Diary week 12: de eerste week in quarantaine (België)

Inmiddels schrijf ik deze dagboekjes bijna meer als persoonlijke documentatie. Hoe bizar gaat dit zijn om later terug te lezen? Afijn, hopelijk biedt het ook wat afleiding voor jullie :-)

Dit dagboekje begint eigenlijk op woensdag. Op maandag en dinsdag ben ik eigenlijk de hele dag bezig geweest met werk en het regelen van de terugkeer van mijn vriend. Zoals ik in mijn vorige dagboekje al schreef was mijn vriend op vakantie in Marokko. De dag voordat zijn terugvlucht gepland stond besloot Marokko in eens het luchtruim te sluiten, binnen 24 uur. Chaos alom, geannuleerde vluchten.. gelukkig verzekerde TUI dat ze iedereen zouden terughalen. Maandag kwamen we erachter (nadat we vanuit België zelf contact hadden gezocht met TUI) dat dat niet helemaal klopte. TUI besloot om alleen haar pakketreizigers terug te halen. De rest kon ehh.. ja, stikken? Echt ongelofelijk. Ik snap dat dit chaos is voor iedereen en dat zo’n luchtvaartmaatschappij in principe er alles aan doet om haar klanten terug te krijgen. Maar dat was dus hier duidelijk niet het geval. Terwijl zij dit aan ons vertelden, hing mijn vriend vanuit Marokko met ze aan de lijn en werd nogmaals verzekerd dat ze zouden worden opgehaald.

Nou toen sloeg de stress wel toe. Uiteindelijk heb ik met heel veel geluk en hulp via Twitter een ticket gevonden met Transavia, naar Amsterdam. Dat was binnen no time uitverkocht, maar het is gelukt. Dinsdagochtend kregen we bericht dat er allerlei Transavia vluchten werden geannuleerd, dus heb ik weer de hele dag in stress gezeten, aan de telefoon gehangen en flightradar zitten scannen.

Eind goed al goed: woensdag om 3:45 was ‘ie thuis. In de tussentijd was ik in allerlei facebookgroepen aangemeld voor mensen die vastzaten in Marokko. Ik keek er gisteren nog op: de allerlaatste reaptriëringsvluchten zijn geannuleerd omdat Marokko volledig in lockdown is. Nog minstens 500 mensen zitten vast. Echt afschuwelijk.

Bij dezen wil ik nogmaals benadrukken dat er geen of zelfs foute informatie van TUI kwam. Wees je bewust dat als je ooit een vlucht boekt bij een organisatie die daarnaast ook pakketreizen aanbiedt, de kans groot is dat ze je in de koude kleren laten staan. Ik vlieg in ieder geval nooit meer met TUI.

Goed, door naar de woensdag! Ik had niet echt goed geslapen, maar werk roept! Ik ben ontzettend dankbaar voor het feit dat ik een vast contract heb. Ik werk hier pas sinds 7 februari, als het solliciteren allemaal wat langer had geduurd had het heel anders kunnen aflopen… We hebben afgelopen week niet stil gezeten! Ik werk bij een uitgeverij voor schoolmethodes voor het lager onderwijs. In België zijn alle lessen opgeschort tot en met (voorlopig) 3 april. Omdat daarna 2 weken paasvakantie volgt betekent dit dat kinderen 5 weken geen les hebben. Om te voorkomen dat opgedane kennis wegglijdt bieden wij gratis oefenbundels aan voor taal, lezen en rekenen. Zo kunnen kinderen toch blijven oefenen.

Het was even alle zeilen bijzetten, maar het zorgde ook voor een enorm sterk groepsgevoel onder m’n collega’s. Super fijn! En we haalden al een kleine publicatie in de Standaard (dat is een krant vergelijkbaar met het NRC). Toch een beetje trots op! :-)

Woensdag kwam er ook een leuk pakketje vanuit Nederland: mijn favoriete koekjes! Ze zijn hier in Antwerpen maar bij 1 appie verkrijgbaar, en daar kom ik niet super vaak. Zo fijn om nu een voorraadje te hebben, haha!

‘s Avonds maakte m’n vriend echt quarantaine voedsel: een omelet met brood.

Donderdag kreeg ik per post dit pakketje binnen, van mijn bazin. Hoe leuk is dit?? Zoals ik al zei is ondanks de bizarre situatie de sfeer onder collega’s zo goed. Echt heel fijn om hier te werken. Donderdag lag ik de halve dag in bed, ik voelde me niet lekker en kreeg ‘s avonds een dikke vette migraine aanval. Ik weet dat dit een gevolg is van mijn nieuwe anti-conceptiepil die ik gebruik sinds ik in België woon, maar ik durf de huisarts nu niet te bellen hierover…

Vrijdag kwam er een leuke bestelling binnen: deze vrolijke wc rollen van The Good Roll. Ons wc papier was bijna op en hier in de winkels trof ik telkens lege schappen. Dit wc-papier is 100% gerecycled en de helft van het aankoopbedrag wordt ook nog eens gedoneerd aan een goed doel dat o.a. toiletten bouwt. Ik zag dat ze ook een abbonnementservice hebben, denk dat ik die ga nemen zodat we altijd vrolijke wcrollen hebben!

Vrijdag is mijn vrije dag, maar inmiddels was ik het gevoel van de dagen kwijt. Weekdagen en weekend lijken al op elkaar. Omdat ik nog een duffe kop had van m’n migraine aanval leek het me goed om even naar buiten te gaan, dat had ik namelijk al een week niet gedaan. Hier in België geldt sinds vorige week woensdag een samenscholingsverbod: we mogen max per 2 naar buiten en mogen geen onnodige reizen maken (zoals een dagje strand of natuurpark). Naar buiten gaan voor beweging of een frisse neus wordt wel aangeraden, zolang je het maar niet in groepen doet en genoeg afstand houdt. Ik ben helemaal pro #blijfinuwkot, maar denk dat het ook belangrijk is om een paar keer per week naar buiten te gaan, mits je je dus aan deze regels houdt.

Het was gek om zo’n leeg Antwerpen te zien. Maar wel heel fijn om even wat beweging te hebben!

Bij thuiskomst waren er 2 pakketjes binnengekomen: een yogamat en een borduurpakketje. Beiden stonden al heel lang op mijn lijstje, nu leek het me het beste moment om ‘t te bestellen. Beide bij kleine ondernemers om ze zo toch nog extra te steunen.

Inmiddels begon ons appartement steeds rommeliger te worden haha. Gelukkig hebben we alle tijd voor een grote schoonmaak nu.

Vrijdagmiddag hield ik een uitgebreide borrel (e-pero of whatsappero zoals het hier al genoemd wordt haha), via facetime! Met de app Houseparty kun je met tot wel 8 mensen tegelijk videobellen. Pro tip: zet je telefoon in een selfiestick zodat je geen lamme arm krijgt. Biertje en chipjes erbij… helemaal prima! Ben eigenlijk best blij dat het videobellen nu zo genormaliseerd wordt. Toen ik naar België verhuisde betekende dat dat ik m’n vriendinnen minder ging zien. We zeiden wel: we gaan facetimen!! Maar eigenlijk kwam dat er niet zo van. Toch een beetje ongemakkelijk of zo haha. En nu is iedereen er aan gewend! Zo fijn.

Vrijdagavond had ik een kleine breakdown. Ik voelde de hele week m’n tranen al zo hoog zitten. Alle stress over het feit dat m’n vriend mogelijk vast zou zitten Marokko, of de zorgen die ik maak om familieleden die in het ziekenhuis werken of juist alleen zitten in deze periode. Het is gek om nu niet om de hoek te wonen bij familie. België heeft z’n grenzen gesloten (en zelfs gebarricadeerd) – al geloof ik dat ik er wel nog door mag, in geval van nood. Maar het was even te veel haha. Gelukkig kwamen vrijdagavond eindelijk die tranen, luchtte heel erg op.

Ik wil ook graag dit plaatje hier nog eens delen (ik deelde ‘m al op Instagram). Ik zie veel mensen druk bezig met allerlei projecten. Zelf ben ik blij dat ik deze week überhaupt ben doorgekomen en netjes m’n werk heb kunnen doen. En dat is ook goed. Je hoeft deze periode niet optimaal te benutten door opeens allerlei boeken te lezen of projecten te starten. Het gewoon doorkomen is al voldoende. Onthoud dat! <3

Zaterdag sliep ik eens goed uit. Denk dat slaapgebrek ook een grote rol speelde in mijn labiele gevoel haha. Gelukkig maakte het zonnetje en de cappuccino op bed al veel goed.

‘s Middags besloten m’n vriend en ik nog even naar buiten te gaan voor wat beweging. Ik wil nogmaals benadrukken dat je niet onnodig naar buiten moet gaan, maar dat het ook goed is om af en toe te blijven bewegen en een frisse neus op te halen. Gelukkig zag ik dat vrijwel iedereen zich aan de maatregelen hield: max per 2 naar buiten, 1,5 meter afstand.

Dat zonnetje deed zo goed! We wandelden door de Joodse wijk, waar op zaterdag sowieso al weinig mensen op straat waren. Nu zijn we misschien 10 mensen in totaal tegengekomen? Wel leuk om zo eens je eigen stad te verkennen, we waren hier nog nooit geweest.

Onderweg kwamen we nog deze pareltjes tegen.

Thuis maakte m’n vriend heerlijke spaghetti met veggie meatballs. Ik vind de veggie balletjes van AH huismerk echt super lekker, een aanrader!

‘s Avonds hingen we op de bank, met een lekker kaasje erbij. Alsof het een gewone zaterdagavond was…

Zondag begonnen we de dag met een gezonde smoothie: banaan + spinazie + mango + yoghurt + havermout en een beetje water. En kokosrasp er bovenop!

We begonnen met een grote schoonmaak, daarna rolden we de matjes uit voor een workout. Mijn sportschool is helaas gesloten, maar ze delen nu wel allerlei video’s en livestreams. We deden dit lesje en het was nog best pittig, haha.

Daarna konden we welverdiend genieten van het zonnetje. We hebben geen balkon, maar wel een groot raam dat helemaal open kan. Zo genieten we toch van de zon, maar hebben we geen koude wind. Perfect voor de blote benen dus ;-)

‘s Avonds maakte ik m’n vegan curry met pompoen en kikkererwten. Blijft een succesrecept! Je vindt het recept hier, of als video op mijn Instagram profiel. Ik maak hier altijd een grote pan van, zodat ik de restjes kan invriezen voor later.

En nu ready voor week 2! Ik vermoed dat dit nog eens enkele maanden kan gaan duren. Laten we hopen dat het in de zomer weer een beetje normaal is. Ik hoop binnenkort weer wat leuke blogs te kunnen delen, als afleiding voor mezelf maar ook voor jullie. Maar voorlopig focus ik me op mezelf: rust, structuur (routine is key op dit moment) en genoeg vrije tijd nu werkdagen en het weekend op elkaar beginnen te lijken.

Op Instagram blijf ik leuke tips delen. Als je behoefte hebt aan een praatje mag je daar ook altijd een berichtje sturen!

liefs marlous

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Anna

  Wat een leuke foto’s heb je gemaakt, ondanks de bizarre situatie. Wat fijn dat je vriend terug is, lijkt me echt heel naar die onzekerheid :(… Ik ben ook nog aan het werk en mijn eigen bedrijf gaat gewoon door, dus voorlopig hoef ik me gelukkig niet te vervelen.

 2. Angélica

  Alsnog een leuk dagboekje om te lezen zo hoor! Maar het is wel gek he. Ik probeer voor mijzelf ook gewoon veel foto’s te maken ook al doe ik niks, omdat ik benieuwd ben hoe ik er later op terugkijk…

  Ik werk zelf in de horeca (barista en wij doen niet aan to go/bestellingen) en er naast als fotograaf en heb de komende weken dus geen werk. En die weken kunnen heel goed maanden gaan worden, maar daar probeer ik maar niet al te veel aan te denken ;) Ik voel inderdaad ook heel erg die druk om nu met een goed plan te komen om toch nog geld te verdienen of mensen een hart onder de riem te steken, maar het is even nog teveel allemaal…

  Fijn dat je vriend terug is! Wat een gedoe zeg, echt niet okee. Wat moet het verschrikkelijk zijn om nu nog in een ander land vast te zitten, in lockdown. Fijn dat ‘ie thuis is :)

 3. Inge

  Nog een tip voor de binnenblijvers. De bibliotheek heeft 100 luisterboeken gratis beschikbaar gemaakt in de app luisterbieb. Ik ben nu ‘De meeste mensen deugen’ aan het luisteren, echt een aanrader, zeker in deze tijd! Binnenkort komt er ook nog de app thuisbieb met ebooks (net zoals de vakantiebieb). Je hoeft hiervoor geen lid te zijn van de bibliotheek!

 4. Stella

  Zo zo zo fijn dat je vriend terug kon komen en dat hij nu veilig bij jou is. Anders zou deze situatie nog ondraaglijker zijn denk ik zo.. Ik heb wel het idee dat je er echt het beste van maakt – super knap! En zo lief van jouw bazin; fijne collega’s hebben is nu ook echt belangrijk. Ik krijg meteen trek in snoepjes nu ik die foto heb gezien, hihi. Ik hoop dat je komende week weer een beetje door kunt komen en dat er nog veel blote-benen-bij-het-raam-momentjes zullen zijn (: Liefs en take care!

 5. Marjoleine

  Wat erg dat je vriend vastzat in Marokko, gelukkig is hij inmiddels weer terug! En wat goed dat ze in België een samenscholingsverbod hebben, dat zouden ze hier ook moeten doen.. Zie hier in NL helaas nog teveel mensen gezellig met elkaar wandelen of in het park zitten. Succes met de 2e week quarantaine!

 6. Potverdorie wat heb je al een mooie bruine benen zeg! En wat erg dat je vriend vastzat… nare situaties zijn dat. Verder had ik die koekjes ook gekocht, maar mijn man vind ze echt niet lekker.. dus niet voor herhaling vatbaar haha wel grappig om te zien dat dit jouw favoriete koekjes zijn. Succes met de 2e week meis, momenteel ben ik gewoon nog aan het werk. Wat heb je trouwens een lieve collega’s zeg!

 7. Angela

  Wat lief dat je dat pakketje kreeg van je bazin! En ik blijf het maar gek vinden dat het overal zo rustig is! Trouwens, ik vind je vloer, dat houten patroon, zo mooi. Heel gezellig!

 8. Irene

  Wat een belabberde service van TUI. Ik kan daar echt zo boos om worden, alsof je minder bent als je dan geen pakketreis hebt gekozen. Zoek het zelf maar uit. Gelukkig geraakte hij nog vrij snel thuis en zijn jullie terug herenigd! Heb door dat pakje van je bazin ook zo’n zin in snoepjes! :D
  Ik had begin vorige week ook even een breakdown door die hele coronaheisa maar ik heb ondertussen wel rust gevonden. Ik vind het eigenlijk best fijn nu om thuis te zijn met m’n vriend bij me. Wij gaan elke dag 2 keer naar buiten met onze hondjes en dat houdt het wel doenbaar vind ik.

Geef een reactie