Leestips: boeken die indruk maakten

leestips

Het positieve aan deze hele crisis is dat ik weer rust en ruimte heb om een boek (of mijn e-reader) op te pakken. Vandaag deel ik enkele leestips met boeken die indruk op mij maakten. Sommige boeken las ik afgelopen maand, andere boeken jaren geleden. Pageturners die je niet weg kan leggen, perfect om mee te beginnen als je al een tijdje niet meer gelezen hebt.

1. Ervaring niet vereist, Leonie Holtes

Dit boek las ik zo’n 6 jaar geleden, en heeft zoveel indruk op me gemaakt dat ik het nog steeds regelmatig aan vrienden uitleen/aanraad. Leonie studeerde psychologie en journalistiek, en ging na haar studie aan de slag als psycholoog in een TBS-kliniek. Toen ze merkte dat vrijwel niemand weet wat zich achter de gesloten deuren van een kliniek afspeelt, koos ze ervoor om haar werkervaringen op te schrijven in de vorm van een boek. Uiteindelijk heeft Leonie het manuscript nooit zelf kunnen inleveren bij haar uitgever; ze krijgt last van psychoses en beëindigt in 2011 haar leven.

Ervaring niet vereist €9,99

2. Je bent jong en je krijgt wat, Monique van Loon

Hier schreef ik laatst al over in een van mijn dagboekjes. Dit boek van Monique las ik in een ruk uit. Tijdens het boek heb ik meerdere malen hardop gelachen, maar stonden ook wel eens de tranen in m’n ogen. Het is echt heel erg goed geschreven. Het leest als een roman, maar gaat over een waargebeurd verhaal: Monique die baarmoederhalskanker kreeg.

Je bent jong en je krijgt wat €9,99

boeken die indruk maakten

3. Gouden bergen, Doortje Smithuijsen

Dit boek las ik vanochtend uit, op mijn e-reader. In dit boek gaat Doortje (die eerder al de mini docu ‘mijn dochter de vlogger‘ maakte) op zoek naar antwoorden op vragen als ‘waarom willen mensen influencer worden?’, en ‘waar komt die behoefte aan likes en volgers vandaan?’. Als soort van influencer interesseerde mij dit boek natuurlijk. Een jaar lang volgt Doortje verschillende influencers, terwijl ze vloggen of events afgaan. Verfrissend is dat ze hier over schrijft zonder oordeel. Uiteindelijk blijkt dat het hele influencer-bestaan misschien minder toevallig is dan je denkt. Het boek leest af en toe een beetje als een thesis, doordat Doortje verschillende bronnen aanhaalt. Zelf vind ik dat altijd wel prettig, maar kan me voorstellen dat het voor anderen wat droog is. Must read voor elke millennial, zeker als je een hekel hebt aan influencers.

Gouden Bergen €11,99

4. Generatie ei, Rosa Surachno

Generatie ei gaat over generatie Y, vaak ook wel de millennials genoemd. Voor mij was het boek heel herkenbaar. Hoe komt het toch dat we allemaal zo ‘druk druk druk’ zijn? En waarom raken we allemaal overspannen? Eerder schreef ik al een blog met belangrijke lessen die ik uit Rosa’s boek haalde. Zo enthousiast als ik toen was, ben ik nog steeds. Echt een aanrader!

Generatie ei €12,99

5. Dingen anders doen, Lianne Keemink

Hier speel ik een klein beetje vals: ik heb dit boek nog niet helemaal uit. Dat komt omdat dit boek niet zozeer een pageturner is, maar een boek vol tips en inzichten die je eventjes moet laten bezinken. Hoewel ik Lianne’s schrijfstijl soms een beetje popiejopie vind overkomen, is de inhoud wel heel sterk. Wie zit er niet met gewoontes waar ze liever vanaf zouden komen (maar wat moeilijk lukt)? Lianne geeft naast praktische tips ook een kijkje in haar eigen pogingen om van gewoontes te veranderen, wat het boek herkenbaar en relatable maakt. Aanrader, zeker als je als je nu de druk voelt om ‘het meeste uit deze quarantaine’ te halen. Misschien helpt dit boek je daarbij, misschien leer je door dit boek dat dat helemaal niet hoeft.

Dingen anders doen €9,99

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Maura - YLT

  Leuk je lijstje! Ik merk zelf ook dat ik eindelijk weer een toekom aan boeken lezen. Het boek van Monique ben ik heel benieuwd naar. Lijkt me wel een aangrijpend verhaal ook.
  Heb je De meeste mensen deugen al gelezen? Die staat ook nog op mijn lijstje!

 2. Larissa

  Aaah wat een super fijn lijstje is dit! Ik ga drie boeken hiervan nu meteen in mijn wishlist zetten! Leuk!

 3. Bettie

  Heb al deze boeken niet gelezen, maar zag laatst ook al ‘Dingen anders doen’ voorbij komen. Die staat nu zeker op mijn lijstje.

 4. Mille Pagine

  Dat eerste boek van Leonie is goed hè? Die raad ik ook vaak aan aan mensen, wat een eye-opener over TBS. In diezelfde tijd las ik ook Duizend dagen extreem leven van Natalie Righton, Afghanistan-correspondente van de Volkskrant. De boeken hebben verder niets met elkaar te maken maar zitten in mijn herinnering dicht bij elkaar… Duizend dagen extreem leven kan ik je ook aanraden!

 5. Marjoleine

  Wat heftig zeg, dat de schrijfster van het eerste boek uiteindelijk haar leven heeft beëindigd… Ik heb de meeste boeken meteen op mijn verlanglijst gezet of in Kobo plus gedownload. Dankjewel voor de fijne tips!

  1. Nicole

   Wat een heftige verhalen! Bedankt voor je heldere en eerlijke review.

 6. Demi

  Leuke post, ik vind het altijd heel interessant om te zien wat andere mensen lezen, en welke favoriete boeken ze hebben :-) Door mijn studie lees ik al jaren alleen maar Engelstalige boeken, maar ik heb toch de eerste twee boeken van dit lijstje op mijn verlanglijstje gezet, ze klinken zo goed!

 7. ik ken ze allemaal nog niet maar de laatste lijkt mij ook enorm interessant! een goed en informatief boek is altijd goed..

 8. Rosanne

  Wauw wat heftig van de schrijfster van het eerste boek.. Ik kende het boek nog niet maar ga hem wel op mijn lijstje zetten.

 9. Rianne

  Ik heb Generatie Ei gelezen, inderdaad een goed boek. De rest ga ik ook zeker checken! Vooral Dingen Anders Doen staat hoog op mijn lijst.

Geef een reactie