Mijn tips & tricks voor muren verven

muren verven

Ik zie mijn vriend en schoonvader al grinniken bij de titel van deze blog: ik ben geen ervaren schilder. Ik heb meegeholpen bij het muren verven in ons huis, maar ben ‘m ook een dagje gepeerd omdat ik het beu was. Toch deel ik graag mijn tips & tricks omdat ik in korte tijd heel wat heb geleerd over muren verven!

Muren verven (of schilderen) 101

First things first: zeg je muren verven of muren schilderen? Bij schilderen denk ik eerder aan een kunstenaar, maar bij verven denk ik aan een kleuter die met vingerverf aan de slag gaat. Omdat SEO-technisch ‘muren verven’ wat beter uitkwam, heb ik voor die optie gekozen. Maar beschouw jezelf zeker als een echte kunstenaar.

In deze blog zal ik alle tips bundelen die ik vond toen ik zelf research deed, of die mij werden toegezonden via Instagram. Zie het als een soort verzameling van best practices. Kleine disclaimer: dit is allemaal gebaseerd op ervaringen, van mij of mensen die mij volgen op Instagram. Ik durf niet met 100% zekerheid te zeggen dat deze tips ook voor jou werken.

Welke kleur wit kies je?

Om met een frisse nieuwe start te beginnen, besloten we een nieuw laagje wit op de muren in onze woonkamer te zetten. Dan zouden we later nog wel zien of we ook een muur in een kleur zouden verven. Maar ook als je ‘gewoon’ voor wit kiest, moet je al nadenken over welke kleur wit je dan precies kiest.

De laatste jaren was RAL 9010 erg populair, dit is een gebroken wit en daardoor net een wat warmere kleur. Vanwege z’n populariteit wordt de kleur nog steeds veel aangeraden. Toch gingen wij voor RAL 9016, een iets koelere wit. In mijn ogen is dit de perfecte kleur wit: het matcht zowel bij warme kleuren als bij koelere kleuren, alsof de kleur zich aanpast.

Hoeveel verf heb je nodig?

Voordat je gaat verven, moet je berekenen hoeveel verf je nodig hebt. Dat doe je door de lengte van het oppervlak maal de breedte van het oppervlak te doen. Zitten er ramen of deuren in de muur? Meet hiervan dan ook het oppervlak en trek dit af van het muuroppervlak. Vervolgens staat vaak op de pot verf hoeveel nodig je hebt voor het aantal vierkante meters dat je gaat verven. Ga je naar een betere verfzaak dan kunnen zij je vaak ook goed adviseren.

 

sikkens verf

Goedkoop = duurkoop

De meest gehoorde tip die ik kreeg: bespaar niet op de verf. En dat kan ik beamen. Muren verven is best wel een klus, maar als het goed is doe je het niet elk jaar. Duurdere verf zorgt vaak voor een egaler resultaat, verft soepeler en heeft een hoger rendement. Een pot is misschien duurder per stuk, maar als je uiteindelijk minder potten nodig hebt ben je soms alsnog voordeliger uit met de duurdere verf.

Wij kozen voor Sikkens verf, een merk dat ik veel kreeg aangeraden en waar we ook erg tevreden over zijn. Een tip voor Belgen: haal je verf in Nederland, los van de aanbiedingen is verf daar veel goedkoper (waarom weet ik ook niet).

Goedkoop = duurkoop geldt trouwens ook voor rollers. Goedkope verfrollers zuigen veel verf op en laten pluisjes achter (die dan als harde frutsels in je muur opdrogen). Het kan helpen om voor het verven je verfroller nat te maken of eroverheen te wrijven met schuurpapier. Echter hebben wij gewoon voor wat meer kwaliteitsrollen gekozen en was dit allebei niet nodig.

Plak alles af

Dit is echt een huzarenklusje, maar achteraf zul je blij zijn. Het zorgt er niet alleen voor dat je iets minder netjes (en dus sneller) aan de randjes kunt verven, mocht je onverhoopt knoeien dan is dat geen probleem. Ga je meerdere muren verven, dan raad ik aan om ook de grond af te dekken. Wij deden dat met deze ‘stucloper‘, gemaakt van gerecycled materiaal dat we zelfs hebben hergebruikt.

Qua tape moet je ook zeker niet besparen op de goedkoopste tape, niks vreselijker dan tape die niet goed plakt waardoor de verf er onderdoor loopt. Of misschien nog erger: tape die zó goed plakt waardoor je na afloop de verf ermee aftrekt. Wacht daarom ook nooit te lang met het verwijderen van de tape. Kies de juiste tape voor de juiste ondergrond en neem liever een wat bredere dan een smalle tape.

In hetzelfde kader: staan er meubels in de ruimte die je niet kan verplaatsen, dek deze dan ook af. Daarvoor gebruikten wij dit handige zeil waar al een plakrand aanzit. Hoe netjes je ook te werk gaat, een ongelukje zit in een klein hoekje en het is zonde als je meubels onder de verfvlekken komen te zitten.

Voordat je begint

Scheurtjes en oneffenheden vallen vaak beter op wanneer je een muur verft. Zorg dus dat je de muren eerst mooi egaal maakt en eventuele gaatjes opvult. Hobbeltjes of ophopingen van oude verf werk je weg met een beetje schuurpapier.

Zorg ook dat je muren schoon zijn; verwijder al het stof en de spinnenwebben van de muren. Lichte vlekjes kun je laten zitten, maar bij echt donkere strepen kan het helpen om er even met de wonderspons (te koop bij de Action) overheen te gaan.

Zorg ook dat je alles hebt klaarstaan voordat je begint. Als je gaat verven is het belangrijk dat je altijd nat in nat werkt, dus voorkom dat je tijd verliest omdat je iets bent vergeten. Ook handig: muren verven is een vrij repetitief werkje. Hoewel dat ergens ook heel zen kan zijn, kan het op den duur wat saai worden. Zorg dus voor een leuke playlist of een fijne podcast om naar te luisteren tijdens het verven.

schilderkwast

Muren verven, stap voor stap

Alles afgeplakt en playlist staat klaar? Dan ben je klaar om te beginnen! Muren verven, stap voor stap uitgelegd:

 1. Roer de verf vooraf goed door en giet het een deel in een verbakje met rooster.
 2. Start met de randjes en begin bovenaan. Verf ongeveer de randen van 1 bij 1 meter met een kwast.
 3. Doop vervolgens de verfrol in de verf en rol enkele keren over het rooster om de verf gelijkmatig te verdelen over de rol. Voorkom dat de verf van de rol druipt tijdens het verven.
 4. Zet een horizontale streep van ongeveer 1 meter, zo dicht mogelijk tegen de rand die je al met de kwast gedaan hebt.
 5. Zet vervolgens verticale strepen, waarbij je over de horizontale streep heen verft.
 6. Werk zo naar beneden, telkens 1 vierkante meter per keer. Zorg dat je telkens een overlap hebt van ongeveer 1 ‘rolbreedte’, zodat je nat in nat werkt. Werk de hele muur in een keer af, zonder onderbreking.
 7. Ben je klaar? Verwijder dan de tape voordat de verf helemaal droog is om te voorkomen dat je de verf mee van de muur trekt.

Duurzame tips voor je verfklus

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 3,5 blikken oude verf in huis hebben staan. We bewaren het voor de volgende klus, maar die komt er dan niet van. Zonde! Spoel die oude verfresten niet door de gootsteen, maar lever je oude verf in bij de milieustraat zodat het gerecycled kan worden.

Sikkens is daar een speciale actie voor gestart: Meter voor meter beter, waarbij ze de nieuwe gerecyclede verf voor een deel aan het Ronald McDonald Kinderfonds schenken. Verschillende huizen krijgen komend jaar een opknapbeurt en een fris laagje verf op de muren. Mijn moeder doet al jaren vrijwilligerswerk voor het Ronald McDonald Kinderfonds, dus ik wilde deze tip graag met jullie delen. Wat kan je nog meer doen om je verfklus te verduurzamen?

☞ Ga je meerdere lagen verven? Bewaar je verfrollers en kwasten dan in een afgesloten emmer. Dat scheelt schoonmaken (en dus water), en tijd. En dat is heel wat beter dan je rollers afdekken met aluminiumfolie.

☞ Klaar met je verfklus? Vang het spoelwater van je kwasten op en breng het samen met je verfresten naar de milieustraat. Zo komt het niet in het riool terecht!

☞ Kies voor verf met een hoog rendement. Ik noemde het al eerder bij het kopje ‘goedkoop is duurkoop’; liever wat meer geld besteden aan verf die goed dekt. Dan heb je uiteindelijk minder nodig.

☞ Gebruik verfreiniger voor het ontvetten. Dit ontvet beter dan bijvoorbeeld ammonia en heeft een aangenamere geur.

☞ Heb je de verf later nog en keer nodig? Sluit dan na gebruik de bus goed af en houd ‘m even op z’n kop. Er loopt zo wat verf in de rand tussen de deksel en de bus, waardoor de verf luchtdicht wordt afgesloten en niet gaat indrogen.

muren verven

Advies nodig?

Wij zijn voordat we aan de slag gingen een paar keer advies gaan vragen. In Belgie zijn we heel goed geholpen bij Colora, in Nederland (Breda) hebben we goed advies gehad bij Het Verfhuys. Mocht ik nog een goede tip gemist hebben, laat het dan ook zeker weten in de comments!

Wil je je muur een update geven, maar heb je geen zin om met verf aan de slag te gaan? Check dan deze DIY die ik jaren geleden voor mijn studentenkamer maakte: een ‘hanging flowers wall’.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Harma

  Wat een heerlijke handige blog!

 2. Suzanne

  Een kleur kiezen is zo moeilijk! Wij hebben heel lang gedaan voor we de perfecte groene kleur vonden voor bij ons in de woonkamer. Nu zijn we er super blij mee!

  1. Klopt! Het hielp bij mij wel om op Pinterest op kleurpalletten te zoeken. Dan weet je een beetje wat bij elkaar past. Ook is professioneel advies echt heel fijn, waarbij ze bv letten op lichtinval of andere elementen in je kamer (zo hebben wij een schouw, en niet elke kleur matcht daar even goed bij).

 3. Superleuk en handig, wij zijn ook ons huis aan het schilderen. Ik zweer bij goede kwasten en rollers, want niets is zo vervelend als pluis en haren van je versgeschilderde wandje plukken. Wij zijn sowieso ook goed geholpen door speciaalzaken met klussen, bijvoorbeeld voor he vervangen van alle stopcontacten. Nu de winkels dichtwaren hier, is een goed advies echt goud waard.

Geef een reactie