Tips voor een DIY adventskalender

DIY adventskalender

Je moet er waarschijnlijk nog niet aan denken, maar het is nog minder dan 100 dagen tot kerst. Dit jaar maak ik net als de afgelopen 2 jaar een DIY adventskalender voor een vriendin. Omdat ik hier de afgelopen jaren veel vragen over kreeg, leek het me handig om er een blog over te schrijven. Als je nu begint met cadeautjes verzamelen, ben je nog op tijd voor de adventsperiode begint!

DIY Adventskalender

In mijn oude dagboekjes (2019 en 2018) vind je voorbeeldjes van de adventskalenders die ik eerder maakte/ontving. Ik wissel telkens met een andere vriendin een DIY adventskalender uit. Ik geloof dat ik dit idee ooit op Pinterest voorbij zag komen en het leek me leuk om het zelf ook te proberen. Er zijn eigenlijk niet echt regels, maar ik kan je wel wat tips meegeven. Geef er vooral je eigen draai aan en onthoud dat het niet om de inhoud gaat, maar om de hele ervaring van het samen met iemand aftellen tot kerst!

Met wie wissel je adventskalenders uit?

Dit is natuurlijk het eerste wat je je moet afvragen. Ik heb tot nu toe altijd kalenders met vriendinnen uitgewisseld, maar je kunt er natuurlijk ook een maken voor je partner, broer/zus of ouder(s). Of gewoon voor jezelf. Als je nu al cadeautjes koopt ben je in december misschien vergeten wat het was ;-).

Welke afspraken moet je maken?

👉 Als je DIY adventskalenders uitwisselt met iemand anders, is het belangrijk dat je hier duidelijke afspraken over maakt. Het spreekt voor zich dat het handig is om met hetzelfde budget te werken. Zelf houd ik meestal een budget tussen de €45 en €60 aan. Hier kun je zeker genoeg leuke cadeautjes van kopen. Tip: in plaats van het totaalbedrag te delen door het aantal dagen en dat bedrag aan te houden voor een cadeautje, kun je ook wat goedkopere cadeautjes inslaan zodat je voor het laatste cadeau een groter budget hebt. Het is leuk om je kalender af te sluiten met een knaller ;-)

👉 De traditionele adventskalenders bevatten 24 cadeaus, daarmee tel je af tot kerstavond. Sommige mensen vieren kerst pas echt op 25 december, dan is het leuker om 25 cadeautjes te doen. Spreek in ieder geval af dat je beiden evenveel cadeautjes doet ;-).

👉 Zelf reken ik de verpakkingsmaterialen niet onder het budget, maar het is goed om daar afspraken over te maken. Zo voorkom je dat de presentatie van de kalenders heel erg uiteenloopt.

👉 Uit ervaring weet ik dat het ook slim is om een do’s & don’ts lijstje op te stellen. Hoe goed je elkaar ook denkt te kennen, het kan zijn dat de ander bepaalde dingen liever niet ontvangt. Als je nooit nagellak draagt is dat bijvoorbeeld niet zo’n leuk cadeau.

👉 Bepaal dan meteen of het oké is om ‘tweedehands’ cadeautjes te krijgen. Ik vind het bijvoorbeeld geen probleem om een (kook)boek te krijgen wat de ander al uit heeft. Alleen maar leuk om een aanrader van de ander te krijgen. Extra leuk als je een duurzame kalender wil maken!

👉 Prik ook meteen een datum om de kalenders uit te wisselen, voor je het weet zitten de weekends vol. Dit jaar valt het laatste weekend voor de adventsperiode op 28 en 29 november, dan hoef je dus niet lang meer te wachten om het eerste cadeautje uit te pakken.

Praktische tips

🎄 Afgelopen jaar maakte ik een excelbestandje aan in Google Spreadsheets, waarin ik al mijn cadeautjes bijhield. Ik had een kolom met de datum (op een datum als 5 of 6 december is het leuk om een cadeautje met Sinterklaasthema te geven, dus handig om de volgorde van je cadeaus vast te leggen), een kolom met de omschrijving van het cadeau, en een kolom met de prijs. Vervolgens had ik een formule opgesteld die elk bedrag van een gekocht cadeautje aftrok van mijn budget. Zo wist ik altijd precies hoeveel ik nog over had. Via de app van Google Spreadsheets kon ik deze tabel gemakkelijk raadplegen tijdens het winkelen.

🎄 Vergeet niet om naast cadeautjes ook leuk inpakmateriaal te verzamelen. Je kunt je cadeautjes natuurlijk gewoon nummeren met een stift, maar er zijn ook speciale stickers of hangertjes met cijfers te koop die je aan je cadeautje kan vastmaken. Die liggen nu nog niet in de winkels maar don’t worry, in november vind je ze meestal wel bij Hema of Flying Tiger. Daar vind je vaak ook kant en klare doosjes of zakjes, maar zelf werk ik liever met inpakpapier omdat je dan niet vast zit aan de maat van het doosje of zakje.

🎄 Heb je een cadeautje dat te groot is voor in je kalender (of heel erg afsteekt bij de andere cadeautjes)? Zorg dan dat je deze op de dag dat je de kalenders uitwisselt verstopt in het huis van de ontvanger. Wel zo slim dus om dan bij de ander af te spreken ;-). Op de dag zelf stop je dan gewoon een hint als verwijzing naar het echte cadeau in je kalender.

DIY adventskalender

Cadeau ideetjes voor je DIY adventskalender

Hier kreeg ik de meeste vragen over: wat geef je cadeau? Vooral cadeaus met een klein budget of voor mannen vinden jullie lastig. Hieronder volgt een hele lijst met cadeau-ideetjes. Omdat ‘low-budget’ voor iedereen wat anders betekent en de ene man de andere niet is, mag je zelf bepalen of het cadeau geschikt is voor je kalender of niet.

Schroom niet om leuke ideetjes te delen in de comments!

🔴 Geurkaarsen (verschillende prijzen, o.a. Ikea, H&M home, TK Maxxx, Primark, Zeeman, Action)
⚪️ Een mini parfum van Rituals (leuk als ‘knaller’ op 25 december)
🔴 Een klein flesje cava (o.a. te koop bij Hema)
⚪️ Een planner/agenda/bullet journal voor het nieuwe jaar
🔴 Haar elastiekjes, scrunchies of een haarband
⚪️ Boek (mag best tweedehands zijn, alleen maar leuk als het een persoonlijke aanrader is)
🔴 Een poster (mag ook een mooie ansichtkaart zijn)
⚪️ Feestelijke nagellak voor oud & nieuw
🔴 Een bakmix (pannenkoeken, taart of iets ‘kerstigs’)
⚪️ Thee of speciale koffie
🔴 Sokken (lekker warme, of juist grappige sokken)
⚪️ Sieraden (eventueel zelfgemaakt)
🔴 Een recept
⚪️ Kruidenmixen
🔴 Servies (een mooie soepkom, koffiemok of theekop)
⚪️ Speciaalbiertje(s)
🔴 Een beeldje (of een spaarpot in een grappige vorm)
⚪️ Een reisgids
🔴 Een plantje (tip: een stekje van je eigen plant is gratis!)
⚪️ Een spelletje
🔴 Bosje droogbloemen
⚪️ Fotolijstje met een foto van jullie samen
🔴 Favoriete snack van de ontvanger van je kalender
⚪️ Kerstlampjes
🔴 Een kerstbal (kan ‘ie meteen in de boom!), extra leuk als je eentje geeft die echt bij de ander past
⚪️ Mini’s van The Body Shop, Rituals of Yves Rocher, bijvoorbeeld een bodylotion
🔴 Mini cocktail DIY: geef een setje van een klein flesje sterkedrank en bijvoorbeeld gedroogde bloemen.
⚪️ Een telefoonaccessoire: een powerbank, oplaadkabel, oortjes, een muziekboxje..
🔴 Sterretjes of ander vuurwerk om met oud & nieuw af te steken
⚪️ Een sleutelhanger. Je kunt voor een mooie gaan, een persoonlijke met foto of een praktische (met USB-stick of flesopener).
🔴 Voor de knutselliefhebbers: leuke tape, stiften en stickers
⚪️ Een zeepje van Lush
🔴 Een kleurboek voor volwassenen
⚪️ Een kraslot
🔴 Leuk ondergoed
⚪️ Maak een playlist op Spotify en schrijf de link op een mooi papiertje als cadeautje
🔴 Kruidnootjes (en dan het liefst speciale, Hema heeft altijd een goed assortiment)
⚪️ Koekvormpjes
🔴 Een kerststalletje (je kunt ook elke dag een onderdeel van het stalletje geven)
⚪️ Kerstkransjes voor in de boom
🔴 Wol om mee te breien (bij Zeeman koop je voor weinig geld mooie wol en breinaalden)
⚪️ Een warm plaid voor op de bank
🔴 Sloffen
⚪️ Een mini fotoalbum van jullie samen
🔴 Iets voor het kind of huisdier van de ontvanger doet het ook altijd goed
⚪️ Een chill/pyjamabroek
🔴 Een slaapmasker
⚪️ Een notitieboekje of leuke sticky notes
🔴 Homemade granola
⚪️ Een vetbollenhouder voor de vogeltjes in de tuin
🔴 Een haarmasker
⚪️ Een sjaal
🔴 Kerstkaarten (geef deze meteen op het begin, dan kan de ander ze nog versturen)
⚪️ Een fijne bodylotion voor het droge wintervelletje
🔴 Een drinkfles of coffee-to-go beker
⚪️ Herbruikbare rietjes
🔴 Een massageroller voor het gezicht
⚪️ Een telefoonhoesje
🔴 Een leesbril in een leuk printje
⚪️ Een vaas(je)
🔴 Cactusjes
⚪️ Boekenstandaard of boekenleggers
🔴 Kandelaar

Ik kan nog wel even doorgaan, maar ik denk dat je hier voorlopig wel genoeg inspiratie uit kan halen hè? Mocht je zelf al eens een DIY adventskalender hebben gemaakt, deel dan zeker wat cadeautips in de comments.

Alternatief voor een DIY adventskalender

Als ik terug kijk op de afgelopen jaren vond ik het samenstellen van de kalender het leukste onderdeel van alles. De cadeautjes mooi inpakken en er een groot cadeau van maken. Maar ook leuk is het momentje dat je samen hebt met de ontvanger van jouw adventskalender. Vorig jaar maakte ik elke ochtend mijn pakje open en stuurde ik daarna een berichtje naar Maura. Zeker nu ik niet meer om de hoek woon is het een leuke manier om toch dagelijks even contact te hebben.

Dit jaar maak ik voor een andere vriendin een kalender. 2 kalenders maken is een beetje te veel van het goede, maar omdat Maura en ik dat gezamenlijke momentje zo leuk vonden hebben we besloten om samen dezelfde adventskalender aan te schaffen. Dan hebben we toch even dat momentje ‘s ochtends, maar het scheelt een hoop werk ;-).

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Siroon

  Wow wat een enorme cadeautjeslijst! Goeie inspiratie :) Mijn vriendje en ik doen dit al jaren (wellicht was ik je pinterest inspo want er staat ook een diy op mijn blog ;)) maar dan vooral met mini activiteiten omdat December al zo druk is en je anders elkaar zo ‘verwaarloost’ haha. Denk aan de wandeltocht ‘trajectum lumen’ doen in Utrecht of ‘samen iets speciaals koken’ of ‘naar de bios’. We doen ook vaak om en om een dag zodat je beide 12 dagen hebt, als 24 teveel is! Ook zeker een goeie tip vond ik voor de haalbaarheid :)

  Ben benieuwd naar je adventskalender dit jaar, misschien gaan win er ook maar weer eens aan, was altijd zo leuk!

 2. Anne

  Wauw, dat is een hoop inspiratie! Heb nu al zin om weer met je mee te kijken op Instagram!

 3. Iris

  Wat een geweldig idee, zo leuk! Fijne lijst met tips ook trouwens <3 Wat ik zelf ook altijd leuk en lekker vind is van die olietjes, dus een olijfolie of een soort azijn. Je hebt zoveel lekkere smaken en ook combinaties.

 4. José

  Wat een leuk idee + cadeautips! Mijn vriend heeft er vorig jaar ook een voor mij gemaakt, echt heel leuk. :)

 5. Annelies

  Ik wissel ook elk jaar een adventskalender uit met een vriendin. Het ene jaar maak ik er één voor haar, het jaar erop maakt zij voor mij. Ondertussen ben ik weer aan de beurt en ik heb nu al de grootste lol om alles uit te zoeken. Ik vind het zelfs nog leuker dan er zelf eentje krijgen. Bedankt dus voor deze fantastische tips!!

 6. Lesley

  Superleuk! Mijn zus en ik gaan het dit jaar ook voor elkaar doen haha. Superleuke ideetjes heb je gegeven ook! Lush-bruisballen lijken me ook nog een leuke :)

 7. Kalendergigant

  Slim om inderdaad een do’s en don’t lijstje op te stellen! Zo weet je zeker dat de ander blij zal zijn met de cadeautjes! Echt een leuk idee om zo zelf een adventskalender samen te stellen :) – Carla

Geef een reactie