Diary week 45: mijn eerste week bij mijn nieuwe baan!

Afgelopen week was mijn eerste week bij mijn nieuwe baan. Mijn eerste ‘serieuze baan’ na mijn studie, spannend! Ik werk full time, dus vanaf nu zullen mijn dagboekjes wat minder spannend zijn dan voorheen…

Op maandag werd ik om 9:00 op kantoor verwacht. Mijn plek was helemaal versierd, zo leuk! Voelde me helemaal welkom.

Ook kreeg ik een hele mooie laptop (in bruikleen hoor, dat wel). Omdat in België Azerty-toetsenborden worden gebruikt, moest er speciaal voor mij een nieuwe laptop worden besteld met qwerty-toetsenbord. Daardoor kreeg ik het allernieuwste model, wat echt een super compact en licht ding is. Ik heb zelf een Macbook Pro, die sowieso iets groter is maar ook al 4 jaar oud. In vergelijking met mijn werklaptop lijkt mijn eigen laptop echt super zwaar.

Niet veel later werden ook nog bloemen voor mij bezorgd, zo lief! Ik ben nog nooit zo goed ontvangen op een nieuwe werkplek.

De eerste dag bestond vooral uit kennismaken: met mijn collega’s en de systemen waarmee ik moet gaan werken. Niet zo heftig, toch had ik ‘s avonds knallende koppijn. Ik had al zo’n vermoeden dus had ik extra veel water gedronken, maar ik krijg altijd koppijn wanneer ik veel informatie te verwerken krijg. Vermoeiend.

De volgende dag kon ik me gelijk verdiepen in de Belgische media. Ik werk bij een PR-bureau en ‘s ochtends wordt er altijd een rondje door de media gedaan om te kijken of er nog interessant nieuws in staat voor onze klanten.

Voor mij zijn deze media nog nieuw. Ik ken de namen wel en de kranten zijn deels vergelijkbaar met Nederland (zo is De Morgen vergelijkbaar met De Volkskrant), maar alle rubrieken en journalisten zijn nieuw voor mij. Ik ben me nu pas bewust van de hoeveelheid kennis die ik onbewust had over het Nederlandse medialandschap. Ik las echt niet elke krant of tijdschrift, toch kan ik van elk medium wel de doelgroep en imago omschrijven. Hier gaat dat nog wel even duren vrees ik…

Tijdens de lunch verdiepte ik me dus maar gelijk in een ander gedeelte van het Belgische medialandschap: roddel en achterklap! Want ook daar was ik in Nederland onbewust bekwaam: ik volg de Nederlandse beroemdheden totaal niet, toch ben ik wel op de hoogte van het nieuws dat Marco Borsato een affaire heeft gehad. In België ben ik nog totaal niet op de hoogte, ik ben schijnbaar al een heleboel BV’ers (= Bekende Vlaming) tegengekomen in Antwerpen maar ik herkende ze nooit haha.

Dinsdag verliet ik m’n werk eerder omdat ik langs het vreemdelingenloket moest. Mijn verblijf voor langere periode in België is goedgekeurd en ik kon mijn Belgische ID-kaart aanvragen! Ik kreeg vaak de vraag of ik nu Belg word: ehh nee, haha. Gewoon een Nederlander die in België woont ;-) Meer veelgestelde vragen over mijn emigratie (+ antwoorden) vind je trouwens hier.

Een foto van de bos bloemen die ik kreeg. Gek om nu zo’n volle bos te hebben, terwijl ik normaal slechts 5-6 bloemen in deze vaas heb. Hoewel ik dit mooi vind, geef ik toch voorkeur aan mijn ‘magere’ boeketjes haha. Die zijn wat luchtiger.

Van woensdag heb ik alleen deze foto: na het werk reed ik meteen door naar de Appie om boodschappen te doen met m’n vriend. Ik ben fan van deze karamel-zeezout soesjes, ze zijn echt verslavend lekker. ‘s Avonds keken we de laatste afleveringen van Outlander seizoen 3. Helaas staat seizoen 4 niet op Netflix, maar ik kan niet wachten met verder kijken hoor!

Donderdag startte mijn dag in een donutwinkel, waar ik donuts moest ophalen voor PR-pakketjes. Het is heel grappig om nu aan ‘de andere kant’ te staan, en PR-pakketjes samen te stellen voor Belgische influencers, terwijl ik normaal natuurlijk zelf de pakketjes ontvang. Beide even leuk om te doen ;-).

‘s Avonds maakte ik dit recept van Marley Spoon. Niet gesponsord, maar voor mijn eerste werkweek leek het me wel zo makkelijk om niet na te hoeven denken over het avondeten. Toen ik vorig jaar zo druk was tijdens mijn minor kookte ik ook vaak met Marley Spoon.

Hoewel ze originele en lekkere recepten hebben, ben ik er in België iets minder tevreden over. We hebben al een paar keer voorgehad dat ingrediënten ontbraken of al helemaal slap waren. Het valt me op dat veel ingrediënten van lokale partijen komen (wat ik tof vind!), maar dan wel vaak uit Nederland… Dus mixed feelings, maar ik mag geloof ik wel een gratis box weggeven (je betaalt 0,01 cent, verder geen addertjes onder het gras) dus mocht iemand geïnteresseerd zijn… de eerste die reageert stuur ik een mailtje met de code :-).

De rest van de avond hing ik op de bank en keek ik het nieuwe seizoen van Atypical. M’n vriend was een avondje weg dus ik had de avond voor mezelf. Ik moest lachen toen m’n tv zich afvroeg of ik nog wel echt aan het kijken was.

De week vloog voorbij! Ik voel me nog steeds wel heel erg de stagiaire op werk, ik moet werkelijk alles uitgelegd krijgen. Dat ben ik niet meer zo gewend, omdat ik de laatste jaren altijd zelfstandig heb gewerkt en eerder andere mensen aanstuurde. Het kost me dus wat moeite om geduld te hebben; ik wou dat ik met een vingerknip gelijk het hele medialandschap uit m’n hoofd kende… Maargoed, ik moet er maar op vertrouwen dat ik over een aantal maanden vast lach om mijn eigen ongeduldigheid.

Vrijdagavond maakte ik nog een Marley Spoon maaltje: kastanje ravioli met pastinaak en zoete aardappel uit de oven, met een soort ‘saus’ van ui en appel. Een super gekke combinatie, maar verrassend lekker. Dat vind ik wel leuk aan die maaltijdboxen; zo probeer je eens wat anders!

‘s Avonds gingen we nog op café met enkele buren. We wonen in een klein appartementencomplex en het leek ons gezellig om de rest een beetje te leren kennen. We hebben super toffe buren en je weet wat ze zeggen: beter een goede buur dan een verre vriend ;-).

Zaterdag zag er zo uit. Gedurende week had ik een verkoudheid opgepikt. Typisch ook: je komt weer onder de mensen en je pikt gelijk een virus op. Ik liep al de hele week te snotteren maar zaterdag voelde ik me ook moe en zwak. Ik heb me er maar aan toegegeven en lekker de hele dag in bed geluierd.

Zondag maakte m’n vriend een lekker ontbijtje voor ons.

Ik was nog steeds niet topfit, dus begonnen we de dag op de bank onder het dekbed. We keken de nieuwe aflevering van Temptation Island USA. Kijkt een van jullie ook? Het is eigenlijk echt een afschuwelijk programma, maar wel echt m’n guilty pleasure. Dit seizoen is echt extreem.

Daarna begonnen we aan onze wekelijkse schoonmaak. We proberen elke zondag even een uurtje uit te trekken om het appartement schoon te maken. Ik houd oprecht van stofzuigen, dus vind dit nooit erg. Ik zet dan m’n noise cancelling koptelefoon op zodat ik niet de hele tijd naar dat gezoem hoef te luisteren en ondertussen luister ik podcasts.

Ik ontdekte onlangs de Echt gebeurd podcast en ben fan! Hier vertellen allerlei mensen (bekend en onbekend) waargebeurde verhalen. Grappige, gekke of ontroerende verhalen. Ook word er af en toe een dagboek uit de tienerjaren voorgelezen; ook erg grappig. Een groot pluspunt vind ik dat de afleveringen niet zo lang duren, dus je kunt ze perfect tussendoor luisteren!

Na het opruimen zetten we een IXXI in elkaar. Deze heb ik ontvangen als onderdeel van een samenwerking, ik zal binnenkort laten zien welke afbeelding we gekozen hebben!

‘s Avonds gingen we uit eten bij een Chinees restaurant met m’n schoonouders. Was super lekker en gezellig!

Vandaag is een nationale feestdag in België: het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt vandaag herdacht. Stiekem voor mij wel fijn, want mijn zaterdag voelde een beetje als verloren dag. Ik moet nog eventjes wennen aan het combineren van een full time baan met m’n blog, al staat er voor komende week gelukkig al wat klaar ;-)

liefs marlous

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 26 reacties

 1. AL

  Leuke foto’s weer! En de Marley Spoon maaltijd ziet er, ondanks de slappe groentes, wel lekker uit :)

  1. AL

   Ik heb helaas nog geen mailtje ontvangen

 2. Eva

  Interesse in de Marley Spoon..:)

 3. Yael

  Leuk je eerste week in je nieuwe baan! Hoop dat je het super naar je zin zult hebben.
  Ik miste in Brussel in het begin bij m’n nieuwe baan echt de vrijdagmiddag borrels hahaha. Ook moest ik wennen aan de afstand die je hebt tot je collega’s, in Nederland ben je vaak veel sneller een soort van “vrienden”. Ben benieuwd hoe je dit allemaal gaat ervaren. Geniet van je vrije dag!

  1. Het scheelt dat de sfeer in mijn branche wat losser is, dus ik vermoed dat ik het snel ook gezellig ga hebben op kantoor :-). De eerste week beviel in ieder geval al goed!

   1. Elle

    Seizoen 4 van Outlander staat nu op Netflix!

 4. Judith

  Heeeeerlijk nog een vrije dag! Lekker even bijkomen voordat je weer aan een werkweek begint :) De ‘Echt gebeurd’ podcast is inderdaad leuk. Andere aanraders zijn ’30 minuten Rauw’ en ‘De Man Man Man podcast’

 5. Laurine

  Wat fijn dat je zo warm onthaald werd! Ik kan me voorstellen dat het nog even wennen is allemaal, daarom nog een kleine integratie tip: wij zeggen BV’s en niet BV’ers (ik heb ook geen flauw idee waarom) ;) Veel succes alvast bij je nieuwe baan!

  1. Haha oh dankjewel voor je verbetering! Eigenlijk wist ik dat wel, maar ik vergeet dat – ik ben zo gewend om BN’ers te typen. Nog iets waar ik op moet letten :p

 6. Wat onwijs leuk dat je zo ontvangen werd op je nieuwe werkplek! En wat grappig dat ze in België net een ander toetsenbord gebruiken, wist ik helemaal niet.

  1. Ja in België gebruiken ze het Franse Azerty-toetsenbord. O.a. de A en de Q zijn omgedraaid, maar vooral qua speciale tekens vind ik het irritant (zo moet je bv je shiftknop ingedrukt houden voor cijfers en de punt. Raaaaar).

 7. Suzanne

  Wat leuk dat je zo goed ontvangen werd op je nieuwe werk! Heel leuk om weer te zien!

 8. Marjoleine

  Zo leuk dat je zo warm werd onthaald op je nieuwe werk! En je Macbook is prachtig, ik moest alleen wel even googlen wat een Azerty toetsenbord is. Geloof dat ik het nog nooit gezien heb, toch weer een verschil tussen Nederland en België, haha. Geniet van je vrije maandag!

  1. Haha oh ja, het Azerty-toetsenbord gebruiken ze in Frankrijk, en vanuit daar is het denk ik ook overgewaaid naar België. Persoonlijk vind ik het vrij onpraktisch, niet per se qua letters maar vooral qua speciale tekens.

 9. Sanne

  Wat leuk dat je op deze manier werd onthaald op je nieuwe werk! Heel lief. Je baan klinkt erg tof, maar kan me voorstellen dat je stiekem echt een hoop moet leren. De enige BV’ers die ik ken zijn Goedele Liekens en Urbanus. ;) Ik struggle ook nog altijd met het combineren met mijn blog en een 40-urige werkweek. Soms heb je gewoon andere dingen te doen óf gewoon eventjes zin om niet te bloggen. Daar heb ik me ook maar bij neergelegd.

  1. Ja, het lastige is dat ik altijd zin heb om te bloggen, maar na een lange dag werken heb ik er de puf niet voor. Gelukkig had ik deze maandag vrij en dus genoeg tijd om wat blogjes vooruit te tikken!

 10. Anne

  Ah, wat leuk dat je je zo welkom voelde! Lijkt me best heftig, zo’n eerste week!

 11. Marloes

  Wat leuk dat je zo feestelijk ontvangen werd op je werk! Ik wist helemaal niet dat ze in België een ander soort toetsenbord hadden, haha. Heel netjes en gaaf dat ze speciaal voor jou een andere laptop bestelden (en nota bene een Mac!!). Mijn MacBook pro is nu al meer dan vijf jaar oud en ik ben aan het kijken naar welke laptop ik ga kopen als deze het begeeft. Ik neig toch weer naar Apple, maar misschien dat ik tegen die tijd een Air neem.
  Lijkt me leuk om van die pakketjes samen te stellen voor influencers, haha, zeker als je daarvoor naar de donutwinkel mag.

 12. Anna

  Wat vervelend dat je ziek werd, heel herkenbaar ook tijdens zo’n eerste week haha! Wel heel tof dat je met open armen werd ontvangen, hopelijk ben je snel helemaal gewend :D Succes deze week!

 13. Larissa

  Fijn dat je je zo welkom voelde op je eerste dag meteen al! Ik snap dat het best heftig is, al die indrukken. En dan moet ook nog alles uitgelegd worden, wat enorm frustrerend kan zijn! Maar dat gaat vast over een paar maanden helemaal goed. ;-) X

 14. Irene

  Zalig om zo onthaald te worden op je werk! Ondertussen zit je tweede week er ook al bijna op! Ik vind het ook wel altijd lastig om nieuw te zijn en alles te moeten vragen. Heb dat soms nu na anderhalf jaar nog altijd, haha. Ik leer nog elke dag iets bij maar dat houdt je jong zeker? :p

Geef een reactie