Ken jij dit styling trucje al? #kastdiebijjepast

styling trucje

Wauw, wat een reacties afgelopen week! Super leuk dat jullie allemaal zo enthousiast reageren op de nieuwe rubriek #kastdiebijjepast. Deze week laat ik Mirjam aan het woord, die jullie een heel handig styling trucje leert. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, maar toen Mirjam mij het eerst over de ‘regel van derde’ vertelde viel alles op z’n plaats.

Het styling trucje van Mirjam

Het is een simpele truc, maar daardoor juist zo leuk: je kunt ‘m meteen thuis toepassen. Ik laat vanaf nu Mirjam aan het woord:

Aankleden. We doen het elke dag. Vaak trekken we een top en een broek uit de kast.  Niets ingewikkelds. Moeten we toch elke ochtend kunnen fixen? Waarom lukt het je dan niet om de deur uit te lopen met een gevoel dat je er dit keer net even iets stijlvoller uitziet dan normaal? En nog irritanter, waarom lukt het je buurvrouw wel om in jouw ogen stijlvol voor de dag te komen? Zij draagt toch ook gewoon een top en een broek?

Niet getreurd, redding is nabij :-).  Pas de volgende tip toe en je zult ervaren dat die buurvrouw echt niet iets extreem bijzonders doet om er stijlvol bij te lopen. Ze past gewoon een trucje toe.

Dat styling trucje heet: de regel van derde

De ‘regel’ geldt voor iedereen en is voor iedereen makkelijk toepasbaar.

Misschien heb je er wel eens van gehoord. In fotografie wordt deze ‘regel’ namelijk ook toegepast. Een foto is interessanter om naar te kijken, wanneer het object niet precies in het midden van het beeld staat. In styling geldt hetzelfde. Een outfit is stijlvoller wanneer het je lichaam in twee ongelijken delen opsplitst. Marlous showt op onderstaande foto het effect.

styling trucje

Om te weten hoe dit toe te passen, is het handig eerst in te zien hoe de verhouding van je eigen lichaam is. Wellicht denk je nu: “Uh ja, dat weet ik wel hoor”. En toch maak ik vaak mee dat we met iets wat scheve ogen kijken naar ons eigen lijf. Als je klein van stuk bent, is de neiging groot dat je automatisch denkt dat je benen ook kort zijn. Of andersom. Ben je lang, dan zal je wel lange benen hebben. Niets is minder waar. Kijk maar eens goed. Hoe verhouden jouw benen (vanaf enkel tot kruis (ja sorry, maar dat is een handig ijkpunt ;-))) zich tot jouw bovenlichaam (kruis tot aan nek).

Twee uitkomsten zijn mogelijk

1. Je benen en bovenlichaam verhouden zich 50/50

Je hebt in verhouding een wat langer bovenlichaam en wat kortere benen. Bij mij is dit bijvoorbeeld het geval. Als ik mijn tops laat eindigen waar mijn benen starten, ziet het er niet zo flatteus uit, iets wat saai.  Terwijl als ik met de juiste broek (bv een taille broek), de top net wat hoger laat eindigen, breek ik mijzelf optisch in twee ongelijken delen. De outfit wordt dan automatisch een stuk stijlvoller. En fijne bijkomstigheid, die benen tonen ook meteen een stuk langer ;-).

2. Je benen en bovenlichaam verhouden zich al 40/60

Je hebt in verhouding een wat korter bovenlichaam en lange benen. Jouw lichaam is vanuit zichzelf al ongelijk verdeeld. Een top die op de heupen valt, maakt jouw outfit niet minder stijlvol. En wil je die benen nog langer laten lijken, kan je de top ook prima hoger laten eindigen. Dus eigenlijk kan jij alle kanten op. Lucky you ;-). Let wel op dat je je bovenlichaam niet téveel inkort. Het gevoel dat je op stelten loopt, kan dan het vervolg zijn. Maar dat zie/merk je snel genoeg!

Met dit weetje in je achterhoofd, kan je veel beter inschatten wat voor type broek of rok je moet aanschaffen. Taille broeken & -rokken zijn ideaal om een top iets hoger te laten eindigen (doe de top van voren eens in je broek bijvoorbeeld). Je bovenlijf toont in verhouding dan iets korter en je benen automatisch langer.  Zijn je benen in verhouding langer dan je bovenlijf, dan kan je met heupbroeken of – rokken ook prima uit de voeten.

Je kunt de lengte van je benen trouwens ook aan de onderkant optisch wat verlengen.  Dit beïnvloedt net zo goed de verhouding bovenlichaam & benen.

1. Kies voor dezelfde kleur schoenen als broek

Dezelfde kleur schoen als je broek zorgt ervoor dat je benen als het ware doorlopen in je schoenen. Hierdoor lijken je benen automatisch langer.

2. Stroop je broekspijpen op tot de schacht van je schoen

Laat een te lange broekspijp niet rommelig op je schoen vallen. Stroop de pijp op zodat die boven de schacht van je schoen valt. Hetzelfde geldt voor een laars. Prop de broekspijp niet erin, maar stroop de pijp op! Door dat gefrommel lijkt de broek te lang voor je benen, of je benen lijken te kort voor de broek. En dat laatste willen we nou juist niet :-).
De enige uitzondering is bij een wijde- of wortelpijp (goed aansluitende skinny). Die mogen wel lekker lang vallen (sterker nog, graag zelfs!) en eventueel van onder kreuken. Check voor wat extra inspiratie mijn Pinterest bord ” Oprollen maar”.

e-book

Heb je het principe door? Maar vind je het vervolgens lastig volop te gaan combineren? Dan is mijn eBook ‘Combineren kun je leren’ wellicht iets voor je. Gratis te downloaden! Liever persoonlijk hulp? Check hier bijvoorbeeld waar ik je allemaal bij kan helpen.

#kastdiebijjepast: jullie outfits

Zo, Marlous weer hier! Ik wilde nog even terugblikken op de blog van vorige week, waarin Mirjam me liet zien hoe ik bepaalde zomeritems kon omtoveren tot herfstoutfit. Ik vroeg of jullie foto’s wilden delen van jullie ‘nieuwe’ herfstoutfits, zodat ik nog meer voorbeelden en inspiratie kon delen op mijn blog.

Vandaar de volgende outfits in de schijnwerpers. Zo leuk! Mocht je zelf ook nog outfits gaan samenstellen of met het styling trucje van Mirjam aan de slag gaan, vergeet dan niet het resultaat te delen op social media met #kastdiebijjepast (en tag ons zodat we het niet missen!).

styling trucje

Mijn moeder van 62 bewijst dat mode van alle leeftijden is. Ook zij dook haar kast in en combineerde een gele trui op een kaki jurk. Ze had geen geschikt riempje, maar met een haarelastiekje legde ze een knoop in de haar trui die ze vervolgens omsloeg. Dat werkt natuurlijk ook!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nynke Esmee Portijk (@nynkeesmee) op

Nynke toverde haar rok om tot een herfstoutfit met een lekker vest. Ook hier komt de tailleriem weer van pas, dit keer niet verstopt maar juist over het vest. Zo accentueert ze mooi haar taille en voorkomt ze dat het een rommelig geheel wordt. Heel tof!

styling trucje

Ook Judith haalde inspiratie uit onze post en wijdde er gelijk een hele blog aan. Klik hier om haal volledige outfit te zien.

Super leuk om te zien! Mocht je met het styling trucje van deze week aan de slag gaan of de tips van vorige week, deel het vooral. Hoe meer inspiratie hoe leuker! Vergeet niet de hashtag #kastdiebijjepast toe te voegen en tag ons ook zodat we het kunnen zien.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 15 reacties

 1. Petra

  Oh superleuk! Handige tips, ik ga mijn zomeroutifts ook herfstproof maken :)

 2. Ik kende dit trucje nog niet, maar pas ‘m onbewust wel al vaak toe. Best grappig eigenlijk, hoe dat zo goed werkt.

 3. Irene

  Ik doe dit eigenlijk ook al vanzelf. Ik stop altijd mijn tops in mijn broeken en draag ook alleen nog maar high waisted jeans. Ik snap nu zelfs niet dat ik vroeger tops over mijn jeans mooier vond, haha :p

 4. Sanne

  Wat grappig! Ik ga zometeen even voor de spiegel staan, want ik heb dus geen flauw idee hoe het met die verhoudingen van mij zit haha. Ik moet zeggen dat ik wel een voorkeur voor hoge broeken of ingestopte tops heb, maar of dat nou een goed idee is voor mijn figuur?

  1. Ik heb die voorkeur ook en de kans is groot dat het dan ook goed bij je figuur past, maar het geldt echt niet voor iedereen! Dat is soms een beetje een nadeel van trends (want hoge taille broeken zijn op dit moment duidelijk een trend): ze passen niet bij iedereen. Ben benieuwd wat je uitkomst is!

 5. Anne

  Wat een leuke blog weer en goede tip! Sowieso leuk dat je zoveel blogt de laatste tijd, zit nu lekker op m’n hotelkamer op vakantie alles bij te lezen

 6. Lenneke

  Ohhh, leuk dit! Ga nu ook weer eens kritisch naar m’n kleding en opties kijken. Kom toch vaak uit bij dezelfde setjes, haha.

 7. Alex

  Die tip kende ik al en gebruik hem eigenlijk altijd! Vroeger droeg ik mijn topjes gewoon boven mijn broek, maar dat zag er dus vaak niet mooi uit. Inmiddels stop ik het topje vaak aan de voorkant erin en draag broeken en rokken die ietsjes hoger in de taille zitten – veel beter :)

Geef een reactie