Duurzame kerstcadeautjes

duurzame kerstcadeautjes

Met de feestdagen voor de deur wordt het weer tijd om kerstinkopen te doen. We lijken elk jaar meer uit te geven, terwijl het elk jaar moeilijker wordt om weer iets nieuws te bedenken om te geven. Daarom gooi ik het dit jaar over een iets andere boeg en geef ik graag tips voor duurzame kerstcadeautjes.

Kerstcadeau inspiratie

De afgelopen jaren heb ik al heel wat cadeau inspiratie blogs gedeeld. Cadeautideetjes onder de 20 euro, cadeau inspiratie voor mannen, originele en goedkope cadeautjes, en cadeautjes die door de brievenbus passen voor als je elkaar niet in het echt kan ontmoeten. Het enige wat nog ontbreekt is een lijstje met duurzame kerstcadeautjes, passend bij mijn ‘Groene Lijst‘.

Daarom in deze blog inspiratie voor duurzame kerstcadeautjes, in de breedste zin van het woord: duurzaam als in goed voor de planeet, maar ook duurzaam als in cadeautjes waar je echt iets aan hebt en die lang meegaan.

Duurzame kerstcadeautjes: easy peasy

Het meest duurzame om te geven is eigenlijk niks: hoe minder we kopen, hoe minder er geproduceerd wordt, hoe beter. Maar ja, ik snap dat geen cadeautjes geven misschien ook wat ongezellig is. Probeer daarom om wel een cadeautje, maar niks nieuws te geven. Kijk eens in je eigen kast of daar nog iets moois ligt wat een tweede leven verdient bij iemand anders. Persoonlijk heb ik er niks op tegen om cadeautjes door te geven als ze bij iemand anders een betere plek krijgen. Sterker nog: je favoriete boek met persoonlijke aanbeveling is toch een geweldig ‘doorgeefcadeau’?

Van niets iets maken is ook een optie: misschien kun je met materialen die je al in en rond je huis hebt liggen een nieuw cadeau maken. Bijvoorbeeld een mooi sieradenkistje van een oude theedoos of wanten uit een oude trui. Een stekje van een van je eigen planten is ook altijd een goed idee! Heb je net een grote schoonmaak gehouden? Check dan eens je lokale kringloop voor leuke (DIY) cadeautjes.

Ook leuk: een zelfgebakken creatie. Maak bijvoorbeeld deze vegan carrot cake. Daarnaast zijn er ook een heleboel duurzame instanties waar je aan kan doneren uit naam van degene aan wie je een cadeautje wil geven. Is hij/zij bijvoorbeeld een dierenliefhebber? Zoek dan een goed doel dat zich inzet voor zijn/haar lievelingsdier. Met de Geefwijzer ontdek je welke goede doelen er allemaal zijn en zie je meteen of ze betrouwbaar zijn.

Shop small & lokaal

Als je dan toch besluit om te gaan winkelen, bedenk dan goed waar je je geld uitgeeft. Door bij lokale, kleine handelaars te kopen bespaar je transport kosten en steun je de lokale ondernemer. De grote online warenhuizen overleven de crisis wel, voor kleine ondernemers kan elke aankoop het verschil maken. Bovendien wordt je cadeautje vaak met meer aandacht samengesteld; denk aan een handgeschreven kaartje of mooi ingepakt cadeautje.

Kun je om wat voor reden niet de stad in om naar je lokale handelaar te gaan? Bel ze op! Ook al hebben ze geen webshop, vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Kijk anders eens rond op Etsy.com, hier vind je ook heel veel kleine en creatieve ondernemers. Let op dat je niet in green washing trapt: veel bedrijven doen zich graag groener voor dan ze daadwerkelijk zijn. Doe dus zeker research voordat je overgaat tot aankoop!

duurzame kerst

Mijn favoriete duurzame kerstcadeautjes

Als je echt niks meer in huis hebt of 2 linkerhanden waarmee je niks kan knutselen, dan zijn deze tips voor jou. Deze cadeautjes zijn niet alleen zo duurzaam mogelijk geproduceerd, ze komen ook goed van pas bij een duurzamere lifestyle.

Cadeautjes van 10 euro of minder

Cadeautjes tot 20 euro

Cadeautjes tot 50 euro

Cadeautjes van 50 euro of meer

 • Yumeko badjas. Dit Nederlandse merk maakt Fairtrade badjassen van 100% biologisch katoen. Fijn om de hele kerstvakantie in te vertoeven ;-)
 • Duurzame lingerie. Van het Franse merk Nénés. Lingerie is altijd een goed cadeau toch?
 • Parfum van Ruik. Vegan & cruelty free parfum gemaakt van afval.

duurzame kerstcadeautjes

Wat staat er op jouw duurzame verlanglijstje?

Ontbreekt er nog een tof merk of product in dit lijstje? Laat het me dan zeker weten. Dan zorg ik dat dit lijstje de komende tijd aangevuld wordt, zodat we zoveel mogelijk duurzame kerstcadeautjes kunnen delen!

Oh enne: vergeet niet om je cadeautje duurzaam in te pakken! Denk bijvoorbeeld aan een sjaal of oude lap stof als ‘inpakpapier’. Komt je cadeau per post? Laat het dan in de doos zitten en teken met een markeerstift een leuk patroontje op de doos. Of knip een takje van je kerstboom af en bindt deze met een stukje touw om je cadeautje heen.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Siroon

  Leuke lijst! Hier staat er toevallig ook weer een klaar haha :) ik vind tweedehands en zelfgemaakt eigenlijk net zo leuk, ik hoop dat dat meer de trend mag/zal worden!

 2. Isabelle

  Heel leuk!
  Ik ga dit jaar vooral voor handgemaakt en tweedehands: een klein borduurwerkje, macrame, confituur en sambal van eigen oogst en stekjes van onze eigen planten!

 3. Mieke

  Hele mooie lijst. Een prachtig cadeau kan ook een ‘pakje van je hart’ aan een kindje in armoede zijn. Joe Radio heeft een actie opgezet waarbij je al vanaf 10 euro een kindje kan gelukkig maken tijdens de feestdagen. Hoe mooi om iemand een ‘cadeau aan een goed doel’ cadeau te doen.

 4. hemelsgroen

  Mooie lijst!
  Zelf iets koken of bakken vind ik dubbel zo leuk: heb ik zelf plezier in én maakt een mooi cadeautje.

 5. Heidi

  Wat leuk om te lezen.
  Ik zelf heb labels gemaakt om aan de cadeautjes te hangen, kan je ook zien op mijn blog. Ik ben best wel creative.

Geef een reactie