Mijn favoriete simpele vegan gerechten

simpele vegan gerechten

Happy new year… & here we go: de start van Veganuary! Vanaf vandaag eet ik een hele maand plantaardig, of doe ik daar op z’n minst een poging toe. Uiteraard doe ik daar verslag van op mijn blog, in de hoop anderen te inspireren. Goede voorbereiding is het halve werk, daarom deel ik vandaag mijn favoriete simpele vegan gerechten.

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn

Toen ik aankondigde dat ik mee zou doen aan Veganuary, kreeg ik een hoop enthousiaste reacties: ‘Wat goed dat je dat doet!’. Maar ook hoorde ik vaak ‘Ik zou dat niet kunnen hoor’ of ‘Dat lijkt me vooral heel ingewikkeld’.

Maar anno 2022 is het echt niet meer zo ingewikkeld. Er verschijnen steeds meer plantaardige producten en het wordt ook steeds duidelijker aangegeven in de supermarkt met aparte bordjes of zelfs hele schappen. Toch snap ik dat elk begin moeilijk kan zijn, daarom hier een paar van mijn favoriete simpele vegan gerechten die echt iedereen kan maken.

simpele vegan gerechten

1. Vegan broodje shoarma

Sowieso is dit al een van mijn favoriete easy-to-go gerechten voor door de week. Ik wisselde een aantal jaren geleden het shoarmavlees al om voor de vegan variant van Albert Heijn huismerk, ik vind die oprecht lekkerder. Bovendien kreeg ik snel puistjes van varkensvlees, bij de plantaardige variant heb je daar geen last van.

De bereiding is simpel: bak de shoarma en doe ondertussen de pitabroodjes in de oven. Smeer de broodjes in met plantaardige knoflooksaus, doe er wat sla in (little gem is mijn favoriet), dan de shoarma en top af met tomaat, komkommer en vegan feta. Super simpel, kei lekker.

vegan boodschappen

2. Vegan curry

Curry’s zijn altijd goed, de meeste curry’s zijn sowieso al vegan. Mijn ultieme favoriet is deze curry met pompoen en kikkererwten. Het recept verscheen een aantal jaren geleden op mijn blog en is nog steeds een succes. Klik hier om de werkbeschrijving te lezen!

Deze vegan curry is trouwens ook een aanrader, als je een beetje wil afwisselen.

vegan noedels

3. Vegan woknoedels

Een van m’n favoriete gerechten uit mijn studententijd, omdat het simpel en snel is: noedels uit de wokpan! Ook dit staat in een handomdraai op tafel: bak de vegan kip even aan en voeg daar vervolgens de groente en de saus aan toe. Maak ondertussen de noedels klaar en voeg die vervolgens ook aan de wokpan toe. Serveer met pinda’s (in stukjes), koriander en gebakken uitjes.

Nog meer simpele vegan gerechten die altijd scoren

Tegenwoordig is het aanbod vleesvervangers zo groot en zo goed, dat je vrijwel elk gerecht heel gemakkelijk kan ‘veganizen’. Zo maak ik ook graag spaghetti bolognaise. Het gehakt vervang ik dan door vegan gehakt (gewoon huismerk Albert Heijn) en tegenwoordig zijn er ook echt goede vegan geraspte kazen te verkrijgen.

Zelfde geldt voor Pad Thai (vervang kip voor nepkip of tofu en laat de eitjes weg), een ouderwets AVG (aardappelen – vlees – groente) waarbij je een vegan kipschnitzel pakt i.p.v. een gewone schnitzel of vegan hotdogs.

En dan zijn er nog een heleboel gerechten die sowieso al plantaardig zijn, waar geen vleesvervanger aan te pas komt. Zoals veel curry’s, Indiase dahl, soep en falafel. Laat je inspireren door de Afrikaanse of Midden-Oosterse keuken, waar al vaker zonder zuivel en vlees wordt gekookt.

Eet jij al ‘per ongeluk’ vegan?

Zie je, vegan eten hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Sterker nog, wellicht eet je al af en toe ‘per ongeluk’ vegan, wanneer je een curry eet bijvoorbeeld. Ik ben heel benieuwd welk ‘per ongeluk’ vegan gerecht er regelmatig bij jou op tafel staat. Deel je favoriete simpele vegan gerechten in de comments, dan hebben we er allemaal wat aan!

Heb je de gerechten uit deze blog nog nooit geprobeerd? Dan daag ik je uit om een van deze gerechten deze week op het menu te zetten. Laat me zeker weten wat je ervan vond!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. Evie

  Bedankt voor de inspiratie! Ik ga deze maand extra opletten en meer vegan keuzes proberen te maken. Met 2 tiener zonen is dat soms best een uitdaging.

  1. Oh ja, zeker met tieners kan alleen de stempel ‘vegan’ al voor weerstand zorgen. Mijn tip is om dan te beginnen met gerechten die van nature al vegan zijn, zoals veel curries. Dan valt het niet zo op!

 2. Debby

  Leuk dat je dit doet en recepten deelt! Wij eten al inmiddels 4 jaar 80% vegan en dat bevalt ons erg goed! Het wordt de laatste jaren inderdaad steeds makkelijker met alle vervangers enzo :). Ben benieuwd naar de komende weken of k nog nieuwe dingen ontdekt

  1. Ik denk inderdaad dat 80% vegan voor mij nog wel een goede optie zou zijn. Zo krijgen wij honing van de bijtjes van mijn schoonouders (die zijn imker), en ik zie daar eigenlijk geen probleem in. Mocht je zelf nog goede recepten of tips hebben, feel free to share!

 3. jenn

  Leuk, lekkere recepten ook. Broodje shoarma doe ik ook regelmatig. Ik eet al jaren vegetarisch, dus dan eet je vrij makkelijk ook wel eens vegan eigenlijk.

 4. Irma

  Leuk dit! Nog een tip: de vegan shoarma kun je ook vervangen voor oesterzwammen met wat sojasaus & shoarmakruiden. 2 uien in ringen snijden en samen met de gescheurde oesterzwammen bakken, dan wat sojasaus en shoarmakruiden erbij. De rest doe je zoals je normaal een pitabroodje met shoarma eet. Super lekker en extra groenten! :-)

 5. Suzanne

  Heel erg leuk! Wij eten vanavond tomatenrisotto met courgette en paprika en (vega) gehakt. Ook zeker lekker om eens te maken.

Geef een reactie