DIY: zelf armbandjes maken

armbandjes maken

Na een DIY zomerse enkelbandjes maken en een DIY zelf oorbellen maken is het nu tijd voor een DIY armbandjes maken! Deze maak je super makkelijk en snel, je hoeft er geen pro voor te zijn. Als je kralen kan rijgen en knopen kan maken ben je er al ;-).

Zelf armbandjes maken

De afgelopen jaren heb ik heel wat sieraden zelf gemaakt, maar eigenlijk nooit armbandjes. Ik was altijd te lui om ze te dragen en vond het daarom minder leuk om ze te maken. Terwijl zo’n pols vol kleurrijke armbandjes zo vrolijk staat! Kwestie van wennen denk ik, want nu ben ik om.

Het leuke aan armbandjes is dat het vaak vrij makkelijk is. Wanneer je elastisch draad gebruikt hoef je eigenlijk alleen maar kralen te rijgen en een knoop te leggen. Het moeilijkste vind ik zelf het bedenken van (kleuren)combinaties. Maar daarvoor heb je Pinterest. Neem maar eens een kijkje op mijn inspiratiebord. Na een tijdje word je vanzelf beter in het bedenken van combinaties en heb je geen voorbeelden meer nodig.

Materialen

Ik bestel mijn kralen meestal online. Nu de winkels in België gesloten zijn is er ook geen andere optie. Gelukkig zijn er genoeg leuke webshops! Voor dit blogje kreeg ik enkele materialen van Kiki’s Beadery opgestuurd. Dit is een superfijne webshop met mooie bedels en kralen in heeeel veel kleuren. Ik heb inmiddels een nieuwe bestelling geplaatst voor €50 haha, oeps. Want pas op: dit is heel verslavend!

In deze blog laat ik verschillende soorten armbandjes zien. Vrijwel alles kun je op je eigen manier maken, met andere kleuren en/of kralen. Zie het als inspiratie! Mocht je met deze DIY aan de slag gaan, laat dan vooral je creaties zien! Ik ben heel benieuwd naar wat jullie allemaal maken.

1. Letterarmbandjes (met een DIY-setje)

diy pakketje

We beginnen met dit leuke DIY-setje van Kiki’s Beadery. Ideaal voor beginners, of als je zelf niet zo goed kan kiezen tussen alle soorten kralen en bedels. Het setje bevat een rol elastisch draad, 6 verschillende kleuren rocailles (dit zijn wat dikkere, ronde kralen), 1 zakje gouden kraaltjes en een groot zakje letterkralen.

De tang zit er niet bij en heb je ook niet per se nodig, een gewone schaar werkt ook prima.

armbandjes maken

Meet hoeveel draad je nodig hebt voor je pols, dan weet je hoe lang je armbandje ongeveer moet worden. Vervolgens vind ik het fijn om eerst mijn ontwerp op tafel te leggen. In dit geval maak ik mijn armbandje symmetrisch: rechts en links van de letterkralen houd ik precies hetzelfde patroon aan.

Door dit vooraf op tafel neer te leggen weet je precies hoeveel kralen je nodig hebt. Ben je tevreden? Dan kan je gaan rijgen.

armbandjes maken

Tada! Check nog even of hij lang genoeg is voor om je pols. Knip het elastisch draad af en leg er vervolgens een dubbele platte knoop in. Met een druppeltje secondenlijm op de knoop zorg je ervoor dat de knoop zeker niet meer losschiet.

kralen
Ook belangrijk bij sieraden maken: genoeg snacks bij de hand!

 

2. Armbandje met Katsuki kralen

katsuki kralen

Voor het tweede armbandje gebruiken we Katsuki kralen. Dit zijn grappige platte rubberen ringetjes, die van een afstandje er een beetje uitzien als schelpen. Je koopt ze meestal op een draad. Ik gebruik zowel witte als gekleurde Katsuki’s.

Daarnaast gebruik ik ook twee bedeltjes. Hiervoor heb je ook twee ringetjes nodig zodat je de bedels aan het armbandje kan rijgen. Ook gebruik ik 3 gouden accentkraaltjes, voor tussen de bedels. Ook dit armbandje maak ik met elastisch draad.

armbandjes maken

Mijn eerste stap is de ringetjes aan de bedels vastmaken. Dit is het makkelijkst met een tangetje: buig het ringetje voorzichtig een stukje open, bevestig de bedel en knijp het ringetje weer dicht. Vervolgens meet ik weer het stuk elastisch draad af en leg ik mijn ontwerp op tafel. Dan is het weer tijd om te rijgen!

armbandjes maken

Dit is het eindresultaat! Ook hier leg ik weer een strakke dubbele knoop.

surfarmbandje

Je kunt de eerste twee armbandjes ook combineren: dit zijn Katsuki’s en letterkralen samen. Ook leuk!

3. Armbandje met Miyuki Delica kralen

armbandjes maken

Het laatste armbandje maak ik met Miyuki Delica kralen, dit zijn hele fijne glaskralen. Deze kralen zijn zo klein dat je er zelfs mee kan weven! Dat is super mooi, maar meer iets voor gevorderden ;-). Voor dit armbandje gebruik ik wel staaldraad omdat dit lekker dun en toch stevig is.

Dan heb je automatisch ook een ringetje, een slotje (met een ringetje om te bevestigen) en twee knijpkralen nodig. Naast de Miyuki Delica kralen gebruikte ik ook 3 pareltjes en een bedeltje. Tijdens het maken van de foto kon ik nog niet kiezen, ik ben uiteindelijk voor het muntje gegaan.

armbandjes maken

Ik ben gewoon gaan rijgen, dit keer expres niet symmetrisch. Ik heb drie verschillende roze kleuren met elkaar gemixt, met af en toe een goud kraaltje als accent. Daarnaast heb ik de drie parels en het bedeltje gebruikt om het geheel wat te ‘breken’.

Als je armbandje af is (check even of hij past!) kun je er een ringetje aan maken. Op dit moment heb ik het staaldraad trouwens nog niet afgeknipt.

Rijg een knijpkraal op het draad en vervolgens een ringetje. Buig het draad en haal deze weer door de knijpkraal heen. Trek het draad aan zodat er een klein lusje ontstaat en schuif alle kralen aan. Knijp dan de knijpkraal plat. Schuif het resterende stukje staaldraad terug in de kralen.

armbandjes maken

Schuif nu alle kralen aan en knip het staaldraad af. Doe hier hetzelfde, maar rijg dan een slotje in plaats van een ringetje aan het staaldraad. Knijp de knijpkraal plat en schuif het resterende stukje draad terug de kralen in.

Klaar is je armband!

arm party

Uiteindelijk zien de armbandjes er bij elkaar het leukst uit vind ik, vooral als je verschillende soorten combineert. Ik ben inmiddels helemaal verslaafd en kan niet wachten tot mijn nieuwe lading kralen binnenkomt. Wellicht komt er dan nog een tweede inspiratie blogje online ;-)

Scroll nog eens helemaal naar boven, op de eerste foto zie je nog twee andere armbandjes die ik later heb gemaakt. Deze maak je volgens dezelfde stappen uit deze DIY blog, maar dan met andere kleuren/kralen.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 22 reacties

 1. Anne

  O dit vind ik zo leuk om te zien! Lijkt me heerlijk om hiermee te ‘prutsen’, je hebt ook echt mooie armbandjes weten te maken. Misschien bestel ik zelf ook wel een setje!

 2. johanna

  Vroeger kregen de babys in het ziekenhuis een letterarmbandje met hun naam. En niet zo’n plastic labeltje….

   1. johanna

    Geen idee, de verpleegster vermoedelijk, maar mijn zusje heeft er een, zij was in het ziekenhuis geboren. Nu krijg je een plastic bandje om. Is wel lang geleden > 45 jaar.

   2. Oh So HIP

    Dat klopt inderdaad dat baby’s letter armbandjes om kregen. Geen idee wie ze dan maakte (even bij mijn moeder nagevraagd, maar die wist het ook niet). Volgens mij werden ze na de jaren ’70 ook niet meer gebruikt.

  1. Maris

   Haha klopt, ik heb die nog van mijn geboorte!

 3. Diede

  Wat een leuk blogje! Nadat ik jouw instagram post heb gezien heb ik ook direct een bestelling geplaatst. Mijn tweede bestelling is nu ook al onderweg. Het is zo verslavend!

   1. Diede

    Ja vond ik ook! In de eerste bestelling zaten alleen maar rocailles maar nu heb ik meerdere verschillende vormen besteld, dus morgen weer lekker aan de slag.
    Ee staat ook hele leuke inspiratie op je bord van Pinterest :)

   2. Esmee

    Welke kleur zijn die witte van Katsuki precies? Off-white? Beige?

 4. Aah deze zijn zo vrolijk en leuk, heerlijk ook om mee te prutsen volgens mij. Ik vind het zelf altijd wel leuk om een knooptechniek te combineren met enkele kraaltjes/hangers (ik vind geknoopte armbandjes zelf net wat fijner en leuker.

 5. Rianne

  Súper leuk Marlous! Word helemaal vrolijk van alle kleurtjes, lijkt me ook de ideale bezigheid nu! Aardige stash heb je inmiddels verzameld, haha.

 6. Esther

  Zo leuk! Krijg er helemaal zomerkriebels van, haha. Lijkt me een heerlijke bezigheid.

 7. Rosanne

  Ohh dit wil ik ook gaan doen! Ze zien er zo vrolijk en kleurrijk uit ook!

 8. Hester

  Ahh zo leuk! Een vriendinnetje van me doet dit ook al, op vakantie afgelopen zomer maakte ze voor iedereen enkelbandjes (ook nog een tip als je polsen volraken!) en een paar weken terug vond ik een letterarmbandje met mijn naam door de brievenbus. Nu ik lees hoe makkelijk het is moet ik me er zelf misschien ook maar eens aan wagen, lijkt me ook wel goed tijdverdrijf.

 9. Jinse

  Hi! Is de kwaliteit van de parels goed? (Bedoel, gaan deze niet af que kleur?) :D

Geef een reactie