Op surftrip in de Landes Frankrijk: mijn tips en adresjes

Dit jaar was ik voor het vijfde jaar op rij op vakantie in de Landes in Frankrijk. De regio heeft een speciaal plekje in m’n hart, want hier heb ik mijn vriend ontmoet. Het is een geweldige regio voor iedereen die houdt van surfen, fietsen, wandelen of een heerlijke strandvakantie. Door de jaren heen heb ik wat tips en fijne adresjes verzameld voor een surftrip in de Landes Frankrijk, die ik graag met je deel.

Verblijf

De regio staat bekend om z’n goede surfspots, je vindt dus heel wat surfkampen in deze regio. Zo heb ik mijn vriend ook leren kennen. Surfkampen zijn niet alleen voor tieners! Er zijn genoeg surfkampen voor 25+ en er zijn zelfs familycamps waar je met je gezin naartoe kunt. Het voordeel van zo’n surfkamp is dat eten en surflessen voor je geregeld worden en je tent staat ook al klaar. Kamperen, maar dan zonder gedoe!

De eerste jaren hebben wij altijd overnacht op een surfkamp, dit jaar stonden wij met onze eigen tent op een camping. Als je net als wij graag surft dan raad ik je aan een camping aan het strand te nemen. Onze favoriet is camping Albret Plage in Vieux-Boucau: een driesterrencamping direct aan het strand gelegen. De camping heeft geen zwembad of animatie, maar daardoor zijn er ook een stuk minder kinderen op de camping. Het sanitair is iets verouderd, maar wel brandschoon. De prijs/kwaliteitverhouding is hier verreweg het beste.

Je vindt in deze regio ook genoeg vakantiehuisjes en Airbnb’s, maar zelf heb ik daar geen ervaring mee. Vind je een leuk stadje belangrijker dan een locatie direct aan het strand dan zou ik voor een verblijf in Hossegor kiezen.

Op surftrip in de Landes Frankrijk: hier moet je zijn

Mijn favoriete plekken aan de Zuid-West kust van Frankrijk zijn als volgt: Moliets-et-Maâ, Vieux-Boucau, Hossegor, Bayonne en Biarritz. Heb je iets meer de tijd overweeg dan zeker een trip naar Bordeaux of San Sebastián. Deze steden liggen op ongeveer 1,5 uur rijden van de andere plekken, maar zijn zeker een bezoekje waard. Hossegor is mijn favoriete plek: hier kun je surfen, maar is ook een groot meer waar je kunt suppen. Je vindt hier veel surfshops en hippe restaurants. Net buiten Hossegor (in Soorts-Hossegor) vind je bovendien een groot aantal outletshops waar je wetsuits en andere surfkleding van vorige seizoenen voor een fractie van de prijs kunt kopen. De afgelopen jaren is dat gebied een stuk populairder geworden waardoor je er nu ook leuke koffiebarretjes en foodtrucks vindt.

Mijn favoriete adresjes

Wij komen hier vooral om te surfen en van de natuur te genieten. Als je daar niet van houdt dan kan het misschien wat saai zijn. De dorpjes zijn nog ouderwets gezellig, met af en toe wel een typisch toeristisch sausje. Verwacht hier niet de ene leuke hotspot na de andere, toch heb ik een aantal favoriete adresjes voor je op een rij:

Moliets-et-Maâ

Amazone Café (Avenue de L’Ocean) – Er is niet veel in Moliets, maar voor Amazone café rijden wij graag om. Heerlijke ijskoffies en bagels en vooral de zelfgebakken taarten en cakes zijn to die for.

Vieux-Boucau

Noolie’s Pizzas (8 routes des lacs) – Van buiten rijd je er zo voorbij, maar hier haal je echt de lekkerste en meest bijzondere pizza’s uit de omgeving. En stiekem heeft het best een gezellig binnentuintje waar je kunt eten. Reserveer wel op tijd!

Seignosse

Method Kitchen (54 Avenue du Penon & bij de strandopgang van Les Estagnots) – Method Kitchen is verdeeld over 2 locaties: bij de strandopgang van Les Estagnots vind je het restaurant, een rotonde verder vind je de koffie- en lunchbar. Hier bestel je heerlijke bowls, curries en fish & chips voor ongeveer €15 (en dan zit je goed vol).

Louvine (45 Avenue du Penon) – Schuin tegenover de lunchbar van Method Kitchen vind je Louvine, waar je heerlijke poké bowls haalt.

Hossegor

Le Mango Tree (Place du commandant Lauwick, aan het meer) – Dit is mijn favoriete tentje! Hier kom je voor verse smoothie(bowl)s, buddha bowls, ijskoffies en andere healthy en kleurrijke gerechtjes. Le Mango Tree zit aan het water en aan een park. Ze hebben een klein terras, maar je kan ook een van hun tapijtjes lenen om lekker te picknicken in het park.

Chez Jerome (3202 Avenue du Touring Club de France Lieu Dit Fond du Lac, aan de andere kant van het meer) – Voor de oesterliefhebber. Mij niet gezien, maar als je fan bent is dit een heerlijk plekje uitkijkend over het water.

Green cantine (28 Avenue de la Gare) – Clean & green healthy food. Sapjes, salades en andere gezonde dingen. Voor als je iets anders zoekt dan een vettige hap.

Tante Jeanne (45 Avenue Paul Lahary) – Leuk restaurantje met Franse keuken en gezellige binnentuin. Skippen als er een rij staat, zo goed is het ook weer niet.

Le Bistro Balneaire (1830 Avenue du Touring Club de France) – Als je iets te vieren hebt, net wat chiquer Frans-Aziatisch restaurant met nadruk op seafood.

Soorts-Hossegor (bij de outlets)

Thaï time (96 Avenue des Couteliers) – Dit is een crossfitgym slash lunchbar. Hier kom je dus voor gezonde maaltjes, maar na onze heenreis waarbij we onderweg bij Mc Donald’s waren gestopt hadden we daar wel zin in.

Volt Café (147 Avenue des Charpentiers) – Dit is een espressobar en koffiebranderij in een, met een strakke Scandinavische look. De geur van koffie loopt je tegemoet en naast typisch Franse pain au chocolats haal je hier ook heerlijke kaneelbroodjes.

Le Spot beach food (251 Avenue des Menuisiers Zone de Pédebert) – Deze vrolijke lichtblauwe bus valt direct op. Hier haal je Frans-Amerikaanse streetfood gerechtjes, perfect voor tijdens het shoppen!

Surfspots

Kom je net als wij om te surfen, dan raad ik je deze surfspots aan.

Moliets – Moliets heeft het grootste strand van de Landes, genoeg plek dus voor zowel beginners als gevorderden, afhankelijk van de swell die binnenkomt. In de zomermaanden kan het wel erg druk zijn met alle surfkampen en -scholen die in het water liggen.

Messanges –  Dit is de spot aan de camping waar wij zaten, Albret Plage. Een rustig strand omgeven met duinen, tussen de toeristische plekken in waardoor het hier niet zo druk is in het water.

Vieux-Boucau – In ‘VB’ is altijd wel wat te doen, qua surf maar ook qua toeristen. Door de grote campings en surfkampen kan het hier wat druk zijn.

Capbreton – In Capbreton vind je verschillende surfspots, vrijwel allemaal beachbreaks. La Piste is een beroemde spot waar je op grote dagen barrels kunt surfen. Als beginner kun je er in de zomer ook terecht, dan zijn de golven meestal wat kleiner. La Pointe ligt wat zuidelijker en is meestal wat rustiger, hier vind je de locals (maar let op: die zitten niet altijd te wachten om hun golven te delen met toeristen..)

Hossegor – Hossegor is wereldberoemd door de Quicksilver Pro France die er elk jaar gehouden wordt. La Sud en La Nord werken vooral op grote dagen, bij Les Culs Nuls en La Gravière kun je goed barrels surfen. Kijk er niet van op als je hier tussen de pro’s in het water ligt!

Seignosse – Hier zijn de golven meestal iets kleiner en meer geschikt voor beginners en/of longboarders. Bij Les Estagnots heb je bovendien ook leuke strandbarretjes.

Biarritz – Als je voorbij de eerste baai loopt (afgebeeld op de foto bovenaan dit artikel) kom je op een heel breed surfstrand uit. Leuk om te combineren met een dagje stad!

Hoe verder je naar het zuiden gaat (richting het baskenland), hoe kleiner de golven. Staan er hele hoge golven, maar zoek jij het liever wat kleiner? Probeer dan eens Hendaye, tegen de grens met Spanje. Hier zijn de golven altijd wat kleiner dan de rest. Benieuwd naar meer surfspots? Check dan de surfermap.

Nog meer tips

Ben je op zoek naar meer tips? Ik ben ook fan van de ‘I love the Seaside’ gidsen, waarin je de beste surfspots en de leukste adresjes om te slapen, eten en shoppen vindt. Er is een gids speciaal voor Frankrijk maar ook voor andere regio’s in Europa is er een surfgids. Ben je echt op zoek naar een gids met de beste surfspots (inclusief tips voor de beste getijden), schaf dan de Stormrider Surf Guide voor Frankrijk aan.

Ben je nog een beginner? Check dan zeker mijn tips & tricks voor beginnende surfers. Hopelijk wordt de wereld snel weer een beetje normaal en kunnen we ook weer buiten Europa surfen. Marokko is dan mijn favoriete plek, zowel voor pro’s (in de winter) als beginners (in de zomer). Check alvast mijn favoriete surf guesthouses in Marokko.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Nicole

    Ik ben zelf (nog) geen surfer. Maar leuk om te lezen over de Landes, vroeger ben ik hier wel eens op vakantie geweest dus ik herken veel uit je post. :)

  2. Anna

    Wat een leuk en handig artikel! Prachtige foto’s ook, ik krijg er meteen een vakantiegevoel van. Ik kende al deze plaatsen nog niet!

Geef een reactie