January = Veganuary, doe mee!

veganuary

Ik doe eigenlijk niet echt aan goede voornemens. Als je iets wil veranderen in je leven(sstijl), dan moet je dat gewoon doen. En dat zal waarschijnlijk met vallen en opstaan gaan; ook geen probleem. Zo veranderde ik afgelopen jaar van flexitariër naar vegetariër – bijna per ongeluk. Een steeds groter aanbod aan lekkere vegetarische producten in de supermarkt, en meer en meer vrienden die vegetarisch eten droegen daar zeker aan bij. Daarom wil ik volgende maand mezelf nog een stapje verder uitdagen en doe ik mee met Veganuary!

Wat houdt Veganuary in?

Veganuary is een non-profit organisatie die al sinds 2014 zoveel mogelijk mensen motiveert om plantaardig te eten. De focus ligt elk jaar op de speciale vegan-challenge in januari, waarbij iedereen zich gratis kan opgeven om 31 dagen lang plantaardig te eten. Veganuary zorgt voor tips, inspiratie en recepten.

Het afgelopen jaar deden wereldwijd meer dan een half miljoen mensen uit meer dan 200 landen mee met Veganuary. Deelnemers lopen uiteen van vegetariërs die al vaak plantaardig eten tot vleeseters die nog nauwelijks vega eten. Het doel is niet zozeer om iedereen meteen die-hard vegan te maken, maar eerder om op een leuke en laagdrempelige manier kennis te maken met een plantaardig dieet. Alles wat je vervolgens meeneemt na de challenge is mooi meegenomen!

En juist daarom doe ik mee: de stap naar vegetarisch eten is er een die vrij geleidelijk is gegaan bij mij. En eerlijk: soms mis ik echt nog wel een lekker broodje carpaccio of serranohamrolletjes gevuld met roomkaas. Verder gaat het me gemakkelijk af. De stap naar volledig plantaardig eten is wat groter, en dat laat ik liever ook geleidelijk gebeuren. Daarom vind ik het extra leuk om nu een maand lang nieuwe producten te ontdekken en inspiratie op gebied van de veganistische keuken op te doen!

5 redenen waarom jij mee moet doen met Veganuary

 1. Een challenge aangaan is altijd leuk. Het gaat namelijk niet om het winnen, maar om het meedoen! Of je de challenge nou volbrengt of niet, sowieso houd je er een heleboel inspiratie aan over. Bovendien is januari toch maar een saaie maand ;-)
 2. Plantaardig eten is goed voor dier en milieu. Door plantaardig te eten zorg je voor minder Co2-uitstoot en bespaar je liters water. En uiteraard red je er heel wat dierenlevens mee. Wij als consumenten bepalen de toekomst, niet voor niets wordt het vega(n) schap in de supermarkt elk jaar groter! Het voelt goed om daar aan bij te dragen toch?
 3. Door plantaardig te koken trigger je je creativiteit! Je zult waarschijnlijk op zoek moeten gaan naar nieuwe recepten en wellicht ontdek je wel nieuwe ingrediënten om mee te koken.
 4. Zie het ook meteen als excuus om alle toffe vegan hotspots uit te proberen ;-) Ik beloof dat ik mijn favoriete (take away) adresjes in Utrecht en Antwerpen komende maand met jullie zal delen.

Wat je komende maand op mijn blog kan verwachten

Zelf doe ik dus komende maand ook mee aan Veganuary. Ik deed in het verleden al mee aan een veggie-challenge, toen deelde ik elke week een eetdagboekje en vertelde ik eerlijk hoe het vegetarisch eten mij af ging. Spoiler: het was niet altijd even makkelijk, vond ik destijds. Ook tijdens Veganuary zal ik elke week een eetdagboekje delen. Daarmee hoop ik jullie te inspireren, door te laten zien wat ik als ontbijt, lunch en avondeten eet.

Tegelijkertijd zal ik eerlijk mijn struggles en eventuele misstappen delen. Ik weet nu al dat de kans aanwezig is dat ik enkele ‘cheat momenten’ ga hebben omdat ik altijd een beetje recalcitrant wordt van mezelf dingen verbieden. Uiteraard zal ik dat dan ook op mijn blog delen.

Naast eetdagboekjes zal ik m’n favoriete vegan hotspots in Antwerpen en Utrecht delen, m’n favoriete kookboeken (nog een spoiler: er komt een winactie aan!) en m’n favoriete vegan rolmodellen & inspirators. Ik ga een vegan etentje hosten en heb ook al een bezoek aan een vegan restaurant gepland staan. Uiteraard doe ik overal verslag van! Ik focus mij deze maand voornamelijk op plantaardig eten, wie weet dat in een volgende challenge ik het een stapje verder neem.

Word ik hierna vegan?

Heel eerlijk: ik denk dat ik daar nog niet klaar voor ben. Ik hou van het experimenteren en proberen van nieuwe producten en recepten. Maar zoals ik al zei, ik ben niet zo goed in het volgen van strikte diëten. Het overgaan tot volledig vegetarisch eten ging pas goed toen het eigenlijk ‘vanzelf’ ging.

Wel heb ik heel veel zin om nog meer gerechten en recepten te ontdekken en zoals altijd, als ik een goed plantaardig substituut vind zal ik die na deze maand zeker blijven eten! En verder: zeg nooit nooit! Misschien gaat het me wel zo goed af dat ik niet meer terug wil ;-)

Doe jij ook mee?

Ben je geinspireerd geraakt? Doe dan mee! Zoals altijd: meedoen is belangrijker dan winnen, en met elke dag die je vegan eet heb je eigenlijk al gewonnen. Ik hoor graag jullie tips & struggles in de comments of in mijn DM op Instagram.

Nog meer inspiratie nodig? Check dan ook zeker de blog en Instagram van Siroon. Die gaat ook een poging wagen.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Suzanne

  Wat mooi om te lezen! Het zet mij in ieder geval aan het denken.

 2. Nicole

  Ik ga het zeker volgen! Vind het ook supergoed dat je het gaat proberen, grote stap vanaf je struggles met de veggie-challenge. Zelf eet ik al jaren helemaal geen vlees meer, maar nog wel af en toe vis. Heb het idee dat je over vegan nog veel meer moet nadenken/uitzoeken, zeker als ik mijn twee kinderen ook plantaardig zou willen laten eten (nu maak ik thuis geen vlees voor ze klaar, maar buitenshuis laat ik ze zelf kiezen). Op dit moment heb ik daar geen energie voor. Maar ik vind het wel heel interessant en probeer er wel ministapjes in te zetten, bijvoorbeeld plantaardige kaas voor op brood, havermoutpap met rijstmelk, pannenkoeken bakken met amandelmelk, plantaardige kookroom… Helaas zelf nog geen alternatief voor yoghurt of kwark gevonden dat ik lekker vind, en zonder ei en alle soorten kaas koken vind ik ook erg lastig. Ik kan dus zeker tips gebruiken. Veel succes alvast!

  1. Ik vind yoghurt ook erg lastig, omdat ik echt van die zure yoghurt houd, en plantaardige yoghurts zijn gewoon niet zo zuur. Ik probeer nu gewoon niet te hard te focussen dat het hetzelfde moet smaken. Het is inderdaad wel wat meer werk, vooral zo stom dat er in zoooveel dingen melkpoeder zit? Waarom ook echt. Hopelijk kan dat in de toekomst veranderd worden.

 3. Angélica

  Leuk! Ik ga ook meedoen dit jaar en ben net als jij sinds een jaar vegetarier, vrijwel per ongeluk, na altijd flexitarier te zijn geweest. En ik moest wel lachen om je rolletjes met roomkaas want dat is ook precies wat ik mis haha. Verder eigenlijk niks.
  Maar ik ben echt een kaasfanaat en het lijkt me interessant om dat eens te minderen. Sowieso vind ik het wel leuk om eens nieuwe dingen te proberen en mijzelf een beetje uit te dagen, helemaal tijdens de lockdown ;)

 4. Fleur Sophia

  Wat een goed initiatief is dit! Ik ben al sinds mei dit jaar veganistisch, maar ben zeker benieuwd naar de eetdagboekjes die je gaat delen! :)

 5. Jenn

  Knap hoor! Ik ben al jaren vegetariër, maar zie mezelf voorlopig geen veganist worden (maar ooit zei ik dat ook over vegetariër worden, dus wie weet…) Ik doe niet mee aan de challenge, maar kijk wel altijd op de site voor inspiratie, want ik eet zeker wel eens helemaal vegan. Voor een hele maand vegan eten ben ik eigenlijk gewoon te gemakzuchtig, ik heb ook mijn vriend om rekening mee te houden, en die ziet het helemaal niet zitten (met goede reden hoor), dus dan zou ik twee aparte dingen moeten koken. Of ieder een eigen portie maar dat vind ik ook zo wat, haha.

 6. Charlotte

  Ik zit al een poos te denken om de overgang van vega naar vegan te maken. En januari is inderdaad dé tijd van goede voornemens, dus na het lezen van je blog weet ik het zeker, ik moet het gewoon maar gaan doen ! Eet al jaren geen vlees of vis of eieren. Maar honing en yoghurt zal best nog moeilijk worden, want wat eet ik dan als ontbijt… Tijd om er eens goed over na te denken.

Geef een reactie