24 uur in Lille: hotspots & favorieten

Lille: hotspots & favorieten

Omdat mijn reisverslag over Napels zo goed werd ontvangen, hier ook nog een kort reisverslag over Lille. De perfecte stad voor een korte getaway als je het mij vraagt! In deze blog deel ik al mijn Lille hotspots & favorieten, maar zie het vooral ook als een kort reisdagboekje met foto’s en wat tips.

Lille
Lille: hotspots & favorieten

Over Lille

Welkom in mijn verslag slash fotodagboekje van 24 uur in Lille. Gebruik het ter inspiratie voor je eigen tripje, of om gewoon bij weg te dromen vanaf je luie stoel (stuk duurzamer ;-)).

Lille is een stad ten Noorden van Frankrijk. Vanuit Antwerpen ben je er in minder dan 1,5 uur rijden. De stad ligt zo dicht bij de Belgische grens dat de stad ook een Nederlandse naam heeft: Rijsel. Maar Lille klinkt natuurlijk een stuk mooier. Met ruim 230.000 inwoners is Lille geen wereldstad, maar dat is precies wat Lille zo leuk maakt. De stad heeft nog een mooi historisch centrum met schattige huisjes en weggetjes vol kasseien. Auto’s zie je hier vrijwel niet, waardoor je lekker door de straten kunt slenteren.

Kom naar Lille om de heerlijke Franse cultuur op te snuiven (zonder er uren voor in de auto te hoeven zitten), lekker eten en Franse mode. Kortom: perfect voor een citytrip met vriendinnen.

Ik was samen met vriendin Judith in Lille ter ere van onze 30e verjaardagen dit jaar. In 2019 was ik ook al eens een weekendje in Lille met mijn vriend, daar schreef ik toen dit dagboekje over. Ik snap niet waarom ik in de tussentijd niet vaker in Lille ben geweest, want het is zo’n leuke stad! Daarom deel ik in deze blog mijn Lille hotspots & favorieten, voor jullie, maar ook een beetje als naslagwerk voor mezelf ;-)

mama shelter hotel Lille: hotspots & favorieten Lille: hotspots & favorieten Papa posto restaurant

Lille: eten & slapen

Wij verbleven in het super leuke design hotel Mama Shelter. Dit is een keten die je o.a. ook in Parijs, Londen en zelfs L.A. vindt en toch hadden we een hele knusse en persoonlijke ervaring. De kamers zijn ruim en met designmeubelen ingericht. Het personeel is super vriendelijk en gaf ons goede tips en leuke adresjes. Toen was na een lange dag in de stad terug kwamen in ons hotel hing er een super leuke sfeer: veel locals komen hier in het weekend om in het restaurant te eten of een drankje en dansje te doen in de lobby. Echt een hotspot dus.

Grappig genoeg was het ook een van de goedkopere opties, we betaalden €99 voor een nacht met z’n tweetjes. Toen we uitcheckten vertelden ze dat de parkeerkosten (á €21) een cadeautje waren – ik weet niet of dat een speciaal geval was of een slimme marketing truc ;-) Maar zo hadden we dus ook nog eens een heel weekend gratis geparkeerd!

Lille: hotspots & favorieten op gebied van food

Frankrijk staat natuurlijk bekend om z’n eetcultuur: je hoeft niet bang te zijn dat je zal verhongeren in Lille. Wij waren er slechts 24 uur maar hebben toch geprobeerd om zoveel mogelijk plekjes uit te proberen ;-) Hierbij een aantal van onze favorieten, maar weet dat er in Lille nog veel meer te ontdekken valt!

Petite Suzette

Als je in Frankrijk bent (zeker in het Noorden) eet je natuurlijk crêpes of galettes (dat is de hartige variant)! Petite Suzette zit in een gezellig smal straatje met andere restaurantjes. Hier eet je de lekkerste crêpes en galettes voor een fijn prijsje.

Tamper

Wandel dit straatje uit, dan kom je vanzelf bij mijn favoriete koffie & brunchbar van Lille: Tamper. Heel eerlijk: de Fransen zijn niet altijd even goed in koffie maken maar bij Tamper kun je terecht voor cappuccino’s met een perfecte schuimlaag (met havermelk). Of, als je net zoals wij op een snikhete dag in Lille bent, kun je er terecht voor heerlijke ijskoffie’s. Ze hadden zelfs mijn favoriet: de espresso tonic – dan weet je dat het goed zit. Naast koffie kun je hier ook terecht voor een ontbijtje of op zondags zelfs voor een uitgebreide brunch.

Coffee Makers

Een beetje de andere kant op, maar toch ook de moeite waard: Coffe Makers. Ook dit is een toffe koffiebar waar ze weten hoe je goede koffie maakt. Met veel keus aan gebakjes (ook vegan!) en uiteraard op zondag een uitgebreide brunch.

Les Frères Pinard

Dit is mijn favoriete wijnbar van Lille. Hij zit in hetzelfde leuke straatje als koffiebar Tamper. Bij Les Frères Pinard hebben ze een uitgebreide selectie aan wijnen, allemaal Frans uiteraard. Je kiest ze op basis van streek, maar als je daar net zoals wij geen verstand van hebt kun je je ook prima laten adviseren. Daarnaast maken ze ook de beste plankjes kaas & charcuterie. Je kunt deze zelf samenstellen of opnieuw je laten verrassen.

La Clairiere

La Clairiere is 100% vegan (en 100% hip). Kom hier voor lunch of avondeten, of nog beter: de brunch op zondag. Het menu wisselt elke week een beetje, maar meestal staat er wel een curry en een buddha bowl op het menu. Eten dat niet alleen heel lekker en gezond is, maar ook nog een kleurrijk plaatje vormt.

We Are Ara

Kom je met het openbaar vervoer naar Lille en wil je direct in het centrum wat eten? Ga dan naar We Are Ara. Dit leuke kleurrijke tentje serveert ontbijt, brunch en lunch. De gerechtjes zijn ‘hip’: denk aan pancakes of taco’s. Er zijn enkele vegan opties beschikbaar.

Papa Famiglia

Het is misschien een beetje vloeken in de kerk, Italiaans eten als je in Frankrijk bent… maar de restaurants van Papa Famiglia (zowel Papa Rafaelle als Papa Posto vallen onder Papa Famiglia) zijn écht een bezoekje waard. Om het heerlijke eten natuurlijk, maar ook het prachtige interieur en de gezellige sfeer. Je eet hier de echte Napolitaanse keuken, wat voor mij destijds een mooi voorproefje was voor mijn tripje naar Napels ;-)

Pickles

We hadden zelf geen tijd (of ruimte in onze maag ;-)) meer om langs Pickles te gaan, maar ik wilde dit leuke plekje toch even tippen. Dit kleine restaurantje serveert veggie & vegan streetfood gerechtjes. Denk aan burrito’s, bahn mi, hot dogs & bowls. Oh en je vindt er ook heerlijke vegan gebakjes voor bij je koffie of smoothie.

Sézane Lille: hotspots & favorieten Lille: hotspots & favorieten

Franse mode: mijn favoriete adresjes

Dromen we er niet allemaal stiekem van om er altijd zo effortlessly chique uit te zien zoals een echte Française dat kan? Classy zonder al te veel poespas, I love it. Maar bij mij resulteert het toch vaak in een hele praktische outfit. Is dan toch die Hollandse inborst he ;-) Ik doe daarom graag inspiratie op bij mooie Franse merken.

Helaas niet allemaal even betaalbaar en zeker ook niet allemaal duurzaam. Ik houd het daarom vaak bij window shoppen, om er zo mijn eigen draai aan te geven. Dat doe ik dan het liefst bij de volgende merken/boetiekjes: Sézane, Sessùn, Ba&sh, Maje, en Sandro.

Vintage shoppen in Lille

Genoeg inspiratie op gedaan? Sla vervolgens je slag bij een van de vele vintage & tweedehands winkeltjes die Lille rijk is! Een paar van mijn favorieten:

 • Be Bop & Lula
 • Tilt Vintage
 • Boutique Demain

Leuke accessoires en home decor

Lille zit ook vol leuke boetiekjes, plantenzaken en concept-stores. Van die winkels vol spullen die je eigenlijk niet nodig hebt, maar die je allemaal mee naar huis wil nemen. Rue de la Clef is een straatje vol van dit soort winkels. Nog meer favorieten: Mint & Lilies, Homy, AM PM, Salty Days, Maison Colette, Atelier d’Amaya en Little & Tall.

Nog wat meer tips voor Lille

Zoals je ziet stond ons weekend vooral in het teken van rondslenteren in Vieux-Lille (de historische wijk), lekker eten en een beetje shoppen. Maar er is meer te doen in Lille! Maak er gerust een lang weekend van en plan een van de volgende must do’s:

 • Rondneuzen op de markt in Vielle Bourse. Op de fotogenieke binnenplaats van het oude beursgebouw vind je elke middag een boekenmarkt, waar je ook allerlei andere vintage vondsten op de kop kunt tikken. Alleen al leuk om even je ogen uit te kijken!
 • Bezoek Palais des Beaux-Arts, oftewel het Paleis voor de Schone Kunsten. Dit museum is na het Louvre het belangrijkste museum van Frankrijk. Je vindt hier werken van grote meesters als Rembrandt, Van Gogh, Rodin en Monet, maar het pand zelf is ook prachtig.
 • Zoek je verkoeling? Bezoek dan Parc Zoologique de Lille, oftewel de dierentuin. Deze vind je aan de rand van het oude centrum en was jarenlang een populaire attractie omdat de entree gratis is. Inmiddels bedraagt de entree slechts €4,50 en zeker op warme dagen is het hier fijn toeven in dit groene park.

Dit was ‘m dan, mijn Lille hotspots & favorieten. Mocht er nog een adresje ontbreken, deel ‘m dan zeker in de comments. Ik hoop dat mijn volgende bezoekje aan Lille niet weer 3 jaar op zich laat wachten, daar is deze stad veel te leuk voor!

Meer fotodagboekjes lezen? Klik hier

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Mieke

  OMG ik ben echt geobsedeerd door die kaasplank op de eerste food photo. Die is echt waanzinnig!
  Wat een leuke stad lijkt me dit, fijne blog!

 2. Mieke

  Je schrijft zo vlot en enthousiast. Heb meteen zin om een weekendje te boeken!

 3. Marjoleine

  Wat een leuke stad!! Ik zou er uit mezelf niet zo snel naartoe gaan maar nu ik er zo over lees lijkt het me toch wel heel leuk :) Ik schrijf hem op mijn lijstje.

Geef een reactie