Recept: bakplaat met aubergine, tomaat en halloumi

bakplaat

De afgelopen weken heb ik jullie op Instagram een beetje gespamd met het kookboek De Snelle Bakplaat. Maar zoals ik in mijn review destijds al schreef: ik ben écht fan van dit kookboek. Ik heb nog nooit zo veel gekookt uit hetzelfde boek. Eindelijk eens een kookboek dat niet alleen mooi is om doorheen te bladeren, maar wat echt van pas komt. Inmiddels hebben vrienden familie het boek ook al aangeschaft en doe ik nog een laatste poging om jullie ook te overtuigen ;-).

Bakplaat met aubergine, tomaten en halloumi uit de oven

Voor een uitgebreider kijkje in het kookboek verwijs ik je door naar mijn review. Vandaag deel ik graag m’n favoriete recept uit het boek: deze bakplaat met aubergine, tomaten en halloumi uit de oven. Ik ben gek op halloumi, maar ben soms een beetje huiverig voor aubergine. Dat kan soms zo taai en bitter smaken. Gelukkig heb ik daar een goede tip voor: laat de aubergine eerst eventjes zweten! Dat doe je door de plakken of stukjes aubergine te bestrooien met een flinke laag zout, nog voordat ze de oven in gaan. Leg even opzij zodat de aubergine kan gaan zweten: het zout onttrekt vocht waardoor er allemaal druppeltjes op de aubergine ontstaan. Dip deze af en je zult zien dat je aubergines een stuk minder bitter en taai zullen zijn!

Ingrediënten (voor 3-4 personen)

400 gr kerstomaten aan de tros, gehalveerd
2 middelgrote aubergines, in halvemaantjes van 1 cm
400-500 gr halloumi, in plakken van 1 cm
7-8 takjes verse oregano, de blaadjes (maar als je net als ik een luie chef bent dan werkt gedroogde oregano ook prima!)
2 el olijfolie
1 tl chilivlokken
2 teentjes knoflook, fijngesneden
40 gr pijnboompitten
100 gr rucola
sap van 1 citroen

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 200 graden celcius. Begin dus met het laten zweten van je aubergines. Doe vervolgens alle ingrediënten behalve de pijnboompitten, rucola en het citroensap in een braadslede en gebruik je handen om alles goed te mengen. Zorg dat je braadslede groot genoeg is om de aubergines in een enkele laag te leggen. Besprenkel het geheel met een beetje olijfolie en schuif het vervolgens voor 20 minuten de oven in. Strooi na 20 minuten de pijnboompitten erbij en zet het nog even 10 minuten in de oven, tot de halloumi goudbruin is en de aubergines gaar zijn (check dus altijd even met je eigen oven – dit kan soms wat langer duren).

Laat het vervolgens een klein beetje afkoelen en doe dan de rucola en het citroensap erbij. Ik serveer deze ovenschotel graag met een focaccia om het geheel iets meer vullend te maken.

Het is echt super lekker, ik denk dat het je hoogstens 10 minuten voorbereiding kost en dus nog 30 minuutjes bereidingstijd in de oven. Een ideaal gerecht om op voorhand te maken als je eters krijgt, en ook heerlijk als bijgerecht bij een bbq. Ik ben heel benieuwd of er al lezers zijn die het recept inmiddels gemaakt hebben! Mocht je enthousiast geworden zijn, in het kookboek vind je nog veel meer van dit soort succesrecepten.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Shirley

  Zoals je al weet heb je mij geïnfluenced. Ik heb het boek gekocht én dit recept gemaakt. Sowieso heb ik al 4 recepten uit het boek gemaakt in een maand, dat is meer dan ik ooit uit een kookboek heb gekookt. Ik vind het ook een aanrader!

 2. Irene

  Ik hou niet van aubergine (zelfs niet na het zweten :p) maar ovenschotels zijn wel altijd goed en halloumi is héél lekker vind ik! Ik ga het boek eens bekijken :)

 3. Ondanks het feit dat ik de ingrediënten wat zal moeten aanpassen, ziet dit gerecht er superlekker uit. Ik ga het even opslaan om het later eens uit te proberen.

 4. Melissa

  Ik heb de vega variant van dit boek – zó blij mee!

 5. Rosanne

  YUM! dit ziet er lekker uit zeg! Ik ga het recept zeker een keer maken! :)

 6. Claire

  In tijdsnood zocht ik in google naar ‘haloumi aubergine recept’ en kwam hier uit. Om dan te beseffen dat ik De Snelle Bakplaat gewoon thuis liggen heb :D Voila, bedankt om mij mijn eigen kookboeken te laten herontdekken! Het was inderdaad zeer lekker en echt geen werk.

Geef een reactie