Update van de groene lijst: mijn persoonlijke weg naar duurzamer leven

duurzamer leven

Begin vorig jaar deelde ik ‘Het Groene Lijstje‘ met jullie: 50+ tips voor een duurzamer leven. In deze blog deelde ik allerlei kleine, simpele tips om je leven in kleine stapjes te verduurzamen. Ik gaf meteen aan welke acties ik al ondernomen had en waar ik nog aan kon werken. Vol goede moed begon ik met deze lijst, maar wat is eigenlijk de stand van zaken?

De tussenstand

Het Groene Lijstje dateert van maart 2019. Een flinke tijd geleden, sindsdien is er een hoop veranderd. Zo woon ik inmiddels samen, in Antwerpen. Die hele emigratie was soms iets meer gedoe dan dat ik vooraf verwacht had, dus heel eerlijk: mijn duurzame plannetjes moesten er soms een beetje voor wijken. Puur omdat ik geen puf had, geen tijd of zin om uit te zoeken hoe het afval scheiden in m’n nieuwe gemeente in z’n werk ging of omdat dingen nou eenmaal gewoon gebeurde. Zo merkte ik dat ik in het begin weer vaker vlees at, omdat ik het leuk vond om allerlei typisch Belgische gerechten uit te proberen – en traditioneel eten de Belgen graag vlees.

Inmiddels ben ik wat meer gesetteld en wil ik weer vol goede moed aan mijn groene lijstje beginnen. Ik heb er nog eens kritisch naar gekeken. Ik merkte dat sommige dingen voor mij niet werken of haalbaar zijn, die ga ik dus van mijn lijst af halen. Verder ontdekte ik juist ook weer nieuwe mogelijkheden, dus deze voeg ik toe aan mijn lijst. Zie het als mijn persoonlijke groene lijst, waarbij ik – heel egoïstisch – even uitga van mijn eigen mogelijkheden. Bekijk daarom zeker ook nog de originele blogpost, daar vind je een wat algemener lijstje. Dan zie je ook meteen wat ik geschrapt en toegevoegd heb.

duurzamer leven

Mijn persoonlijke lijst naar een duurzamer leven

Fashion

✓ Minder shoppen
□ Investeer in items van goede kwaliteit, materialen die langer meegaan
✓ Bewuster shoppen: tijdlozere items, zodat je ze lang kan dragen. Geen miskopen meer doen.
✓ Vintage en tweedehands shoppen
□ Zoveel mogelijk eco en fair fashion kleding kopen
□ Kleding ruilen met vriendinnen
□ Kleding op een andere manier gebruiken (vermaken, of ‘recyclen’ als poetsdoek)
✓ Eigen tas meenemen om aankopen in te doen tijdens het winkelen

Beauty

□ Fijne wasbare wattenschijfjes vinden voor het verwijderen van make-up (die ik tot nu to probeerde pluisten te veel of zogen te veel product op)
✓ Duurzame wattenstaafjes aanschaffen
□ Eco-friendly gezichtsreinigingsproducten gebruiken
□ Eco-friendly deodorant gebruiken
□ Eco-friendly haarproducten gebruiken
✓ Biologische tampons/maandverband gebruiken
□ Producten zonder plastic verpakking gebruiken (shampoo bar i.p.v. fles)
✓ Neem een besparende douchekop

Food

✓ Altijd een eigen tas meenemen/bij me hebben voor boodschappen
✓ Herbruikbare waterfles en koffiebeker gebruiken
□ Geen onnodig in plastic verpakte producten kopen (krop sla vs zak sla)
✓ Zo min mogelijk plastic verpakte producten kopen
□ Plastic-vrij shoppen
□ Groente en fruit van het seizoen kopen
□ Koop lokaal (dus geen avocado’s vanuit de andere kant van de wereld)
✓ Koop ‘buitenbeentjes’: groente en fruit dat er misvormd uitziet, maar hetzelfde smaakt
✓ Leftovers invriezen i.p.v. weggooien of kleine verpakkingen kopen
□ Alleen nog maar biologische producten kopen
✓ Minder vlees eten
□ 100% vegetarisch eten
□ Thuis veganistisch eten
✓ Honing van eigen bijtjes eten
✓ Koffie met plantaardige melk drinken
✓ Nespresssocups verzamelen en inleveren bij het recyclepunt in hun winkel

Lifestyle

✓ Afval scheiden: papier, GFT, plastic en glas apart
✓ Eco-friendly schoonmaakmiddelen gebruiken
□ Zelf schoonmaakproducten maken
✓ Eco-friendly wc-papier gebruiken (dat niet als schuurpapier aanvoelt)
✓ Kleding die niet extreem vuil is koud wassen
✓ Zo min mogelijk de droger gebruiken: was ophangen
✓ Eco-friendly wasmiddel gebruiken
✓ Zo veel mogelijk digitaal werken i.p.v. op papier
✓ Zo veel mogelijk het openbaar vervoer gebruiken
✓ Stekkers uit stopcontacten trekken als je het apparaat niet gebruikt
✓ Licht uit doen als je de ruimte niet gebruikt
✓ Gebruik daglicht i.p.v. kunstlicht (deze is makkelijk, ik zit altijd in het donker haha)
✓ Zo min mogelijk de verwarming aan. Trek een trui aan!
□ Switchen naar een duurzame bank
□ Refurbished elektronica kopen
✓ Plak een nee/nee sticker op je brievenbus om reclame te weren
✓ Gebruik metalen rietjes i.p.v. plastic rietjes. Vraag om ‘zonder rietje’ in een restaurant
□ Leen producten van anderen (bijvoorbeeld boeken) i.p.v. het nieuw te kopen

Travel

✓ Maximaal een keer per jaar vliegen
□ Zo duurzaam mogelijk op reis: met de trein, bus of carpoolen
□ Geen wegwerpartikelen meenemen (waterflesje, tassen)
✓ (Thuis) zoveel mogelijk te voet of per fiets voortbewegen
✓ Bamboe tandenborstel kopen voor op reis
□ Neem je eigen bestek mee i.p.v. wegwerp bestek te gebruiken

duurzamer leven

Hoe nu verder?

Bij het nalopen van dit nieuwe lijstje merkte ik op dat ik al heel wat nieuwe vakjes kon afvinken. Sommige stappen waren heel simpel: zo gebruiken we nu ecologisch toiletpapier (van Crappy Planet en The Good Roll), ecologisch wasmiddel (van Ecover) en ecologisch schoonmaakmiddel (o.a. van Method). Gewoon een kwestie van andere (betere!) producten aanschaffen, want qua handeling (kakken, wassen en poetsen) verandert er niet veel ;-). Ook merk ik dat het meenemen van m’n eigen (boodschappen)tas of drinkfles al helemaal ingeburgerd is.

Waar ik wel nog wat meer moeite mee heb is het duurzaam shoppen. En dat terwijl de modeindustrie zó vervuilend is. Nou koop ik niet veel, maar als ik shop neig ik toch nog vaak naar merken als Mango en & Other Stories. Vandaar dat ik me komende maand wat meer wil focussen op duurzame mode, en ik zal jullie daar in meenemen. Ik wil tips gaan delen van toffe inspirators, in m’n eigen kast duiken om nieuwe outfits te creëeren met kleding die ik al heb én ik wil echt strenger zijn op mijn nieuwe aankopen.

Nog aanvullingen?

Heb je nog aanvullingen voor de lijst, laat ze dan zeker achter in de comments. Bepaalde dingen heb ik overigens uit het lijstje gehaald omdat het niet werkte voor mij. Zo heb ik nu geen ‘buiten’, dus een composthoop staat voorlopig niet op de planning. Ook heb ik de menstruatiecup geprobeerd, maar was het niets voor mij. Blijf zeker aanvullingen delen, want iets dat niet voor mij werkt kan natuurlijk wel een handige tip voor een ander zijn!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 19 reacties

 1. Harma

  Leuk en inspirerend artikel!

 2. Rosanne

  Wat een inspirerend artikel is dit zeg! En wat ben je al goed bezig!

  1. Dat is het voordeel van alles op een rijtje zetten: zo lijkt het toch al meer dan dat je denkt. Dat is wel snel het probleem bij een duurzaam leven ambiëren merk ik: zodra je begint kom je er pas achter op hoeveel vlakken je kan verduurzamen. En soms geeft dat dan zo’n overweldigend gevoel van ‘het is nooit goed’. Met zo’n lijstje zie je meteen hoeveel impact je toch al maakt met kleine stapjes. Voel je vrij om het lijstje voor jezelf over te nemen :-)

 3. Anne

  Oh wat een goed idee! Mag ik die lijst overnemen op mijn eigen blog Marlous? Dan link ik uiteraard naar jou! (Vrees wel dat ik iets minder goed en groen bezig ben dan jij, maar dan besteed ik er in ieder geval wat aandacht aan.)

 4. Bianca

  Een goede reminder om voor mijzelf ook eens groen lijstje te gaan samenstellen. Sommige dingen uit je lijst doe ik sowieso al, over anderen had ik nog helemaal niet nagedacht.

  Het is altijd fijn om van anderen te leren en van jou blogs krijg ik altijd inspiratie!

 5. Hannelore

  Als je eco-vriendelijke deo wilt, probeer dan zeker Nuud eens! Ik heb al zoveel mensen in mijn vriendenkring bekeerd, het is echt life-changing want je hoeft het maar om de paar dagen (bij mij om de week) aan te brengen en je bent compleet geurloos.

 6. Marjolein

  Wat inspirerend! Ik kan de wattenschijfjes van Paper & Boo aanraden, ze nemen inderdaad wel iets meer product op maar ik vind ze wel zacht genoeg. Maar misschien zoek jij toch nog zachtere. Verder ben je echt goed bezig zeg :) Wat betreft eco schoonmaakmiddelen en wasmiddel, ik kies toch stiekem vaak voor goede bonus aanbiedingen… Maar daar wil ik wel strenger op zijn!

  1. Bedankt voor de tip! Ik heb nu verschillende geprobeerd, bijna allemaal zuigen ze heel veel product op en de een was iets te ruw maar de ander juist te zacht – die lieten allemaal pluisjes achter op mijn gezicht haha. Wat schoonmaak- en wasmiddelen betreft; ik keek ook vooral naar de aanbiedingen hoor. Ik had ook niet een bepaalde voorkeur voor een merk. Maar nu ik in België eco-cheques krijg (een soort waardebon van mijn werk dat ik aan ecoproducten kan besteden) wordt de drempel wel lager!

 7. Nicole

  Goed idee! Denk dat ik binnenkort ook eens zo’n soort lijst ga maken. :)

 8. Deborah

  Hi,

  Wat een goede lijst! Ik ben blij dat ik zelf ook aardig wat kan afstrepen :)

  – Ik ben erg tevreden met de pads van Holland & Barrett, maar ik gebruik geen foundation, dus dat zou kunnen schelen. https://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/dunne-wasbare-wattenschijfjes-60034246?skuid=034246 (ik weet niet of ik dik of dun heb, maar ik denk dun)

  – Ik was erg nieuwsgierig naar deze duurzame douchekop (nog niet gekocht): https://de-groene-douche.nl/

  – Nieuwe gebruiksvoorwerpen via Marktplaats/vergelijkbaar kopen. Ik heb dit jaar al een koffiemachine en een tuinset (mijn eigen waren allebei kapot) gekocht

  – Niet/minder online bestellen (en vooral niet retourneren)

  – Duurzame & Eerlijke koffie en thee drinken. Ik ben fan van: https://www.wakuli.com/referral?grsf=gindyi en van https://ptthee.nl/

  Succes!!

  1. Door de vele linkjes in je comment vermoedde m’n blog dat het spam was, vandaar dat ik je bericht eerst even moest goedkeuren voordat hij online kwam. Maar super fijn je tips zeg, zit zeker nog wat tussen voor mij!

 9. Inez

  Qua duurzame fashion kan de website cosh.be (staat voor conscious shopping) je misschien helpen. Je kan dan ingeven wat of voor wie je iets zoekt en in welke stad en dan krijg je een overzicht van winkels waar je dat item duurzaam kan shoppen!

 10. Marte

  Ik gebruik alleen nog losse thee. Heb een leuk theesetje bij elkaar gezocht: theezeefjes die je in je kopje zet, schaaltjes waar je het gebruikte filter op zet, kleine glazen potjes die ik meeneem naar een winkel waar je zelf losse thee kan scheppen. Niet alleen duurzaam, maar ook veel lekkerder!
  Dat alles op een mooi houten plankje en ons bezoek krijgt de “alternatieve theedoos“ op tafel ☺️ De gebruikte thee kan bij het groenafval ✅

Geef een reactie