Zo kom je de donkere dagen door

de donkere dagen door

Na die mooie nazomerdagen in september is het nu dan toch echt herfst: het is kouder, het regent meer en de dagen worden rap korter. Hoewel ik van het knusse en gezellige van de hersft houd, zie ik wel een beetje op tegen de donkere dagen. Zeker nu de wereld er toch wat anders uit ziet door het coronavirus. Ik bedacht voor mezelf een lijst met tips die me hopelijk helpen om de donkere dagen door te komen. Hopelijk hebben jullie er ook iets aan!

Met deze tips kom je de donkere dagen door

Ik blijk niet de enige te zijn die moeite heeft met de donkere dagen. Ook op Instagram vroeg ik om tips, en er kwamen er heel wat binnen. Ik heb deze tips gebundeld met mijn eigen tips en hoop hiermee een handig overzicht te hebben voor iedereen die er nood aan heeft. Mocht je nog een gouden tip hebben, deel ‘m dan zeker in de comments!

1. Ga naar buiten

Weer of geen weer, probeer elke dag even een blokje om te gaan. Al is het maar 100 meter, een frisse neus breekt even je dag en voorkomt dat je als een kluizenaar wegkwijnt in je huis. Tegenwoordig hoeven we zelfs voor de boodschappen de deur niet meer uit dus het is goed om jezelf even te dwingen om naar buiten te gaan. Schijnt de zon? Dan pik je meteen wat vitamine D mee. Regent het de hele week? Lijkt me een goed excuus om een hippe regenjas aan te schaffen (zo heb ik mijn oog laten vallen op dit exemplaar in – natuurlijk – terracotta kleur).

2. Omarm de knusse dingen

Je kunt wel elke dag zitten balen van de regen, maar die weerstand kost én heel veel energie, én het lost niks op. De wolken gaan er niet van weg en een ticket naar de tropen boeken zit er op dit moment niet in. Je kunt dus maar beter meebewegen met de stroom. Wanneer je doet alsof je de herfst leuk vindt, ga je er op den duur nog in geloven ook ;-) Ga langs de Action/Xenos/Casa voor leuke herfstdecoratie, haal wat geurkaarsen in huis en maak mijn apple crumble. Je kunt er maar beter het beste van maken!

regen

3. Haal de kerstboom wat eerder in huis

Als je dan toch bezig bent met de herfstdeco: zet dan ook je kerstboom in huis. Wie zegt dat zo’n gezellige boom vol lichtjes alleen voor de kerstperiode is? Waarschijnlijk kijk je er dit jaar (i.v.m. het thuiswerken) meer tegen aan dan ooit, dus dan kun je er net zo goed extra lang van genieten. Hang er de eerste maand gewoon gezellige lampjes in en begin dan met kerstballen als de feestperiode echt aanbreekt. Een beetje extra licht en gezelligheid in huis kan geen kwaad toch?

4. Zoek de warmte op

Denk aan een sauna, een warm bad of een kop thee, maar bijvoorbeeld ook aan hot yoga lessen. Warmte ontspant, en door te ontspannen kun je sippe gedachtes wat makkelijker van je af laten glijden. Een boekje lezen bij de openhaard werkt trouwens ook top!

5. Breng de zomer terug

Heb je echt heimwee naar de zomer? Haal de zomer dan gewoon terug: zet je summer playlist van afgelopen jaar op, spray met wat zonnebrand voor die typische zomergeur en maak een foto album van jullie zomervakantie. Gewoon even negeren dat het buiten keihard regent.

regendruppels

6. Stel een doel en plan iets leuks

Als het ‘s ochtends donker is vind ik het altijd extra moeilijk om op te staan. Mijn beste tip daarvoor is een Wake up light. Echt, dat ding is z’n geld waard! Wat ook helpt: een reden hebben om je bed uit te komen. Als je geen kinderen of een huisdier hebt kan het soms lastig zijn om uit bed te komen. Zeker nu je ook gewoon vanuit je bed kan videovergaderen (tip: maak even een foto van de achtergrond van je werkplek en stel die in als achtergrond). Zorg dus dat je een leuk project of een plannetje hebt om mee bezig te zijn. Iets wat voldoening geeft en het leven zinvol maakt, dan kom je automatisch makkelijker uit je bed.

Daarnaast is het ook altijd fijn om iets in het vooruitzicht te hebben staan. Plan daarom in januari iets leuks: een dagje uit of een weekendje naar een hutje op de hei. Focus daarop als je een baaldag hebt, maak desnoods een ouderwetse aftelkalender met stickers!

7. Ga sporten

Ja, ook niet mijn favoriete activiteit, maar mentaal is het wel heerlijk om even met niets anders bezig te zijn dan je work out. Je hoeft niet gelijk de meest zware oefeningen te doen en je hoeft ook niet als doel te stellen dat je moet afvallen. Zorg gewoon dat je beweegt, begin bijvoorbeeld met yoga of pilates. Ik vind zelf de filmpjes van Studio Natuurlijk (en dan met name de ‘comfy cosy club’ filmpjes) heel erg fijn.

de donkere dagen door

8. Schaf een daglicht lamp aan & slik extra vitamines

Als bovenstaande tips allemaal niet helpen, moet je het misschien anders aanpakken. Wellicht heb je een tekort aan vitamine D. Slik deze dan extra, of maak gebruik van een daglichtlamp. Ik heb hier zelf nog geen ervaring mee, maar hoor er goede verhalen over. Check het voor de zekerheid misschien wel even met je huisarts, sowieso is het een goed idee om daar langs te gaan als je sippe gevoel na 2 weken niet over gaat.

9. Plan tijd in om ‘de boel de boel’ te laten

Hoe stom het virus ook is, het heeft wel voor wat meer rust in mijn sociale leven gezorgd. Ik (her)ontdekte hoe fijn het is om een dag helemaal niets te moeten en lekker in je pyjama voor de tv te hangen. Vergeet ook niet om daar ruimte voor in te plannen. Het is oke om af en toe een baaldag te hebben, en het is logisch dat die dagen wat vaker voorkomen in de herfst en winter i.p.v. de lente en de zomer.

10. Zoek afleiding bij vrienden

Een tip die ik zeker zelf wat meer mag toepassen. Als ik me sip voel, zonder ik me graag af. Ik wil mijn vrienden dan niet ‘tot last’ zijn. Terwijl vrienden juist ook voor heel goede afleiding kunnen zorgen. Ga samen een wandeling maken, koffiedrinken of bel ze gewoon op (kun je ook lekker op de bank blijven hangen). Na afloop voel je je áltijd beter.

Welke tips ga jij gebruiken?

Ik hoop dat het goed met je gaat en vergeet niet dat af en toe een dipje hebben erbij hoort. No rain, no flowers :-). Maar het is zeker niet iets om je voor te schamen. Deel het vooral met anderen, zodat zij je kunnen helpen om uit de dip te komen. Hopelijk helpen deze tips je ook een beetje om de donkere dagen door te komen. Lukt dat toch niet, ga dan langs de huisarts. Wellicht heeft die nog een goede oplossing.

Ik ben heel benieuwd welke tips jij gaat gebruiken. Misschien heb je zelf nog wel een tip die niet in dit lijstje staat. Deel het vooral, dan hebben anderen er ook wat aan!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Angélica

  Ha, leuk, toevallig ben ik ook met zo’n soort post bezig (al is mijne meer op mij persoonlijk gericht haha). Ik heb zelf zulke dubbele gevoelens bij de herfst. Enerzijds vind ik het echt ZO gezellig. Ben gek op druilerige dagen, lekker knus thuis zitten, kaarsjes aan, regen… helemaal mijn ding! Toch merk ik dat ik er onbewust toch somberder van word… Vitamine D slik ik inderdaad bij en ik heb vorig jaar een daglichtlamp aangeschaft, maar moet zeggen dat ik het nog niet heel prettig vind.

  En die regenjas heb ik ook, maar dan in het mintgroen. Superfijn ding! En een tip (al heb ik geen idee of dat in deze omstandigheden met maatregelen e.d. ook van toepassing is): America Today heeft regelmatig sales-dagen of avonden waarop veel producten veel zijn afgeprijsd. Mijn jas heb ik toen met 50% korting gekocht en ook een winterjas van ze (die ik ook heel fijn vind!) Maar goed, als ik mijn straat uitloop, loop ik zo tegen een America Today aan dus dan heb je sneller kans hierop natuurlijk.

  Wat ik ook altijd fijn vind om te doen is om elke dag 3 fijne dingen op te schrijven. Dat mogen kleine dingen zijn, maar daardoor leg je nadruk op het positieve en voel je je automatisch ook beter.

  1. Oh, ik ben heel benieuwd naar jouw blog! Toevallig had America Today hier gisteren ook sale, dus ben even gaan kijken. Maar ik twijfel nog een beetje, omdat het toch best prijzig is en ik heb in principe nog wel een regenjas…. maar niet in zo’n leuk kleurtje ;-)

 2. Marjoke

  Ik ben al gevoelig voor depressies en november en december zijn niet mijn beste maanden. Ik kreeg vorig jaar het advies van de huisarts om een daglichtlamp aan te schaffen en vitamine D te gaan slikken. Het laatste zou ik sowieso even checken bij de huisarts. Gezien mijn leeftijd (bijna 48) mag ik een vrij hoge dosis slikken, maar ik heb begrepen dat dit niet zomaar mag.
  Afleiding zoeken bij vrienden mag ik ook meer doen (ik heb hetzelfde als jij, dat ik me terugtrek als ik me slecht voel) en ik vind tip 9 een hele goeie. Aan je lijstje zou ik nog toe kunnen voegen: een cursus/studie volgen naast je werk, een nieuwe hobby zoeken of juist een oude hobby weer oppakken.

  1. Ja, ik snap nooit dat al die supermodellen zich als guru’s voordoen (looking at you, Doutzen Kroes) en alle supplementen en alternatieve behandelingen zomaar aanprijzen. Ondanks dat vitamines gewoon bij het kruidvat te koop zijn vind ik dat je ze nooit zomaar moet innemen. Die hobby is inderdaad een goede tip. Ik denk dat ik dat onbewust al doe (mijn sieraden ;-)), en daardoor vergat ‘m te noemen.

 3. Johanna

  Leuke post. Punt 6 en 7 zijn momenteel mijn favorieten. Normaal gesproken komen er hier in oktober nog een paar mooie weken, dus daar wachten we op. En ja, ook de toevoeging van Marjoke heb ik al van de zomer gedaan. Cursussen volgen. En ook meteen een heleboel, omdat er overal korting was. De fotos zijn overigens erg mooi.

 4. Rachel

  oh wij hadden vorig jaar de kerstboom zo vroeg staan haha.. dit jaar wacht ik eventjes. Ik ben wel mega fan van lichtjes en gezelligheid, deze periode vind ik ook echt geweldig, dus ik kan hier ook enorm van genieten!

 5. Siroon

  Fijn lijstje :) Ik denk dat zo’n lijstje al heel wat kan doen?! Ik ga er ook maar eens aan beginnen. Hier helpt het ‘uitgebreid koken’ omdat ik daar mega zen van word (en ik hou van lekker eten hehe) en ook ‘toegeven aan de boel’. Ik trek oude hobbies weer uit de kast (en nee niet alleen om mondkapjes te naaien) en lees slechte boeken (aka de zeven zussen). Of ik probeer nieuwe spelletjes, zoals Patchwork! Hopelijk komen we de donkere dagen heelhuids door. Liefs!

Geef een reactie