wil dat zelf niet uitstralen ;) )

   1. Haha, ik snap wat je bedoelt. Goede vraag! Ik heb hier zelf geen verstand van, dus misschien een leuke om via Instagram aan Mirjam te stellen. Dan kan zij de tip gelijk weer met anderen delen!

 8. Karlijn

  Zo’n tof idee deze rubriek! Ik durf soms iets te weinig met prints en alles, dus dit zijn goede tips. Ik heb jarenlang alleen maar in broeken gelopen omdat ik me niet fijn voelde in rokken en jurken. Ik durf ze nu iets meer te dragen door mezelf te ‘verplichten’ elke week minstens een keer een rok/jurk te dragen.
  En ik heb een vraag voor een volgende editie, hoe kun je een paperbagbroek in de winter blijven dragen? In de zomer draag ik er een shirtje met korte mouwen in, maar hoe kan ik hem ook blijven dragen in de winter zonder het heel koud te hebben? Of is dit een hele domme vraag? Ik heb het idee dat een trui lastig is omdat je vaak zit met de bovenkant van de broek die vaak een soort knoop van twee linten heeft (weet even niet hoe het beter te beschrijven). X

  1. Fijn om te horen dat het artikel goed van pas komt! Ik heb zelf ook fases, zo woon ik in 1 jeans en dan draag ik weer de hele tijd jurken en rokken. Gewoon doen werkt inderdaad wel het beste. Leuke vraag ook, ik noteer ‘m en kijk of we er iets mee kunnen doen. Voor spoedadvies kun je je vraag het beste direct aan Mirjam op Instagram vragen ;-)

 9. sophie

  Woow wat een mega gaaf artikel zeg!! Ik raak hier helemaal door geïnspireerd!! Ik ga zo snel mogelijk eens in mijn kast duiken om te kijken wat er met mijn kleding valt te combineren. :D :D
  Helemaal blij nu

 10. Dionne

  Superleuk gedaan. Mooie kleuren hebben je herfstkleren ook. Zelf vind ik het altijd heel tof uit zien als je een jurkje draagt met daarover een trui of een rok. Maar zelf vind ik dat best lastig te combineren, maar nu ik het ook bij jou zie moet ik het toch echt een keertje proberen. Ook veel duurzamer!

  1. Ja ik vind het eigenlijk altijd wel leuk staan! Maar ik snap je wel hoor, er zijn een heleboel trends die ik oprecht heel leuk vind, maar gewoon niet bij mij vind passen. Dat is ook oke.

 11. Anna

  Wat een tof artikel! De trui over de rok vind ik echt heel erg leuk, dat wil ik ook eens proberen :D. Alleen heb ik niet zoveel lang rokken, haha. Ik zie ook weleens dat mensen een truitje met lange mouwen dragen onder een jurkje of jumpsuit met spaghettibandjes, dat vind ik ook altijd zo leuk staan. Lijkt me leuk om hiermee te experimenteren :D

  1. Ja dat vind ik ook een hele leuke combi. Mirjam tipte daarbij ook nog een coltrui (van een wat dunnere stof, zoals mijn gestreepte truitje). Die is ook superleuk onder sommige jurkjes, maar die heb ik (nog… ;-) niet in huis.

 12. Heel leuk, wacht al op de volgende editie!! Ik zat gelijk te denken of ik geschikte truien heb maar ik geloof het niet.. ik moet na de bevalling eens lekker gaan shoppen denk k want heb heel veel items die al zo lang hangen …

  x

 13. Katrien

  Leuk, heeft heel wat inspiratie. Alleen kan je enkel de zomerdingen doordragen die de juiste kleuren hebben, niet? Ik zou niet meteen mijn pastelkleurige rok dragen in de herfst met laarsjes eronder Maar hier is het super gedaan, meer van dit!!

  1. Ik denk dat het vooral te maken heeft met het stofje: wanneer het zo’n typisch dun zomerstofje is kun je ‘m beter opbergen tot het voorjaar. Maar pastelkleuren kunnen prima in de winter hoor! Ik zag afgelopen week nog een hele mooie warme winterjas bij Zara in een zachte pastelblauwe kleur. Ik draag alleen zelf graag typische herfstkleuren, omdat pastelkleuren mij minder goed staan. Maar over die kleurtypes later meer ;-)

Geef een reactie