Wat er leuk is aan wonen in Antwerpen

Antwerpen

Na mijn blogje over wat er niet zo leuk is aan wonen in Antwerpen kan een positief blogje niet achterblijven. Zoals ik al schreef ben ik nog steeds heel blij met mijn keuze en zijn er een hoop dingen wél heel leuk aan wonen in Antwerpen. Ik licht ze graag toe in deze blogpost.

1. De huurprijzen zijn hier flink lager

In Utrecht had ik een kleine maar fijne studio vlakbij het centrum van 23m2 voor €550 (incl). Dat is nog best een schappelijke prijs, vrienden die in vergelijkbare studio’s woonden betaalden al snel €750 per maand. In Antwerpen wonen we nu in een volledig gerenoveerd appartement met 2 slaapkamers en een oppervlakte van 75m2 en betalen we slechts €850 (excl). Ik weet zeker dat we voor een vergelijkbaar appartement in Utrecht minstens €1200 zouden neertellen. Nu voel ik me opeens super rijk met zo’n mooi appartement haha.

Waar de verschillen precies vandaan komen weet ik niet. Natuurlijk is de huizenmarkt in Nederland (met name in de randstad) helemaal gestoord. Daarnaast is het ook een cultuurverschil: Belgen blijven liever na hun studie wat langer thuiswonen om zo te sparen voor hun koopwoning. Misschien dat huren daarom minder populair is en wat goedkoper dan in Nederland?

2. Ik ben fan van de Velo deelfiets

Laatst kreeg ik al commentaar dat ik aan het ‘vervlaamsen’ ben omdat ik het woord velo gebruikte. Dat ik steeds meer Vlaamse woorden (onbewust) overneem klopt zeker, maar met velo doel ik op de deelfietsen in Antwerpen! Op veel plekken in Antwerpen vind je deze fietsen. Erg handig voor toeristen die een dagje Antwerpen doen, maar net zo fijn voor de inwoners. Mijn vriend en ik hebben allebei een jaarabonnement. Voor €49 per jaar hebben we onbeperkt toegang tot de fietsen. De eerste 30 minuten zijn altijd gratis, daarna betaal je een klein bedrag.

Omdat de afstanden in Antwerpen maar kort zijn, zit je vrijwel nooit langer dan 30 minuten op de fiets. Buiten die €49 maak ik dus geen extra kosten. Waarom ik de Velo zo fijn vind? Er zijn zoveel stations dat er altijd wel een fiets beschikbaar is. Je hoeft niet bang te zijn dat je fiets gestolen wordt, want je zet ze veilig vast in de stations. Fiets kapot? Dan pak je een van de andere Velo’s. De stations worden regelmatig gecontroleerd op kapotte fietsen, ik ben er nog geen tegengekomen. Het fijnste van de Velo vind ik de vrijheid die het je geeft: zo kun je naar de andere kant van de stad wandelen en dan lekker makkelijk en snel terug naar huis fietsen.

3. De wekelijkse markt

Elk weekend is er markt in Antwerpen. De exotische markt die op zaterdag plaatsvindt is mijn favoriet. Hier vind je bloemenkramen, fruit- en groentekramen en zoals de naam al een beetje verklapt ook wat ‘exotischere’ kramen met olijven en Marokkaanse tapas. Het grote verschil met de markt in Utrecht is het aantal eettentjes: tussen alle fruit- en groentekramen vind je tentjes waar je heerlijke pad thai, Italiaanse pasta’s of zelfs oesters met champagne kan nuttigen. Vanaf een uur of elf beginnen de eerste mensen aan de champagne en in de middag zijn alle statafels bezet. Zo gezellig!

Afspreken op de markt doe je dus niet alleen om inkopen te doen, maar ook om even bij te kletsen onder het genot van een hapje en een drankje! Ik vond een bezoekje aan de markt altijd al leuk, maar dit maakt het extra gezellig.

Nog een hoop te ontdekken in Antwerpen

Hier houdt het lijstje niet op, er valt nog een hoop te ontdekken voor mij in Antwerpen. Ik stap snel weer op m’n Velo en vertel jullie graag een volgende keer over alle leuke nieuwe dingen die ik ontdekt heb ;-)

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Inez

    De exotische markt is ook echt 1 van mijn favoriete dingen aan Antwerpen! Er staat ergens een kraam met koffie en verse stroopwafels, zeker eens proberen! De koffie is niet dé beste, maar de stroopwafels zijn echt zoooo lekker (én heel vers)

Geef een reactie