Kleding mooi houden: zo gaat je kleding langer mee #kastdiebijjepast

Kleding mooi houden

Onderdeel van een fijne kledingkast is de verzorging van je kleding. Hoe beter je je kleding verzorgt, hoe langer het meegaat. Dat spreekt natuurlijk voor zich, toch is dat in de praktijk niet altijd zo eenvoudig. Vandaag hoop ik je wat tips en tricks mee te geven waarmee je je kleding langer mooi houdt. Zo heb je meer plezier van je kleding!

Een kast die bij je past: even opfrissen

Het is alweer eventjes geleden sinds de laatste #kastdiebijjepast blog online kwam. Er gaat wat meer tijd en voorbereidingswerk in deze blogs zitten, maar de serie is nog zeker niet afgelopen! Heb je de aankondiging van deze rubriek gemist, lees ‘m dan hier even terug.

In het eerste artikel van deze serie liet ik samen met stylecoach Mirjam zien hoe je bepaalde zomer items in de herfst en winter kunt blijven door dragen. Met name het trucje met de riem en de trui werkt heel goed! Omdat hier zo goed op gereageerd werd deelde Mirjam in een volgende blog een ander handig styling trucje: de regel van derde. Lees de vorige #kastdiebijjepast blogs nog even door voordat je verder gaat met dit artikel, dan ben je helemaal op de hoogte!

Kleding mooi houden: zo doe je dat

In deze blog deel ik wat tips en tricks die ik zelf altijd toepas om mijn kleding langer mooi te houden. De ene tip is wat simpeler dan de andere en sommige tips vergen een (kleine) investering. Maar uiteindelijk zul je daarna langer plezier hebben van je kledingkast. Heb je zelf nog een goede aanvullende tip, laat ‘m dan vooral achter in de comments!

1. Was niet te heet en niet te vaak

Zelf was ik al mijn kleding op 30 graden. Alleen handdoeken, ondergoed en schoonmaakdoeken was ik echt heet. Tegenwoordig wordt kleding ook al goed schoon bij 30 graden. Hete temperaturen kunnen je kleren mogelijk vervormen of prints vervagen. Bovendien was ik niet te vaak. Even iets uithangen (bijvoorbeeld in de badkamer terwijl je een douche neemt) helpt vaak ook. Vooral spijkerbroeken moet je zo min mogelijk wassen: die worden eigenlijk alleen maar mooier met de jaren!

Vergeet niet om zo nu en dan wel een hete was te draaien. Als je nooit echt warm wast kunnen zeepresten blijven hangen en krijg je ‘vetluis’. Dit zijn gelukkig geen

2. Skip de wasverzachter

Ik gebruik eigenlijk alleen wasverzachter bij een handdoeken was, en alleen omdat wij geen droger hebben. Met wasverzachter worden de handdoeken dan iets minder hard. Bij alle andere kledingstukken vermijd je wasverzachter liever. Het kan voor extra vlekken zorgen of de rek uit je kleding halen.

3. Stoom je wollen truien

Ik hou van wollen en pluizige truien, zeker in dit seizoen. Ik heb ze een tijdje niet durven kopen omdat ze altijd krompen in de was. De oplossing: investeer in een stoommachine! Je vindt mijn favoriet hier, sinds ik ‘m heb koop ik weer wollen truien. Door het stomen worden je truien weer schoon en ruiken ze weer fris. Zo’n stoomapparaat werkt ook heel fijn als je even snel ergens een kreuk of vouw uit wil halen.

4. Verwijder pillen

Nog een reden waarom ik sommige truien niet kocht: ze pilden zo snel! Dat is wanneer je van die kleine bolletjes op je kleding krijgt na een aantal keer dragen. Gelukkig kun je deze gewoon verwijderen. Soms werkt met een scheermesje over de stof gaan al, anders kan ik dit kleine machientje aanraden. Dit is eigenlijk een mini scheerapparaat dat alle bolletjes van je kleding af ‘scheert’. Let op dat je de stof recht houdt, anders maak je misschien gaten. Ik kocht mijn apparaatje voor nog geen €3 bij Action.

Extra tip: wissel je wollen trui om voor een lekker chill exemplaar als je gaat bankhangen. Door wrijving ontstaan deze bolletjes dus dat voorkom je het best zoveel mogelijk.

5. Maak je schoenen schoon met een wonderspons

Ok, een klein uitstapje van je kleding naar je schoenen, maar die zijn minstens zo belangrijk toch? Ik hou persoonlijk niet van spierwitte blinkende schoenen, maar wanneer ze te vuil zijn ziet dat er ook armoedig uit. De wonderspons biedt dan de oplossing: hiermee haal je heel snel vlekken weg van je witte schoenen of schoenzolen. Sowieso ben ik fan van de wonderspons, maar dat is weer een ander verhaal ;-).

6. Let op de kwaliteit bij je aankoop

Tegenwoordig wordt veel kleding in massa’s geproduceerd voor lage prijzen. De mode industrie is na de olie industrie het meest vervuilend. Als je net als ik in de jaren ’90 bent geboren, dan ben je opgegroeid met fast fashion en weet je haast niet beter. We zijn gewend dat een kledingstuk na een paar keer dragen niet meer mooi is. Wees daarom bij je aankoop al kritisch: vermijd het liefst stoffen als nylon en polyester. Deze hebben een grotere impact op het milieu en voelen vaak ook ‘goedkoop’ aan. Ga voor natuurlijke materialen zoals katoen, linnen en wol en pak dan het liefst biologische varianten.

7. Repareer je kleding

Ondanks dat je zorgvuldig met je kleding omgaat kan het in de loop van de tijd slijten. Tegenwoordig zijn we nogal geneigd om kleding snel weg te gooien en een nieuw exemplaar aan te schaffen. Het repareren van kleding lijkt misschien veel gedoe, maar dat valt wel mee. Zeker als je dit op tijd doet. Zo breng ik mijn lievelingsschoenen 1 keer per jaar naar de schoenmaker. Die verzorgt het materiaal, zet er een nieuw zooltje onder en maakt de schoenen weer als nieuw. Ook kleding kun je makkelijk laten herstellen. En valt het echt niet meer te redden? Misschien kun je er dan wel een nieuw kledingstuk uit maken!

Welke tips gebruik jij?

Je kleding mooi houden is een manier om duurzaam met kleding om te gaan: hoe langer je iets draagt, hoe minder snel je nieuwe kleren nodig hebt. Ik ben heel benieuwd welke tips jij al toepast en of je nog aanvullingen hebt voor dit lijstje. Voor een #kastdiebijjepast is het ook belangrijk dat je goed je eigen stijl kent. Als je alleen maar geliefde items in je kast hebt hangen zul je er beter voor zorgen en doe je er automatisch langer mee. Het bepalen van je eigen stijl is iets wat we later nog eens zullen behandelen… ;-)

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Oeh, ik vind dit een mega goed artikel! Als je zuinig omgaat met je kleding kun je er inderdaad zoveel langer mee doen! Ik heb truien van H&M en zelfs één van Primark waar ik rustig vier jaar mee doe. Soms zelfs langer.

  Ik was mijn kleding ook altijd op 30 graden en altijd binnenstebuiten. Ik sorteer ook zeer secuur op kleur. Ik laat mijn kleding binnenstebuiten drogen, zodat het niet verkleurt door de zon. De meeste kleding laat ik drogen aan plastic kledinghangers, alleen broeken en sokken hang ik op met knijpers. Ritsen moeten altijd dicht, anders krijg je gaatjes. Tere kledingstukken doe ik in waszakjes. Ik doe mijn kleding nooit in de droger.

  Inmiddels heb ik ook echt een getraind oog om te zien welke stoffen mooi blijven en welke snel lelijk worden. Vooral als er acryl doorheen gemixt zit gaat het snel pluizen is mijn ervaring. Ik hoef maar even aan een stof te voelen en ik weet het al. Is nog wel het meest duurzaam volgens mij, als je een beetje oog hebt voor kwaliteit. En dat hoeft echt niet per se duur te zijn. Ik vind het altijd een beetje suf als mensen zeggen ‘Ja het is maar een H&M’tje. Leuk voor één seizoen’. Als je een beetje de goede dingen eruit pikt bij H&M kun je er rustig jaren plezier van hebben.

  Een pluizentondeuse heb ik ook trouwens, top apparaatje!

  1. Wauw, jij bent echt next level! Ik ben soms nog wel een beetje lui met alles binnenstebuiten keren, al heb ik mezelf aangeleerd dingen gewoon binnenstebuiten uit te trekken :p. Qua ‘leuk voor een seizoen’ geldt dat vooral voor echte trend-items: ik heb een heel mooi jurkje van H&M dat al 7 jaar in m’n kast hangt. Maar voorheen kocht ik ook kleren die heel erg ‘on trend’ waren, en die dan na een seizoen gewoon niet meer zo leuk waren. Bovendien waren ze duidelijk zo snel en goedkoop mogelijk in elkaar gezet (want het moet zo snel mogelijk de winkel in). Dus als ik nog iets bij H&M etc koop zijn het vaak wat meer basic items, die langer meegaan qua trends (en vaak ook van wat beter materiaal zijn gemaakt).

 2. Eline

  Oeh echt een leuk en interessant artikel!
  Ik heb ‘m opgeslagen onder mijn favorieten. Ook de comment van Truusje vond ik erg interessant.
  Op deze manier kun je inderdaad veel langer plezier hebben van je kleren.
  Tips die ik van een oudere vrouw heb gekregen die erg secuur is op haar kleding en huishouden. Zij vind het jammer dat veel kennis over schoonmaken en wassen tegenwoordig niet wordt doorgegeven dus dat doe ik hier een beetje, bij deze :-P
  – Als je kreukels hebt in je kleren of je wilt ze opfrissen omdat ze niet lekker ruiken kun je het ook even in de droger doen op een koud programma.
  – Wassen met een beetje schoonmaakazijn helpt ook voor een frissere geur.
  – Niet teveel wasmiddel gebruiken. Tegenwoordig gebruiken de meeste mensen teveel en dat is niet goed voor de wasmachine / je kleding.

  1. Ja, ik heb ook een beetje het idee dat veel mensen niet meer goed weten hoe ze nou eigenlijk de was moeten doen. Ik keek altijd graag shoplogs van grote influeners, maar het viel me op dat er vaak gezegd werd: ‘er is iets misgegaan gegaan in de was, oeps, dus ik heb een nieuwe gekocht’. Zo zonde en stiekem zat ik me dan gewoon te ergeren, haha.

   Azijn is ook een goede, dat voeg ik ook vaak toe aan mijn was. Soms als wasverzachter, soms op de oksels van truien als ik het een beetje zweterig vind. Werkt mega goed, luchtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon en daarbij is azijn goed voor het kleurbehoud van kleding én voor de wasmachine. Het houdt je machine ook lekker fris. :)

   Ik lijk bijna wel een volmaakte huisvrouw met mijn comments zo, haha, maar vergis je niet. Mijn was is heilig, maar verder ben ik een slechte huishoudster en een ware rommelkont, haha. Ik weet wel hoe het moet, maar de zin ontbreekt. Zou echt hoognodig mijn ramen weer eens moeten schoonmaken, de koelkast kan ook een sopje gebruiken en stofzuigen mag ook wel wat vaker met twee honden in huis. ;) In het kader van; keep it real, haha.

 3. Tea

  Yes to all of the above! Ik was ook op kleur en altijd binnenstebuiten en wanneer alles droog is het meteen wegzetten.

 4. Suzanne

  Ik ben zelf echt heel erg bewust bezig met mijn kleding. Ik denk vaak langere tijd na voordat ik een kledingstuk koop. Zo ben ik al langere tijd opzoek naar een geruit pak, maar telkens kwam ik niet de juiste tegen. Hij zat of niet goed of ik vond hem net niet leuk genoeg. Op mijn blog afgelopen week kwam eindelijk de blogpost online dat ik eindelijk mijn geruiten pak heb gevonden! Wel handige tips ook voor het wassen!

 5. Rachel

  Wat een fijn artikel weer, zelf was ik mijn kleding heel bewust. Ik was mijn jeans sowieso niet iedere week, vaak binnenste buiten en de truien lucht ik altijd tussendoor!

 6. Angela

  Ik maak altijd stapeltjes van de was in de badkamer, had mijn vriend er iets zomaar bijgegooid, is zijn mooie trui natuurlijk gekrompen. Gelukkig niet mijn schuld haha. Ik probeer ook echt bewust met de wasmachine om te gaan en vaak dingen buiten te hangen. Want tegenwoordig wordt kleding niet echt meer vies…

Geef een reactie