Terugblik op veganuary: ik at 31 dagen vegan en dat viel (niet) mee

terugblik op veganuary

De eerste week van februari zit erop, ik heb weer kaas en chocola gegeten. Tijd om terug te blikken op een maand lang plantaardig eten: hoe beviel Veganuary mij?

Terugblik op Veganuary

Op 1 februari aten we nog volledig vegan, omdat we nog geen boodschappen hadden gedaan en alleen vegan dingen in huis hadden. Wel droomde ik ‘s nachts over Kinder Bueno’s en kon ik niet wachten om weer echt kaas te eten. Uiteindelijk heb ik deze week een beetje 50/50 gegeten. Er kwam af en toe wat kaas of een Kinder Bueno aan te pas, maar zeker de helft van wat ik in mijn mond stop is nog altijd plantaardig. Want hoe moeilijk was het nou?

Een maand lang plantaardig eten viel best mee

Oke, ik heb hier en daar wat ‘gecheat’, zoals je in mijn eetdagboekjes (1 & 2) kon lezen. Toch vond ik het een stuk makkelijker dan ik vooraf gedacht had om volledig plantaardig te eten. Nou was ik best lui en greep ik daardoor wat vaker naar de vleesvervangers – niet altijd de meest gezonde optie. Ook was alles nog nieuw, waardoor ik het als een groot experiment zag en ik nieuwsgierig was naar alle nieuwe producten. Ik kan me voorstellen dat wanneer die nieuwigheid eraf gaat, het wellicht ook wat minder leuk wordt om plantaardig te koken.

Deze producten miste ik tijdens Veganuary

Zoals ik al zei miste ik af en toe echt lekker romige melkchocolade of een stukje kaas. Omdat ik wist dat het een challenge voor een maand was, vond ik het goed vol te houden. Maar op de lange termijn vind ik vooral een kaasje bij de borrel echt lekker. Verder vond ik het soms vermoeiend om ingrediëntenlijsten te controleren op stomme niet-vegan ingrediënten als melkpoeder. Dat zit echt in zoveel producten? Dat je dan bij de bioscoop bent en zin hebt in chips maar dat niet ‘mag’ vanwege het melkpoeder (en er dus geen andere opties zijn) vond ik irritant.

Ook belangrijk: ik slikte elke dag vitamine B12 bij. In het verleden ben ik wel eens flauwgevallen tijdens een veggiechallenge, dus ik wist dat ik hier op moest letten. Ik voelde me de hele maand gewoon fit en gezond, dus B12 uit een pilletje werkt prima!

vegan broodje

Deze nieuwe gewoontes houd ik aan

Toch leerde ik ook wat dingen door deze Veganuary-maand. Ik at echt vaak kaas op brood, ik denk wel dagelijks. Deels uit gemak: wij kopen altijd van die plakken. Die leg je op een snee brood en schuif je zo naar binnen. Lekker en snel. Maar niet per se gezond. En eerlijk: ik heb de plakken kaas op brood helemaal niet zo gemist! Ook de plantaardige rasp voor op de spaghetti vond ik prima te doen. Dit ga ik dus zeker proberen vol te houden: wel af en toe een lekker kaasje bij de borrel, maar niet meer achteloos plakken kaas naar binnen schuiven.

Nog zo’n openbaring had ik met yoghurt. I loooove yoghurt, vooral dat zurige smaakje vind ik lekker en precies dat is soms lastig te vinden bij plantaardige yoghurts. Die hebben vaak een weeïge, zoete smaak. Voorheen kreeg ik plantaardige yoghurt echt niet weg, maar tijdens Veganuary zette ik door en wat bleek: eigenlijk best goed te doen die plantaardige yoghurt. Soms moet je dingen wat meer tijd geven en je went dus ook aan nieuwe smaken.

Nu ik vegetarisch eet (sinds een half jaar ongeveer) voelt het soms wel hypocriet om nog zuivel te eten. Zeker als je de industrie erachter kent. Ik heb de koemelk in mijn koffie al bijna 3 jaar geleden omgeruild voor havermelk, voor yoghurt durf ik de switch nu ook wel te maken. Kaas zal ik me beperken tot de kaasjes bij de borrel. Verder denk probeer ik alles in stappen te zien: elke stap in de goede richting is er een!

Hoe nu verder?

Terwijl ik deze terugblik op Veganuary schrijf vraag ik mijzelf af: hoe nu verder? Eerlijk, januari was best een chille maand om deze challenge te doen. Ik had niet heel veel sociale activiteiten. Qua horeca kun je hier in Antwerpen als vegan heel goed terecht (check mijn lijstje met vegan hotspots in Antwerpen maar!). Tegelijkertijd ken ik mezelf: wanneer ik echt iets verbied word ik recalcitrant.

Ik ga daarom op zoek naar een middenweg, waarbij ik de focus zal leggen op plantaardig koken waar mogelijk. Naar plantaardige lunchbarretjes gaan (er is toch keuze genoeg) of de vegan optie op de kaart kiezen. Maar wanneer ik écht zin heb in een stukje chocola of kaas, of we bij vrienden op bezoek gaan die een lekkere lasagne maken zal ik mezelf niet tegenhouden. Ik denk dat dit voor mij het beste werkt.

plantaardig dieet

Nog enkele tips uit de praktijk

Ik weet dat een aantal van jullie ook (deels) plantaardig eten. Ik ben heel benieuwd hoe jullie dit ervaren en welke tactieken jullie hebben om dit vol te houden. Ik leerde afgelopen maand in ieder geval wel wat dingen en geef dit graag mee als tips voor een succesvolle Veganuary:

 • Omring je met gelijkgestemden. Het is zoooveel makkelijk om plantaardig te eten als je een ‘buddy’ hebt die met je meedoet. Ik had het geluk dat m’n vriend niet moeilijk deed over een maandje veganistisch eten. Daarnaast zijn ook mijn beste vrienden (deels) vegan, wat het natuurlijk nog makkelijker maakte.
 • Ga op ontdekkingstocht! Probeer nieuwe recepten, ontdek nieuwe vegan hotspots. Dit vond ik het leukste onderdeel van veganuary en zorgde er voor mij voor dat ik het echt een leuke challenge vond.
 • Probeer niet altijd op zoek te gaan naar alternatieven. Zo was ik zo erg op zoek naar een plantaardige yoghurt die precies zo fris-zurige smaakte als echte yoghurt. Pas toen ik dat losliet en de plantaardige yoghurt gewoon als een opzichzelfstaand product ging zien kon ik het veel beter waarderen. Dit geldt eigenlijk voor alle vervangers.
 • Tegelijkertijd zijn er juist heel veel alternatieve plantaardige opties beschikbaar die exact zo smaken als het origineel. Begin eens met het omruilen van je huidige product naar de plantaardige variant. Dat is een kleine stap met een groot effect!
 • Wees niet te streng voor jezelf. Ik zal mezelf geen ‘vegan’ noemen of zeggen dat ik ‘plantaardig eet’, maar ik probeer dat wel zoveel te doen. Van mij hoeven al die labels niet zo. Als ik dan toch een keer een kaasje eet ben ik niet gelijk ‘vegan-af’, dan is dat gewoon precies hoe ik eet, namelijk: zoveel mogelijk plantaardig. En daar hoeft niemand anders iets van te vinden.

Hopelijk heb je wat aan deze tips als je zelf een vegan challenge wil proberen. Dat is namelijk nog een tip: vind je in je directe omgeving geen steun, doe dan mee met een challenge. Dan vind je op social media genoeg gelijkgestemden! Enkele veggie en vegan challenges die dit jaar op de planning staan:

Daarnaast kun je de veggiechallenge van ProVeg starten wanneer je wil en kies je daarbij je eigen doel: vegan proberen te eten, veggie proberen te eten of minder vlees proberen te eten. Zoals ik al zei blijft mijn focus op zoveel mogelijk plantaardig eten, maar ik denk dat ik alsnog met deze challenges mee ga doen. Puur voor de uitdaging en de gezelligheid ;-)

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Mirjam

  Er zijn echt, echt, echt zulke lekkere vegan kaasjes! Kijk hier maar eens: https://www.veggiedeli.nl/webshop/kaasvervangers Max & Bien, de ‘geitenkaas’ is mijn favoriet. Ik vond de kaas ook heel lastig om te laten staan, maar nu ik zoveel akelige filmpjes over de kalfjes voorbij heb zien komen, is het heel makkelijk geworden. Daar wil ik gewoon niet meer aan bijdragen. Omdat er zoveel goede alternatieven zijn, is dat ook niet meer nodig. Ik vind het vegan koken juist makkelijker en dus leuker geworden. Ik heb nu een aantal goede basics die ik maak als ik ‘gewoon’ wil koken en niet teveel gedoe wil. En het uitproberen doe ik bv in het weekend. Tof dat je het uitgeprobeerd hebt!

  1. Jaa, ik wil me echt gaan verdiepen in de vegan kaasjes! Ik heb er wel al een paar geproefd in restaurants en meestal vind ik die heel lekker. Helaas is het aanbod in supermarkten hier in België nog wat beperkter, waardoor de drempel soms wat hoger wordt voor mij. Maar misschien moet ik ze gewoon online bestellen! Ik ben heel benieuwd naar je ‘basic’ recepten, wat kook jij graag?

 2. Anne

  Lekker bezig hoor! Vergeet niet dat je niet alleen zelf meer plantaardig deelt en daardoor een verschil maakt, maar ook anderen daar echt mee motiveert! Want eerlijk is eerlijk: ik luister gewoon eerder naar jou als kaasliefhebber die soms worstelt met vegan eten, dan naar iemand die al jaaaaaren vegan is en roept dat het super makkelijk is.

  Niet onderschatten dus, wat je bijdraagt aan de wereld

Geef een reactie