5 gouden tips voor een stralende huid

tips voor een stralende huid

Dit jaar tik ik de 30 aan, of zoals ze hier in Vlaanderen zo mooi zeggen: dit jaar stap ik op tram 3. Tijd om me eens serieus te verdiepen in huidverzorging want hoewel de rimpels en ouderdomsvlekjes op de loer liggen, heb ik ook nog steeds af en toe last van puistjes en andere oneffenheden die ik hoopte in de puberteit achter te laten… In deze blog deel ik mijn 5 tips voor een stralende huid!

Tips voor een stralende huid

Ik groeide op met een typisch nuchtere Hollandse moeder: ze droeg nauwelijks make-up, ze smeerde hoogstens een beetje dag- en nachtcrème. ‘s Ochtends een plens water in het gezicht en dan een beetje crème aanbrengen et voilà: klaar om de deur uit te gaan. Nou moet ik er ook bij zeggen dat mijn moeder als arts een drukke baan had en ook nog 3 kinderen van hot naar her moest brengen, dus alles moest vooral praktisch zijn.

Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom ik mijzelf ook amper in huidverzorging verdiepte. Zo rond mijn 13e zat mijn voorhoofd vol met puistjes, maar uiteindelijk verdwenen die ook vanzelf weer. Daarna heb ik altijd een vrij simpele huid gehad met weinig onzuiverheden en voorlopig (eventjes afkloppen!) nog weinig rimpels. Nu ik dit jaar de 30 passeer wordt het toch tijd om eens beter voor mijn huid te zorgen, want dat ‘ie er nu nog goed uitziet betekent niet dat dat voor altijd zo zal blijven. Daarom verdiepte ik me in de wondere wereld van huidverzorging en deel ik mijn tips voor een stralende huid graag met jullie!

1. Ontdek welk huidtype je hebt

Dit lijkt een open deur, maar het is wel belangrijk voordat je ook maar een enkele aanschaf doet: ontdek welk huidtype je hebt! Voelt hij droog en trekkerig aan? Of zit er standaard een vettig laagje op je neus en ben je elke avond bezig met mee-eters verwijderen? Elk huidtype heeft verschillende behoeftes en dus verschillende producten nodig.

Zelf heb ik een gemengde huid: vooral mijn T-zone is vettig. Ik gebruikte dus vooral producten om m’n huid minder vettig te maken, maar wat bleek: ook als je een vettig huidtype hebt kun je een vochtarme huid hebben. Dan is het belangrijk om te hydrateren en juist dikke, vochtinbrengende crèmes te smeren. Dat voelde voor mij in het begin heel tegenstrijdig met mijn vettige huid, maar wat bleek: juist doordat ik mijn huid minder vettig probeerde te maken, droogde ik ‘m zo erg uit waardoor m’n huid alleen nog maar méér talg ging produceren. Gouden regel 1 is dus: bepaal je huidtype, en pas je producten daar op aan.

crèmes

2. Laat je goed informeren

Tegenwoordig claimt elk merk een wondermiddel te hebben voor jouw huidprobleem. Maar wat zit er nou echt in al die tubes en potjes crème? Heel eerlijk: ik weet er ook niet alles van. Daarom volg ik graag deze drie influencers die onafhankelijk (dus niet omdat ze betaald worden) tips geven over huidverzorging.

  • Fleur Maxiime – Nederlandse huidspecialiste die op een leuke en toegankelijke wijze tips deelt op Instagram.
  • The Cosmetist – De Belgische Carolien apotheker en klinisch wetenschapper en bij haar kun je ook een huidadvies op maat bestellen.
  • Sproetonline – Nederlandse huidtherapeute die op haar Instagram veel eerlijke tips & reviews deelt over huidverzorgingsproducten.

Door deze accounts te volgen ben ik al zoveel wijzer geworden! Gouden regel 2 is dus: laat je niet misleiden door alle slimme marketingclaims van huidverzorgingsmerken. Laat je informeren door de juiste personen die hier geen eigen belang bij hebben.

3. Smeer altijd spf. Altijd. Elke dag!

Als je deze influencers begint te volgen zul je zien dat ze een boodschap heel vaak herhalen: draag spf (zonnebrandcrème). Elke dag! Ook in de winter, ook als de zon niet schijnt. Hij schijnt namelijk elke dag! Je wordt misschien niet bruin in de winter, want je kleren en huis beschermen je tegen de UV-B (met de B van burning) stralen. Maar de UV-A (met de A van aging!) stralen dwars door je ramen heen. Dus ook als je in de winter lekker achter het raam van het zonnetje geniet, is het belangrijk om spf op je gezicht en hals te smeren.

Je kunt je rot smeren met de duurste crèmes, als je geen spf draagt heeft het allemaal geen zin. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen dus de gouden regel nummer 3 is dan ook: smeer elke dag een laagje spf op je gezicht en hals. En draag in de zomer een hoed om je gezicht zoveel mogelijk van direct zonlicht te beschermen.

huidverzorging

4. Drink genoeg water

Dit is een regel waar ik mezelf soms ook moeilijk aan kan houden, zeker in de winter. Dan beweeg ik minder en drink ik automatisch ook minder. Ik merk het gelijk aan mijn huid: hij voelt droger aan, maar oogt ook een stukje grauwer. Door veel te drinken (liefst 1,5 liter water per dag) hydrateer je je huid van binnenuit.

Daarnaast heeft genoeg water dringen nog genoeg andere voordelen, zo verbetert het onder andere je stoelgang en verwijdert het (sneller) gifstoffen uit je lijf. Maar doe het dus ook zeker voor je huid! Gouden regel nummer 4 is dan ook: drink elke dag minstens 7 tot 8 glazen water.

5. Reinig altijd je huid

Ik duik soms ook het liefst meteen m’n bed in, maar een goede huidverzorging begint echt bij een goede reiniging. Dit hoeft heus niet uit een routine van 5 verschillende crèmes te bestaan. Begin eens met micellair water of een reinigingsmelk. Eventueel kun je daar later eens per week een exfoliant aan toevoegen die de dode huidcellen weghaalt. Zelfs als je geen make-up draagt is het belangrijk om je huid te reinigen: na een lange dag hopen dode huidcellen zich op. Ben je toevallig ook een rondje buiten gaan wandelen? Uitlaatgassen en andere ‘vieze stadsluchtjes’ zie je niet direct, maar laten ook een smoezelig laagje achter op je gezicht. Gouden regel nummer 5 is dan ook: reinig altijd je gezicht. In de avond, maar het liefst ook nog een keer in de ochtend na het slapen.

Hopelijk heb je wat aan mijn 5 gouden tips voor een stralende huid. Blijven smeren hè! ;-)

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Nivea.

Leuke blog? Geef 'm een 💚