Met deze tips val je wél in slaap

Met deze tips val je wél in slaap

Ik ben een tien keer vrolijker mens na een nacht goed slapen. Helaas heb ik af en toe van die nachten dat ik écht niet in slaap kan vallen. Gelukkig heb ik daar inmiddels wat trucjes voor gevonden, ik deel ze graag met je. Met deze tips van je wél in slaap!

Met deze tips val je wél in slaap

(Mits je geen onderliggende aandoening hebt). Want hey, af en toe niet lekker slapen hoort er – hoe vervelend ook – gewoon bij. Slaap je al weken slecht? Ga dan eens langs je huisarts. Vaak is stress een onderliggende factor waardoor je niet of slecht slaapt. In deze blog deel ik tips die kunnen helpen wanneer je af en toe eens wakker ligt of de slaap niet kan vatten.

1. Investeer in een goed matras

Misschien wel de belangrijkste tip uit dit lijstje: investeer in een goed matras. Toen mijn vriend en ik gingen samenwonen moesten we zoveel nieuwe spullen aanschaffen, dat we niet zoveel geld wilden uitgeven aan een matras. Sowieso waren we een beetje klaar met het interieur shoppen, dus echt uitgebreid onderzoek deden we niet naar een matras.

Beetje zonde, want we eindigden met matrassen die een stuk harder waren dan de testmodellen in de winkel en waar we dus totaal niet lekker op sliepen. Sinds een maand slapen we op een Emma matras, de best geteste matras in zowel Nederland als België (zie de Consumentenbond en Testaankoop). En dat kan ik beamen, want hij ligt zooo lekker. Hij veert goed, maar is toch stevig. Ik kan het uiteraard zo niet goed uitleggen, beter probeer je het zelf.

En dan heb ik goed nieuws: naast de huidige kortingen mag ik nog 5% extra korting geven met code LASTDAYSOFSPRING (of klik op het linkje, dan wordt de korting automatisch toegepast). Je mag de matrassen sowieso altijd 100 dagen vrijblijvend testen. Doen hoor!

pillow spray

2. Spray wat deep sleep pillow spray

Ooit kreeg ik een flesje ‘deep sleep pillow spray‘ van Thisworks in een goodiebag. Heel eerlijk: zelf had ik het waarschijnlijk niet gekocht, want het klonk te mooi om waar te zijn. Bovendien houd ik niet van lavendel, en dat zit in de spray verwerkt. Toch probeerde ik het, en de spray werkt echt. De spray heeft een hele subtiele, lichte lavendelgeur. Naast lavendel zitten er nog andere kalmerende en rustgevende ingrediënten in verwerkt zoals kamille. Vraag me niet hoe, maar het maakt me echt lomer en daardoor val ik beter in slaap. Ik spray een paar keer een meter boven onze kussens en duik dan m’n bed in. Deze staat nu standaard op m’n nachtkastje.

3. Luister naar ‘white noise’

Deze tip ontdekte ik via mijn schoonzusje. Enkele jaren terug waren zij net ouders geworden en gebruikten ze een speciale app om mijn neefje gemakkelijk in slaap te laten vallen. In die app kon je allerlei ‘white noise’ geluiden afspelen. White noise is eigenlijk ruis, zoals dat van een stofzuiger op de achtergrond of een TV zonder bereik. Blijkbaar werkt dit goed bij baby’s omdat ze in de baarmoeder ook continu zo’n ruis horen.

Nou ben ik al bijna 30 jaar geen baby meer, maar ik ben hier nog steeds gevoelig voor. Zoek op Spotify of youtube een white noise playlist op en hopelijk val je dan net zo snel in slaap als ik.

4. Slaap met oordoppen

Voor anderen werkt doodse stilte dan juist weer super goed. Helaas zijn heel veel oordopjes niet comfortabel, en als je niet kan slapen krijg je natuurlijk direct zo’n hyperfocus op irritant niet-lekker-zittende oordoppen. Gelukkig zijn er ook fijne oordoppen die wél lekker zitten, stylish zijn én nog betaalbaar ook. Je vindt ze bij Loop. Ik ontdekte dit Belgische bedrijf vorig jaar. Ik heb er zelfs gesolliciteerd, zo’n tof bedrijf vind ik het. Uiteindelijk koos ik voor een andere job, maar ik schafte wel een eigen paar aan.

Je kunt kiezen uit allerlei kleurtjes en je ontvangt ze in een handig bewaardoosje dat ik aan mijn sleutelbos heb gehangen, zodat ik mijn paar altijd bij me heb. Bij elk paar krijg je een setje ‘doppen’ in verschillende maten, zodat je zeker weet dat de oordoppen comfortabel zitten. Je kunt ze gemakkelijk schoonmaken en keer op keer blijven hergebruiken. Naast oordoppen voor tijdens het slapen hebben ze ook oordoppen voor op festivals of om je te focussen tijdens je werk.

5. Doe een bodyscan

Tijdens mijn yin-yogalessen doen we vaak een bodyscan: je gaat dan heel bewust je lichaam af, van top tot teen. Dit is een bekende meditatietechniek, waarbij je je hoofd leegmaakt. Door heel bewust elk lichaamsdeel af te gaan (wens bijvoorbeeld elk onderdeel, van kleine teen tot puntje van je neus ‘goedenacht’) is er even geen ruimte voor andere gedachten in je hoofd. Dat brengt je tot rust en zorgt er vaak voor dat je in slaap valt. Dat gebeurt mij soms bijna tijdens de yoga, haha.

Als je het lastig vindt om zelf zo’n bodyscan uit te voeren, zoek er dan eentje op en luister daarna. Je vindt ze op youtube of in (gratis) meditatie apps.

Hopelijk lukt het om met deze tips wél in slaap te vallen. Heb jij nog een super toptip die in dit lijstje ontbreekt? Deel ‘m dan zeker in de comments.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Emma Sleep.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Thea

    Het Emma matras was hier helaas geen succes. Had er alle hoop op maar helaas de laesies in mijn rug besloten anders. Heb wel meteen die loop oordoppen besteld, ben benieuwd of deze wat verlichting, en slaap, brengen. Wat veel leuke kleurtjes ipv die altijd maar saaie doppen. Van rituals is er een spray te koop voor op het kussen, Jing heet die zo uit mijn hoofd groen flesje, deze ruikt lekker en werkt voor mij ook goed. Gebruik daarbij van hetzelfde merk de roomspray en kan daardoor makkelijker in slaap komen. Pffff niet kunnen slapen, dat is al jaren een probleem met periodes. Wanneer de zenuwpijnen te heftig zijn zit slapen er ook niet in pffff.

    1. Ah wat jammer! Dat is ook zo persoonlijk natuurlijk. Ik had het geluk dat zowel mijn broer als verschillende vrienden een Emma matras hebben, waardoor ik al uitgebreid kon testen ;-) Ben heel benieuwd wat je van de oordoppen vindt, fijn dat roomsprays voor jou ook werken!

Geef een reactie