Persoonlijk bloggen: 25 blogideetjes

persoonlijk bloggen

Ik doopte 2019 om tot het jaar van ‘persoonlijk bloggen’: de goeie oude persoonlijke blogs zouden een revival maken. Om dat te realiseren moest ik zelf natuurlijk ook meedoen. We zijn nu bijna 10 maanden verder en ik kom met een update: hoe vergaat het persoonlijk bloggen me? Daarnaast geef ik ook tips om zelf persoonlijk(er) te bloggen en deel ik een heleboel blogideetjes.

Persoonlijk bloggen is (eigenlijk niet zo) moeilijk

Ik dacht in eerste instantie dat ik het persoonlijk bloggen verleerd was. Ooit, toen ik startte met bloggen in 2003, wist ik niet beter: ik deelde lief en leed – tot in de details. Mijn blog was echt mijn uitlaatklep. Maar tijden veranderden, ik werd ouder en we werden allemaal bewuster van online privacy. Die blogs zijn verwijderd, misschien maar goed ook.

In de jaren erop ben ik mijn leven online blijven delen, ik vind dat ik met mijn wekelijkse dagboekjes best open ben. Toch werd het nooit heel persoonlijk, omdat het ergens ook wel een beetje raar (en misschien zelfs eng?) is om je leven met allerlei vreemden te delen. Op een bepaald moment zat mijn blog aan bijna 30.000 lezers per maand. Dat is een heel Ahoy vol! Bovendien zijn in mijn persoonlijke verhalen ook altijd anderen betrokken. Wanneer ik over de rondslingerende sokken van mijn vriend schrijf, bestaat de mogelijkheid dat zijn baas dat ook leest. Nu is dat misschien niet zo erg, maar er zijn wel onderwerpen waar ik graag m’n hart over had willen luchten waarbij dat niet ging zonder de privacy van anderen te schenden.

Dus. Het was weer even wennen om me open te stellen en de grenzen op te zoeken. Inmiddels voel ik me er wel comfortabel bij. Ik schreef zelfs tot in detail over mijn menstruatie – en was zo trots op de uitgebreide reacties die ik op dat artikel kreeg. Voorlopig blijf ik nog wel even persoonlijk bloggen. Met dit artikel hoop ik ook anderen over de streep te halen.

Deze persoonlijke blogs verschenen er dit jaar

Nog even een kleine opfrisser (of voor het geval je een blog gemist had):

Best wel een behoorlijke lijst als ik het zo onder elkaar zet. Sommige blogs bevatten wel meer dan 1000 woorden. En toch lazen de meesten van jullie ze allemaal. Sterker nog: op dit soort blogs krijg ik de meeste reacties. Ik merk echt dat ik het bloggen daardoor nog leuker en nog waardevoller vind. Alsof al die bezoekersstatistieken opeens gezichten krijgen. Alleen daarom kan ik je aanraden om vaker persoonlijk te bloggen.

25 persoonlijke blog ideetjes

Ik kan me wel voorstellen dat het best lastig is om te beginnen. Want waar schrijf je dan over? Wat is er zo interessant aan mezelf? Nou, genoeg! Allereerst kun je natuurlijk gewoon mijn ideetjes jatten. Jij hebt vast ook wel ‘deuren’ waarvan je lang droomde dat ze open gingen. Ook kun je vast wel 5 dingen opnoemen die ‘typisch jou’ zijn.

Verder stelde ik een lijstje op. Als inspiratie voor jullie, maar ook voor mezelf. Wellicht zie je een van deze onderwerpen nog eens voorbij komen als blog ;-)

 1. Deel eens waar je trots op bent.
 2. Of blog juist over je onzekerheden. Je zult zien dat je niet de enige bent.
 3. Omschrijf je droomjob. Of je droomhuis. Of je ideale vakantie. Hoe ziet die eruit?
 4. Stel een bucketlist op. Voor het huidige seizoen, of een bucketlist om af te werken voor je verjaardag.
 5. Vertel waarom je ooit bent begonnen met bloggen.
 6. Vertel welke (bij)baantjes je allemaal hebt gehad (en hoe je ze hebt ervaren).
 7. Kan je je nog herinneren wat de eerste film was die je in de bioscoop zag? Het eerste concert waar je naartoe ging? Je eerste parfum? Schrijf een blog over al deze herinneringen.
 8. Maak een lijstje van dingen die jou energie geven.
 9. Maak een lijstje van dingen die je doet/die jou helpen wanneer je je rot voelt.
 10. Wat zijn je beste aankopen ooit geweest? Welke dingen zijn hun geld dubbel en dwars waard?
 11. Wat was de moeilijkste keuze die je ooit hebt moeten maken?
 12. Wat was het moeilijkste afscheid dat je ooit hebt moeten nemen?
 13. Welk advies zou je aan je 10 jaar jongere ‘ik’ willen geven?
 14. Waar was je vroeger onzeker over en nu totaal niet meer?
 15. Wat zijn jouw beste eigenschappen?
 16. Wat zijn jouw slechtste eigenschappen?
 17. Hoe is jouw stijl door de jaren heen veranderd? Liefst met beeld erbij natuurlijk!
 18. Schrijf een brief aan jezelf uit de toekomst.
 19. Deel de belangrijkste levenslessen die je tot nu toe hebt geleerd.
 20. Wat zijn de domste dingen die je ooit gedaan hebt? Of: van welke ‘fouten’ heb je geleerd?
 21. Welke landen wil je nog bezoeken?
 22. Als je met iemand van leven zou kunnen ruilen (voor een dag, voor altijd), wie zou je dan willen zijn?
 23. Als je alles kon doen, ongeacht je kennis, vaardigheden of inkomen: wat zou dan je beroep zijn?
 24. Hoe zou je jezelf in 5 woorden omschrijven? Bonus: hoe omschrijven anderen (of jouw bloglezers?) jou in 5 woorden?
 25. Wat staat er al heel lang op jouw to do lijstje maar komt er maar niet van?

Ik kan nog wel even doorgaan met ideetjes uit mijn mouw schudden, maar voor nu laat ik het hier bij. Mocht je met een van deze concepten aan de slag gaan, laat het me dan vooral weten. Ik ben heel benieuwd naar de uiteindelijke blog! Ik heb zelf ook al zin gekregen om met een paar ideetjes aan de slag te gaan. Als we dat nou allemaal doen, wordt 2019 echt het jaar van persoonlijk bloggen!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 17 reacties

 1. Rena

  I really like your personal project and your ideas! Keep it up!
  xx from Bavaria/Germany, Rena

 2. Anna

  Wat een leuke lijst heb je samengesteld! Op mijn blog schrijf ik ook wel veel persoonlijke artikelen, maar meer is natuurlijk nog leuker :D

 3. Judith

  Superleuk dit :) Meteen weer inspiratie! Ik ga er binnenkort zeker eentje uitkiezen om over te schrijven.

 4. Dio

  Superleuke ideetjes. Kwetsbaar durven te zijn in persoonlijke artikelen is ook iets wat zorgt dat veel lezers aan je lippen hangen, net als herkenbaarheid. Ik wil graag weer aan de slag met wat persoonlijke artikelen. Top dit!

 5. Annelies

  Ik zou niet anders kunnen dan persoonlijk bloggen, al zijn er natuurlijk wel grenzen. Ik ben geen expert in iets (behalve in zijn wie ik ben) dus over een bepaald onderwerp bloggen en daar altijd aan vast houden zou echt niks voor mij zijn.
  Ik lees ook het liefst persoonlijke blogs, omdat blogs lezen en schrijven voor mij heel erg over herkenbaarheid gaat.

 6. Suzanne

  Wat een leuk lijstje heb je samengesteld. Eigenlijk inderdaad niet moeilijk als je er zo over nadenkt!

 7. Lenneke

  Ja, kan me alleen maar bij je aansluiten. Ik vind het persoonlijk zijn op mijn blog en sociale media echt heel erg waardevol. In het begin doodeng. Maar ik merk ook wel dat ik grenzen verleg. :-)

  1. Yvette

   Inderdaad eng! Maar met deze tips lijkt het toch wat makkelijker. Thanks for sharing.

 8. Ohhhh, 2003!? Wauw, wat gaaf! Ik merk zelf ook dat persoonlijke artikelen het ronduit het best doen: de statistieken vliegen omhoog zodra je iets over jezelf of je leven vertelt. Deze tips komen dan ook als geroepen! Heel leuk hoe jij ook zo persoonlijk schrijft! ;-)

 9. Leuk om overna te denken. Aan de ene kant hebben bijna al mijn posts een enigszins persoonlijke insteek, aan de andere kant ben ik heel secuur in wat ik online deel, met name in betrekking tot anderen. Persoonlijk is dus ook wel weer relatief en er zijn zeker dingen die ik niet deel. Ik vind persoonlikke verhalen trouwens ook eigenlijk altijd het leukst, naast opiniërende stukken. Maar dat is ergens ook weer een vorm van persoonlijk schrijven.

 10. Kiki

  Leuk om te lezen dit! Vroeger blogde ik ook persoonlijk, toen werd het ‘bloggerswereldje’ een beetje commercieel en dat ging bij mij niet zo goed. Daardoor ben ik er mee gestopt uiteindelijk. Maar van jouw posts krijg ik zoveel zin om weer te beginnen!

 11. Persoonlijke blogsposts vind ik ook vaak interessant om te lezen. Vooral iets met tips vanuit iemands eigen ervaring.

  Ik houd dit lijstje even bij de hand. Inspiratie is altijd welkom natuurlijk! :)

 12. Minke

  Wat een super leuke lijst, je ziet ze vaker maar ik vind deze echt inspirerend.

  1. Ja, je ziet vaker zulke lijstjes voorbij komen maar die zijn dan juist niet persoonlijk (a la: benoem alle gadgets die jij gebruikt voor het bloggen), en ik denk dat ik ze daarom ook meestal niet zo inspirerend vind.

Geef een reactie