Filmtips #19: must sees van de afgelopen tijd

must sees

Alweer deel 19 van mijn filmtips! De laatste weken zag ik veel films, het was dan ook perfect weer om lekker onder een dekentje op de bank te liggen of om gezellig naar de bioscoop te gaan. Ik ga niet alle films opnoemen die ik zag, door mijn werkloze bestaan waren dat er vrij veel haha. Ik deel graag mijn ‘must sees’ met je!

Parasite

Ik begin natuurlijk met de klapper van de Oscars: deze Koreaanse film nam maar liefst 4 gouden beeldjes mee naar huis. Terecht vind ik, want wat een goede film is dit! Wist je trouwens dat de officiële titel van deze film ‘Gisaengchung’ is? Ki-taek en zijn werkloze familie verkeren in geldnood. Ze leven in een typische Koreaanse ‘kelderwoning‘. Zijn kinderen besluiten op een dag om een diploma te vervalsen zodat zoon Ki-woo de privéleraar van Da-hye, dochter van de rijke familie Park, kan vervangen. Wanneer Ki-woo in de wereld van de rijke familie belandt, maakt hij van zijn nieuwe positie misbruik om ook zijn gezinsleden aan een baan te helpen bij de familie Park. Hun leven lijkt met 180 graden te zijn verbetert, totdat ze op een verrassing stuiten… Wat die verrassing is, daarvoor moet je de film natuurlijk zien. Ik beloof dat hij niet teleur zal stellen.

1917

Ook 1917 viel dit jaar goed in de prijzen. Het won een Golden Globe voor beste film en op de Oscars nam het de prijs voor ‘beste camerawerk’ mee naar huis. Terecht, want 1917 is op een hele bijzondere manier gefilmd: uit 1 shot, dus zonder knippen en plakken of vanuit verschillende perspectieven. Hierdoor beleef je de film nog intenser, alsof je er middenin staat. 1917 gaat dan wel over de Eerste Wereldoorlog, verwacht geen bloederig tafereel waarbij de ledematen je om de oren vliegen. Alleen daarom al een aanrader. Extra interessant omdat we in Nederland natuurlijk vooral veel lezen en leren over de Tweede Wereldoorlog.

Jojo Rabbit

Nog een ‘oorlogsfilm’, ditmaal wel over de Tweede Wereldoorlog. Jojo Rabbit is een beetje een gekke film. Jojo wordt opgevoed door een alleenstaande moeder (Scarlett Johansson) . Bij gebrek aan een vaderfiguur voelt hij zich gesteund door een denkbeeldige vriend: Adolf Hitler. Terwijl hij het beste jongetje van de klas probeert te zijn, blijkt dat z’n moeder eigenlijk een heel ander plan heeft. Mooie en grappige film (wat best knap is) over de oorlog en het nazisme, al is het zeker geen simpele komedie. Ook Jojo Rabbit werd genomineerd voor een Oscar voor ‘best picture’.

Little Monsters

Kan een horrorfilm (eentje met zombies nota bene) tegelijkertijd ook een feel good film zijn? Regisseur Abe Forsythe bewijst met de film Little Monsters van wel. Dave is een uitgerangeerde muzikant die vrijwillig meewerkt aan het begeleiden van de kleuterklas-studiereis van zijn neefje, omdat hij een oogje heeft op juf Caroline. Tijdens het schoolreisje wil hij een move maken, maar krijgt hij concurrentie van een acteur van een bekende kindershow. Eén ding waar geen van hen rekening mee heeft gehouden, is een plotselinge zombie-uitbraak. Deze film is grappig, lief en soms best wel spannend. Maar niet echt eng. Zelfs als je net als ik niet van zombie-films houdt denk ik dat je deze film nog wel kan waarderen!

Us

In Us speelt Lupita Nyong’o wederom de hoofdrol, dit keer is het wel echt spannend. Een moeder en vader vertrekken met hun kinderen naar een strandhuis om lekker te kunnen ontspannen met vrienden. Wanneer de avond valt, krijgen ze bezoek van onuitgenodigde gasten die verdacht veel op henzelf lijken… Meer kan ik niet prijsgeven, daarvoor moet je de film zelf zien. Een spannende film, maar wel een met een echt goed verhaal. Van de makers van Get Out, ook al zo’n goede horrorfilm.

Knives out

Fans van Cluedo en Murder on the Oriënt Express opgelet: Knives out is een film voor jullie. Schrijver Harlan Thrombey wordt dood aangetroffen in zijn huis, vlak na zijn 85e verjaardag. Detective Benoit Blanc wordt ingeschakeld om het mysterie op te lossen, wat een behoorlijke opgave blijkt. Harlan heeft namelijk nogal vreemde en achterdochtige familieleden en ook nog eens een aantal stafleden die hem op zijn wenken bediende toen hij nog leefde. Een heerlijke detective film waarbij je zelf kunt meepuzzelen. En waar ik Murder on the Oriënt Express ietwat traag en saai vond, blijf je hier tot aan het einde aan de buis gekluisterd. Aanrader!

Nog meer must sees?

Sommige films uit dit lijstje draaien nog in de bioscoop. Andere films kun je tegenwoordig vaak via YouTube kijken, heel handig. Ben je op zoek naar meer filmtips, klik dan hier. Ik ben heel benieuwd of jullie deze films al gezien hebben en wat jullie ‘must sees’ zijn van de afgelopen tijd!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Annelies

  Heel wat verschillende stijlen op je lijstje. Ik ga niet zo vaak naar de bioscoop maar sommige van deze lijken me zeker wel de moeite.

 2. Ingrid

  Ik heb van deze alleen knives out gezien, dat vond ik ook echt een aanrader! Daarvoor zag ik Last Christmas, dat vond ik een vrij domme film. En hustlers met Jennifer Lopez was wel vermakelijk. Parasite ben ik echt heel benieuwd naar.

 3. Djuli

  Ik heb deze allemaal nog niet gezien, maar Parasite lijkt me heel goed! Volgende week eens een avondje naar de bioscoop denk ik :)

 4. Alex

  Wat leuke films, ga er zeker eens naar kijken! Parasite, 1917 en Jojo Rabbit staan sowieso nog op mijn lijstje. :)

 5. Siroon

  Ah fijn weer zo’n lijstje met aanraders. Ik ben niet zo van de horror of zombies, maar Parasite en de laatste Knives out lijken me super! Hopelijk draaien ze straks in het vliegtuig onderweg naar huis… ;)

Geef een reactie