Telefoon opschonen: zo maak je je iPhone geheugen vrij

telefoon opschonen

Al sinds mijn eerste iPhone in 2012 loop ik tegen dit probleem aan: een volle opslag, waardoor je geen nieuwe foto’s meer kan maken of apps kan downloaden. Aangezien ik zo’n beetje alles vastleg op de gevoelige plaat is een vrij geheugen cruciaal, daarom verdiepte ik me in de wereld van iPhones en deel ik vandaag de beste tips om je telefoon op te schonen.

Ik heb de afgelopen jaren al vaak over mijn iPhone geschreven: van mijn favoriete apps in 2012 (oh wat is er veel veranderd in 10 jaar tijd), tot tips voor het bewerken van foto’s en filmpjes en ik deed zelfs een vergelijkingstest met Huawei. Waar ik in al die jaren niet over schreef, was het opruimen van mijn telefoon, terwijl ik er elke keer opnieuw tegenaan loop. Ondanks dat ik bij elke upgrade een iPhone met een grotere opslag nam…

Dus leek het me deze kerstvakantie het perfecte moment om mijn telefoon eens op te schonen. In deze blog deel ik je mijn tips & tricks en handige apps die je hierbij helpen zodat jij dat niet meer hoeft uit te zoeken. Kun je zelf ook meteen aan de slag!

Zo maak je je iPhone geheugen vrij

Sommige stappen lijken misschien een open deur, andere tips waren voor mij nog nieuw. Belangrijkste is vooral dat je er even voor gaat zitten… succes!

1. Zoek uit waar je opslaggeheugen van vol raakt

Via instellingen > Algemeen > iPhone-opslag kun je zien welke onderdelen van je telefoon het geheugen bezetten. In mijn geval zijn dat vooral veel foto’s, maar soms ontdek je op deze manier dat bepaalde apps ontzettend veel ruimte innemen.

Als het goed is geeft je telefoon je al een lijst met aanbevelingen waar je wat zou kunnen opschonen. Gebruik je bepaalde apps niet? Verwijder ze dan, of schoon ze op z’n minst op.

2. Ruim je foto’s op

In mijn geval raakt mijn telefoon dus vooral vol van foto’s. Zeker wanneer deze in ‘live-modus’ zijn genomen, nemen ze enorm veel ruimte in beslag. Zet die functie dus als eerste uit. Wees vervolgens kritisch: heb je de beelden gedeeld met vrienden of op social media? Moeten ze dan echt nog op je telefoon staan?

Sla ze op in de cloud en verwijder ze vervolgens van je telefoon. Mijn foto’s worden automatisch geupload zodra ik verbinding maak met wifi, dus zelfs als mijn telefoon morgen zou worden gestolen heb ik al mijn foto’s nog.

Heb je veel dubbele foto’s op je telefoon staan? Er zijn tegenwoordig veel apps die voor jou uitzoeken welke foto het beste is en vervolgens automatisch alle overige foto’s voor je verwijderen. Hier vind je een aantal aanraders.

Vergeet ook niet je prullenbak te legen! Via Foto’s > Albums > Recent verwijderd kun je nogmaals alle foto’s aanvinken die je zojuist hebt verwijderd, om ze definitief van je telefoon te halen.

3. Ruim WhatsApp op

Als je het geheugen hebt gecontroleerd (zie tip 1), kom je er waarschijnlijk al snel achter dat WhatsApp een groot deel van je opslag inneemt. Bij groepen waar veel foto’s en video’s worden gedeeld loopt het al snel op. Daarom is het verstandig om zo nu en dan je WhatsApp op te schonen.

Via Instellingen > Data- en opslaggebruik > Opslag in gebruik zie je precies per gesprek hoeveel GB dit inneemt. Kies op het betreffende gesprek en vink aan wat je wilt wissen en bevestig dit door op ‘Wis’ te drukken. Vergeet niet vooraf de foto’s die je graag wil bewaren op te slaan. Zo behoud je het gesprek, maar je hoeft natuurlijk niet alle 100 babyfoto’s van je vrienden en familie bij te houden.. ;-)

4. Minder synchorniseren

Het scheelt opslagruimte als je minder naar je apparaat synchroniseert. Bijvoorbeeld je mail, contacten, agenda, herinneringen en notities.

Open de app ‘Instellingen’. Tik op ‘Mail’ en op ‘Accounts’. Hier kun je bij ‘Synchr. e-mail’ een limiet instellen tot hoever terug e-mails gesynchroniseerd worden. Bijvoorbeeld 1 maand of 1 week. Oudere e-mails staan dan niet op je iPhone. Ze staan nog wel in je e-mailaccount.

Let op: dit is niet mogelijk voor iCloud-emailadressen. Wel voor iCloud-agenda’s.

Op dezelfde manier beperk je de synchronisatie van je agenda. Daarvoor tik je op de app ‘Instellingen’ en op ‘Agenda’, gevolgd door ‘Synchroniseer’. Scheelt toch weer een beetje extra ruimte!

5. Verwijder de cache

Tijdens het surfen op het web houdt je telefoon heel wat informatie bij, die je niet altijd meer nodig hebt. Verwijder daarom zo nu en dan de cache.

Ga naar ‘Instellingen > Algemeen > iPhone-opslag > Safari’ en tik op ‘Websitedata’. Druk daarna op ‘Verwijder alle websitedata’ om de cache te legen.

Weer een beetje extra ruimte

Door al deze tips uit te voeren ben ik van 63GB naar 51GB gegaan. Nu heb ik weer genoeg ruimte om mijn telefoon vol te gooien met nieuwe foto’s en filmpjes ;-). Mocht jij nog een goede tip hebben die ik heb gemist, laat het dan zeker weten!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met T-Mobile. Zie mijn disclaimer voor meer informatie.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Lesley

    Herkenbaar helaas. Bij mij zijn het ook vooral foto’s en WhatsApp. Ik weet dat ik de WhatsApp-fotorol beter eens grondig onder handen zou nemen, vooral die met mijn vriend is echt niet normaal. Duurt ook altijd even voor die wil openen omdat er 10k foto’s in staan haha. Het probleem is echt dat wij bijna wekelijks iets zeggen à la: “Weet je nog toen” of “Wanneer was dat ook alweer” en dan zijn die WhatsApp-foto’s toch ook weer handig :D

    1. Haha ja exact dit! Al sla ik dus veel op in de Google photo app (enigszins ironisch aangezien ik een iPhone heb) en daarmee kan je ook heel makkelijk en snel zoeken, zonder dat je dus ruimte in je telefoon in beslag neemt.

Geef een reactie