Beginnen met wielrennen: mijn tips & tricks

beginnen met wielrennen

Naast digitaal tekenen en sieraden maken heb ik nog een nieuwe ‘coronahobby’: fietsen! In korte tijd raakte ik verslaafd en na een heleboel vragen deel ik vandaag een blog voor iedereen die wil beginnen met wielrennen.

Waarom ik ben begonnen met fietsen

Mijn vriend en ik waren op zoek naar een activiteit die we samen konden doen. We gaan wel eens samen surfen, maar door het verschil in skills kunnen we dat niet écht samen doen. Ik stelde voor om samen te gaan fietsen. We spraken af dat we in het voorjaar eens de wielrenfietsen van mijn vader en zijn vriendin zouden lenen. En toen kwam het coronavirus…

We mochten helaas de grens niet over, maar konden gelukkig van vrienden in België een wielrenfiets lenen. Door het coronavirus waren al onze plannen gecanceld en hadden we nu genoeg tijd om te fietsen. We waren meteen enthousiast: m’n vriend kocht een fiets over van een vriend en mijn schoonouders knapten de oude wielrenfiets van mijn vriend op voor mij.

Terwijl ik dit artikel schrijf heb ik pas 7 ritjes op een wielrenfiets achter de rug. Ik ben dus nog een echte beginner. Toch werd er gevraagd naar tips & tricks. Ik heb vooraf een beetje research gedaan en deel graag mijn tips in dit artikel.

wielrennen

Beginnen met wielrennen

1. Stap op die fiets!

De meest gestelde vraag was: ‘waar begin je?’. Ik denk dat je gewoon op een fiets moet stappen. Kijk of je er een van een vriend(in) kan lenen, of huur een dagje een fiets. Let wel op dat de fiets (ongeveer) het juiste framemaat heeft. Ben je zelf 1.59 meter en leen je de fiets van iemand die 1.74 meter lang is? Dan is de fiets waarschijnlijk te groot voor je. Als je een fiets huurt heb je een grotere kans dat ze de juiste maat hebben voor jou.

2. Doe wat research

Ik kreeg het boek Vrouw & Fiets van oud-profwielrenster Marijn de Vries en journalist Nynke de Jong vaak aangeraden. Dit boek staat vol met tips: van de aanschaf van je fiets, hoe je de juiste fietsbroek kiest en een stukje fietsetiquette. Het boek is geschreven door en voor vrouwen, niet op een betuttelende manier maar vrouwen fietsen nou eenmaal anders dan mannen. Waar mijn vriend bijvoorbeeld meer geïnteresseerd is in zijn persoonlijke records breken vind ik een mooie route met een leuk terrasje onderweg belangrijker.

3. Schaf de juiste spullen aan

Je hoeft echt niet meteen een dure wielrenfiets aan te schaffen. Kijk eens rond op Marktplaats of in de vele facebookgroepen. Waar je echter niet op moet bezuinigen is je fietsbroek. Een goede zeem (dat is dat sponzige stuk in je kruis) is essentieel om zadelpijn te voorkomen. De rest van je outfit kun je allemaal goedkoop scoren, maar die broek is belangrijk. Ga die ook zeker passen, elk merk heeft weer een andere maatvoering. Want hoewel ik in mijn jeans maat 25/26 heb, is mijn fietsbroek een maat L. Ik heb in het begin om tips en aanraders gevraagd qua merken, deze heb ik verzameld in deze Instagrampost.

mijn fiets

En route!

1. Gebruik knooppunten

Nederland en Vlaanderen hebben een prachtig knooppuntensysteem waarmee je je eigen fietsroute kan samenstellen. Plan je route via de website van de ANWB en onthoud de nummers (of schrijf ze even op je hand). Voor België kun je de website van fietsnet gebruiken. Het handige aan knooppuntenroutes is dat je zo je route gemakkelijker groter of kleiner kunt maken. Handig als je aan het trainen bent!

2. Vind buddy’s via Facebook

Heb je niemand om mee te fietsen? Vind dan buddy’s via Facebook! Zelf ben ik lid van de groep Madam Vélo, deze groep richt zich vooral op Vlaamse fietsers. In Nederland is de groep Fietsvrouwen heel actief. Maar als je goed zoekt vind je ook wel een fietsgroep in jouw stad. In deze groep worden vaak ook tips en routes gedeeld. Met anderen gaan fietsen is de leukste manier om nieuwe routes te ontdekken!

3. Krijg inzicht in je fietsgedrag met Strava

Sinds mijn tweede fietstocht neem ik elke tocht op met Strava. Dat is een app waarmee je je sportactiviteiten (fietsen, maar ook lopen, zwemmen en watersporten) kan bijhouden. Ik gebruik de gratis versie, daarmee kan ik mijn routes opnemen en achteraf zien wat mijn gemiddelde snelheid was en hoeveel km’s ik heb afgelegd. Als je een sporthorloge hebt kun je deze aan je account volgen en zo ook je hartslag bijhouden. Dat kan interessant zijn als je aan je conditie wilt werken. Ik vind het vooral leuk om zo een dagboekje bij te houden, je kan bij elke activiteit namelijk foto’s en een kort verhaaltje typen. Ook kun je meedoen aan allerlei challenges, toch weer een extra motivatie als je gaat beginnen met wielrennen!

4. Wees goed voorbereid

Zorg dat je altijd genoeg water en wat te eten (een banaan!) bij je hebt. Neem ook je pinpas en ID-kaart mee en zorg dat je telefoon opgeladen is. Mocht er iets gebeuren, dan kun je altijd hulp inschakelen. Schaf zo’n klein fietstasje voor onder je zadel aan waar je een extra band en ‘bandenplakspullen’ in stopt, zodat je bij een lekke band niet met de gebakken peren zit. Misschien wel handig om vooraf een keer thuis te oefenen met het verwisselen van je band ;-).

beginnen met wielrennen

En dan dit nog..

1. Het vrouwenzadel

Naast een goede broek kan een speciaal vrouwenzadel ook helpen tegen zadelpijn. Bij vrouwen staan de zitbotjes wat verder uit elkaar. Om die goed te ondersteunen zijn vrouwenzadels wat breder. Ook hebben vrouwenzadels vaak een kuil of uitsparing aan de voorkant om ehh ‘de flapjes’ wat ruimte te geven haha. Voor een vrouwenzadel kun je het best even langs een fietsenwinkel die hier verstand van heeft. In sommige gevallen moeten ze wat dingetjes opmeten om zo het juiste zadel te vinden. Ik heb op een leenfiets even een vrouwenzadel kunnen testen en ik ben om: het maakt écht verschil. Het is niet goedkoop (zo’n zadel kost al snel €100) en het heeft ook niet voor iedereen het gewenste effect, dus test het zeker eens uit.

2. Anti-vliegenbril

Of het zonnetje nou schijnt of niet: een zonnebril is best handig. Zeker als je door gebieden rijdt met veel vliegen. Wanneer je met 30km per uur over de weg rijdt wil je geen vlieg in je oog krijgen. Ik gebruik op dit moment nog mijn gewone zonnebril, maar ben wel aan het kijken naar een speciale bril voor het fietsen. Mocht je daar nog een tip voor hebben, dan hoor ik die graag! Let er op dat je de pootjes van je zonnebril over de riempjes van je helm plaatst. Mocht je ten val komen dan kan je bril niet blijven haken aan je helm. Over die helm hoef ik denk ik niets te zeggen toch? Op de fiets stappen zonder helm is gewoon dom.

3. Handschoentjes

Er zijn speciale wielrenhandschoentjes, deze geven je meer grip bij zweethanden en voorkomen schaafplekken bij een val. De eerste keer dat ik op een wielrenfiets stapte vond ik dat best spannend. Ik had nogal verkrampt m’n stuur vastgehouden, waardoor ik tussen mijn duim en wijsvinger en op de bal van mijn hand wat schuurplekken had. Maar nu ik wat meer ontspannen fiets heb ik die plekjes niet meer. Ik vind de handschoentjes niet per se een must, maar wellicht dat het wel fijn is als je gaat beginnen met wielrennen.

4. Klikpedalen

Ooit eens een wielrenner heel langzaam om zien vallen? Grote kans dat ‘ie vast zat met z’n klikpedalen. Klikpedalen zijn smalle pedalen waar je met je schoenen in klikt. Hier heb je dus speciale schoenen voor nodig. Met klikpedalen heb je nog meer grip, wat fijn kan zijn als je heel hard wil gaan of veel hoogteverschillen fietst. Zelf vind ik ze een beetje eng. Daarnaast vind ik het fijn dat ik nu gewoon op m’n sportschoenen kan fietsen. Als ik dan onderweg een terrasje wil doen, hoef ik niet op m’n tenen te lopen in m’n wielrenschoenen. Ik heb nu zelf combi-pedalen: de ene kant is ‘gewoon’, de andere kant is een klikpedaal. Dus wie weet: misschien ga ik in de toekomst nog overstag!

Tips zijn welkom

Zit jij al jaren op de fiets? Zoals ik al zei ben ik nog steeds een beginner, dus alle tips en aanraders zijn welkom. Twijfel je zelf om te beginnen met wielrennen? Gewoon gaan! Ik was echt a-sportief, maar het fietsen is met 100% meegevallen. Houd je eigen tempo aan en verleg telkens je grens een beetje door wat km’s extra te fietsen.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 12 reacties

 1. Myrte

  Die Trek-fiets is awesome

  Mijn snacktip voor op de fiets: ontbijtkoek met rozijnen. Omdat het eigenlijk alleen maar koolhydraten bevat en geen vezels, eiwitten en vet (die laatsten zitten alleen maar in de weg). En voor lange ritten Extran Performance Orange. Oh en toch overstappen op klikpedalen!

 2. Karen

  Leuk! Ik heb al 3 jaar een wielrenfiets, maar pas sinds dit jaar echt enthousiast. Ga ook vaak alleen. Met een podcast in (niet te hard natuurlijk, omgeving blijven horen) vind ik het echt een gevoel van vrijheid geven. Wat ik nog als tip (wellicht voor mezelf) heb: zorg voor een fietsbel. Ik roep nu vaak ‘sorryyy’ ;-).

  1. Karen

   Oh ja en klikpedalen zijn inderdaad wel echt top. Wellicht durf je het over een tijdje. Het went heel snel!

 3. Marloes

  Heel leuke post! Ik wil ook zo graag een racefiets. Toch wacht ik nog een paar maanden. Eerst even rustig mijn conditie opbouwen door te wandelen. Daarna heel voorzichtig beginnen met hardlopen en als ik alles weer kan en mag wil ik een racefiets kopen.

  1. Ik denk dat jij het ook heel leuk gaat vinden Marloes, ik vind het ook echt iets voor jou! Over een tijdje als je weer aangesterkt bent en je conditie weer terug hebt.

 4. Suzanne

  Hele leuke post en hele handige tips waar ik eventueel ook iets mee kan!

 5. Wat leuk dat je ook wielrent! Mooie tips, ik zou zo niet zeggen dat je pas 7 ritjes gereden hebt, je tips zijn goed in ieder geval. En ik snap je angst voor de klikpedalen hoor. Toen ik net begon (ruim 6 jaar geleden) wilde ik daar ook helemaal niet aan. Na een maandje toch geprobeerd, het is zeker even wennen in het begin, maar daarna is het zo veel fijner fietsen. Omdat een racefiets lichter en smaller is, geeft het ook wat meer houvast, die klikpedalen.
  Als je het op een gegeven moment aandurft: laat ze gewoon heel licht afstellen (dan klik je echt super soepel uit) en klik je voet tijdens het fietsen regelmatig in en uit om eraan te wennen. En denk de eerste tijd een eind voor een stoplicht of kruising gewoon heel bewust ‘Een stoplicht, dus voet losklikken’. Voor je het weet gaat het vanzelf. Net als leren lopen, ineens kan je het een weet je niet meer beter. :)

  1. Bedankt voor je complimentjes! Ik kreeg toevallig vandaag ook de tip dat je ze kunt afstellen, dat wist ik niet eens! Ik denk dat ik het dan wel eens durf te proberen.

 6. Ismay

  Blij dat ik dit artikel ben tegengekomen. Zelf een paar weken geleden begonnen met fietsen. Nog niet op een ‘echte’ racefiets maar hier hoop ik volgend jaar in te investeren. Ik heb nu een tweedehands sportfiets die een beetje tussen een racefiets en een mountainbike in. Dank je wel voor alle handige tips!

 7. Mooi artikel, motiverend geschreven :-)
  Wat ik er aan toe zou voegen? Probeer in een “flow” te komen door minimaal 3x per week op de racefiets een rit te maken. Dan gaat je lichaam aan de fietshouding en drukpunten wennen, bouw je snel conditie op en wordt het wielrennen snel steeds leuker (en verslavender)!

Geef een reactie