Recept: Frisse bulgursalade met halloumi en korianderhummus

bulgursalade met halloumi en korianderhummus

Gisteren gaf ik jullie een kijkje in mijn favoriete kookboek van dit moment. Deze bulgursalade met halloumi en korianderhummus is gebaseerd op een recept uit Bowls of Goodness. Hier en daar heb ik wat dingen aangepast, simpelweg omdat ik nectarines in huis had die op moesten of omdat ik per ongeluk de cherrytomaatjes bestemd voor dit recept in een snackbui al had opgegeten. Dat is ook wat ik zo fijn vind aan het boek: je kunt er perfect mee variëren. Maar goed, hier lees je meer over het boek, nu over op het recept!

Dol op bulgursalades

Ik ben dol op bulgursalades. Als je mijn receptenindex bekijkt, kom je er meteen een aantal tegen. Lang was deze favoriet, maar ik denk dat het recept van vandaag een nieuwe favoriet is. Bulgur vind je vaak in het schap naast quinoa. Ik vind bulgur net wat meer bite hebben, zeker als je de grovere bulgur pakt. Die is helaas lastiger te krijgen (probeer het eens bij een Turkse supermarkt), dus vandaag doen we het met de normale bulgur. Wil je eens wat anders? Vervang dan de bulgur door farro, kamut of spelt. Alle drie lekkere en gezonde graansoorten die ook perfect bij deze salade passen.

Met dit mooie weer eet ik het liefst salades. Omdat ze lekker fris en licht zijn, maar ook omdat je er eindeloos mee kunt variëren. Bij deze salade hoort een korianderhummus. Dit geeft wat extra smaak aan de salade. Maak hier gerust extra veel van, want het is ook een heerlijke dip voor groente en/of op een toastje.

Bulgursalade met halloumi en korianderhummus

Voor ongeveer 2 personen

 • 200 gr bulgur
 • 2 volle handen gemengde salade (spinazie kan ook)
 • 2 nectarines
 • 1 avocado
 • 1 halloumi
 • 1 granaatappel

Voor de groene korianderhummus:

 • 400 gr kikkererwten uit blik, uitgelekt
 • 2 tenen knoflook, fijngesneden
 • 50 gr tahin
 • 1/2 tl zout
 • sap van 1 limoen
 • bos korianderblaadjes
 • scheutje olijfolie

bulgursalade met halloumi en korianderhummus

Zo maak je het

Bereid de bulgur volgens de verpakking. In sommige gevallen kook je de bulgur in een pan (tot het water op is), in andere gevallen laat je de bulgur weken in kokend water. Check even wat bij jou het geval is. Als de bulgur klaar is kun je ‘m afspoelen met koud water en verder laten afkoelen. Voor dit recept is het ‘t lekkerst als de bulgur een beetje afgekoeld is.

Snijd vervolgens de halloumi in plakken en bak deze 2-5 minuutjes in de pan. Blijf erbij staan, want het kan eens heel snel gaan en voor je het weet is je halloumi aangebrand. Zodra er een goudbruin korstje op zit, is de halloumi klaar. Leg dan even opzij om ook een beetje af te koelen.

Begin vervolgens aan de korianderhummus. Doe alle ingrediënten in een kom en mix ze vervolgens met een staafmixer tot een glad geheel. Voeg een scheutje water en/of olijfolie toe om het geheel wat smeuïger te maken. Blijf  tussendoor proeven en voeg eventueel peper en zout toe naar smaak.

Dan volgt misschien nog wel het meest ‘zware’ klusje uit dit recept: de granaatappelpitjes uit de granaatappel halen. Als je lui bent kun je ze tegenwoordig voorverpakt kopen, maar zo moeilijk is het niet. Rol de granaatappel een paar keer over het aanrecht terwijl je er wat druk op uitvoert, dan komen de pitjes een beetje los te zitten. Snijd de granaatappel vervolgens doormidden. Houd een halve granaatappel boven een kom en sla met een pollepel een paar keer op de granaatappel. Als het goed is vallen er nu wat granaatappelpitjes uit. De rest krijg je los door de schil eraf te trekken. Vergeet vooral niet een schort aan te doen, dit is een vlekkerige bedoening ;-).

Snijd vervolgens de nectarines en de avocado in partjes en dan zijn we aangekomen bij het leukste gedeelte: het opmaken van het bord. Uiteraard doen we dat in een kom ;-). Als het goed is, is inmiddels de bulgur een beetje afgekoeld.

Begin met de sla (of eventueel spinazie). Leg een volle hand in het bord en schep daar de bulgur bovenop. Hussel dit een beetje door elkaar. Top dan af met de halloumi, de nectarinepartjes en de avocado. Strooi de granaatappelpitjes eroverheen en schep er een flinke lepel korianderhummus bij. Eindig eventueel met een beetje peper, en you’re good to go.

Tip: serveer deze bulgursalade met halloumi en korianderhummus met yoghurt en pita voor extra vulling. Gebruik de pita om te dippen in de yoghurt en korianderhummus.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Sacha

  Het ziet er echt heerlijk uit, ik ga het snel maken! Nog een kleine tip voor de granaatappel, je kan hem ook nadat je hem doormidden hebt gesneden in een bakje met water leggen. De pitjes komen dan vrij gemakkelijk los en je hebt geen last van vlekken.

 2. johanna

  Ziet er erg lekker uit. En nog eenvoudig te maken, lijkt mij. Dit reept moet ik bewaren én proberen.

  1. Ja heel makkelijk! In de zomer heb ik standaard bulgur in huis, want je kunt het eigenlijk met alles combineren. Vaak is het een kwestie van alles snijden en in een kom gooien!

 3. Rosanne

  Oh wauwie dit ziet er goed uit zeg! Ik heb volgens mij nog nooit bulgur gegeten en dat met mijn 26 jaar haha! Snel maar verandering in brengen!

Geef een reactie