Veganuary eetdagboekje deel 1

Veganuary eetdagboekje

De eerste helft van Veganuary zit erop! Zoals beloofd zou ik eetdagboekjes delen om te laten zien wat ik zoal gegeten heb en of het me uberhaupt gelukt is om 100% vegan te eten. Kleine spoiler: nope. Ik vertel er graag meer over in dit eerste Veganuary eetdagboekje.

Op oudjaarsavond genoot ik van mijn laatste kaasjes, daarna was het tijd voor 100% plantaardige snacks! Op 2 januari hadden we nog een ‘kerstdiner’ met mijn familie gepland staan. Ik wist dat dit lastig zou worden, dus was ik goed voorbereid: ik kookte zelf het hoofdgerecht (een vegan hete bliksem uit de oven) en nam plantaardige snacks mee. Zoals deze crackers met plantaardige kruidenboter en deze kruidenroomkaas. Allebei VET lekker!

De hete bliksem is een recept van The Messy Chef, dat je heel makkelijk aanpast door gewoon vegan gehakt en groentenbouillon te gebruiken.

M’n schoonzusje had samen met mijn neefje ook hapjes gemaakt, zoals deze leuke komkommerkerstboompjes. Ik heb heel braaf de kaas eraf gehaald – al voelde dat wel een beetje suf. Toch ‘zondigde’ ik die dag wel: mijn vader had een tarte tatin gemaakt met appels uit de tuin. Daar zat boter doorheen en die was dus niet plantaardig, maar ik vond het stom om de zelfgemaakte tarte tatin niet te proeven. Hij was heerlijk!

In de eerste week van januari moesten we ook even langs de Ikea om wat dingen voor onze ‘home office’ te halen. Sinds vorig jaar verkopen ze naast vegetarische Zweedse balletjes ook plantaardige Zweedse balletjes. Ik vind ze nog veel lekkerder, de vegetarische balletjes zien er uit als van die typische droge groenteballetjes. Deze plantaardige balletjes zijn net echt! Wel liet ik de ‘roomsaus’ weg, omdat die me niet vegan leek. Weet iemand dat? Al zou het wel een beetje gek zijn om een echte roomsaus bij plantaardige balletjes te serveren…

Het was koud, die eerste week van januari! Dus maakte ik ‘mijn moeder’s groentesoep’. Dat is eigenlijk gewoon een zak soepgroentes met 1 liter groentebouillon en een beetje rijst – vult lekker. Oh, en soepballetjes! Die maakte ik van het vegan gehakt van Beyond Meat, dat lekker kneedbaar is. Ze raden zelf af om het gehakt te koken maar ik vond het prima. De balletjes geven wel wat olie af waardoor de soep een beetje troebel wordt, maar de smaak is prima!

Nog zoiets waar ik over de schreef ging: ik at sojayoghurt als ontbijt, maar wilde er granola bij doen. Toen realiseerde ik me dat de granola die ik in huis had honing bevatte en dus niet vegan was. Maar ja: dan maar niet eten? Terwijl ik het gewoon in huis had? Ik vond het ook suf om dan een nieuw pak te kopen. Dus at ik gewoon mijn yoghurt met honing. Als het pak op is ga ik wel op zoek naar een plantaardige variant.

Een van m’n favoriete maaltjes afgelopen weken, ik denk dat ik dit 2 of 3 keer at? Heel simpel, spaghetti met gehakt van Beyond Meat, een vegan basilicum tomatensaus van Bertolli en een zak Italiaanse groentes. En dan de plantaardige kaasrasp Italiaanse stijl van de Albert Heijn. Eigenlijk gewon een kwestie van alles bij elkaar in een pan gooien. Handig op drukke dagen als je geen zin hebt om na te denken over het avondeten. Dit is écht heel lekker. Dat vond m’n vriend ook, dus vanaf nu – ook na Veganuary – maak ik mijn spaghetti zo.

Dat is sowieso eigenlijk al wat mijn vriend en ik voor Veganuary al deden: is het plantaardige alternatief minstens zo lekker als het ‘origineel’? Dan stappen we over op de plantaardige variant. Zoals deze grillworst van de appie bijvoorbeeld. Niet echt gezond haha, maar wel een guilty pleasure lunch na een hele dag een muur verven!

Nog zo’n simpele maaltijd voor een drukke werkdag: zak wokgroentes, woksausje, noedels en tofu (al maak ik dit ook graag met vegan kip). Niet de koriander en pindanootjes als toppings vergeten!

En ook het vegan broodje shoarma is hier favoriet. Ik probeerde een nieuwe plantaardige feta uit: die van Dodoni. Die van Violife vind ik namelijk niet zo’n succes. De feta van Dodoni is wat minder vettig en daardoor een stuk beter, al blijft het meer naar geitenkaas smaken. Maar zo in een pita met vegan shoarma valt dat al minder op. Deze ga ik nog een keer kopen, al ben ik nog steeds nieuwsgierig naar andere vegan feta’s!

Voordeel van thuiswerken: versgemaakte soep als lunch! Dit is de knolselderij pureersoep van de appie, met crackers met kruidenroomkaas.

Deze krulfrieten zijn echt mijn favoriet, je vindt ze in het vriesvak van de Albert Heijn. We aten er een Beyond Meat burger bij en een salade met leftovers. Ook dit is echt een maaltijd die ik nooit meer niet-plantaardig zal maken. Waarom zou je nog?

Ik ben niet zo’n goede ontbijter, meestal krijg ik pas rond een uur of elf honger. Dus hier mijn variant van een ontbijt: een cappuccino met havermelk en een dikke plak ontbijtkoek.

Dit was een beetje restjes opmaken: wraps met avocado, tomaat, mango en kipnuggets. Voelde een beetje McDonald’s-achtig haha, maar was wel lekker!

Ook buiten de deur kun je tegenwoordig prima vegan eten. Afgelopen weekend was Maura op bezoek en aten we allebei een vegan brunch: ik ging voor deze heerlijke pannenkoekjes met appeltjes, kaneel en blauwe bessen. Maura had een ‘vegan ontbijt’ met yoghurt, chocoladecake en twee broodjes. Dit was bij Ons Suzanne op ‘t Eilandje.

Afgelopen week kwamen ook mijn schoonouders eten, dus maakte ik hét succesrecept van mijn blog: deze curry met pompoen en kikkererwten.

Op zondag was ik super brak, ik geloof voor het eerst in ruim 2 jaar tijd. Dus waar heb je dan zin in? Comfort food! En het liefst een beetje vettig haha. Ik zag op Instagram de nieuwe vegan pizza van Domino’s voorbij komen en 2 tellen later had ik ‘m besteld. Ik vond ‘m lekker! De ‘pepperoni’ was een beetje droog, niet zo sappig als echt varkensvlees. Maar ik vind pepperoni vooral altijd heel zout en dat was dit ook. Daarnaast was de kaas gesmolten (wat zeker niet altijd het geval is bij vegan kaas!) maar smaakte hij zoals de meeste vegan kaas: een beetje smeerkazerig. Ik vind dat wel lekker, of in dit geval een beetje vies-lekker haha. Maar je moet ervan houden. M’n vriend vond de pizza niet te eten haha!

Vanavond op het menu: de bofkipburger van de Vegetarische Slager, op een Italiaanse bol en aardappelpartjes. Deze waren wel goedgekeurd door m’n vriend haha.

Een halve maand Veganuary: valt het mee?

Eigenlijk wel ja! Oke, ik heb hier en daar een klein slippertje gemaakt. Maar los van dat vind ik het echt totaal niet moeilijk om plantaardig te eten? Nou heb ik nog niet veel sociale momenten gehad deze maand, misschien dat het dan moeilijker is. Wel valt me op dat ik wel heel gemakkelijk naar vleesvervangers grijp, en dat die eigenlijk niet altijd even gezond zijn. Het is fijn dat het aanbod steeds groter wordt, waardoor een simpel gerecht zoals een burger met frietjes of spaghetti met ‘gehakt’ ook heel makkelijk vegan te maken is. Ook denk ik dat een vegan burger nog altijd gezonder is dan veel bewerkt vlees eten.

Toch wil ik kijken of ik in de tweede helft van veganuary wat vaker écht plantaardig kan koken. Gerechten waarbij geen vervangers aan te pas komen, zoals de curry uit dit dagboekje. Misschien wordt het dan ook wat lastiger, we zullen zien! Op Instagram deel ik in de highlight ‘Food’ nog veel meer recepten, ‘eetspiratie’ en test ik vegan snacks. Wil je zeker niks missen, check dat dan ook!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Siroon

  Hihi wat heb je andere dingen gegeten dan ik! Ik heb ook die plantaardige kruiden boter geprobeerd, maar ik vond hem een beetje vreemd smaken? De vegan grillworst van de appie is ook mijn fav, maar die at ik al voor veganuary.. Hoe is de plantaardige kaasrasp? Ik mis Italiaans eten en beetje omdat ik bang ben voor de smaak van fake cheese haha maar ben heel benieuwd! Succes met de tweede helft :)

 2. Jenn

  Dat ziet er heerlijk uit allemaal! Die grillworst is top, de dunnere plakjes voor op brood zijn ook lekker.

 3. Charlotte

  Ohh dat ziet er fantastisch uit zeg!! Ben zelf nog niet zo creatief in de vegan keuken. Maar het inspireerd wel :D

 4. Stephanie

  Oh je foto’s doen de maaltijden er nog lekkerder uitzien! Ik vind niet dat je echt ‘fouten’ gemaakt heb hoor.
  Vroeger was ik ook erg zwart-wit in mijn denken als beginnende veganist, maar ik merkte dat ik daardoor het moeilijker vond om vol te houden. Nu denk ik gewoon af en toe terug aan de soort van officiële omschrijving van veganisme waarin duidelijk vermeld staat: ‘as far as is possible and practicable’. Niet dat je daarom maar losjes moet omspringen met de voorwaarden van het veganisme, maar dat die 80% dat je wél plantaardig eet en die enkele keren niet je nog niet vegan af maken. Alez, in mijn ogen alleszins niet haha.

  Veel succes met de tweede helft van Veganuary!

  1. Oh ja, ik ben het daar helemaal mee eens! Vandaar dat die fouten ook een beetje tussen aanhalingstekens staan hoor. Ik denk inderdaad dat je vooral een manier moet vinden die het mogelijk maakt om het lang vol te houden.

Geef een reactie