9 Fast fashion docu’s die je moet zien

9 Fast fashion docu's die je moet zien

Ik ken veel verhalen van mensen die vegetariër of veganist zijn geworden na het zien van verschillende docu’s. Zo maakte ‘A life on our planet’ van David Attenborough diepe indruk op mij, en motiveerde het me extra om vegetarisch te gaan eten. Toch kocht ik nog genoeg fast fashion het afgelopen jaar, terwijl deze industrie net zo vervuilend is voor de aarde en voor de mensen die (vaak noodgedwongen) werkzaam zijn in deze industrie. Tijd om onze ogen te openen met deze 9 fast fashion docu’s die je moet zien!

9 Fast fashion docu’s die je moet zien

Ben je benieuwd hoe het er écht aan toe gaat in de fashion industrie? Waarschijnlijk weet je ook wel dat een kledingstuk dat voor 2 tientjes in de winkels ligt niet duurzaam en ethisch gemaakt kan zijn. Wil je het verhaal hierachter weten, maar weet je niet zo goed waar te beginnen?

Ik heb me de afgelopen tijd in de fashion industrie verdiept door heel wat documentaires te kijken. Ik wist heus wel dat dit geen gezellige documentaires zouden zijn. Wegkijken is altijd makkelijker. Maar het voelt té hypocriet om wel met z’n allen geld in te zamelen voor oorlogsslachtoffers in Oekraïne, en dan vervolgens toch deze industrie in stand te blijven houden door te shoppen bij fast fashion merken. Want ook hier gaan wanpraktijken achter schuil, waarbij mensen voor luttele eurocenten per uur werken onder slechte en onveilige omstandigheden.

Deze documentaires zijn stuk voor stuk eye-openers, waarbij de ene documentaire wat meer focust op de ‘fair’ kant van de productie en de andere documentaire wat meer focust op duurzaamheid. Beiden voor mij belangrijke aspecten die snel verbeterd moeten worden in de fashion industrie.

True cost

Deze docu uit 2015 is voor velen dé eye-opener geweest om hun koopverslaving aan banden te leggen. Het was een van de eerste uitgebreide documentaires over de fashion industrie en het laat duidelijk zien wat er allemaal mis is in deze wereld. Op gebied van duurzaamheid, maar ook de erbarmelijke arbeidsomstandigheden van mensen die vaak onder onveilige omstandigheden werken. Het laat ook de directe link zien met de fast fashion industrie uit het Westen en waarom we nú (of eigenlijk 7 jaar geleden al) iets moeten veranderen aan deze industrie.

De Prijsknaller – Kleding

Dit is de meest recente korte docu over de kledingindustrie. Een van mijn collega’s tipte deze. Denk jij iets goeds te doen door je kleding aan een kledingbak te doneren? Think again. Hier gaat een hele handel achter schuil, waarbij veel kleding naar Ghana wordt verscheept. Doordat er té veel kleding is van te slechte kwaliteit belandt het daar op grote hopen en uiteindelijk in de oceaan. Ik vond het echt schokkend om te zien!

Goodwill Dumping

Goodwill Dumping gaat nog wat uitgebreider in op de industrie die achter kledingdonaties zit. Het lijkt misschien heel nobel om je kleding te doneren, maar al die gedoneerde kleding heeft een ongelooflijk grote impact op lokale maakindustrieën in kwetsbare gebieden. Het verpest de lokale markt en het milieu en er wordt nog geld aan verdiend ook.

De Slag om de Klerewereld

Deze docuserie van 3 afleveringen is al iets ouder (2015), maar nog steeds even relevant. In deze korte serie gaan Teun van de Keuken en Roland Duong undercover als textielhandelaars. Ze onderhandelen met fabrieken in Bangladesh om een zo laag mogelijke prijs voor hun zogenaamd uit te brengen fashion collectie. En wat blijkt? Dat kan echt heel goedkoop. En passant bezoeken ze met verborgen camera’s ook enkele fabrieken, waarin duidelijk wordt waarom die prijs zo laag is.

Tegenlicht – Op volle retouren

We bestellen massaal kleding online. Het is alleen wel wat lastig om online de juiste maat in te schatten, dus er gaat heel wat retour. Maar wat gebeurt er eigenlijk met onze retouren? Beseffen we wel dat door ons retourgedrag veel spullen worden vernietigd of in het buitenland terechtkomen? VPRO Tegenlicht (sowieso een van mijn favoriete programma’s!) volgt een retourzending om te zien wat er met jouw teruggezonden kleding gebeurt en wat de gevolgen zijn van al die retouren.

Zembla – De Fast-fashion fuik

Waar kledingmerken vroeger 2 collecties per jaar uitbrachten (spring/summer en fall/winter), brengen fast fashion merken tegenwoordig elke week een nieuwe collectie uit. Zembla duikt in de fast fashion fuik en toont aan waarom het zo verslavend is om telkens maar nieuwe kleding te blijven kopen. Via social media, magazines en op straat word je continu getarget met de laatste trends. De industrie voert als het ware haar beste verleidingstrucs op jouw uit, probeer die maar eens te weerstaan.

Full Circle

Full Circle onderzoekt de donkere wereld van textielafval én de oplossingen die ertegen bestaan. Hoe kun jij zelf bewuster met kleding omgaan en minder afval produceren? In plaats van te focussen op meer en meer consumeren, moeten we weer creatief worden. In deze korte documentaire laat Chanel Trapman zien hoe we de vicieuze cirkel van overproductie en overconsumptie kunnen doorbreken.

Genaaid

Genaaid is eigenlijk geen documentaire, maar een TV-programma uit 2018. In 7 afleveringen krijgen 5 jonge mode-ontwerpers de kans om een duurzame collectie te ontwikkelen. Hiervoor moeten ze zich wel eerst volledig onderdompelen in de fashion industrie, inclusief het bezoeken van textielfabrieken in Myanmar. Ze doorlopen de gehele productieketen en komen soms tot shockende en confronterende ontdekkingen. Uiteindelijk motiveert het de jonge ontwerpers alleen maar meer om een echt duurzame collectie te ontwikkelen. Deze serie is niet alleen heel erg informatief, het zit in een leuk ‘entertainment jasje’ waardoor je echt blijft kijken.

River blue

Wist je dat voor het produceren van 1 spijkerbroek gemiddeld zo’n 8000 liter water nodig is? Deze awardwinnende documentaire gaat dieper in op de vervuilende kant van de fashion industrie, met een speciale focus op denim. Ze laten zien welke impact de fashion industrie heeft op de natuur en lokale gemeenschappen. Zo zijn er gehele dorpen waar mensen ziek zijn geworden door de chemicaliën die door de lokale textielfabrieken in de rivieren worden gedumpt.

Geïnspireerd geraakt? Stop met shoppen en start je eigen capsule wardrobe. Heb je nog goede fast fashion docu’s die ontbreken in dit lijstje? Tip ze in de comments!

Geef een antwoord