Solliciteren doe je zo: eerste hulp bij het vinden van een nieuwe baan

solliciteren

De afgelopen jaren heb ik heel wat gesolliciteerd: als freelancer in de run voor nieuwe opdrachten, maar ook in mijn zoektocht naar mijn Grote Mensen Baan in loondienst. Dat ging uiteraard met vallen en opstaan, maar ik ben er best wel goed in geworden. Sterker nog: ik vind solliciteren zelfs leuk! Ik deel graag mijn sollicitatietips.

Voor deze blog heb ik onder andere inspiratie gehaald uit het boek ‘Succesvol solliciteren, Sta zelf aan het stuur van je loopbaan’ van Anita Rasenberg. Een handig hulpmiddel voor iedereen die zelf aan de slag wil met het vinden van z’n droomjob. Al kan ik een traject met een loopbaancoach ook van harte aanraden.

In het eerste deel van deze blogserie ga ik vooral in op wat er vooraf gaat aan het solliciteren: het definiëren van jouw droomjob. In een volgende blog geef ik je meer tips voor je CV en het sollicitatiegesprek zelf.

Ontdek je droomjob

Wanneer je een starter op de arbeidsmarkt bent, wil je misschien zo snel mogelijk een baan vinden zodat je carrière van start kan gaan. Zo dacht ik ook, sterker nog: enige haast was geboden omdat ik een contract nodig had om mijn emigratie naar België rond te krijgen. Achteraf had ik de tijd na het behalen van mijn diploma beter gebruikt om eens goed uit te zoeken wat nou precies mijn droomjob is. Houd je studentenbaantje nog even aan en gebruik die tijd om onderzoek te doen. Misschien heb je nog wel enige bijscholing nodig? Of kan je wat hulp van een loopbaancoach gebruiken? 

Maar ook wanneer jouw loopbaan al even gestart is kun je op elk moment de tijd nemen om even stil te staan: is dit de baan waar je gelukkig van wordt? Zo niet: onderneem actie in je vrije tijd!

Solliciteren is als daten

Het is zó belangrijk om goed te weten wat je wil voordat je begint met solliciteren. Wanneer je solliciteert naar functies waarmee jij jouw doelen kunt bereiken en bij organisaties die passen bij jouw profiel, solliciteer je veel gerichter en is de kans op succes een stuk groter. Dan durf ik zelfs te zeggen dat solliciteren leuk is. Zie het een beetje als daten: je moet jezelf in de markt zetten, maar het moet een match van beide kanten zijn.

Wanneer je solliciteert om zo snel mogelijk een vast inkomen te krijgen zul je veel sneller genoegen nemen met jobs die eigenlijk niet zo goed bij je passen. Heb je een duidelijk wensenlijstje? Dan kun je veel selectiever solliciteren. Op Tinder swipe je immers ook niet iedereen naar rechts.

Als de nood echt hoog is ben je allang blij met een inkomen. Maar ook dan raad ik je aan om vanuit je nieuwe job direct verder te zoeken naar je droomjob. Don’t settle for less!

Bepaal je kernwaarden & drijfveren

Het is belangrijk dat je vooraf eerst nagaat wat jouw kernwaarden en drijfveren zijn. Jouw kernwaarden kun je een beetje zien als jouw normen en waarden. Wat vind jij belangrijk in het leven? Vrijheid, rechtvaardigheid, veiligheid, groei… het zijn allemaal voorbeelden van verschillende kernwaarden. Het kan helpen om een test te doen om te achterhalen welke kernwaarden voor jou belangrijk zijn.

In het boek ‘Succesvol solliciteren, sta zelf aan het stuur van je loopbaan’ kwam ik hier een mooie en toepasselijke quote over tegen:

Gedurende je loopbaan krijg je van veel mensen gevraagde en ongevraagde adviezen. Realiseer je dat de adviezen die deze mensen jou geven, vaak veel zeggen over de persoonlijke waarden en drijfveren van deze mensen zelf. Het risico is groot dat hun adviezen niet aansluiten bij jouw persoonlijke kernwaarden en drijfveren. Het is dan ook belangrijk dat je jezelf kent en dat je weet wat jouw belangrijkste kernwaarden en drijfveren zijn. De manier waarop jij jouw persoonlijke en professionele leven invult, moet aansluiten bij jouw eigen kernwaarden en drijfveren.  p. 25

Toen ik ongelukkig was bij mijn eerste job wilde ik die het liefst zo snel mogelijk opzeggen. Toch kreeg ik van sommigen het advies om eerst iets nieuws te zoeken. Logisch, voor hen is zekerheid waarschijnlijk een belangrijke kernwaarde. Voor mij is plezier de allerbelangrijkste kernwaarde, en dat haalde ik absoluut niet uit mijn eerste job. Je begrijpt dat ik zo snel mogelijk m’n ontslag indiende ;-).

Jouw drijfveren zeggen iets over jouw motivatie en voorkeuren. Voor mij is creativiteit bijvoorbeeld ook een belangrijke drijfveer. Een fijne test om je drijfveren te achterhalen is de Carrièreankers van Schein. Via Google kun je hier online wel enkele testen over vinden, of laat je testen bij een loopbaan coach.

Daarnaast helpt om jezelf de volgende vragen te stellen: op welke momenten in je persoonlijke en professionele leven was jij gelukkig? Wat voor momenten waren dat? Waar was je? Met wie was je? Wat deed je? De antwoorden op deze vragen vertellen je wat jij belangrijk vindt in het leven. Probeer dat eens te vertalen naar kernwaarden.

Focus op wat je goed kan

Al van jongs af aan leren we te focussen op wat we niet zo goed kunnen. Als kind was ik erg goed in taal en spelling maar had ik veel moeite met rekenen. Dus kreeg ik extra opdrachten mee om mijn rekenvaardigheden te oefenen. Belangrijk, maar ik was zo ongemotiveerd. Had mij uitgedaagd in het lezen en schrijven, daar was ik goed in! Natuurlijk moest ik een bepaald basisniveau van het rekenen behalen, maar ik durf te wedden dat ik gemiddeld gezien een stuk gemotiveerder was geweest als er niet zo hard gefocust was op het rekenen. En zo geldt dat ook in je loopbaan: richt je meer op je talenten dan op je ontwikkelpunten. Helaas weten mensen vaak niet wat hun talenten zijn. De meeste mensen hebben een beter beeld van wat zij niet kunnen, dan van wat zij wel kunnen. 

In dit boek leerde ik al dat de talenten van mensen al op jonge leeftijd blijken vast te liggen. Je moet echter wel wat doen met jouw talent. Zonder oefening word je niet succesvol. Als je doet waar je goed in bent, dan krijg je daar energie van. Als je je alleen focust op waar je niet goed in bent, dan raak je gefrustreerd. Je voelt je belemmerd in je ontwikkeling en je voelt je niet gekend en erkend in je talenten. Precies hoe ik mij op school voelde met rekenen en later wiskunde, waardoor ik helemaal geen zin meer kreeg in school. 

Ontdek je talenten

Iedereen heeft talenten. Het is alleen vaak lastig om deze bij jezelf te herkennen, omdat iets waar jij talent voor hebt je vaak gemakkelijk afgaat. Dus het lijkt in jouw ogen niets bijzonders. Vraag daarom eens rond bij familie en vrienden welke talenten zij in jou zien. Pak dan ook eens je lijstje met kernwaarden en drijfveren erbij en kijk eens of je ergens een connectie kan maken. Want wanneer talenten en drijfveren samenkomen, krijg je passie. Dat heb ik met mijn blog.

Mijn blog zorgt voor vrijheid en autonomie, twee belangrijke kernwaarden voor mij. Het geeft me ook plezier en creativiteit, twee belangrijke drijfveren. En mijn talent? Schrijven, fotograferen, ideetjes omzetten tot tekst en beeld… content maken! Je vraagt je bijna af waarom ik geen full time blogger ben, maar dat is misschien een verhaal voor een volgende blog ;-)

Loopbaanplan vs. go with the flow

Is het belangrijk om een loopbaandoel te hebben? Als je gericht wil groeien is het stellen van een doel wel handig. Maar het kan ook beklemmend werken. Zeker als je nog startend bent op de arbeidsmarkt en je niet al van kinds af aan weet dat je arts of advocaat wil worden, kan het goed zijn om eerst eens te landen op je eerste job, om pas daarna een langetermijndoel op te stellen. Zelf kijk ik nooit verder dan 5 jaar. Heb ik plezier en kan ik mijzelf ontwikkelen? Dat is voor mij het belangrijkst. Wie weet wat de toekomst brengt, mijn huidge job bestond 30 jaar geleden niet eens!

Al vind ik het wel gaaf als mensen zo jong al weten wat ze willen en recht op dat doel afgaan. Ik ben heel benieuwd hoe jij erin staat: heb je een duidelijk plan, of zie je wel wat er op je pad komt?

Nog even over je cv

Weten wat je wil is een belangrijke eerste stap in het sollicitatieproces, een goed CV is belangrijk om een gesprek te regelen bij je potentiële nieuwe werkgever. Aangezien deze blog al aardig lang wordt, bewaar ik mijn CV-tips voor een volgende blog. Wel geef ik je alvast een belangrijke tip mee: het is altijd beter om een cv op te stellen waarin jij duidelijk en onderbouwd aangeeft in welke mate jij voldoet aan de eisen van de vacature.

Vertel niet zozeer waar jij goed in bent en waarom je bij bedrijf X wil werken, toon liever met concrete voorbeelden aan waarom jij de perfecte kandidaat bent en waarom bedrijf X jou wil hebben. Klein verschil, maar het geeft vaak wel een duidelijker beeld voor het bedrijf/de recruiter. De kans dat je wordt uitgenodigd is dan groter.

Deel jouw tips & tricks

In een volgend deel zal ik ingaan op het opstellen van je CV en het sollicitatiegesprek zelf. Hoe moet je CV eruit zijn? Wat zijn de do’s en don’ts? Welke vragen moet je stellen tijdens een sollicitatiegesprek (en welke vragen beter niet)? Geheel op basis van mijn eigen ervaring, aangevuld met de tips uit het boek Succesvol solliciteren. Zelf heb ik ervaring in de creatieve marketing & media branche, het boek gaat ook in op meer corporate bedrijven. Handig, want sommige adviezen voor de creatieve branche werken totaal averechts in een meer corporate bedrijf. Ben je op dit moment aan het solliciteren of wil je je loopbaan in een andere richting sturen, dan is het boek een echte aanrader.

Heb je zelf nog een succesverhaal of ervaringen waar we allemaal uit kunnen leren? Deel het dan vooral in de comments. Enneh, even eerlijk: hoe gelukkig ben jij met je huidige baan?

[bg-box]Voor het schrijven van dit artikel mocht ik het boek Succesvol solliciteren inzien. Dit artikel bevat ook affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijg ik een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van! Zie mijn disclaimer voor meer informatie.[/bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 13 reacties

  1. Annelies

    Had je pas je eerste grote mensen baan toen je emigreerde? Anders ben ik wel eens benieuwd of er verschillen zijn tussen solliciteren in België en in Nederland?

    1. Ja en nee. Voordat ik emigreerde had ik (ondanks dat ik nog niet was afgestudeerd) wel al ‘volwassen’ jobs, maar wel als freelancer. Wel echt duidelijk verschil met toen ik begon als freelancer; ik kreeg grotere opdrachten, meer verantwoordelijkheid en ook een passend tarief. Maar mijn eerste ‘volwassen job’ in loondienst heb ik wel pas in België gezocht.

      Je hoort vaak dat Belgische bedrijven wat hiërarchisch of formeel zijn. Persoonlijk denk ik dat het heel er ligt aan de branche/sector waarin je solliciteert. Ik heb altijd in de creatieve/marketing sector gezocht, waar de sfeer sowieso al informeel is. Voor mijn gevoel heb ik mij niet anders voorbereid dan wanneer ik in Nederland bij bedrijven zou solliciteren.

  2. Julia

    Leuke post! Ik ben zelf op het moment druk bezig met solliciteren. Bij mijn eerste ‘volwassen’ baan is helaas mijn contract niet omgezet naar een vast contract omdat mijn manager mijn functie anders wilde gaan invullen. Ik ben ook erg benieuwd naar je volgende artikelen over solliciteren! Ik heb afgelopen periode namelijk al bij verschillende organisaties gesprekken gehad, ook al een paar keer een tweede gesprek, maar steeds werd ik het net niet. Heel frustrerend! Dus ik ben erg benieuwd naar je tips over sollicitatiegesprekken!

  3. Melissa

    Ik vond inderdaad de belangrijkste les tijdens het solliciteren dat het net als daten is: je moet elkaar leuk vinden. Als je op die manier je gesprek ingaat, ben je veel relaxter en meer jezelf. Je hebt dan namelijk niets te verliezen. Zij moeten jou net zo goed overtuigen als andersom. Is er een match, dan is die er, en zo niet, dan niet.

    Wat ook een goede tip is, is om jezelf in je brief memorabel te maken door een oprecht verhaal te vertellen waarmee jij jezelf onderscheid. Een verhaal waaruit jouw talenten en geschiktheid voor de functie blijken, bij voorkeur een verhaal over iets wat je in je vrije tijd doet, want dan doe je wat je echt leuk vindt en goed kan. Dan is het in het gesprek vervolgens veel gemakkelijker om in te haken op je kwaliteiten, want je kunt teruggrijpen op dat verhaal en komt authentiek over. Een verhaal kan bijvoorbeeld zijn: ik heb een hondenuitlaatservice en loop met 12 honden tegelijk, ik houd mijn hoofd koel in complexe situaties en kan flexibel inspelen op de situatie. Of: toen ik wilde leren goudsmeden leerde ik het mezelf, ik ben dus een doorzetter en geen detail is mij te klein. Of: ik [teamsport] al van kleins af aan, ik kan dus erg goed in een team werken en ben op mijn werk ook een echte [positie die je bij je teamsport hebt].

    1. Wat een supergoede aanvulling op de blog! Ik denk zelf ook altijd in verhaaltjes. Nou heb ik misschien makkelijk praten omdat ‘storytelling’ onderdeel van mijn werk is, maar ik denk inderdaad dat dit ook een goede tip is voor mensen die juist niet per se ervaring hebben met storytelling. Heel erg bedankt!

  4. Irene

    Toevallig heb ik dus ook net nieuw werk gevonden. Of ja, het werk heeft mij gevonden want ik was zelf niet op zoek.
    Ik vind niet dat je per se moet weten wat je droomjob is. Ik weet niet wat mijn droomjob is. Mijn belangrijkste criterium voor een job is dat de collega’s fijn zijn en dat ik een goed gevoel heb bij de leidinggevenden en de manier waarop gecommuniceerd wordt. Als het werk dan nog een beetje leuk is is dat mooi meegenomen, haha :p
    Ik werk nog in de sector en begeleid werkzoekenden en ik zeg altijd dat een sollicitatiegesprek niet alleen dient om jezelf aan te prijzen maar dat het vooral een kennismaking is waarbij jij als werkzoekende ook na kunt gaan of de werkgever bij je past. Dat neemt veel stress en druk weg vind ik en dat zorgt ervoor dat het makkelijker is om echt jezelf te zijn.
    Voor de rest kan ik als cv tip wel meegeven dat als je vastzit met je cv je dat gratis kan laten nakijken door een sollicitatiecoach bij VDAB. Je krijgt dan binnen een paar dagen feedback :)

    1. Ah, maar dan denk ik dat we het toch met elkaar eens zijn. Want onder ‘droomjob’ versta ik niet per se de functie. Voor mij speelt echt alles mee: hoeveel vrijheid heb je, work/life balance, sfeer op het werk. Als ik mijn droomjob omschrijf noem ik vaak eerst zulke dingen, en dan pas inhoudelijk iets over wat mijn functie zou moeten inhouden. Ik denk dat het wel belangrijk is omdat vooraf duidelijk te hebben. Een job kan inhoudelijk namelijk nog zo tof klinken, als voor jou teamsfeer heel belangrijk is terwijl daar weinig aandacht naar uit gaat, dan is dat dus toch niet echt jouw droomjob.

      Goede tip ook van de sollicitatiecoach! Die neem ik mee in mijn volgende blog.

  5. Lesley

    Ik vind solliciteren echt vreselijk haha. Vooral omdat net wanneer ik op zoek ben naar werk, er vaak helemaal niks leuks lijkt open te staan. Die drijfveren en kernwaarden zijn ook wel herkenbaar. Voor mij is zekerheid bijvoorbeeld wel een heel belangrijke en dus begin ik op zulke momenten ook al eens te mailen en bellen voor jobs die me eigenlijk niet zo hard aanspreken, om daar dan achteraf al dik van te balen want ik wil daar helemaal niet werken hahaha. Nu heb ik wel een fijne werkplek gelukkig! :)

    1. Ah ja lastig is dat. Ik vind dat je in België (in verhouding tot NL) best wel veel zekerheid hebt. Ik krijg zowel bij mijn huidige als bij mijn vorige job direct een vast contract, zonder proefperiode. Dat komt in Nederland echt zelden voor, terwijl ik het hier best vaak hoor!

  6. Anne

    Fijn dat je hierover blogt! Ik ben zelf tijdens de corona afgestudeerd. Nu verhuis ik 1 sept naar Leuven en ben op zoek naar een baan in digital marketing (tot nu toe nog niet succesvol helaas). Dus deze tips komen perfect van pas! Ik ben ook veel van de teamsfeer en geen nachtelijke mailtjes krijgen, maar dat is lastig van tevoren te weten allemaal haha

    1. Oh spannend! Het is inderdaad lastig om zulke dingen vooraf echt goed uit te zoeken. Net zoals een sollicitant zich altijd van zijn beste kant laat zien, zal een bedrijf dat ook doen. Onthoud ook dat het helemaal niet erg is om eerst gewoon een job te vinden die ok lijkt en je zekerheid geeft, om vanuit daar verder te zoeken. Ik bleef slechts 2 maanden hangen bij mijn eerste job haha.

  7. Bedankt voor de tips! Ik ben zelf een starter en beschik nog over een studentenbaan. Het liefst wil ik zo snel mogelijk fulltime aan het werk, maar ik ga je tip gebruiken om eerst eens even rustig te kijken wat ik wil. Bedankt voor het delen van dit artikel.

    Met vriendelijke groet,

    Felix

Geef een reactie