7 tips voor het mooi opmaken van je bord

mooi opmaken van je bord

Een tijdje terug deelde ik al tips voor een mooi gedekte tafel. Zo’n tafel is natuurlijk pas compleet als je gerechten er ook prachtig uit zien. Wist je dat dat veel makkelijker is dan je denkt? Vandaag geef ik je 7 tips voor het mooi opmaken van je bord. Allemaal heel simpel, oefen het eens op je avondeten!

Waarom het mooi opmaken van je bord belangrijk is

Laat ik voorop stellen dat het natuurlijk niet noodzakelijk is om een bord mooi op te maken. Uiteindelijk moet je gerecht vooral lekker smaken. Maar we eten vaak ook met onze ogen: hoe mooier het bordje eruit ziet, hoe lekkerder het smaakt. Bovendien zie ik het als een vorm van creativiteit: het stylen van een bord is vooral ook heel leuk om te doen. En makkelijker dan je denkt, zeker met deze tips voor het mooi opmaken van je bord.

Deze tips zijn bedoeld voor bordjes die je daadwerkelijk uitserveert. Wanneer ik een gerecht voor mijn blog op de foto zet pak ik vaak nog meer uit en gebruik ik allerlei props, maar we stylen hier niet voor een foodfoto. Misschien kan ik daar een volgende keer wat meer over uitweiden. Gebruik deze foodstyling tips wanneer je mooie bordjes wil opmaken voor jezelf of je gasten!

☞ 1. Gebruik het juiste servies

Ik heb een zwak voor mooi servies en heb bij elk gerecht wel m’n voorkeur. Curry’s en pasta’s serveer ik bijvoorbeeld graag in diepe borden. Dat ziet er niet alleen mooier uit, het eet ook fijner. De kleur van het servies kan ook een rol spelen in de opmaak van je bord: zo springt een pasta veel meer van een zwart bord dan een wit bord, vanwege het contrast.

☞ 2. Oneven aantallen

Drie of vijf dingen op een bord zien er beter uit dan twee of vier. Een simpele regel die te maken heeft met de volgende tip.

mooi opmaken van je bord

☞ 3. Zorg voor assymetrie

Eten ziet er lekkerder uit wanneer het niet té georganiseerd op je bord ligt. Probeer je bordje doordacht, maar wel nonchalant op te maken. Zorg dus in ieder geval voor een oneven aantal ingrediënten (drie i.p.v. 4 spruiten) en druppel de saus er wat omheen. Leg de ingrediënten niet precies in het midden van het bord, maar juist een beetje links of rechts.

☞ 4. Less is more

Een vol bord ziet er al gauw te ‘propperig’ uit. Leg dus niet te veel van het gerecht op het bord, maar maak je gasten wel duidelijk dat ze altijd nog een keer mogen opscheppen ;-)

☞ 5. Bouw een torentje

In plaats van alle ingrediënten over het bord te verspreiden, werkt het vaak goed om een ‘torentje’ te bouwen. Stapel wat ingrediënten op elkaar en maak het af met wat saus, dressing of garnering er nonchalant overheen gestrooid.

soep

☞ 6. Garnering

Bewaar kruiden altijd in de koeling en doe de olie of citroendressing er pas overheen als je bijna gaat opdienen. Op deze manier wordt het blad niet slap. Wanneer je kruiden door een gerecht mengt (zoals fijngesneden peterselie of koriander), houd dan altijd een restje opzij. Strooi dit vlak voor het opdienen over je gerecht, zodat de kruiden er extra vers uitzien en goed opvallen. Hetzelfde geldt voor andere garneringen: (fijngehakte) noten, kruiden, gedroogd fruit… houdt altijd wat opzij.

Pro tip: zelfs al heb je geen bijzondere garnering, vers gemalen zwarte peper maakt een gerecht ook altijd af, zowel qua smaak als styling.

☞ 7. Finishing touch: maak het bord schoon

Ben je een beetje uitgeschoten met de saus? Is die ene spruit weggerold? Check vlak voor het opdienen of alle borden er netjes uit zien. Vlekken, spetters en vegen haal je gemakkelijk weg met een stukje keukenpapier. Kleine moeite, groot resultaat.

Tot slot

Probeer vooral uit wat werkt voor jou. Ik merk dat hoe nonchalanter ik mijn bordjes opmaak, hoe mooier ik het eruit vind zien. Als ik te veel ga ‘pielen’ dan ziet het er soms té gestyled uit en daardoor minder mooi. Mocht je met deze tips aan de slag gaan, maak dan vooral een foto van je eindresultaat! Tag me (@lastdaysofspringblog) in je story of deel je foto op een andere manier met me, vind ik superleuk om te zien!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Tips zijn allemaal waar. Ik ben dol op foodfotografie, maar ik moet zeggen dat ik de styling op het bord vaak een van de lastigste dingen vind. Sommige recepten zijn nu eenmaal niet zo knap van zichzelf, haha. Als er iemand bij ons komt eten doe ik nooit aan foodstyling, iedereen schept zelf maar op, haha. Wel vind ik het dan leuk om mijn mooiere schalen te gebruiken, dat dan weer wel.

  Ik vind jouw servies zo mooi! Ben serieus aan het overwegen om het ook te kopen. Ik heb zelf ook veel mooi servies, maar dan vaak alleen enkele stuks voor foodfotografie. Ons dagelijkse servies wat we zelf gebruiken is ondertussen niet echt knap, haha.

 2. Annelies

  Ik kook eigenlijk zelden voor andere mensen, ik heb het idee dat mijn kookkunsten niet goed genoeg zijn. Ik kan op zo’n momenten ook amper loskomen van een recept.
  Maar als ik je foto’s zo zie krijgt een mens spontaan zin om toch eens een etentje te organiseren. Of omdat gewoon voor mezelf wat meer moeite te doen ;-)

 3. Rachel

  Je hebt hele fijne tips gegeven en die ga ik zeker meenemen in mijn artikelen.
  Sinds dit jaar bak en kook ik wat af en nu in ons eigen huisje kan ik daar nog meer van genieten. Nog de beste wensen en een gezond en liefdevol 2020!

 4. Alex

  Wat leuke tips! Ik moet toegeven dat ik echt geen held ben in het opmaken van de borden, misschien vooral omdat ik meestal gewoon een pan / schotel op tafel zet en iedereen het zelf gaat pakken. Maar deze tips ga ik zeker in het achterhoofd houden voor de volgende keer :)

 5. José

  Leuke tips en nog makkelijk en snel toe te passen ook. :) Ik ga dit zeker eens proberen als er gasten komen eten.

 6. Larissa

  Oh wauw, dit zijn allemaal dingen waar ik nog nooit aan had gedacht maar die eigenlijk best handig en logisch zijn! Wat leuk om dit eens te lezen, haha. Zo ga je er heel anders naar kijken! Tof. :-)

 7. Lenneke

  Vind dit er dus altijd fantastisch uitzien, maar ik heb a) te weinig geduld en b) te veel honger om hier echt veel aandacht aan te besteden, haha. Je had m’n bord bonenschotel van net moeten zien. :’) Eerst maar eens mooie borden kopen, dan kijk ik daarna wel verder, hehe.

 8. Sanne

  Dit is iets waar ik nog het nodige over kan bijleren. ik vind het er bij jou altijd zo mooi uitzien, maar mijn eigen maaltjes zijn alles behalve Instaproof. ;) Een mooi servies is hierbij natuurlijk de basis. Ik heb zelf een blauw servies van IKEA, maar niet al het eten komt hierop tot zijn recht. Ik zal bij een volgend servies daarom toch eerder een wat neutralere kleur kiezen, dénk ik!

Geef een reactie