Recept: simpele mac & cheese uit de oven

mac & cheese uit de oven

Ik wilde dit recept eigenlijk meegeven als tip voor nieuwjaarsdag, want deze mac & cheese uit de oven is het perfecte comfort food. Door omstandigheden komt hij nu pas online, vandaar de gezellige kerstdecoratie. Overigens staat mijn kerstboom voorlopig nog even en is wat mij betreft de hele maand januari een comfort food maand.

Fan van bakplaten

Sinds ik de bakplaat kookboeken van Rukmini Iyer heb ontdekt, ben ik fan van bakplaatgerechten. Ze zijn simpel, snel en vooral heel erg lekker. Dit recept is dan ook gebaseerd op een recept uit haar kookboek De wereldse bakplaat. Ik paste ‘m een beetje aan en maakte ‘m o.a. vegetarisch. Verder leent deze mac & cheese uit de oven zich er perfect voor om je restjes groenten op te maken; gooi alles er maar doorheen!

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 300 gr macaroni
  • 200 gr boerenkool
  • 150 gr (oude) cheddar, geraspt
  • 400 gr crème fraîche
  • 2 tl dijon mosterd
  • 100 gr vegetarische spekjes (ik gebruik die van de Vegetarische Slager)
  • 50 gr paneermeel of broodkruimels
  • Beetje peper en zout

mac & cheese uit de oven

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de macaroni 10 minuten in een grote pan met heet water, doe daar een snufje zout bij. Voeg de laatste minuut de boerenkool toe, roer het goed door en giet het daarna af. Bak tegelijkertijd de spekjes in een pan.

Roer de crème fraîche, driekwart van de cheddar, de mosterd en een snufje zout door de macaroni en de boerenkool. Doe het mengsel in een ovenschaal en strooi er de rest van de kaas, de spekjes en het paneermeel overheen. Schuif het 20-25 in de oven tot dat de kaas mooi goudbruin kleurt. Et voilà, klaar is je super simpele en super snelle comfort maaltje. Ook nog prima de dag erna te eten trouwens, en ook lekker met 2 tomaten (in blokjes) er doorheen.

Benieuwd naar meer recepten? Bekijk mijn receptenindex!

mac & cheese uit de oven

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Geef een reactie