Recept: kikkererwten stoof met tzatziki en Turks brood

kikkererwten stoof

Volgens mijn vriend is deze kikkererwten stoof het lekkerste dat ik ooit maakte. Ik liet me inspireren door een recept uit het geweldige kookboek Eén Pan, Plaat, Planeet van Anna Jones – een van mijn favorieten – maar ik maakte er een soort fusion gerecht van door er Griekse tzatziki bij te maken en Turks brood bij te serveren.

Plantaardige kikkererwten stoof

Dit gerecht is volledig plantaardig. Het is zo rijk van smaak dat je geen vlees of vis zal missen. De tzatziki maak ik zelf, omdat ik nog geen plantaardige kant-en-klare tzatziki ben tegengekomen in de supermarkt. Zo moeilijk is het ook niet. Heb je haast en eet je wel zuivel, dan voldoet een potje uit de supermarkt.

Het Turkse brood kwam er een beetje bij toeval bij: ik had eigenlijk bedacht om er platbrood of pita’s bij te serveren, maar vergat deze te kopen in de supermarkt. Daarom stuurde ik mijn vriend last minute nog even naar de bakker waar ze geen pita’s, maar wel Turks brood hadden. Dat was er zo lekker bij dat ik dat nu standaard doe.

Ingrediënten voor 2 personen

 • 2 tenen knoflook, fijngehakt
 • 1 bosje lente-uitjes, in dunne ringen
 • 1 bosje koriander, stelen gehakt en blaadjes geplukt
 • 2 theelepels kurkuma
 • 600-800 gram kikkererwten
 • 200 ml groentebouillon
 • 250 ml kokosmelk
 • 1 biologische citroen
 • 2 sjalotten, gepeld, gehalveerd en in hele dunne ringen

Voor de tzatziki:

 • 2 tenen knoflook, fijngehakt
 • 150 gr plantaardige yoghurt
 • een halve komkommer, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
 • peper, zout en wat citroensap

kikkererwten stoof recept

Zo maak je het

Zet een grote pan op het vuur met wat olie en bak de lente-uitjes, knoflook en fijngehakte koriander stelen voor 5 minuutjes aan. Bak de kurkuma eventjes mee en voeg dan de kikkererwten, bouillon en kokosmelk toe. Doe er ook wat citroenrasp bij en snijd vervolgens de citroen doormidden en pers een citroenhelft uit boven de pan. Bewaar de andere helft voor de tzatziki.

Breng het geheel aan de kook en laat het sudderen op laag tot halfhoog vuur totdat het mengsel felgeel en ingedikt is.

Bekijk mijn andere plantaardige recepten

Begin ondertussen aan de tzatziki: snijd de komkommer doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd de overige stukken klein. Hak ook de tenen knoflook fijn. Meng dit samen met de plantaardige yoghurt. Breng op smaak met peper en zout en knijp er nog een beetje citroensap in uit.

Snijd nu de sjalotten in dunne ringetjes en bak deze in flink wat olie in de pan tot ze goudbruin zijn. Pas op: dit gaat hard, dus blijf erbij staan. Ik vergat de sjalotten op de eerste foto maar het is écht heel erg lekker, dus neem deze moeite even. Het voegt een extra crunch toe aan het gerecht (ok, ben je heel lui, pak dan gebakken uitjes).

gebakken sjalotten

Bordje opdienen

Na ongeveer 20 minuten is je kikkererwten stoof klaar. Schep het op in een diep bord en strooi er wat koriander en de gebakken sjalotten overheen. Flinke schep tzatziki en een stukje Turks brood erbij en je bent klaar! Dit gerecht vult verrassend goed en is een ware smaaksensatie. Het meeste werk zit ‘m in het snijden van de ui, knoflook en komkommer maar dit kan je prima op een eerder moment doen, waardoor dit ook een perfect gerecht is om te maken voor een etentje met vrienden!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Anne Westra

  Oehhh lijkt me heel lekker! Veel van deze ingrediënten heb ik al standaard in huis + dan de verse ingrediënten. Ga ik binnenkort maken

 2. Anne

  Ik kan me hier niks bij voorstellen maar hij gaat op de lijst en ik ga ’em waarschijnlijk morgen maken

Geef een reactie