Veganuary eetdagboekje deel 2

foto van gerecht eetdagboekje veganuary 2

Maandagavond 31 januari: veganuary zit erop! Wat is deze maand voorbij gevlogen. Een uitgebreide terugblik op deze maand plantaardig eten zal ik in een aparte blog delen. In dit eetdagboekje vertel ik je graag wat ik allemaal gegeten heb in de tweede helft van veganuary.

De tweede helft van veganuary

Mocht je het eetdagboekje van de eerste helft van veganuary gemist hebben, lees ‘m dan hier terug. De eindconclusie van mijn vorige eetdagboekje was dat ik wel errrrg vaak naar de vleesvervangers greep. Lekker en makkelijk, maar niet super creatief en ook niet altijd even gezond. Mijn voornemen voor de tweede helft van veganuary was dan ook om wat meer ‘from scratch‘ te koken.

Of dat ook gelukt is? Niet echt… ik at deze tweede helft namelijk wat vaker buiten de deur. Alsnog laat ik je graag zien wat ik de afgelopen twee weken at.

Net zoals de vorige keer at ik niet vaak ontbijt. Ik ben nooit echt een goede ontbijter geweest, en zeker nu ik vanuit huis werk krijg ik meestal pas tegen lunchtijd honger. Als ik dan toch ontbijt is het vaak met koffie en een stuk fruit, of zoals hier een plak peperkoek.

Soms wisselde ik het af met plantaardige yoghurt, en daar heb ik wel een verschil gemerkt. Als echt yoghurt-liefhebber (hoe zuurder hoe beter!) vond ik soja-yoghurt niet te vreten. Ik bleef het proberen, maar na een paar happen zette ik het vaak toch weg.

Nu ik in het kader van veganuary toch doorzette moet ik toegeven dat ik er langzaamaan gewend aan ben geraakt. Liefst wel met een smaakje (bijvoorbeeld vanille), of dan haver ‘yoghurt’. Ik ga kijken of ik dit kan blijven volhouden!

Deze tweede helft van januari was best druk, we hadden niet altijd zin en/of tijd om te koken. Op een avond bestelden we poké bowls. Ik was blij verrast te zien dat een van de vele poké bowl zaken die Antwerpen rijk is ook vegan kip als ‘proteïne’ aanbood. Vaak is dat toch tofu en daar heb ik niet altijd zin in. Super fijn dat op steeds meer plekken vegan opties beschikbaar zijn.

Maaarrr ik kookte heus ook wel zelf: rode linzensoep met wat kokosroom en pinda’s. Echt een warme feel good soep voor in de winter, die super makkelijk gemaakt is. We aten er crackers met m’n favoriete vegan smeersels bij die ik in mijn vorige eetdagboekje al tipte.

Maar ook overdag at ik soep. Soep is echt m’n favoriete lunch nu ik thuiswerk. Een pan is zo gemaakt en ik eet er minstens 2 dagen van. Dit keer zonder balletjes ;-)

Ik bleef uiteraard ook snacken: vooral deze chocolade popcorn bites links zijn verslavend lekker.

foto van gerecht eetdagboekje veganuary 2

Toch greep ik vaak terug naar dezelfde, makkelijke gerechten. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik dat ook wel deed voordat ik vegan at; ik heb een lijstje in mijn telefoon met simpele recepten die ik binnen 15 min zonder nadenken kan maken. Deze woknoedels zijn daar een goed voorbeeld van: vegan kip bakken, wokgroenten erbij, ondertussen noedels koken en dan toevoegen samen met een sausje. Super easy, vet lekker.

Hetzelfde geldt voor de spaghetti bolognese (met gehakt van Beyond Meat) of de broodjes shoarma. Je vindt de recepten voor deze simpele gerechten hier. Omdat ik deze gerechten al in m’n vorige dagboekje deelde heb ik er geen foto’s van.

Uit nieuwsgierigheid kocht ik ook deze. Ik heb ‘m nog niet gegeten, maar zal dat komende week nog doen en er een review over achterlaten op Instagram. Hij lijkt me wel errrrg gezond (een pizza met nutri-score B??) maar hey, wie weet is ‘ie lekker.

Wel getest, maar dan weer niet op de foto: de vegan bitterballen van AH huismerk. Vet lekker (maar nog niet ZO lekker als de vegetarische bitterballen van Mora x De Vegetarische Slager. Die zijn echt niet van de echte te onderscheiden).

Op vrijdag ging ik met vrienden uit eten bij Greenway, een volledig plantaardig restaurant op de Groenplaats in Antwerpen. Greenway heeft ook een eigen lijn vleesvervangers, maar deze worden geloof ik vooral in Belgische supermarkten verkocht. Ik kende het nog niet, maar had wel al eens bij Greenway gegeten.

Het is niet een super gezellig restaurant en het menu is niet heel ruim (naast heerlijke burgers hebben ze ook wraps en curries op het menu). Maar de locatie is top en wat ze hebben is heel lekker! Deze burger smaakte echt heel goed, vooral die kaas ook. Ik moet nog écht goede vegan kaas vinden voor op burgers…

De volgende dag ging ik lunchen met een vriendin bij Ons Suzanne, eentje uit mijn hotspotlijstje dat ik afgelopen week deelde. Ik bestelde de vegan avocado toast en kreeg dit heerlijk kleurrijke bordje. Was echt super lekker!

Een beetje een donkere foto, want ik at dit bordje in bed… ik had donderdag een migraine-aanval waardoor ik halverwege de middag m’n bed in dook. Gelukkig zakte de migraine wat en had ik ‘s avonds zowaar honger, al voelde ik me wel wat brak. In bed eten is dan altijd het fijnste om te doen ;-)

M’n vriend maakte zoete aardappelfrietjes met broccoli, een heeeele flinke dot appelmoes haha en de plantaardige kipfilet van Vivera. Die ziet er een beetje gek uit, klik hier voor een beter plaatje. Deze is echt vet lekker en ga ik zeker vaker kopen, ook m’n vriend was fan!

Gelukkig voelde ik me de volgende dag beter, want ik had een tafeltje gereserveerd bij Camion. Stiekem omdat ik daar gewoon heel graag naartoe wilde, maar ook omdat ik het leuk vond om m’n vriend te trakteren omdat ie zonder klagen vrijwel de hele maand mee vegan at. Camion is een 100% plantbased restaurant waar je voor €29 p.p. vijf gerechtjes uit een hele lijst kiest om die vervolgens samen te delen. Het was super lekker en zelfs een beetje te veel, het vulde echt goed. Zeker een aanrader als je in Antwerpen bent!

Op zaterdag had ik weer een brunch buiten de deur, dit keer bij Plant B. Ook dit is een 100% plantaardige hotspot en vooral de onbijtjes en lunches zijn hier errrrrg goed. Hoe lekker ziet dit eruit? Je ziet hier een uitgebreid ontbijt met pancakes, verschillende dips & spreads en links een broodje met plantaardige scrambled eggs & zalm. Opnieuw: vet lekker.

Ik deelde het al in m’n stories, maar er zijn tegenwoordig zoveel leuke en lekkere vegan hotspots. De tijd dat dit van die geitenwollensokken plekken waren is echt niet meer. Daarom daag ik je uit: reserveer de volgende keer eens een tafeltje in een vegan hotspot. Het is echt even lekker en je maakt toch een beetje verschil ;-)

Dat geldt trouwens ook voor koffie! En goed nieuws, een van de beste en meest bekende koffiebars van Antwerpen is tegenwoordig 100% plantbased. Bij Caffénation (verschillende locaties) drink je heerlijke koffies en die cinnamon buns zijn to die for. Ik proefde echt geen verschil met niet-vegan cinnamon buns.

Vanavond, op de allerlaatste dag van veganuary gingen we bij andere mensen eten. Spannend, al waren die ‘andere mensen’ gelukkig m’n schoonouders die altijd rekening met me houden. Nou zijn het zelf al niet de grootste vleeseters maar speciaal voor mij maakten ze deze vegan tikka massala met cashew crème, volgens dit recept. Was echt heel erg lekker!

Veganuary zit erop!

En zo vloog de tweede helft van veganuary voorbij! Mijn voornemen om meer ‘from scratch’ te koken is een klein beetje mislukt, maar ik heb wel veel leuke vegan hotspots ontdekt ;-). Mijn conclusie blijft hetzelfde: het is zoveel makkelijker dan ik dacht om plantaardig te eten. Ik blijf dit zeker doorzetten, al ga ik komende maand wel een keer een lekkere romige reep melkchocolade eten of wat luxe kaasjes – die heb ik een beetje gemist.

Ik zal in een andere blog nog verder uitwijden wat ik van deze challenge geleerd heb. Wat viel me mee en wat viel me tegen? Welke dingen ga ik in het vervolg anders doen? Sowieso hebben jullie nog wat blogs tegoed: ik wil nog wat toffe kookboeken delen, mijn favoriete vegan hotspots in Utrecht én ik blijf op Instagram gewoon vegan receptjes en reviews delen.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft één reactie

  1. Siroon

    Ooh ik ben jaloers op al je buiten-de-deur-eet avonturen hihi. Ik heb hier nog niet eens de kans gehad! Maargoed, lockdown jadieja. Heel chill dat er zoveel opties zijn in Antwerpen, ik ga hier in Utrecht ook nog eens goed mijn best doen; een aantal ken ik al wel maar er is vast meer. Maar nu eerst: een reep echte melkchocolade! ;)

Geef een reactie