Solliciteren deel 2: zo ziet het perfecte cv eruit

perfecte CV

Het is zover: je gaat op zoek naar een (nieuwe) baan. Hopelijk je droomjob. Je hebt bepaald aan welke eisen je nieuwe baan moet voldoen én hebt zelfs een leuke vacature gevonden. Tijd om te solliciteren! Maar hoe maak je nou het perfecte cv? Hoe zorg je ervoor dat jij eruit springt en wordt uitgenodigd voor een gesprek?

In mijn vorige blog in deze reeks legde ik al uit hoe je jouw droomjob definieert. Heb je die blog nog niet gelezen, check ‘m dan zeker even. Heb je inmiddels een vacature gevonden die aansluit bij jouw wensen? Dan wordt het tijd om te solliciteren. Daarvoor heb je wel een goed cv nodig. Of je nou voor het eerst een cv moet opstellen of al jaren hetzelfde papiertje gebruikt: ik weet zeker dat je iets aan deze tips hebt.

Het perfecte cv: bestaat dat?

Het is natuurlijk lastig te zeggen hoe het perfecte cv eruit ziet. Ik denk dat dat ook heel erg afhankelijk is van het bedrijf of de sector waar(in) je solliciteert. Toch denk ik dat elk cv het best aan de volgende eisen kan voldoen:

 • Zorg dat alles op 1 pagina past. Ain’t nobody got time om een heel verslag te lezen. Een recruiter of HR-medewerker moet in 1 oogopslag zien wie jij bent en wat jij kan.
 • Wees duidelijk. Zowel in taalgebruik (wees to the point) als in vormgeving. In sommige sectoren werkt een opvallende opmaak goed, maar zorg dat het niet afleidt van de inhoud.
 • Wees relevant. Je hebt maar 1 pagina, dus zorg dat elk woord op dat papier van betekenis is. Schrap dat bijbaantje bij de supermarkt op je 15e en skip je hobby ‘films en series kijken’.

Focus op competenties

Veel mensen plaatsen gewoon hun werkervaring in chronologische volgorde op hun cv. Klinkt logisch, maar op die manier moet jouw potentiële werkgever goed tussen de regels doorlezen om te achterhalen wat nou jouw kwaliteiten zijn. Het is veel efficiënter om per werkgever een lijstje met competenties te noemen die je hebt geleerd of hebt ingezet. Zie hier een voorbeeld uit mijn eigen cv:

het perfecte cv

Voorheen stond er op mijn cv een tekstje dat ik sinds 2010 met veel plezier en passie blog op lastdaysofspring.com, een blog waarover ik schrijf over verschillende lifestyleonderwerpen en waarvoor ik zelf beeld en tekst verzorg. Leuk, maar iemand die geen verstand heeft van bloggen heeft dan nog totaal geen idee wat ik kan.

Hierboven is in één oogopslag duidelijk wat mijn competenties zijn. Tip: vaak staat in een vacaturetekst welke competenties het bedrijf zoekt in hun nieuwe werknemer. Loop het lijstje eens na en kijk welke competenties jij bezit en zet deze op je cv. Rangeer ze op volgorde van meeste impact (die 25.000 lezers staan niet geheel toevallig bovenaan ;-)). Bonuspunten als je een concreet voorbeeld erbij kan noemen. Bijvoorbeeld:

– Beheer social media kanalen, verantwoordelijk voor een groei van 130% voor @socialmediakanaal in 1 jaar

Make it personal

Als je al je belangrijke competenties en kwaliteiten hebt opgenoemd rest je nog 1 ding: zorg dat je opvalt. Uiteraard kan dat in opmaak of vorm, sommige bedrijven waarderen het misschien enorm als je jouw cv in videovorm opstuurt. Solliciteer je bij een wat serieuzer bedrijf, houd de opmaak dan rustig. Een leuke subtiele manier om toch een beetje op te vallen is om de kleuren van het bedrijf (bijvoorbeeld die van het logo) te verwerken in je cv.

Daarnaast val je op door gewoon jezelf te zijn. Zoals jij is er namelijk maar 1! Zet daarom gerust iets persoonlijks op je cv, maar zorg wel dat het een functie heeft. Noem hobby’s die iets vertellen over jouw persoonlijkheid (dus geen series & films kijken, want dat doet iedereen). Of deel een hobby die relevant is voor de job waarop je solliciteert. Een operatieassistente die in haar vrije tijd borduurt zal waarschijnlijk een fijne motoriek en groot geduld hebben, beiden handige competenties in het vakgebied.

Zo staat er op mijn cv onder het kopje ‘hobby’s & interesses’: “Living the online life: blogs, vlogs, social media, podcasts volg ik op de voet of maak ik zelf”. Hier is uiteraard niks van gelogen, maar het is ook niet toevallig dat het goed aansluit bij de marketingfunctie waarop ik solliciteerde. Let ook op de tone of voice: ook daarmee vertel ik iets over mezelf. Probeer vooraf goed research te doen naar waar je potentiële werkgever naar op zoek is. Een hele formele toon kan soms juist een afknapper zijn.

Ten slotte kun je een cv persoonlijk maken door een foto toe te voegen. Persoonlijk ben ik hier een voorstander van, maar ik ben een nieuwsgierig persoon. Toen ik zelf ooit aan de ‘andere kant’ van het sollicitatieproces zat vond ik het leuk om vooraf al een beetje een beeld van iemand te krijgen. Een foto zegt namelijk ook veel over jou! Pas daarom je foto aan aan het bedrijf waarop je solliciteert.

foto op je cv

Kijk: een professionele maar niet te corporate foto van mij, zittend in een design stoel. Best toepasselijk als je bij een meubelmerk solliciteert toch? Probeer vakantiefoto’s te vermijden, maar trek zeker een outfit aan die wat over jou zegt. Krijg je hier al stress van: een foto voor een effen muur met een vriendelijke (glimlach) is meestal al goed genoeg.

Wees to the point

Ik noemde het al eerder, maar ik wil het nog eens benadrukken: wees to the point. De genoemde werkervaring op mijn cv ziet eruit zoals de snippet van mijn cv hierboven. Een functietitel met daaronder bedrijfsnaam en duur van de baan. Ik wijd verder niet uit over het bedrijf, daarvoor bestaat zoiets als Google.

Ook heb ik alleen mijn relevante werkervaring genoemd. Dat hoeft niet noodzakelijk je meest recente werkervaring te zijn. Selecteer je werkervaring op basis van inhoud: zorg dat de genoemde ervaring aansluit bij de vacature waarop je solliciteert. Ooit had ik 2 cv’s: één met daarop al mijn ervaring als copywriter en een cv met daarop al mijn horecabaantjes. Ik zocht namelijk zowel naar een bijbaantje in de horeca als copywriting opdrachten als freelancer.

Tegenwoordig is iedereen bekend met LinkedIn. Verwijs mensen gerust door naar je LinkedIn voor een uitgebreid overzicht van al je werkervaring.

Check, check, dubbelcheck

Laat je cv altijd even nalezen door iemand anders. Zelf lees je toch altijd over je typfouten heen. Bovendien kan die ander meteen beoordelen of je cv duidelijk genoeg is. Ik kreeg de vorige keer de tip dat je in België je cv gratis door een sollicitatiecoach kan laten nalezen via het VDAB. Doe er je voordeel mee.

Is je cv helemaal af? Sla ‘m vervolgens op als pdf. Dan weet je zeker dat je cv er altijd op elk scherm er hetzelfde uitziet. Stuur je een word-bestand, dan loop je het risico dat de vormgeving aangepast wordt doordat de lezer bepaalde lettertypes niet heeft. Belangrijk dus!

motivatiebrief

De motivatiebrief

Je mag dan misschien het perfecte cv hebben opgemaakt, maar een cv is niets zonder een goede motivatiebrief. Dat is misschien nog wel ingewikkelder dan het opstellen van een cv, want wat zet je in zo’n brief?

Ik ben groot voorstander van spontane brieven die informeel zijn, de lezer nieuwsgierig maken en vooral prikkelen om jou uit te nodigen. Maar again: dat werkt niet in elke sector. Ook heb ik wellicht makkelijk praten, ik schrijf graag en kan mezelf goed uitdrukken in woorden. Iets dat voor mij als ‘vanzelf’ gaat is soms lastig toe te lichten in tips & tricks, maar hier toch enkele tips op een rij:

 • Blik nooit terug in je motivatiebrief, richt je op de toekomst. Waarom pas jij zo goed bij dat bedrijf? Wat sprak je aan in de vacature en waarom ben jij de perfecte kandidaat?
 • Probeer in je motivatiebrief al enkele competenties te noemen, en wees daarin altijd concreet: noem er een duidelijk voorbeeld bij.
 • Wees persoonlijk. In je schrijfstijl, de omschrijving waarom jij bij het bedrijf past… Recruiters krijgen heel wat motivatiebrieven te zien, het is belangrijk om ertussenuit te springen met jouw brief. Opnieuw: er is maar 1 iemand zoals jij, gebruik dat in je voordeel!
 • Kun je achterhalen wie de sollicitatieprocedure opvolgt? Richt je brief dan aan die persoon voor een extra persoonlijke touch.
 • Pas de stijl van je brief aan aan het bedrijf waar je solliciteert. Formeel, informeel – het maakt een groot verschil.
 • Houd het kort en krachtig. En check je brief op schrijffouten. Typ- of spellingfouten in je motivatiebrief zetten je gegarandeerd een punt achter.

Denk niet al te lang na over je brief, schrijf wat in je opkomt – dat maakt je brief oprechter. En dan hup: solliciteren en duimen dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek!

Met vallen en opstaan

Nog even over dat gesprek: tuurlijk is dat spannend. Maar ook leuk! Ik zie het altijd een beetje als een eerste date. Spannend, wellicht bloeit er iets moois uit voort. En anders is het altijd leerzaam.

Wees niet bang om te ‘falen’. Een afwijzing hoort erbij. Mensen ontwikkelen zich nooit in één rechte lijn naar boven, ontwikkelen gaat met vallen en weer opstaan. Niemand ontwikkelt zich zonder een keer te vallen. Ik heb heus niet elke job waarop ik solliciteerde gekregen. Wel maakte elk gesprek mij wijzer en hielp het me bij een volgend gesprek.

Vallen is niet erg; zolang je maar leert van je fouten. Vraag daarom altijd om feedback bij een afwijzing. Dat geeft je meer inzicht en helpt je bij de voorbereiding van je volgende gesprek.

In een volgende blog zal ik verder ingaan op de voorbereiding van je sollicitatiegesprek. Heb je zelf nog goede tips voor het maken van het perfecte cv of de ideale motivatiebrief? Deel ze dan zeker in de comments. In de vorige blog uit deze reeks kwamen er ook zulke waardevolle toevoegingen in de reacties, check die zeker ook even!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Goede tips! En helemaal mee eens: er solliciteren vaak veel mensen op een leuke baan en er worden meerdere mensen uitgenodigd op een gesprek, dus de kans dat je wordt aangenomen is maar een bepaald percentage. Een afwijzing zegt niet dat je niet goed genoeg bent voor een baan, maar simpelweg dat dit bedrijf niet helemaal bij je past.

  1. Ja of soms is er helaas een betere match. In sommige sectoren is er helaas ruim kuis aan kandidaten (maar in andere sectoren juist weer helemaal niet). Altijd belangrijk om het niet te persoonlijk te nemen en er vooral uit te leren, maar ik kan me voorstellen dat dat frustrerend is als het keer op keer gebeurt.

 2. Irene

  Ik werk dus nu als recruiter. Had laatst iemand die een cv van vijf pagina’s doorstuurde. Niemand heeft zin om dat te lezen. Als ik wat vroeg zei die man ook telkens: dat staat op mijn cv hoor. Moest toch eens met mijn ogen rollen dan (kon gewoon want het was een telefoongesprek, haha).
  Goeie tips ook voor de rest :) Ook voor de motivatiebrief. Ik wil echt door een cv of brief kunnen voelen en lezen wat voor persoon je bent.

  1. Ha wat leuk om het eens van ‘de andere kant’ te horen! Ik vind het ook zo belangrijk dat er echt een goede match gemaakt wordt (zowel vanuit de kandidaat als het bedrijf), en daarvoor is het echt belangrijk om zo open mogelijk te zijn. Is natuurlijk wel makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je snel een baan nodig hebt omdat er brood op de plank moet komen.

 3. Lesley

  Haha dat doe ik ook altijd, kijken wat voor eigenschappen ze zoeken en mij die keihard toewijzen. Ik heb ooit héél veel werk gestoken in mijn motivatiebrief, maar nu zoek ik vrijwel altijd werk in dezelfde sector, dus kan ik ‘m meestal wel (mits een paar aanpassingen) hergebruiken. Vroeger vond ik dat not done, maar ik verbaas me er telkens weer over hoe slecht mensen dat ding lezen dus ja :D

 4. Robeto

  Zeer leerzaam artikel. Ik ben blij het te lezen.

Geef een reactie