De tuintrends van 2022

tuintrends van 2022

Nooit gedacht dat ik ooit deze blog zou schrijven, maar sinds ik een ‘tuin’ heb ben ik een stuk meer geïnteresseerd in tuintrends! In deze blog deel ik de tuintrends van 2022 met je en deel ik alvast wat van onze dromen en plannen voor onze stadstuin.

stadstuin

Ons stadstuintje

Wij prijzen onszelf extreem gelukkig met onze riante stadstuin van toch ruim 35 vierkante meter. Het is geen groot park, maar voor een huis in de stad is het best uniek om zoveel ruimte te hebben. De meeste huizen die we tijdens onze huizenjacht tegenkwamen hadden slechts een klein binnenplaatsje, hier ook wel een koertje genoemd.

De vorige bewoners hebben de tuin netjes opgeknapt, maar het is wat ‘onderhoudsvriendelijk’; voor ons mag er wel wat meer echt groen in. De tuin ligt op het Noord/Noord-Westen, maar omdat hij zo diep is hebben we genoeg lichtinval. Bedenk altijd maar zo: waar jouw tuin op het Noorden eindigt, begint de tuin op het Zuiden van je achterbuurman. Zoals je ziet begint de zon langzaam te komen, tijd om de tuin in te gaan richten zodat we hier in het voorjaar en de zomer lekker kunnen chillen.

tuintrends van 2022

De plannen voor onze stadstuin

Ik vind het vooral belangrijk dat de tuin straks een verlengde van de woonkamer wordt. We hebben een groot schuifraam dat volledig open kan, waardoor je in een stap door naar de tuin wandelt. Zoals ik al zei mag er ook veel meer groen in, waarbij we rekening zullen moeten houden met het zonlicht. ‘s Ochtends hebben we links achterin zon, in de avond rechts vooraan. Op het terrasje in de hoek zou ik graag een loungebank neerzetten, het terras vooraan is dan perfect voor een eettafel.

Hierboven zie je een schets die ik onlangs eventjes snel in elkaar flanste. De houten constructie die in de tuin staat diende voor een schommel. Mij lijkt het wel leuk om er een hangmat aan op te hangen en het verder te laten begroeien met planten. Of misschien kunnen we er van die gezellige tuinlampjes aan ophangen?

Naast gezelligheid, comfort en meer groen wil ik dat allemaal het liefst ook zo duurzaam mogelijk doen. Ik ga zeker kijken naar tuinmeubelen van duurzame materialen, of op zoek naar een tweedehands set. Oh en met al die regen die hier elk jaar valt is een grote regenton ook welkom!

De tuintrends van 2022

Natuurlijk moet je je tuin vooral inrichten zoals je het zelf wil, maar ik vind het wel altijd leuk om inspiratie op te doen. Daarom maak ik dankbaar gebruik van het Tuintrends rapport van Intratuin, mijn favoriete tuincentrum van Nederland. Volgens Intratuin staan dit jaar 3 trends centraal: Fresh Reset (modern, groen én industrieel), Unpolished nature & retro (één met de natuur) en Spring Bliss (vrolijke kleurtjes en elke dag vakantie!). Ik licht ze in deze blog even toe.

fresh reset tuintrend

Tuintrend #1: Fresh Reset

Een nieuw (tuin)seizoen betekent een nieuwe, frisse start. Hierbij horen uiteraard frisse en natuurlijke kleuren in een stoer, maar toch strak geheel – precies waar de fresh reset trend voor staat. Naast frisse kleuren is duurzaamheid bij deze trend key. Dat betekent meer in harmonie met de natuur leven en de biodiversiteit hierin ruimte geven. De inrichting van je tuin? Helder, bewust en ecologisch. Met andere woorden: meer groen, meer insecten, meer vogels en meer kleine zoogdieren. Hallo biodiversiteit! Ook in het materiaalgebruik bij de fresh reset trend speelt aandacht voor de natuur een grote rol. Kies daarom bij het inrichten van de tuin voor natuurlijke en duurzame materialen, zoals hout en bamboe.

Hoe ziet zo’n fresh reset tuin eruit? Denk aan een opgeruimde en overzichtelijke tuin – zonder dat dit geknutseld lijkt. Geef bij de groen-inrichting van je tuin ruimte aan biodiversiteit door te kiezen voor grote, witte bloeiers. Kies daarnaast voor andere witte, gele en blauwe beplanting of planten en grassen met zachte naturel kleuren. Qua aankleding kun je contrast aanbrengen door warme houtkleuren aan  te vullen met een dosis (frisse!) kleur. De materialen zijn natuurlijk, praktisch en duurzaam – denk aan hout en gerecyclede kunststoffen. Zo vormt zich een stoer en strak geheel en is jouw tuin helemaal ready voor een frisse start!

Fresh reset tuintrends van 2022

kleuren fresh reset

 

Groene gasten & kleuren die passen bij deze trend

 • Buddleja | De vlinderstruik biedt een mooi, kleurrijk contrast met de stoere en strakke inrichting van je tuin. En, niet geheel onbelangrijk, zoals de naam doet vermoeden is de bloeier is zeer populair bij vlinders. Goede keuze voor de natuur, dus!
 • Agapanthus | De Afrikaanse lelie heeft prachtige blauwe bloemen op een lange steel – de plant wordt met gemak 1 meter hoog! Het is een échte zonaanbidder, dus geef hem een fijne plek zodat je er zo lang mogelijk van kunt genieten.

De kleuren die bij deze trend passen zijn stoer en harmonieus, met felblauw als echte knalkleur.

unpolished nature tuintrend

Tuintrend #2: Unpolished nature & retro

De wereld verandert in een razendsnel tempo. Wellicht ga je in deze sneltreinvaart mee, maar soms wil je ook gewoon even stilstaan. Of sterker nog: je verlangt terug naar een harmonieuze en rustgevende plek. Klinkt dat je als muziek in de oren, dan is de unpolished nature & retro trend jouw trend voor dit voorjaar. Hierbij wordt jouw tuin een oase van rust, waar alles ongepolijst en puur natuur is. De trend heeft een vleugje nostalgie en is gericht op de totale relaxstand! Hier is oprechte aandacht voor al het unieke in de natuur – elk blad, elke steen, elke bloem is anders. Zo veel uniciteit – gewoon in de eigen tuin.

In de unpolished nature & retro tuin hebben speciale plantsoorten de hoofdrol: van bijzondere groenten voor moestuinen, fruitleibomen, unieke cultivars van bekende, bloeiende planten tot ongewone planten zoals tuinorchideeën. Naast veel begroeiing zien we vooral meubels en accessoires die de natuur reflecteren. Denk aan gevlochten materialen, warme, aardse en natuurlijke kleuren, gecombineerd met zachte pasteltinten en verfijnde vormen. Als aanvulling gebruik je goud, agaatrood, amethist-lila en barnsteen-geel als accentkleuren – geïnspireerd op natuurstenen. Kortom: alle ingrediënten voor een ongepolijste tuin met een gouden randje!

unpolished nature trend

unpolished nature trendkleuren

Groene gasten & kleuren die passen bij deze trend

 • Passiflora | De passiebloem is een bijzondere klimplant, die prachtige paarsblauwe bloemen heeft. De plant heeft een lange bloeitijd – met de juiste verzorging kun je van juni tot november van de unieke bloemen genieten!
 • Vlierbes | Deze struik is decoratief, maar heeft ook bessen waarmee heerlijke sap of confituur gemaakt kan worden. En dat is niet alles: de bloesem kun je namelijk ook nog eens gebruiken voor het maken van siroop. De vlierbes kan vrij groot worden, ongeveer 2 meter hoog, en bloeit prachtig. Onmisbaar in een puur natuur tuin, dus!

De kleuren die bij deze trend passen zijn gebaseerd op natuurstenen. Natuurlijke tinten met hier en daar een fel kleurtje.

spring bliss tuintrends van 2022

Tuintrend #3: Spring Bliss

De afgelopen jaren waren anders dan anders. Vaker dan ooit waren we op onszelf aangewezen. Daarom speelt de laatste tuintrend in op onze behoefte aan verbinding met elkaar én de natuur. Want: na alle stress is het de hoogte tijd voor zorgeloos genieten. En wat is daarvoor de ideale plek? Juist, de tuin! De spring bliss tuin voelt aan alsof het elke dag vakantie is. Een vrolijke en kleurrijke tuin waar je steeds opnieuw onbezorgd kunt ontspannen. Echt, de place to be.

Bij deze trend zien we veel bonte kleuren en vrolijke prints. Houd je van een gezellige, kleurrijke tuin, dan zit je in deze trend helemaal goed. Bij spring bliss zien we zeker geen aangeharkte tuin. Buiten de lijntjes, lekker ongedwongen en spontaan, remember? Binnen deze trend passen rotan tuinmeubelen, grote tuinmeubelen om uitgebreid op te relaxen, vrolijke parasols en kleurrijke kussens die het geheel afmaken. Voor de finishing touch zet je de borders vol met bonte bloemen, die je kunt plukken en in huis een plekje kunt geven. Zo zet je dat onbezorgde vakantiegevoel ook binnenshuis voort!

spring bliss planten Spring Bliss trendkleuren

Groene gasten & kleuren die passen bij deze trend

 • Mandevilla | De Mandevilla is multifunctioneel: hij kan groeien als klimplant, maar ook in een hangpot doet de bloeier het goed. De plant groeit snel en heeft van mei tot oktober prachtige trompetvormige bloemen. Zet de heester in het ochtendzonnetje, daar houdt ‘ie van!
 • Dahlia | Deze uitbundige bloeier heeft grote bloemen en komt in (bijna) alle kleuren van de regenboog. Dahlia’s staan prachtig in de border en in vrolijke buitenpotten. Of plant in het voorjaar dahlia knollen, zodat je de hele zomer en herfst kunt genieten van een kleurexplosie!

De kleuren die bij deze trend passen zijn bont, maar dan net even de zachte pastelversie ervan. Lekker zomers!

tuintrends van 2022

Voor welke tuintrends van 2022 ga ik?

Zoals vaak met trends, kun je overal wel iets leuks uithalen. Het duurzame aspect van de ‘fresh reset’ trend spreekt me heel erg aan, en ik denk dat het ‘unpolished’ van trend 2 daar goed bij aansluit. Het hoeft allemaal niet té strak en netjes voor mij. Daarnaast is het uiteraard de bedoeling dat onze tuin the place to be wordt, ik hoop echt dat we elk weekend vrienden over de vloer hebben voor bbq’s en apéro’s. Maar of dat echt met felle en bonte kleurtjes wordt weet ik nog niet ;-)

Nog een fijne tip die ik in het persbericht las en graag wil meegeven: de hele maand maart kun je bij Intratuin een persoonlijk tuinadviesmoment inplannen. In 30 minuten kun je al je vragen op de expert afvuren. Ik zou bijvoorbeeld vragen welke planten wij het best in onze schaduwrijke tuin kunnen zetten, en hoe wij onze (toch wat onderhoudsvriendelijke) tuin wat meer klimaatbestendig kunnen maken – nu kan het regenwater maar moeilijk weglopen.

Het advies kost €15, maar na afloop van het gesprek krijg je een waardebon van €15 zodat je direct kan investeren in je tuin. Ik heb in ieder geval heeeel veel zin om onze tuin onder handen te nemen en houd jullie op de hoogte!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Wat tof dat je een tuin in de stad hebt! Het is nog wat kaal inderdaad, maar volgens mij heeft de tuin veel potentie. Ben benieuwd naar het resultaat :)

 2. Benthe

  Heerlijk om te lezen! Ik heb zelf (helaas) geen tuin, maar kan wegdromen bij het idee van later ;) Goed dat jullie ook kijken naar wateropvang/afloop in deze tuin. Mijn moeder had een soortgelijke tuin en daar was dat echt een probleem met die hoosbuien die je de afgelopen jaren steeds meer ziet. Zij hebben uiteindelijk deels gekozen voor meer groen, maar ook voor plekken waar je het water in kan “opvangen” (onder een vlonder). Ik ben benieuwd naar jullie eindresultaat en leuk dat we het proces mogen volgen.

 3. Jenn

  Heerlijk! Onze tuin is ook zo’n verlengstuk van de woonkamer. Ik doe niet aan trends eigenlijk, Een deel is moestuin en qua bloemen en planten zet ik erin wat ik mooi vind.

 4. Anne

  Ah, wat leuk gedaan zo met die tekeningen erbij Marlous! Ik zie het helemaal voor me, die hangmat met lampjes, echt geweldig lijkt me dat.

  Ik heb nu alleen een balkon, maar lijkt me geweldig op een dag een tuin te hebben met allemaal Philips Hue verlichting en een vuurkorf

Geef een reactie