Je kledingkast digitaliseren met de app Smart Closet

kledingkast digitaliseren

Afgelopen weekend hield ik me bezig met het digitaliseren van mijn kledingkast. Vanaf nu zie ik in één oogopslag wat er in mijn kast hangt, hoef ik ‘s ochtends niet meer na te denken over m’n outfit én voorkom ik miskopen. In deze blog leg ik je uit hoe het werkt.

Waarom is het handig om je kledingkast te digitaliseren?

In mijn blog over de Groene Lijst nam ik voor om mijn garderobe te gaan verduurzamen. Een eerste stap in de juiste richting is inzicht krijgen in mijn kledingkast. Wat hangt er eigenlijk in mijn kast? Wat draag ik vaak en wat waren miskopen? Door een vriendin ontdekte ik de app Smart Closet, waarmee je je kledingkast kunt digitaliseren. Via de app kun je gemakkelijk foto’s van kledingstukken uploaden (professionele foto’s uit webshops of zelfgemaakte foto’s), deze ‘uitknippen’ en toevoegen aan je digitale kledingkast. Vervolgens kun je er setjes mee maken en je gedragen outfits bijhouden in een kalender.

Op die manier haal je veel meer uit je kledingkast. Je vergeet kledingstukken niet meer omdat ze achterin de kast hangen, en door het maken van setjes ontdek ik weer hele nieuwe combinaties. Het voelt echt een beetje als nieuwe outfits shoppen, maar dan gewoon in je eigen kast. Sta je ‘s ochtends altijd uren voor de spiegel? Of trek je uit gemak altijd dezelfde outfit uit de kast? Dan is deze app zeker nuttig voor je.

Zelf ben ik een beetje een data nerd en vind ik het ook leuk om te zien hoe vaak ik bepaalde items draag, welke kleuren favoriet zijn en welke merken er duidelijk bovenuit springen. Zo is het ook makkelijker om je eigen stijl in beeld te krijgen. Het moge duidelijk zijn: ik ben fan!

smart closet

Zo werkt het

Eigenlijk werkt de app heel simpel, maar ik moest in het begin wel even uitzoeken wat nou precies de bedoeling is. Daarom leg ik het je uit, dan kun je dat uitzoeken overslaan en meteen aan de slag gaan.

Een kledingstuk toevoegen

Als je de app hebt gedownload, zie je het linkerscherm als startscherm. Linksbovenaan zie je ‘add item’ staan. Klik hier op om een kledingstuk toe te voegen aan je kledingkast. Je krijgt verschillende opties, zelf vind ik het makkelijkst om ofwel direct een foto te maken of een foto te uploaden uit mijn filmrol. Dit kan dan een professionele foto zijn die ik heb opgeslagen uit een webshop, of een foto die ik zelf heb gemaakt.

Een kledingstuk uitknippen

Ik kies nu voor een zelfgemaakte foto, en dan volgt automatisch het scherm dat je hierboven in het midden ziet staan. Hier zie je een foto van een blouse, die ik zelf heb gemaakt. Ik heb de blouse gewoon op mijn bed gelegd. Met de knoppen in het menu onderaan kun je het kledingstuk ‘uitknippen’. Meestal werken de ‘auto’ en ‘fill’ optie het beste. Soms moet je ze een beetje afwisselen of meerdere keren gebruiken. Ik ben een pietje precies, dus voor de kleine rafelrandjes gebruik ik het gummetje. In het begin lijkt dit veel werk, maar je wordt er snel handig in en ik vond het wel een rustgevend klusje om op te focussen.

Als je kledingstuk is uitgeknipt klik je rechtsboven op het vinkje. Je krijgt nu een scherm waar je extra informatie over het kledingstuk kan invullen, zoals de kleur, de maat, voor welk seizoen het geschikt is.. hoe meer gegevens je invult, hoe beter je straks kan filteren. Zelf schrijf ik onderaan bij opmerkingen ook nog wanneer ik het item gekocht heb. Zo kan ik later zien hoe lang mijn kledingstukken mee gaan.

Et voilà, klik nu op closet onderaan in het menu en je ziet je kledingstuk in je digitale kast hangen!

kledingkast digitaliseren
Tip: leg je kledingstuk op een effen ondergrond en zorg voor een contrast in kleuren. Dan kun je het kledingstuk makkelijker ‘uitknippen’!

Enkele tips voor het vinden van de juiste afbeeldingen

Zoals ik al zei, ben ik een beetje perfectionistisch. Ik gebruik daarom het liefst professionele afbeeldingen van mijn kledingstukken. Tegenwoordig heeft elke winkel wel een webshop, waardoor je bijna alle kledingstukken gemakkelijk kunt terugvinden online. Ik probeer vanaf nu bij elke aankoop meteen de juiste afbeelding op te zoeken en in de app te zetten. Toch zijn er nog wat trucjes om ook van oudere kledingstukken online afbeeldingen terug te vinden. Sterker nog, die zoektocht werkt zelfs een beetje verslavend. De kick die het geeft als je van een kledingstuk uit 2017 met de juiste zoektermen nog een afbeelding weet te vinden… ;-)

 • Zoek in je mailbox naar online bestellingen. Meestal krijg je een bevestiging van je bestelling met daarin foto’s van je aankopen. Soms staan er enkel productnamen of -codes in je mail. Gebruik deze om op te Googelen, meestal vind je zo ook wel wat afbeeldingen.
 • Soms staat op het label in je kledingstuk ook een naam of referentienummer, gebruik deze om op te Googelen.
 • Gebruik veel zoektermen. Tegenwoordig wordt veel kleding weer verkocht via sites als Vinted en Depop. Ik zocht op ‘black polkadot midi dress other stories’ en vond na een paar keer doorklikken een advertentie waarbij iemand de originele productfoto’s had gebruikt. Kon ik die mooi uploaden in de app!
 • Soms vind je het juiste kledingstuk, maar dan in een andere kleur. Met veel foto editing apps kun je vaak de kleurtonen aanpassen. Zo bewerkte ik de kleuren van afbeelding van een gele trui totdat hij precies de roodbruine roestkleur had zoals mijn eigen trui.
 • Bij basics hoef ik niet per se een afbeelding van het exacte kledingstuk te hebben. Een wit t-shirt, een zwarte oversized blazer, een blauwe linnen blouse.. van welk merk het ook is, meestal zien ze er hetzelfde uit. Als ik lui ben, pak ik gewoon de eerste hit in Google.

Daarnaast zet ik niet al mijn kleding in de app. Ik heb verschillende joggingbroeken – als de ene in de was zit draag ik de ander – toch heb ik in de app maar 1 joggingbroek geupload die fungeert als ‘placeholder’ voor al mijn joggingbroeken. Tijdens het digitaliseren van mijn kledingkast kwam ik ook kledingstukken tegen waarvan ik al wist dat het niet de moeite was om ze te fotograferen, omdat ik ze toch niet meer draag. Dat ruimt ook lekker op!

kledingkast digitaliseren

Overige functies van de app

Outfits plannen

Zie hier een kijkje in mijn lookbook en welke outfits ik de afgelopen week droeg. Zoals je ziet zijn er genoeg thuiswerkdagen waarop ik in pyjama zit haha. Je kunt ervoor kiezen om een look (een oude of eentje die je nieuw maakt) vast te leggen in je kalender, maar als je dat te veel werk vindt kun je ook simpelweg de kledingstukken aanvinken die je die dag gedragen hebt. Door dit vast te leggen houdt de app automatisch bij hoe vaak je een kledingstuk draagt.

Via de ‘more’ knop kun je alle statistieken inzien. Daarnaast vind je hier nog veel meer funties: zo kun je er paklijstjes voor vakanties maken (die je ook kunt opslaan zodat je ze kan hergebruiken) en je kan je looks delen op je profiel. Zo kun je mensen die jou volgen inspireren met jouw looks. Mij vind je onder de naam @Marlous92.

Automatisch looks genereren

Als laatste wil ik deze functie nog even uitlichten. Je digitale kledingkast is écht de kast van de toekomst, want hij kan zelfs outfits voor je samenstellen. Klik op ‘add look’ en kies voor ‘create look by rule’. Vervolgens kan je een regel opstellen, bijvoorbeeld: broek + top + schoenen. Klik op het vinkje en tada: er verschijnen 100 outfit ideetjes die voldoen aan deze regel. Je kunt de regel zo specifiek maken als jij wil (bijvoorbeeld: broek: alleen jeans + top: alleen lange mouwen + schoenen: alleen hakken), en je kunt deze ook opstaan. Heb je ‘s ochtends geen inspiratie voor je outfit, laat je kledingkast voor jou bepalen!

De enige functie die ik niet gebruik is het shoppen via de app, ten eerste omdat ik juist minder en bewuster wil winkelen maar ook omdat de app vooral naar Engelse webshops doorlinkt.

Je merkt het: ik ben fan! De Smart Closet app is er voor iOs en Android. Ik moest €4,49 betalen voor de app, maar vind ‘m dat helemaal waard. Ik ben heel benieuwd of jullie je kledingkast ook gaan digitaliseren. Voeg me vooral toe, ik ben benieuwd naar jullie outfits! Ben je op zoek naar meer tips en inspiratie op gebied van mode? Bekijk dan mijn andere blogs.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 17 reacties

 1. Wow, wat een tof idee. Maar het lijkt me wel echt heel veel werk, ik heb echt veel kleding. Sommige dingen hangen ook al vijf jaar in mijn kast. Ik ben zeer precies met wassen en daardoor gaan dingen bij mij vaak ontzettend lang mee. En daardoor is het ook veel, want echt iets vervangen hoef ik niet zo snel.

  Hoe dan ook, inspirerende blogpost, leuk om te zien!

  1. Ik vind vooral dat het veel werk lijkt vooraf, maar als je eenmaal bezig bent valt het heel erg mee. Dat het heel leuk is (en zelfs een beetje verslavend) helpt ook wel. Ik maakte bv overdag foto’s, en zette dan alles ‘s avonds als ik al in bed lag in de app. Ik kan me je was tips nog herinneren uit een comment van vorig jaar haha, misschien moet je daar eens een blog over schrijven! Maar juist dan lijkt het me interessant om alles in een app te zetten. Ik ben gewoon begonnen met de kleding die ik het meest draag (daar zitten ook items van 5 jaar terug tussen, dan heb ik gewoon een foto gemaakt of online een look a like gevonden), en zal het de komende weken blijven updaten. Ik snap dat je twijfelt, maar echt het is zo handig, persoonlijk vind ik het de moeite waard!

 2. Anna

  Ah wat tof dit! Ik kende de app nog niet. Lijkt mij een hele leuke maar ook tijdrovende bezigheid. Ik ken mezelf en ik weet nu al dat ik er nooit meer naar zal kijken zodra ik een aantal looks heb toegevoegd :p. Maar je inspireert me wel om weer eens grondig door mijn kasten te gaan, want ik heb echt geen idee wat daar allemaal ligt.

  1. Haha eerlijk: ik dacht ook dat ik hier te lui voor zou zijn. Maar ik haal er heel veel plezier en voldoening uit dus ik heb eigenlijk wel vertrouwen dat ik dit ga volhouden. Scheelt natuurlijk dat we op dit moment werkelijk niks te beleven hebben.

 3. Anne

  Haha, je enthousiasme is bíjna aanstekelijk, maar ik heb mijn ‘project-ik-word-een-goed-geklede-vrouw’, toch wel echt opgegeven. Het was alsnog leuk om te lezen, ook je reactie hierboven. Ze zouden je ambassadeur van de app moeten maken!

  1. Haha, misschien is het ook mijn inner controle freak die spreekt. Ik vind het echt bijna *zen* om alles zo geordend en overzichtelijk te hebben, dat geeft rust. Overigens had ik ook heel lang het idee dat ik geen eigen stijl had, maar door simpelweg een Pinterest board te starten kwam daar vanzelf eigenlijk wel een rode draad in. Het is nooit te laat!

 4. Neeltje

  Ik zag dit voorbij komen op je Instagram en vind dit zo interessant, maar ook super confronterend, want ik heb volgens mij zoveel kleding… oeps.

 5. Maura - YLT

  Na jouw aanraden heb ik ‘m gelijk geïnstalleerd. Ik vond het ook heel verslavend haha en iets waar je je perfectionisme lekker in kwijt kan :-)
  Ik moet nog wel heeel veel digitaliseren (ben begonnen met de recente, makkelijke dingen).

 6. Lana

  Ik heb hem ook geïnstalleerd, en meende dat ik er niks voor heb hoeven te betalen :)! Het is heel satisfying om al je kleding te zien, het is letterlijk zoals jij zegt: shoppen in je eigen kast. Ik heb best veel kleding en het is een werkje en ook best confronterend haha! Maar hopelijk krijg ik zo meer overzicht en haal ik meer uit kleding die ik weinig draag.

 7. Liesbeth VV

  Ik ben er enthousiast mee aan de slag gegaan. Elke dag stop ik erin wat ik aan trek, zo gaat het langzaam en over een poosje kan ik dan al de rest er nog eens in steken. Benieuwd of deze strategie me dit jaar wat inspiratie uit mijn kast zal opleveren!

 8. Linde

  Dit is top! Was al zo lang op zoek naar zo’n soort app. Thanks voor het delen! Lijkt me leuk om je te volgen, haal stiekem heel veel inspiratie uit jouw outfits. Hoe kan ik je volgen? :)

  1. Dank voor het compliment! Op de startpagina van de app staat in het midden van het scherm de knop ‘view more’. Als je daar op drukt verschijnt bovenaan een zoekbalk, daar kan je mijn username invullen. Je kan dan helaas niet mijn hele kledingkast zien, alleen de looks die ik heb gedeeld. Dat zijn er nu nog maar 3, ik zal er binnenkort meer delen ;-)

 9. Ann

  We zijn nu 3 jaar verder! Ben eigenlijk benieuwd : gebruik je dit nog?

Geef een reactie