Binnenkijker: Eva’s studio appartement in Antwerpen

binnenkijker in Antwerpen

Terug van weggeweest: binnenkijkers op mijn blog! We starten met een binnenkijker in Antwerpen: Eva’s studio appartement. Eva is grafisch ontwerper met een voorliefde voor interieur. Haar studio appartement staat vol tweedehands pareltjes en nadat ik er voor het eerst op bezoek kwam wist ik: dit wil ik delen op mijn blog! Gelukkig stemde Eva daar mee in.

Eva (26), docent grafische vormgeving

Woont in een studio appartement in Zurenborg, Antwerpen

Omschrijft haar interieurstijl als ‘Vintage Scandinavisch’

binnenkijker in antwerpen

Binnenkijker in Antwerpen: Eva’s studio appartement

We kijken binnen bij Eva, docent grafische vormgeving in Mechelen. Op het moment van publicatie is ze net weer verhuisd, maar haar studio appartement was te mooi om niet te delen. Oorspronkelijk uit Sint-Niklaas, verhuisde Eva naar Antwerpen zodat ze dichter bij haar vorige job (grafisch vormgever bij Furnified) zou wonen. Ze studeerde in Antwerpen, dus ze kende de stad al goed: “Ik heb Antwerpen altijd al gewoon heel leuk gevonden… Het is groot, waardoor je een bepaalde internationaliteit hebt met veel hippe mensen, maar tegelijk is het ook gezellig. Ik ben niet de grootste socializer, maar toch kom ik regelmatig mensen tegen die ik ken.”

Ze zocht een rustige plek in de stad en belandde zo in de mooie wijk Zurenborg. Er is hier genoeg te doen, maar je hebt hier geen last van de drukte van dagjesmensen. Voor haar nieuwe werk pakt ze elke dag de trein naar Mechelen, toch woont ze nog altijd graag in Antwerpen.

binnenkijker in antwerpen
Rode stoel: vintage Ikea, Krukjes: vintage Aalto, Witte stoel: DAR by Vitra

Een interieur met karakter

Eva omschrijft haar stijl als ‘Vintage Scandinavisch’, met lichte kleuren en natuurlijke materialen. Vrijwel alles in haar studio appartement is tweedehands gekocht, met als uitzondering het bed en het witte Ikea rekje in de woonkamer. “Ik hou zowel van de zoektocht naar het perfecte stuk als het feit dat het betaalbaar is. Ik ben dol op echt design, helaas zijn de dingen die ik mooi vind vaak heel duur. Bovendien heeft een gebruikt stuk al een leven gehad, waardoor het unieke elementen bevat en veel karakter geeft aan een interieur.”

Favoriete plek in haar studio appartement? Het zithoekje. Hier valt ook het meeste licht. Het daybed kocht ze bijna 2 jaar geleden en voorzag Eva van een gestoffeerd kussen.  De organische mat maakte ze zelf tijdens haar opleiding meubelontwerp en was deel van haar eindwerk. “Ik hou ook écht van slow sundays om tot rust te komen, ik heb bewust geen tv neergezet omdat dit de intieme en rustgevende sfeer zou verpesten.”

vintage ikea stoel

Vintage vondsten

De rood-oranje stoel is een opvallend kleurrijk detail in Eva’s rustige, zandkleurige interieur. Het lijkt een echt design stuk, maar de stoel komt ‘gewoon’ van Ikea. Hoewel: het is een echte vintage vondst. Het model heet ‘Fridene’ en werd alleen in 2004 verkocht, in rood en lichtblauw. Eva spotte de stoel voor het eerst op Instagram en was meteen verkocht:  “Ik vond de stoel zó tof, omdat je hem volledig kan ronddraaien en hij ook past bij mijn krukjes qua vormentaal. Ik deed wat research en bereidde mij al voor op een zoektocht van een paar maanden of een jaar… Ik stelde alerts in op marktplaats en tweedehands.be en somehow stond er een week later een online in Nederland. Sindsdien heb ik ook geen alert meer gekregen, dus het was echt wel geluk dat er net toen 1 verkocht werd!”

Eva heeft het plan om ‘m nog mooi te restaureren en hem te laten stofferen met een witte hoes. Het rood stoorde haar eerst, maar ze is het uiteindelijk wel gaan waarderen waardoor het herstofferen nog geen haast heeft.

binnenkijker in Antwerpen
Krukje: vintage Aalto, Rek: Ikea, Lampje in rek: Furnified

Favoriete item: echte Aalto krukjes

Toch is dit niet haar beste vintage vondst. Haar favoriete item zijn de Aalto krukjes. Eva vertelt het verhaal achter de krukjes: “Ik ben altijd al fan geweest van de Aalto stool, maar nieuw kost deze bijna 250 euro. Ik ging ernaar op zoek op 2dehands.be, ik vond er wel een paar maar deze waren nog steeds best duur; rond de 100-150 euro.”

Ze besloot om er niet meer aan te denken en precies op dat moment verscheen er een zoekertje op de startpagina van 2dehands.be, met de titel ‘bruine krukken’. Het waren 4 oude, gebruikte krukjes vol met verfvlekken die verdacht veel op de krukken leken van Alvar Aalto. Ze stonden te koop in Hasselt voor 15 euro. Eva twijfelde geen moment en schoot direct in actie: “Ik besloot een vriendin uit Hasselt te bellen – lees: spammen tot ze opnam – met de vraag of zij er direct naartoe wilde gaan.” Samen met haar vriend schuurde ze de krukjes op waardoor ze mooi licht kleurden en er als nieuw uitzien. “Officieel weet ik niet of het échte zijn, maar ik heb best wat research gedaan naar de buiging van het hout, de hoogte en de schroeven die gebruikt zijn waardoor ik er zo goed als zeker van ben dat het echte Aalto krukjes zijn. Ik denk oprecht niet dat ik ooit nog zò een goede tweedehands aankoop zal doen!”

 

Vintage pareltjes scoren: vooral veel geluk en geduld hebben

Met zulke prachtige vintage meubels in huis ben ik natuurlijk benieuwd naar Eva’s geheim. Hoe scoor je zulke pareltjes? Volgens Eva moet je vooral veel geluk hebben. Ze zoekt daarbij het liefst online, omdat je dan gericht op zoek kan gaan. Haar tip? Zoek niet op de naam van de designer, maar eerder op specifieke termen. Bijvoorbeeld ‘Vlinderstoel’ in plaats van ‘Arne Jacobsen’. Geduld hebben en niet opgeven is ook belangrijk, vroeg of laat vind je wel wat je zocht – of stuit je wellicht op een ander pareltje.

keuken
Stoel: DAR by Vitra, Fruitschaal: Fest Amsterdam

 

Op het verlanglijstje

Zoals ik aan het begin al schreef is Eva net verhuisd naar een nieuwe woning. Wellicht dat we deze in de toekomst ook nog eens te zien krijgen ;-) Bij een nieuwe woning horen ook altijd nieuwe woonwensen. Ik ben benieuwd welke items er nog op Eva’s wishlist staan, maar daarin is ze vrij bescheiden: “Momenteel heb ik alles wat ik nodig heb maar als ik écht mag dromen: een Alky chair, een Aalto Paravent of een Akari lamp!”

Ook hoog op de wishlist: een tripje naar Finland om de architectuur van Alvar Aalto te gaan bezoeken.

Ook bij jou binnenkijken?

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om weer eens bij iemand binnen te kijken. Ik ben in ieder geval fan van Eva’s interieur en ben heel erg benieuwd wat ze van haar nieuwe appartement gaat maken!

Het doel is om deze rubriek weer actief op te pakken, het eerstvolgende artikel staat al klaar. Je hoeft daar helemaal geen bijzonder interieur voor te hebben, ik vind het juist leuk om zo veel mogelijk diverse interieurs te laten zien. Van fancy of arty tot very relatable interieurs waar je direct inspiratie uit kan halen.

Woon je (in de buurt van) Antwerpen en lijkt het je leuk om met jouw interieur op mijn blog te staan? Stuur me dan even een mailtje of DM op Instagram.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Sacha

    Zo’n mooie plek (en benieuwd naar het nieuwe huis haha ;))!

  2. Elkekastopmaat

    Wat een mooie en goed ingerichte plek! Slim ook hoe er opbergruimte is gecreëerd! – Carla

Geef een reactie