Op reis tijdens een pandemie: lockdown koken in thema

lockdown koken

Dit nieuwe jaar zijn mijn vriend en ik met een nieuwe ‘hobby’ gestart: lockdown koken in thema, waarbij we elke week een andere bestemming als uitgangspunt kiezen. Nu we al een jaar niet hebben kunnen reizen en dat er voorlopig ook niet in zit, is dit the next best thing. We kiezen gerechten, drankjes, muziek en een film in thema en doen gewoon alsof we een avondje op reis zijn. Maar dan zonder de jetlag en dure vliegtickets (en de CO2-uitstoot ;-)). Omdat ik er zoveel enthousiaste reacties over kreeg op social media, laat ik je graag zien hoe wij dit aanpakken.

Op reis in je eigen keuken: lockdown koken anno 2021

Wij koken graag, maar wel als het ons uitkomt. Zoals je weet zijn we ook groot fan van maaltijdboxen op drukke werkdagen waarop we geen ‘eetspiratie’ hebben. Daarom houden wij deze datenights expres in het weekend, zodat we genoeg tijd hebben om na te denken over de recepten en inkopen te doen. Bovendien kunnen we onze inkopen dan op de markt doen, wat tijdens deze pandemie toch weer een extra uitje is.

De inspiratie voor deze avondjes komt van mijn BFF Maura, die ook voor de pandemie thema-avondjes met haar vriend hield waarbij ze gerechten en drankjes uit 1 land maakten. Ik besloot het concept nog wat uit te breiden door er bijpassende muziek en een film bij te zoeken. Je kunt uiteraard ook nog voor een complete aankleding en outfits gaan, maar dat vind ik zelf niet zo nodig (en maakt het wat lastiger vol te houden als je dit elke week doet).

Ik zal in dit artikel enkele tips geven voor het lockdown koken in thema. Pik er de dingen uit die jij leuk vindt en vul het gerust aan met andere activiteiten – deel ze dan wel in de comments ;-).

lockdown koken
Quesedilla’s en corona uit Mexico!

1. Kies een land (of streek/regio)

Wij bepalen elke week zelf in welk land we ‘zin’ hebben. Bij veel landen kennen we de bijbehorende keuken wel een beetje, en kun je zo vooraf bepalen of je in die stijl wil koken. Als we voor alles open staan kiezen we een land waarvan we de eetcultuur niet zo goed kennen, zoals Peru. Dan kom je nog eens voor leuke verrassingen te staan!

Een andere optie is om vooraf een lijst met landen te maken, deze op briefjes te schrijven en in een pot doen. Zo laat je het lot bepalen wat het thema voor jullie avond wordt.

Recept inspiratie nodig? Bekijk mijn receptenindex!

2. Zoek recepten

Als je een thema gekozen hebt, is het tijd voor research! Pinterest is hiervoor een goede bron, omdat je gelijk plaatjes ziet bij de recepten. Vergeet ook niet je eigen collectie kookboeken, genoeg boeken waarin recepten per land of regio worden opgedeeld. Wij baseren vervolgens onze keuze voor de recepten op waar we zin in hebben om te eten én om te maken. De ene week hebben we juist zin om een totaal nieuw recept te maken terwijl de andere week het wel lekker is om een wat simpeler recept te koken. Het heet niet voor niets lockdown koken, doe vooral wat goed voelt ;-)

Zorg in ieder geval dat je een hoofdgerecht + drankje hebt. Eventueel kun je dit uitbreiden met een voor- of nagerecht, of juist een snack voor bij de film.

thema avond
Ceviche en een bijzonder (maar lekker!) kipgerecht uit Peru

3. Doe uitgebreid inkopen

Nadat je al je recepten hebt verzameld volgt er waarschijnlijk een uitgebreid boodschappenlijstje. Dat vind ik zo leuk aan deze avonden: ons kruidenrek is inmiddels echt uit z’n voegen gebarsten. Wij doen onze inkopen op de markt, in de gewone supermarkt of gaan naar speciale supermarkten voor de Oosters keuken. Zo ontdek je ook weer nieuwe winkels.

Opgelet: deze avonden kunnen al snel best prijzig worden, door de aanschaf van nieuwe kruiden of alcohol voor een cocktail. Persoonlijk vind ik het zonde om hier op te besparen, omdat je dan niet de *full experience* krijgt. Als je op je budget moet letten zou ik op zoek gaan naar recepten die wel traditioneel zijn, maar goedkoper te maken. Maak bijvoorbeeld een alcoholvrije cocktail en kijk hoever je komt met de kruiden die je wel al in huis hebt.

4. Verdeel de taken

Vervolgens verdelen wij de taken: de een kookt, de ander maakt de drankjes. Meestal kookt mijn vriend, dus stort ik me op de zoektocht naar bijpassende muziek en een film. Uiteraard kun je deze taken ook elke week omwisselen.

lockdown koken
Toen we ‘naar Oostenrijk gingen’ aten we Kaiserschmarren als toetje

5. Muziek, film en extra enterainment

Om volledig in thema te komen is het belangrijk dat al je zintuigen worden geprikkeld. Pas daarom je muziek op je thema aan en zoek een film in thema! Voor bijpassende muziek heb je vaak verschillende opties:

 1. Traditionele muziek, zoals de Mariachi bands van Mexico
 2. De Top 50 hitlijst van dat land op Spotify: welke hits luisteren de mensen daar? Met als risico dat je Justin Bieber te horen krijgt.
 3. Google de bekendste artiesten uit het land en draai hun muziek. Het is iets meer werk om erachter te komen wat de Marco Borsato van Frankrijk is, maar eens gevonden ben je wel echt in thema!

Een leuke extra optie is om de lokale radio te luisteren. Via Drive & Listen kun je zelfs een stad kiezen om in ‘rond te rijden’ met de lokale radiostations op de achtergrond. Even streamen naar je TV en het is net echt!

Qua beeld is er op Youtube ook genoeg te vinden. Tik de naam van je bestemming in de zoekbalk in en voeg ‘4K’ er aan toe en je krijgt prachtige videos met beelden van je bestemming. Er zijn ook genoeg vloggers en reisvideo’s te vinden. Ook leuk: een video over de taal van je bestemming. Dat is vooral een aanrader wanneer je naar Zuid-Afrika gaat ;-).

Qua films houden wij de volgende ‘regels’ aan: de film moet over onze bestemming (/cultuur) gaan óf zich afspelen in onze bestemming. Die laatste is vaak wat makkelijker te vinden. Leuke tip: Netflix heeft heel veel ‘originals’ uit verschillende landen. Zo keken we al een toffe romcom uit Peru!

lockdown koken
Bunny chow en een Zuid-Afrikaans wijntje

Fasten your seatbelts & go!

Als de recepten zijn gekozen, de muziek opstaat en de keuze voor de film gemaakt is, is het tijd om te vertrekken! Wij zeiden de eerste keer al grappend tegen elkaar ‘vanavond gaan we naar Mexico!’. Dat hebben we erin gehouden. Omdat het grappig blijft om te zeggen, maar ook omdat het dan iets echter voelt.

Extra ideetjes

Als je wil, kan je de avond nog uitbreiden met extra decoratie en activiteiten. Wij doen dit niet omdat we elke week zo’n avond organiseren, maar ik kan me voorstellen dat je bij een verjaardag er een echt feestje van wil maken. Google dan eens naar de lokale gebruiken voor feestjes. Ga je naar Mexico? Hang gekleurde slingers en een piñata op!

Deze avonden zijn ook heel leuk om met kinderen te doen. Je zou het bijna onderdeel van het thuisonderwijs kunnen maken ;-). Print een wereldkaart uit en laat kinderen de landen kleuren waar jullie naartoe gaan. Of ontdek samen hoe de vlag van je bestemming eruit ziet en teken deze na. Met goed google-werk kun je misschien ook nog wel typische spelletjes vinden (elk land moet toch zijn equivalent van spijkerpoepen en koekhappen hebben?).

rum punch
Met deze rum punch cocktails waanden wij ons in de Caraïben

 

Onze bestemmingen so far

Inmiddels zijn wij al 5 keer ‘op reis’ geweest. Dit waren onze bestemmingen, met gerechten en films:

Land Mexico Caraïben Peru Oostenrijk Zuid-Afrika
Gerecht Quesedillas Pineapple fried rice en Jerk chicken Ají de Gallina Goulash soep en Kaiserschmarren Bunny chow
Drankje Corona bier Rum punch Chilcano en Piso sour Grüner Veltliner wijn Witte wijn uit Zuid-Afrika
Film Sicario Guava Island Soltera Codiciada The Illusionist Escape from Pretoria

Waar we volgende week heen gaan? Nog geen idee, er is nog genoeg keus: Libanon, Vietnam, Japan maar ook België zelf staat zeker nog op ons lijstje. Wat mij betreft blijven we ook ‘lockdown koken’ na deze pandemie, en dan hopelijk met heel wat vrienden aan de tafel. Mocht je zelf ook al een thema-avond georganiseerd hebben, deel dan zeker je gerechten en filmtips in de comments! Ik zal mijn lijstje hierboven blijven aanvullen, dus kom elke week terug voor nieuwe inspiratie. Vergeet ook niet mijn Instagram account te checken, daar sla ik alle avondjes lockdown koken op in een highlight op m’n profiel.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Yehesss! Zo leuk. Fijn dat we jullie geïnspireerd hebben :-D wij deden inderdaad al wel muziek, maar nog geen film. Ik vind je YouTube idee dat je door een stad rijdt echt leuk. Ook tof dat jullie het elke week doen. Wij hebben gehad: Libanon (met super lekker kipgerecht Msakhan), Mexico (met margarita’s), Spanje (paella en liqor43 cocktail), Italië (risotto, vijg, limoncello cocktail) en Suriname staat vaak op het menu. Hier staat er ook weer eentje op de planning!

 2. Lesley

  Die ananas ziet er echt zoooo goed uit. Mijn lief is helaas niet zo’n fan van fruit in eten, maar ooit wil ik het wel eens maken als er een vriendin of zo komt haha. Leuk wel, jullie ‘reizen’!

 3. Xiana

  Wauw zo leuk dit! Met twee kleine kinderen in huis soms iets moeilijker om dit op regelmatige basis te organiseren maar je hebt me inspiratie gegeven voor inderdaad bijvoorbeeld een feestje. Al eens het receptje opgezocht voor de Bunny Chow want die ziet er mij zo goed uit!

 4. Angélica

  Echt zo leuk dit! :D Een creatieve manier om een beetje prikkeling te hebben in deze tijden.

 5. Anne

  Ja, dit is écht heel leuk. Mijn vriend en ik gaan het ook doen!

 6. Djuli

  Echt zo’n leuk idee! Wij hebben vorige week een Vietnamese avond gedaan en de volgende wordt Libanon! Super leuk dat je mijn lootjestip hebt gedeeld in deze blogpost!

Geef een reactie