De verhuis checklist: wat mag je niet vergeten?

verhuis checklist

Hoera, wij zijn verhuisd! Oktober stond volledig in het teken van dozen inpakken en ons voorbereiden op de verhuizing. Van die ‘woonblogmaand’ kwam dus niet veel terecht… Het voordeel is wel dat ik zoveel tips heb verzameld dat ik jullie een heuse verhuis checklist kan presenteren.

Verhuizen doe je zo

Ik geloof niet dat er mensen zijn die verhuizen echt leuk vinden. Het inpakken van dozen, het leven in de rommel, tijdelijk niet bij spullen kunnen omdat ze in dozen zitten en vervolgens weer alles moeten uitpakken… ik zag er zo tegenop en het gaf me best wel wat stress.

Het goede nieuws? Achteraf viel het best wel mee. De belangrijkste tip die ik je kan geven: vraag hulp. Vraag vrienden en familie om te helpen met je verhuizing, het in- en uitpakken en eventueel bij klusjes in huis zoals schilderen of het ophangen van lampen. Zorg voor genoeg snacks en gezelligheid en maak er een leuke dag van, dan is het zo gebeurd.

Werk verder gewoon deze checklist af, dan komt het goed!

De verhuis checklist

Deze verhuis checklist bestaat uit verschillende stappen. Sommige dingen kun je namelijk al voor je verhuizing voorbereiden – scheelt een hoop gedoe op de dag zelf. Mist er iets in dit lijstje? Laat het dan zeker weten in de comments, dan vul ik de lijst aan?

Wat je voor je verhuizing moet doen

 • Prik een datum en regel een verhuisbedrijf + genoeg hulp van vrienden. Wees hier op tijd mee zodat iedereen z’n agenda vrij kan houden. Heb je vrienden die niet goed zijn in sjouwen of klussen. Hulp bij dozen uitpakken of je huis poetsen is ook fijn!
 • Maak een afspraak met je internetprovider de dag na je verhuizing zodat ze meteen kunnen zorgen voor een werkend wifi-signaal.
 • Check ook alvast hoe je je gas/water/elektriciteit contracten moet afsluiten. Is overzetten een optie? Op welke datum moet je de standen doorgeven? Wij konden dit allemaal online regelen.
 • Laat je post doorsturen naar je nieuwe adres. Zowel Bpost als PostNL hebben hier een speciale regeling voor waarmee je post automatisch naar je nieuwe adres wordt doorgestuurd.
 • Vergeet ook niet je adreswijziging door te geven aan instanties zoals je bank, je werk, je huisarts, magazines waar je een abonnement hebt etc.
 • Leer jezelf alvast aan om bij online aankopen goed te checken of het juiste adres is ingevuld. Tegenwoordig zijn online bestellingen gemaakt in 1 klik en voor je het weet wordt het naar je oude adres verstuurd.
 • Regel verhuisdozen. Check eens op marktplaats voor tweedehands dozen, vraag rond bij vrienden of huur klapkratten die je daarna weer kan inleveren.
 • Check alvast of je een vrije dag kan krijgen op je werk voor je verhuizing. Bij sommige werkgevers heb je hier recht op.
 • Zorg voor een vaste plek (een map of een lade) voor alle belangrijke papieren, zodat deze niet verloren gaan tijdens je verhuizing.
 • Haal de koelkast en vriezer op tijd leeg en ontkoppel de wasmachine.
 • Maak 1 doos met spullen die je de eerste dag(en) nodig zult hebben: kleding, toilettas, je laptop, opladers etc
 • Haal genoeg eten en drinken in huis voor de verhuizing zelf, zet dit alvast in de keuken van je nieuwe huis.

De allerbelangrijkste tip: begin op tijd met inpakken! Werk kamer per kamer en schrijf duidelijk op de dozen wat er in de doos zit, maar ook naar welke kamer/verdieping de doos moet. Dan kunnen de dozen meteen op de juiste plek worden gezet.

Heb je je kleding aan hangers hangen? Stop deze dan met hanger en al in een vuilniszak, dan kun je ze meteen weer ophangen in je nieuwe huis. Ligt alles netjes opgevouwen? Stop je kleding dan in je koffers, dan heb je die ook meteen mee verhuisd.

Op de dag zelf

 • Dubbelcheck met je verhuisteam: iedereen ready & standby?
 • Zorg voor genoeg snacks en drinken, een hangry verhuisteam is zelden goed
 • Zorg dat er altijd iemand bij je spullen staat: bij de verhuiswagen, bij je oude woning en bij je nieuwe woning. Het zou zonde zijn als iemand anders er op een onbewaakt moment met je spullen vandoor gaat.
 • Zorg voor raambekleding van je slaapkamerraam. Alle andere kamers kunnen wachten, maar een goede nachtrust na een dag verhuizen is heel belangrijk. Mijn beste tip voor goedkope tijdelijke raambekleding die vrijwel overal past: Schottis van IKEA.

Niet vergeten na je verhuizing

 • Wijzig je adres bij de gemeente. Denk ook meteen aan je parkeervergunning!
 • Geef meteen je meterstanden door.
 • Sluit direct je wasmachine en andere apparaten aan, zodat je meteen aan de slag kunt.

verhuis checklist

Eind goed, al goed

Hierboven al een kleine sneak peek van ons huis, ik kan niet wachten om een echte ‘house tour’ te doen! Al vergt dat nog heel wat werk… de muren zijn inmiddels geschilderd, maar we moeten nog lampen ophangen, heel wat dozen uitpakken en onze werkkamers inrichten.

Ben je benieuwd naar meer, check dan de highlight met het huisje op mijn Instagram profiel. Uiteindelijk vond ik onze verhuizing best meevallen. Dat kwam wel omdat we heel veel hulp kregen van vrienden en familie en eigenlijk zijn we nog steeds bezig met uitpakken. Dus houd je verwachtingen laag en zie het als een project van enkele weken, dan komt het goed ;-)

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Irene

  Blij te lezen dat het meegevallen is! Ik krijg al zenuwen door er maar aan te denken, haha. De enige keer dat ik verhuisde was van mijn slaapkamer in mijn ouderlijk huis naar mijn huidige huis dus al mijn spullen pasten in de koffer van mijn auto. Dat zou nu wel niet meer het geval zijn :’) (wel een mooie gelegenheid om eens serieus kuis te houden in alles denk ik).
  Super benieuwd naar je home tour! Het ziet er als een prachtig huis uit!

 2. Nicole

  Er komt altijd veel kijken bij een verhuizing! Maar het is wel ontzettend fijn als alles dan eenmaal op zijn plek staat. :)

 3. Rachel

  Wij zijn pas net klaar in ons huis en nog zou ik dingen willen veranderen, maar die hebben geen prio. Al kan ik niet wachten om in de toekomst naar een groter huis te gaan met een eigen garage en een tuin op het zuiden (plus een heerlijke lichte keuken). Ik ben verder erg benieuwd naar de rest van jullie huis.

 4. Siroon

  Fijn dat jullie over zijn! Volgens mij is het een heel compleet lijstje, al zou je wellicht nog kunnen toevoegen dat je – als je in een Utrechts huissie woont – wellicht ook een verhuislift nodig zult hebben, die je op tijd moet boeken ;) En dat als je nieuwe meubels wilt aanschaffen, dat zeker 6 weken vooraf moet. Verder zijn mijn beste verhuisuitvindingen de blauwe IKEA tassen: daar kan echt álles in. En iedereen heeft er wel eentje thuis liggen die je kunt lenen. Plus ze zijn lekker prop-baar in je auto.
  Ben benieuwd naar jullie home tour!

Geef een reactie