De leukste spellen voor een spelletjesavond

spelletjesavond

Ik ben dol op spelletjes. Drie jaar geleden deelde ik dit artikel met mijn favoriete spellen voor een spelletjesavond. Nu het weer vroeg donker wordt leek het me goed om deze spellen weer eens onder de aandacht te brengen. Ze doen het ook heel erg goed in de schoen of onder de boom… ;-)

De ideale spelletjesavond

Ravensburger was zo vriendelijk om mijn spellencollectie een beetje te sponsoren, ze stuurden met verschillende spellen op. Voor een spelletjesavond kies ik meestal óf allerlei kleine spellen, of een uitgebreid bordspel. Je kunt natuurlijk ook gewoon een stapel meenemen en op de avond zelf beslissen waar je zin in hebt. Van Ravensburger kreeg ik zowel kleine als uitgebreide spellen, dus ik laat van alles wat voorbijkomen in deze blog.

Vergeet vooral de snacks niet, en check van tevoren even of iedereen wel tegen z’n verlies kan.. ;-) Ben je benieuwd naar nog meer leuke spellen? Check dan ook deel 2 en deel 3 van deze blogserie.

level 8

Level 8

Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: 8+
Speelduur: 20-60 minuten

Level 8 is een kaartspel, dat je vanaf 2 personen kan spelen. Het doel van het spel is om als eerste ‘level 8’ te halen. Dit doe je door de juiste combinaties van getallenreeksen en kleuren te maken. Nou ben ik zelf niet zo’n held met cijfers, dus het duurde even voordat ik doorhad hoe het spelletje ging. Maar na een paar keer spelen heb je het zo door. Het lijkt zelfs een beetje op Rummikub, maar dan in kaartvorm! Met slimme koppen kan het spelletje zo uitgespeeld zijn, maar een tweede ronde is helemaal niet erg want het spel is best verslavend. Het spel kost €9,95 en is hier te koop.

spelletjesavond

Koehandel het bordspel

Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: 10+
Speelduur: 60 minuten

Koehandel is een van mijn favoriete spelletjes, maar na (heel) vaak spelen ken ik alle trucjes wel en wordt het wat saai. Gelukkig is er een oplossing voor alle Koehandel-fans: de bordspel editie! In principe is het doel van het spel nog steeds hetzelfde: het handelen in vee, waarbij je flink moet bluffen om zo de meeste kwartetten te verzamelen. Het bordspel is alleen een stuk uitgebreider, met extra opties.

Het leuke aan het bordspel is dat er twee varianten zijn: het basis spel, wat in het principe dus hetzelfde gaat als het kaartspel, maar dan wat uitgebreider. En de ‘jonge dieren’ variant, die alleen al vanwege de schattige baby-dieren super leuk is. Wanneer je dus uitgekeken bent op de gewone variant, draai je het bord om en heb je als het ware een nieuw spel!

Ook leuk aan het bordspel: alle frutsels en dingetjes die er bij zitten. Goed, wel opletten dat je het niet kwijt raakt, maar ik vind het wel bijdragen aan de beleving. Zo zit er een kleine veilinghamer bij, heeft iedereen een eigen ‘stal’ waar je je dieren kan plaatsen en zitten er allemaal andere kaartjes en poppetjes bij. Het spel kost €22,95 en is o.a. hier te koop.

scotland yard

Scotland Yard master

Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: 10+
Speelduur: 60 minuten

Scotland Yard is bij velen nog onbekend, maar dit was vroeger echt mijn lievelingsspel. Ik vond het altijd zo spannend! Het spel lijkt een beetje op Wie is de Mol: het spel draait om de jacht op Mister X, die door Londen sluipt. De verschillende detectives moeten samenwerken om Mister X te pakken.

Mister X verplaatst zich met het openbaar vervoer door de stad, zo nu en dan duikt ie even op, maar verder zijn de handelingen van Mister X geheim. Je moet dus goed nadenken (en Mister X eigenlijk een stap voor zijn).

Nieuw voor mij was de uitbreiding van de app. Bij het spel kun je een gratis app downloaden voor je tablet, waarmee het spel een extra dimensie krijgt. Via augmented reality komt het bord echt tot leven. Zo lijkt het echt alsof je in Londen staat, en kun je Mister X nog beter in de gaten houden. Dit is echt heel tof gedaan!

Hierdoor krijg je eigenlijk ook twee spellen voor de prijs van 1: je kunt het traditionele spel spelen, zonder app, of de vernieuwde versie met app. Je kunt het spel al vanaf 2 personen spelen, maar het is leuker wanneer er meer mensen meedoen zodat je echt kan samenwerken. Het spel kost €26,50 en is o.a. hier te koop.

Welke spellen spelen jullie het liefst op een spelletjesavond?

[bg-box]Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen. Dit artikel bevat ook affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijg ik een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van! Zie mijn disclaimer voor meer informatie.[/bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 19 reacties

 1. Roos

  Wat een leuk artikel! Ik ben heel erg van de spelletjes en heb toen ik jonger was ontzettend veel koehandel gespeeld. Die laatste klinkt heel erg goed, die kende ik inderdaad ook nog niet.
  Mijn all time favorite is Cluedo.

 2. Scotland Yard Master klinkt echt zo leuk! Ik word er überhaupt helemaal enthousiast van dat je op jacht moet naar een soort Mol, haha. Eigenlijk ben ik niet zo’n spelletjesmens, maar ik kan geen genoeg krijgen van mijn vriend verslaan met Scrabble. Black Stories, Levensweg (vooral de moderne met LifePod) en Kolonisten vind ik ook echt heel leuk. Malou x

 3. Oh, Level 8 ken ik nog niet. Dat moet ik dringend eens proberen, want hier worden ook heel vaak spelletjes gespeeld :)

 4. Lonneke

  Ik speel zelden spelletjes, maar als ik iets speel is het vaak Regenwormen of Kolonisten. Ik realiseer me nu dat ik het echt te weinig doe. Het is vaak zo gezellig.. tenzij iemand niet tegen zijn verlies kan.

 5. Sarah

  Ik speel zelf ook heel graag spelletjes, mijn lievelings spel is Ticket To Ride, niet veel mensen kennen dit maar het is echt een tof spel!

  1. Jaaa, Ticket to Ride is ook een van mijn favorieten! Ik heb afgelopen jaar de Europa editie voor mijn verjaardag gekregen en speel die nog vaak! Ik vind het altijd een beetje een combinatie van Risk en Kolonisten (maar dan leuker!).

 6. arjanne

  Wow, ik wist helemaal niet dat koehandel een bordspel had, hoe leuk! Ik speel graag kolonisten en voor een spelletjesavond zijn 30 seconds en party & co ook gewoon heel gezellig om te doen :)

 7. Sanne

  Scotland Yard hadden vrij vroeger ook thuis liggen! Echt een retro variant haha, en volgens mij heb ik er zelf nooit mee gespeeld. Koehandel vind ik wel ene leuk spel! Mijn favoriet is nog altijd 30 seconds, want ik hou toch het meest van dat soort denkspelletjes.

 8. Suzanne

  Klinkt leuk! Wij hebben afgelopen weekend Risk gespeeld, ook erg leuk!

 9. Rachel

  Wat een mega leuke spellen ik vind Skibbo, dixit, ticket to ride en monopoly erg leuk!

 10. Ik speel nooit spelletjes, heb ik echt het geduld niet voor. Maak alleen af een toe en uitzondering voor Rummikub. Heerlijk spel, ik win bijna altijd van vriendlief, haha. Daarom is het dan ook het enige spel wat ik leuk vind. ;)

 11. Judith

  Superleuk! Ik ben ook echt een spelletjesmens. Misschien een potje doen als Nina en ik langskomen :)?

 12. Jenn

  Koehandel is zo leuk! Helaas speel ik niet zo vaak spelletjes meer, ik heb niet echt mensen in mijn buurt die dat leuk vinden. Het bordspel lijkt me wel wat.
  Machiavelli is ook altijd leuk!

Geef een reactie