Mijn eerste IGTV video: angsten, blokkades, tips & tricks!

IGTV

Even een huishoudelijke mededeling: afgelopen week kwam mijn eerste IGTV video online. Voor de leken onder ons: dat is een video langer dan een minuut, op Instagram. In de video laat ik stap voor stap zien hoe je mijn pompoencurry maakt. Afgelopen week volgde ik de cursus #longstoryshort en dat haalde me over de streep om m’n eerste video te maken!

Mijn eerste IGTV

Het idee om ‘meer met video’ te doen speelde al een tijdje door mijn hoofd. Om meerdere redenen eigenlijk: ik was nieuwsgierig, het leek me leuk om te doen, het leek me een nieuwe vorm van creativiteit en het is een skill waar ik graag beter in word. Maar iets hield me tegen: ik was bang voor de reacties van anderen. Bang ook dat ik me zou ergeren aan m’n eigen stem. En ik heb totaal geen verstand van editten.

Uiteindelijk zijn dat natuurlijk allemaal slechte excuses en mede aangemoedigd door Charlotte van ‘t Wout en haar cursus #longstoryshort. In deze cursus deelt Charlotte allerlei tips voor vloggen in stories, zowel casual als zakelijk.

Mijn eerste video werd een receptenvideo. Ik besloot de pompoencurry te maken omdat die past bij dit herfstige weer. Benieuwd naar de video? Je kijkt ‘m hier.

IGTV

Wat ik leerde van #longstoryshort

Naast praktische tips, geeft Charlotte ook ‘tips’ over je mindset. Want daar begint het allemaal mee. Bovenstaande quote kwam in de cursus voorbij, en is zo waar! Ik probeer al een hele tijd minder oordelend naar anderen te zijn, en merk dat ik daardoor ook minder hard voor mezelf word. De afgelopen jaren heb ik kritisch naar mijn omgeving gekeken: van welke sociale contacten kreeg ik energie, en welke mensen vraten juist energie? Van die laatste groep heb ik afscheid genomen, en ik merk dat ik zoveel relaxter ben.

Zo werkt het ook bij video’s maken. Wanneer er onder jouw volgers mensen zijn waarbij je bang bent voor hun reactie, scherm dan je stories af voor die persoon (dat is mogelijk). Denk aan een lollige broer of een oud-collega die altijd gemene opmerkingen maakt. Sterker nog: je kunt ze ook meteen blocken. Charlotte raad aan om je in te beelden dat je kijkers je BFFs zijn: mensen die achter je staan, die alles tof vinden wat je doet en die je aanmoedigen. Dat maakt het al gelijk minder eng om te filmen. En als belangrijkste stap moet je natuurlijk gewoon beginnen.

Natuurlijk gaan er dingen fout. Zo vergat ik een ingrediënt op te noemen in mijn eerste IGTV video, kwam ik er pas aan het einde achter dat ik geen koriander maar platte peterselie in m’n handen had en delete ik na afloop per ongeluk wat scenes… Oeps. Toch vind ik het eindresultaat er best leuk uit zien! Nu filmde ik gewoon met de selfiecamera van mijn iPhone, dus de kwaliteit is niet eens geweldig. Maar er mag ook ruimte voor verbetering zijn, toch? ;-)

Deze tools gebruik ik

Zoals ik al aangaf heb ik totaal geen verstand van editten, maar daar wilde ik me niet door laten tegenhouden. Ik heb uiteindelijk mijn eerste IGTV video gewoon op mijn telefoon geëdit, met gratis apps. Filmen deed ik gewoon met de camera app van iPhone. Daarbij gebruikte ik deze selfiestick slash statief. Super handig! Ik nam telkens korte stukjes op, eigenlijk verschillende scenes. Dat moest soms wel een paar keer opnieuw, omdat ik mezelf versprak.

Vervolgens heb ik de lengte van de stukjes aangepast. Zo knipte ik het begin en einde eraf, waarin ik de camera aan of uit zet. Daarna heb ik met de gratis app (voor zowel Apple als Android) Inshot alle stukjes achter elkaar geplakt. In die app kun je ook muziek en tekst toevoegen. Ik raad je aan om heel zachtjes op de achtergrond een muziekje toe te voegen, dan lijkt je filmpje minder ‘kaal’.

Met Canva (gratis app en website) maakte ik vervolgens een cover. Als je hier het formaat van een story kiest zit je goed. Er staan al honderden sjablonen klaar die je alleen nog maar even hoeft aan te passen met je eigen foto’s.

En that’s it! Super simpel en ik snap eigenlijk niet waarom ik hier zo lang over twijfelde. Ik ben heel benieuwd of jullie ook overwegen om video’s te maken. Of misschien maak je ze al? Vanaf nu wil ik ook wat vaker minivlogs gaan maken in mijn stories, dus mocht je me nog niet volgen op Instagram, doe dat dan even.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Anne

  Ik ben wel benieuwd, waarom heb je IGTV gebruikt in plaats van YouTube? YouTube is volgens mij makkelijker te embedden op je blog én ook beter vindbaar toch?

  En de video was top, ik vond je stem erg fijn om naar te luisteren en ga het recept binnenkort eens proberen!

  1. Vanwege de laagdrempeligheid! Ik heb alles gewoon gefilmd met m’n iPhone (zelfs met de frontcam), dus de kwaliteit is niet al te best. Bovendien kon ik nu alles op mijn telefoon editten. Ik hoef niet per se meer bereik en heb ook niet de ambitie om youtuber te worden, juist dit soort korte filmpjes af en toe spreken me (nu) heel erg aan. En ik zit zelf gewoon graag op Instagram, haha. Maar wie weet denk ik daar in de toekomst anders over.

   1. Anne

    Ah leuk dat je het uitlegt, dacht al dat het een bewuste keuze van je was :)

 2. Zo leuk! Ik gebruik IGTV zelf helemaal niet, als ik video’s maak(reisvideo’s over het algemeen) bewerk ik ze eigenlijk altijd op mijn computer en film ik ze met mijn spiegelreflex. Maar goed, ik studeer ook motion design dus ik ken mijn programma’s, haha. Snap dat dit wel een fijne, laagdrempelige manier is om te beginnen, en net wat extra’s met je Instagram te doen.

 3. Chez Julie

  Hee grappig, ik heb ook net m’n eerste vlog de wereld ingestuurd (vanuit het middelpunt van België, haha), net als jij met licht klamme handjes Aan editen ben ik zelfs niet toegekomen, dat zal voor een volgende keer zijn. Leuk om te leren hoe jij dat aanpakt!

Geef een reactie