Recept: apple crumble ontbijt

apple crumble ontbijt

De temperaturen lopen volgende week alweer op tot 25 graden, maar ik blijf gewoon in herfstmodus. Daarom vandaag een simpel maar lekker receptje voor een apple crumble ontbijt. Wat je overigens ook prima als snack bij de openhaard of als toetje kan eten. Wat mij betreft eten we de hele herfst lang alleen nog maar apple crumbles! Dit recept is zo simpel dat je de ingrediënten waarschijnlijk al in huis hebt. Ook komen er geen ingewikkelde elektrische apparaten aan te pas en is het zo klaar. Je hebt dus eigenlijk geen excuus om dit niet te maken!

Ingrediënten voor een apple crumble ontbijt voor 1 persoon

 • 1 appel, ik gebruik graag Elstar appels
 • 1 zakje vanillesuiker (bij gebrek aan vanille suiker is 1 eetlepel gewone suiker ook prima)
 • Een snufje kaneel (of nog beter: koek- en speculaaskruiden!)
 • Een snufje zout
 • 3 eetlepels suiker (ik gebruik kristalsuiker, maar bastardsuiker kan ook prima)
 • 5 eetlepels bloem (mag ook amandelmeel of speltbloem zijn)
 • 50 gram boter, op kamertemperatuur
 • Griekse yoghurt

Zoals je ziet is dit ingrediëntenlijstje een beetje ‘uit de mouw geschud’. Ik heb de eenheden dan ook een beetje gegokt, omdat ik altijd maar wat doe. Ik werk expres met eetlepels i.p.v. grammen, want niemand heeft zin om voor zo’n kleine hoeveelheid de weegschaal erbij te pakken. Boter is meestal verpakt in 250 gram, pak dus 1/5 deel van de boter. Probeer vooral zelf uit wat je lekker vindt: meer of minder suiker, extra kaneel… verdubbel de eenheden voor meer personen!

apple crumble ontbijt

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil en snijd de appel in kleine stukjes en doe dit in een ovenschaaltje. Meng er de vanillesuiker en kaneel (of dus nog beter: koek- en speculaaskruiden) doorheen. Doe in een andere kom de boter, de bloem en het suiker met een klein snufje zout. Ik ‘prak’ dit geheel altijd een beetje met een vork, maar gewoon kneden met de hand kan ook. Het idee is dat er een soort kruimeldeeg ontstaat. Als je handen te warm zijn kan het gebeuren dat de boter samensmelt tot 1 grote bal. Voeg dan wat extra bloem toe en gebruik een vork om het geheel te mengen.

Verdeel de kruimels over de appelpartjes en schuif het voor 25-30 minuutjes de oven in. Doe nu in een kommetje wat Griekse yoghurt en schep daar de nog warme apple crumble bij op. Nog een beetje kaneel of koek- en speculaaskruiden erover en je heerlijke herfstige ontbijtje is klaar! Perfect voor een regenachtige zondagochtend.

De apple crumble kan ook goed als toetje met een bolletje vanille ijs. Of als jij graag vanilleijs als ontbijt eet: ook helemaal prima. Ik maak de crumble ook wel eens als snack voor op de bank. Dan laat ik de yoghurt gewoon weg.

Nog enkele suggesties

Dit mag eigenlijk geen recept heten, zo simpel is het. Daarom nog enkele suggesties:

 • Verkruimel wat kruidnootjes over de apple crumble voor een Sinterklaas-snack
 • Doe er een salted caramel sausje overheen
 • Geen appels in huis? De crumble is ook heel lekker met rood fruit of pruimen
 • Meng monchou met een beetje poedersuiker, doe dit in een glas en top af met de apple crumble voor een feestelijk toetje

Nog meer zin gekregen in de herfst? Check dan mijn herfst bucketlist.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. José

  Wat ziet dit er lekker uit! De ingrediënten heb ik inderdaad al in huis, dus ga dit zeker uitproberen. Thanks voor de tip!

 2. Anna

  Dit ziet er heerlijk uit! En helemaal niet zo moeilijk :D

 3. Evelien

  Wat een heerlijk herfstig receptje, ik ga hem opslaan. <3
  Liefs,
  Evelien

 4. Rosanne

  Dit ziet er lekker uit zeg! Ik heb alle ingrediënten in huis jeej!

 5. Irene

  Jammie! Love appel kruimel! Ik die altijd gelijke hoeveelheden boter, suiker en bloem en gebruik dan op mijn appel zelf geen suiker meer omdat ik het kruimelmengsel zoet genoeg vind.Nog nooit aan gedacht om mijn appel kruimel in m’n yoghurt te doen trouwens, daar ga ik binnenkort maar eens verandering in brengen :)

 6. Marloes

  Ahhhh, ik zag deze foto voorbijkomen in je stories en hoopte al dat je er een post over had geschreven. Wat een makkelijk gerechtje! Ga ik zeker binnenkort maken. Zaterdag even langs de markt voor appels :).

 7. Wat ziet dat er lekker en herfstig uit! Ik heb het meteen opgeslagen om later eens uit te proberen. Heb er nu al zin in…YUMMM

 8. Karin

  Oooh dit klinkt heerlijk, ik ben dol op dit soort recepten. Maar dan wel voor in het weekend want doordeweeks ben ik niet vooruit te branden :’)

Geef een reactie