Recept: vegan carrot cake van De Groene Meisjes

vegan carrot cake

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb me de afgelopen weken al een paar keer laten teleurstellen door de weersvoorspellingen. Ik ben nog niet helemaal klaar om volledig afscheid te nemen van de zomer, maar aangezien we in september zijn aanbeland is het tijd voor een herfstig recept: vegan carrot cake!

De herfst in met vegan carrot cake

Vorig jaar was ik helemaal klaar voor de herfst. Al op 2 september deelde ik mijn herfst bucketlist en haalde ik herfstdecoratie in huis. Terwijl we toen nog best een mooie nazomer hadden. Dit jaar zou ik nog heel graag een klein beetje zomer willen maar het is wellicht makkelijker om me gewoon over te geven aan de herfst. In een kleine poging daartoe bakte ik daarom afgelopen weekend deze vegan carrot cake uit het nieuwe kookboek van Merel, van de Groene Meisjes.

Met haar nieuwe kookboek wil Merel laten zien dat vegan koken helemaal niet ingewikkeld of duur hoeft te zijn. Ik kan het beamen, deze vegan carrot cake is zo gemaakt en super lekker! Wel deed ik een paar kleine aanpassingen. Wil je het originele recept zien, schaf dan zeker Merels kookboek aan!

Ingrediënten voor 1 cake

 • 230 gr bloem
 • 1 tl baking soda
 • 1 tl bakpoeder
 • 300 ml water
 • 150 gr rozijnen
 • 200 gr dadels, in stukjes
 • 1 tl five spices
 • 1 tl speculaaskruiden
 • 2 winterpenen, geschild en geraspt
 • 5 el walnoten, in stukjes
 • 85 ml appelsap
 • een handjevol pecan noten

In het originele recept zit er ook nog een botercrème bij voor op de cake. Zoals je op de foto kan zien heb ik die ook gemaakt en hoewel het er prachtig uit ziet, heeft deze cake het eigenlijk niet nodig. Ik vond ‘m zelfs een beetje te zoet met botercrème. Bovendien kun je de cake zonder botercrème makkelijker meenemen naar je werk of school.

vegan carrot cake

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 190 graden. Check altijd even je oven: elke oven is anders, zeker wanneer je een combi-oven hebt moet je de temperatuur soms wat hoger zetten of de cake er wat langer in laten. Vet de cakevorm in of leg er een stukje bakpapier in. Zeef de bloem boven een kom en voeg de baking soda en het bakpoeder toe.

Giet het water in een steelpannetje en voeg de rozijnen, de dadels en de five spices en speculaaskruiden toe. Breng zachtjes aan de kook en laat het even pruttelen tot het meeste water is verdampt. Doe ondertussen de geraspte wortel samen met de walnoten en de appelsap in een andere kom. Roer het rozijnen-dadelmengsel hier doorheen en laat het geheel even afkoelen.

Voeg vervolgens de droge ingrediënten hier aan toe en roer het geheel goed door elkaar. Als het beslag te droog is kun je eventueel nog wat appelsap toevoegen, maar onthoud dat de dadels en rozijnen de cake al vrij vochtig maken. Doe het beslag in de cakevorm en strooi er nog wat speculaaskruiden en walnootstukjes overheen. Druk om het af te maken nog wat pecannoten in de cake en schuif ‘m vervolgens voor 45 minuten in de oven.

Check voordat je de cake uit de oven haalt even of hij gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Is de prikker droog, then you’re good to go!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft één reactie

 1. Charlotte

  Mmm, deze klinkt en ziet er heerlijk uit! Ik heb haar kookboek ook in mijn kast staan, binnenkort maar eens wat receptjes proberen :)

Geef een reactie