#kastdiebijjepast: Een capsule wardrobe samenstellen

capsule wardrobe samenstellen

Het lukt me aardig om mijn leven stukje bij beetje te verduurzamen, maar eerlijk: op gebied van kleding vind ik dit soms nog best lastig. Daarom stel ik me voor dit jaar een nieuw doel: ik wil een capsule wardrobe samenstellen! En daarvoor haal ik de rubriek ‘Een kast die bij je past’ onder het stof vandaan.

Een kast die bij je past

Wat was die rubriek ook alweer? Ik kondigde ‘m aan in het najaar van 2019. Het voornaamste doel? Mijn kledingkast verduurzamen! Samen met stylecoach Mirjam deelde ik al enkele tips: zo leerden we je een handig styling trucje, liet ik zien hoe je je zomeroutfits omtovert tot herfstoutfits én gaf ik tips om je kleding zo lang mogelijk mooi te houden.

Door de wereldwijde pandemie zakte m’n motivatie helaas een beetje weg. Maar met een nieuw voorjaar in zicht en hopelijk betere tijden, heb ik hernieuwde energie om verder te gaan met het dele van duurzame modetips. Bovenaan mijn to do lijst? Een capsule wardrobe samenstellen!

Geschiedenis van de capsule wardrobe

Ik dacht dat de capsule wardrobe iets van de laatste jaren was, omdat ik het automatisch link met duurzaamheid. Maar de term dook voor het eerst op in de jaren ’40 van de vorige eeuw, als ‘a small collection of garments designed to be worn together which harmonize in color and line’. Met name dus als een soort stijl-advies voor vrouwen, met tijdloze dameskleding die elke vrouw zou moeten hebben. Met ‘capsule’ wordt klein en compact bedoeld; alleen de hoognodige essentials.

De term werd wereldwijd bekend in 1985 toen Donna Karan een “7 Easy Pieces” collectie ontwikkelde: een stijlvolle maar vooral ook praktische collectie voor de ‘working women’. De collectie bevatte items die goed met elkaar te mixen & matchen waren, waardoor er eindeloze combinaties ontstonden zonder dat je daarvoor een enorme kledingkast voor moest aanschaffen.

Tijdens de crisis van 2008 werd de capsule wardrobe opnieuw populair, dit keer vanwege financiële redenen: met een capsule wardrobe kun je ook met een klein budget veel outfits creëren. Op dit moment is de capsule wardrobe opnieuw populair als reactie op de fast fashion industrie, door te investeren in een aantal kwalitatieve items die eindeloos met elkaar te combineren zijn in plaats van het achteloos volgen van trends met items geproduceerd onder niet-duurzame of zelfs niet-ethische omstandigheden.

kledingstukken

Waarom ik een capsule wardrobe wil

De belangrijkste motivatie voor een capsule wardrobe is het duurzame aspect. Nou koop ik niet super veel kleding, simpelweg omdat ik niet zo van shoppen houd. Ik ben niet iemand met kasten vol handtassen of schoenen. Maar als ik dingen koop is dat vaak spontaan (dus niet altijd even goed over nagedacht), of om m’n zelfvertrouwen een boost te geven. Ik zou liever een kast hebben met mooie en kwalitatief goede items die ik eindeloos kan combineren.

Een andere belangrijke reden is de praktische kant: het lijkt me heerlijk om een kast met alleen maar ‘succes items’ te hebben. Dat alles wat je eruit trekt gewoon altijd staat en goed met elkaar matcht. Scheelt vast een hoop tijd en keuzestress. Bovendien hoop ik zo heel wat geld uit te sparen dat ik dan kan besteden aan zonnige terrasjes of weekendjes weg ;-).

Een capsule wardrobe samenstellen: zo doe je dat

Een capsule wardrobe is dus een compacte kledingkast met items die goed met elkaar te combineren zijn. Een extra reden om jezelf een capsule wardrobe aan te meten: nooit meer kledingstress! Wanneer je slechts een handjevol items in je kast hebt hangen die allemaal met elkaar te combineren zijn, stel je makkelijker een outfit samen. Maar waar begin je bij het samenstellen van zo’n capsule wardrobe?

☛ Begin bij het bepalen van je kleurenschema. Bijna elk mens valt in te delen als lente-, zomer-, herfst- of wintertype. Hiermee wordt een range aan kleuren bedoeld die je goed staan (of juist niet). Dit wordt vaak bepaald op basis van je huid- en haarkleur, de ondertoon van je teint en soms zie je gewoon direct van welke kleuren je gaat stralen en welke kleuren je juist grauw maken. Ik ben heel duidelijk een herfsttype: diepe, warme kleuren zoals oranjerood en okergeel staan mij goed. Door je kleurtype te bepalen voorkom je miskopen en maak je het jezelf een stuk makkelijker tijdens het shoppen. Zo weet ik dat de kleuren donkerblauw of felroze mij niet staan, dus items in die kleur hoef ik niet eens te proberen. Vind je het lastig te bepalen wat jouw kleurtype is? Kijk dan eens of je een kleur- en stijladvies bij een kleurenconsulent kan boeken.

☛ Bekijk vervolgens je kledingkast met een kritische blik. Welke kleding trek je nooit aan? Vind je daar een rode lijn in terug? Niet alles wat in de mode is staat ook iedereen even flatterend. Heb je verschillende broeken met wijde pijpen in de kast hangen, maar trek je ze nooit aan? Misschien is het gewoon niet zo jouw ding – geef de broeken weg en maak een mental note dat je geen nieuw exemplaar moet kopen. Hoe leuk het er in de etalage ook uitziet. Doe dit ook met alle kleding die buiten je kleurenschema valt, kleding die te klein is geworden of kleding die je om andere redenen nooit draagt. Twijfel je? Hang het dan apart. Als je het binnen nu en een jaar nog niet hebt aangetrokken dan kun je dit item ook weggeven.

☛ Wat houd je over? Maak een onderscheid tussen je favoriete items (die mooie jurk, je lievelingstrui) en praktische items (joggingbroek, simpel wijd t-shirt). Beiden zijn namelijk even belangrijk en vormen de basis van je capsule wardrobe. Kijk eens of je hier al verschillende outfits mee kan maken. De app Smart Closet is daar heel handig voor: daarmee digitaliseer je je kledingkast en kun je gemakkelijk in de app outfits samenstellen. In deze blog vertel ik er meer over. Daarbij kan het handig zijn om onderscheid te maken tussen zomer- en winteroutftis. Heb je hier graag wat hulp bij? Boek dan een ‘kastsessie‘ bij Mirjam.

☛ Vervolgens kun je kijken naar wat je nog mist. Op het internet zijn een heleboel lijstjes te vinden van items die zogenaamd in een capsule wardrobe thuis horen. Meestal wordt dan 33 als aantal stuks aangehouden, waarbij items zoals damesschoenen of sneakers je er ook bij rekent maar sportkleding of een pyjama dan weer niet. Dat kan een fijne houvast zijn, maar ik denk dat je vooral moet kijken naar wat jij fijn vindt. Sommige mensen hebben aan 1 basic jeans genoeg, terwijl mensen die elke dag jeans dragen misschien wat meer afwisseling in kleur en model wensen. Probeer je daarbij niet te laten leiden door trends, maar ga voor goede tijdloze items – dat hoeven niet per se basics te zijn! Kijk of je items tweedehands kan aanschaffen. Investeer je in iets nieuws? Kies dan voor kwaliteit; items die lang mee gaan. Dan ben je sowieso al duurzamer bezig.

capsule wardrobe

Hulp nodig?

De komende tijd wil ik aan de hand van bovenstaande stappen mijn eigen capsule wardrobe samenstellen. Uiteraard zal ik daarover bloggen! Wil je zelf ook aan de slag, maar heb je geen idee waar te beginnen? Misschien kunnen zij je een handje helpen:

  • Stylecoach Mirjam – Je kunt Mirjam inhuren voor persoonlijke kastsessies, maar ze biedt ook online cursussen aan die je gemakkelijk thuis kunt volgen. Check haar Instagram voor meer info!
  • Laura & James – Laura is dé capsule wardrobe expert van Nederland. Haar website staat vol handige tips, maar ze heeft ook een speciale capsule wardrobe cursus. In Mei start deze weer en ik overweeg sterk om ‘m te volgen!
  • The Greenguide – Mariëlle schreef een super uitgebreide blog vol tips & tricks voor een capsule wardrobe en maakte een handige video.

Ik ga in ieder geval aan de slag. Keep you posted! Laat het weten als je zelf ook aan de slag gaat met een capsule wardrobe of dit misschien al jaren doet. Tips zijn welkom!

Dit artikel bevat betaalde links.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 5 reacties

  1. Elin

    Fijne tips! Ik ga met je meedoen. Het voorjaar is een uitstekend moment om die kast eens op te ruimen

  2. Leuk dat je ermee aan de slag gaat! Ik deelde mijn capsule wardrobes van de afgelopen drie seizoenen ook op mijn blog en ik ben blij dat ik er weer mee aan de slag ben gegaan. Het helpt me om bewust met kleding om te gaan en niet impulsief te kopen tijdens het seizoen :)

Geef een reactie