Recept: vegan gnocchi met courgette, tomaat en pistache nootjes

Biecht: ik at afgelopen jaar voor het eerst gnocchi. Ondanks lovende berichten van anderen, was ik een beetje bang dat die hompjes naar plakkerige, melige aardappeltjes zouden smaken. Want is gnocchi nou pasta of zijn het aardappelen? Ik kan in ieder geval verklappen dat ik na 1 keer proeven meteen verkocht was. Daarom deel ik nu graag dit (vegan!) recept voor gnocchi. Beloof me dat als jij net zo sceptisch bent als ik was, je het toch een keer probeert.

Vegan gnocchi

Inspiratie voor dit recept komt van Marley Spoon. Ik heb het echter volledig aangepast en belangrijker: vegan gemaakt! Dat was namelijk helemaal niet zo moeilijk. De laatste tijd vind ik het een leuk experiment om plantaardige alternatieven te zoeken voor mijn favoriete producten. Zo ruilde ik begin 2020 koemelk in mijn cappuccino om voor de havermelk van Oatly, wat echt ook veel lekkerder is. Ook ben ik nog druk bezig met mijn zoektocht naar plantaardige yoghurt.

Voor dit recept was het best makkelijk: ik moest slechts een vervanger voor crème fraîche en kaas vinden. Voor de crème fraîche heeft Alrpo een heel fijn alternatief: de soya cuisine. De kaas verving ik door gezouten pistache nootjes toe te voegen. De soya cuisine zorgt namelijk al voor een romige saus, de kaas voegde vooral een zoutige smaak toe. De pistache nootjes doen dat ook, en maken het gerecht nog net wat specialer.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 400-500 gr gnocchi
  • 1 rode ui, in halve ringetjes
  • 1 knoflook teen, gesnipperd
  • 1 courgette, geraspt (evt met een spirelli)
  • handjevol cherrytomaten (200 gr?)
  • 1/2 citroen
  • 1 pakje Alpro soya cuisine
  • handjevol pistache nootjes

Uit je keukenkastje: olijfolie, peper en zout.

Zo maak je het

Rasp de courgette (of haal ‘m net zoals ik doe door de spirelli), en laat het uitlekken in een zeef. Doe er wat zout overheen. Snipper dan je knoflook, snijd de ui in halve ringen en halveer de cherry tomaatjes. Doe wat olijfolie in de pan en bak de gnocchi op hoog vuur voor 2-3 minuutjes. Druk het vocht uit de courgette rasp en voeg de courgette, samen met de ui en knoflook, toe aan de gnocchi. Zet het vuur iets lager en bak voor 4-5 minuutjes mee. Zet het vuur lager en voeg nu de Alpro soya cuisine toe. Knijp een halve citroen uit en voeg naar smaak (proef dus even!) eventueel wat peper en zout toe. Laat dit even pruttelen, hak ondertussen je pistache nootjes fijn. Voeg als laatste de tomaatjes en een deel van de pistache nootjes toe (bewaar een klein beetje voor het opmaken van je bordje).

Roer alles goed door en schep op. Het is niet het meest fotogenieke gerecht, maar het is wel heel erg lekker. Strooi het laatste beetje pistache nootjes over je bord en maak het geheel toch nog een beetje fancy ;-)

>> Benieuwd naar meer recepten? Bekijk mijn recepten index! <<

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 4 reacties

Geef een reactie