Zo ontwerp je het ideale cv

cv ontwerpen

Vorig jaar schreef ik een uitgebreide serie over solliciteren: lees hier deel 1 ‘solliciteren doe je zo‘, hier deel 2 ‘zo ziet het perfecte cv eruit‘ en hier deel 3 ‘het sollicitatiegesprek‘. Ik heb de afgelopen jaren heel wat gesolliciteerd: voor jobs in loondienst, maar ook als zelfstandige moet je soms ‘solliciteren’ om een klus binnen te halen. Ik durf dus wel te zeggen dat ik heel wat ervaring heb en deel deze tips dan ook graag. Ik ging eerder al in op de inhoud van je cv, maar nog niet op het ontwerp van je cv. Daar deel ik graag nog wat tips over.

Een goede eerste indruk

In deel 2 van deze serie deelde ik al tips voor het perfecte cv. Hier ga ik vooral in op de inhoud: wat zet je op je cv (en net zo belangrijk: wat laat je weg?). Zorg vooral dat je focust op je competenties en wees daarin zo concreet mogelijk: geef voorbeelden van eerder behaalde prestaties. Maar looks zeggen ook wat. Je maakt immers maar een keer een eerste indruk, dus die kan maar beter goed zijn.

Gebruik een cv ontwerper

Geen idee waar je moet beginnen? Gebruik dan een cv ontwerper! Dit is een online tool waarbij je je hele cv in enkele stappen mooi opmaakt. In de stijl die bij jou en je toekomstige functie past: creatief of juist corporate. Het voordeel van zo’n cv ontwerper is dat hij je stap voor stap door het opmaken van je cv leidt. Zo weet je zeker dat je geen onderdeel mist. Of je upload juist je cv vanuit LinkedIn, dan ben je supersnel klaar. Ook handig: met zo’n generator pas je je cv in enkele kliks aan naar een andere taal.

Maak verschillende versies

Hoewel je vaardigheden niet van de een op andere dag zullen veranderen, is het verstandig om je cv voor elke sollicitatie aan te passen. Zorg dat hij naadloos aansluit op de vacature. Heb je verschillende expertises? Maak dan meerdere cv’s op! Toen ik net als zelfstandige begon had ik twee cv’s: een met al mijn copywriting en content creatie ervaring, en een meer gericht op horecawerk omdat ik nog een baantje in de horeca zocht om mijn rekeningen te betalen. Met een cv ontwerper dupliceer je heel gemakkelijk je cv en haal je vervolgens de minder relevante ervaringen eruit en voeg je juist andere vaardigheden toe. Zo heb je met weinig moeite 2 cv’s.

Wel of geen foto?

Bij het ontwerpen van je cv bepaal je altijd zelf of je er een foto op zet, dit is niet verplicht. Ik heb hier een neutrale mening over. Solliciteer je op een functie waarbij het belangrijk is dat je er representatief uit ziet (bijvoorbeeld de receptie van een hotel), dan kan het in je voordeel werken om een foto in een nette outfit met een stralende lach op je cv te zetten. Zelf vind ik het leuk om door middel van mijn foto op te vallen: dat kan door kleding in een felle kleur te dragen of door een hint te verstoppen in je foto. Zo deelde ik een foto van mezelf in een design meubel toen ik solliciteerde op een functie bij een meubelmerk.

Succes met het ontwerpen van je cv. Heb je nog meer sollicitatietips nodig? Bekijk dan zeker de andere blogs uit deze reeks.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Geef een reactie